Témata
Reklama

Vyšší tempo, nižší náklady

Čas a náklady jsou při výrobě řídicích a distribučních rozváděčů stěžejním tématem. Potenciál pro zlepšení se dnes nachází v celém procesu od projektování, přes výrobu až po osazení rozváděčové skříně. Žádaná jsou přitom řešení, která automaticky vygenerují podrobné plány a dokumentaci, ale také rozváděčové skříně, které jsou konstruovány na bázi jednotné systémové platformy vhodné pro různé typy aplikací a minimalizující chybovost a čas montáže. Průkopníkem v použití těchto řešení je společnost Ripploh Elektrotechnik z Ostbevernu.

Vestfálský podnik, který jako poskytovatel služeb pro výrobu strojů a zařízení projektuje kompletní elektrotechnická vybavení a realizuje je ve vlastní výrobě rozváděčů, důsledně automatizoval projektování a výrobu řídicích zařízení a rozváděčů. Že je společnost Ripploh Elektrotechnik průkopníkem ve výrobě systémů, dokazuje použití nejmodernějších platforem pro projektování. Patří totiž k prvním uživatelům systému Eplan Engineering Center (EEC). Zákazníci přitom mají prospěch z plně konzistentního toku dat ve výrobě řídicích a distribučních rozváděčů – od objednávky a správy materiálů přes plánování elektroinstalace pomocí aplikace Eplan Electric P8 až po automatizované obrábění rozváděčových skříní a vydrátování. Výsledkem jsou výrazně kratší doby zhotovení a současně zvýšená úroveň kvality ve spojení s konkurenceschopnými náklady.

Reklama
Reklama
Reklama
Průkopníkem pro použití nejmodernějších řešení pro výrobu řídicích a distribučních rozváděčů je společnost Ripploh Elektrotechnik z Ostbevernu.

Rychlé plánování s konfigurátorem

Jako základní páteř projektování využívá tento výrobce zařízení virtuální stavebnici komponent, která je uložena v systému EEC. „Pro automatizaci budov jsme definovali celkem 760 konstrukčních skupin, například pro řízení topení nebo ventilace, z nichž lze během 24 hodin vygenerovat kompletní schémata elektrického zapojení od spuštění konfigurátoru až po kompletní výkresy – v jakékoli velikosti, ať už mají 600 nebo 800 stránek. Konfigurátor byl vytvořen na bázi modulů a vede zákazníka projektem tak, že na konci jsou připravena všechna relevantní data. Pro naše zákazníky již nesestavujeme nabídky, protože si pomocí konfigurátoru vyberou konstrukční skupiny, které jsou uloženy s fixní cenou,“ vysvětluje Ripploh. Jaký užitek z toho zákazníci mají, ukazuje následující příklad: Od zákazníka z Düsseldorfu z branže automatizace budov přišla v poledne individuální konfigurace pro rozváděč se čtyřmi poli a již večer bylo odesláno schéma elektrického zapojení o rozsahu více než 500 stránek a po pěti dnech byly vyexpedovány hotové rozváděče. „Naši zákazníci se tak velmi rychle dozví, co mají objednat a kolik zařízení stojí – a přesně to dostanou,“ říká ředitel.

Po potvrzení zakázky může ihned po kontrole věrohodnosti začít podrobné plánování – na bázi automaticky generované dokumentace – a výroba, včetně úpravy montážních desek a rozváděčů obráběcími centry a samotné vydrátování. Schémata elektrického zapojení se přitom automaticky vytvoří z funkčních konstrukčních skupin v aplikacích Eplan Electric P8 a Eplan Pro Panel. Rozhraní EEC se systémem ERP ABAS zajišťuje, že jsou kusovníky okamžitě k dispozici. Chybějící komponenty se přitom dají obratem objednat. Díky konzistentnímu toku dat lze dosáhnout úspor v nákladech na plánování a výrobu rozváděčů celkem více než 20 procent.

Efektivní vybavení rozváděčových skříní – při výrobě zařízení u společnosti Ripploh lze rychle vyřešit nejrůznější požadavky.

Jednotná platforma rozváděčové skříně

Pro dosažení maximální účinnosti také při výrobě je důležitá volba správného systému rozváděčových skříní. Výhodou je, když se dají projekty rozváděčů s nejrůznějšími požadavky ze všech branží realizovat na jediné systémové platformě. Proto společnost Ripploh Elektrotechnik používá již od roku 1995 systémovou platformu Rittal.

Uživatelé již například nejsou v případě řešení samostatně stojícího rozváděče nuceni sáhnout po systému skříní, který je odlišný od řadově spojitelných rozváděčů. Toto je obzvlášť důležité zejména v případech, když jsou rozváděče dodávány do celého světa společně se strojním zařízením, které má být instalováno v náročných pracovních podmínkách, jako např. lisy na odpad či dřevo. Protože firma Rittal „napojila“ nový systém samostatně stojících skříní SE 8 na svou stávající systémovou platformu TS 8, existují zde stejné možnosti vybavení jako u klasických řadových skříní. „Nová samostatně stojící skříň SE 8 je pro nás velmi výhodná, protože při použití samostatných jednotek můžeme použít stejný program příslušenství jako u řadových skříní TS 8,“ vysvětluje Andreas Ripploh.

Speciálně u velké šířky nabízí samostatně stojící skříň SE 8 potenciál úspor.

Výhodou také je, že lze zkušenosti z projektování a realizace skříní TS 8 snadno převést na nové samostatně stojící rozváděčové skříně. Zajímavé jsou pro výrobce rozváděčů i další možnosti. V samostatně stojící skříni SE 8 je například realizováno automatické vyrovnání potenciálu korpusu skříně se zadní stěnou a podlahovými plechy. Speciální kontaktní prvky, které se při montáži zalisují do povrchové vrstvy, vytvoří spolehlivé elektricky vodivé spojení. Je to řešení, které výrazně snižuje náklady a zkracuje montážní časy.

V porovnání s předchozím modelem ES 5000 má skříň SE 8 lepší možnosti, co se týká vnitřního vybavení. U této novinky je stejně jako u skříně TS 8 možná montáž na dvou montážních rovinách. Výhodou je vyšší flexibilita a vytvoření dalšího místa. Dveře a podstavec jsou rovněž převzaty z tohoto programu. Speciálně u velké šířky nabízí skříň SE 8 potenciál úspor. Je to cenově výhodná alternativa se stejnými parametry.

Každý rok instaluje společnost Ripploh Elektrotechnik více než 200 samostatně stojících skříní řady SE 8. Ředitel společnosti Andreas Ripploh potvrzuje: „Pokud jsme si jisti, že se zařízení nebude rozšiřovat a že stačí samostatně stojící skříň, pak je SE 8 díky stejným vnitřním parametrům absolutně nejlepší alternativou řadových systémů – a to i z hlediska ceny.“

Martin Chromec
Rittal
chromec.m@rittal.cz

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 141032
Datum: 23. 09. 2014
Rubrika: Výroba / Elektrotechnika a elektronika
Autor:
Firmy
Související články
Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Výroba rozváděčů z pohledu Industry 4.0

Které části výroby jsou vhodné pro implementaci myšlenek a koncepce Industry 4.0? A jaká odvětví mají již dnes v této oblasti výsledky? Tyto otázky budou v příštích le-tech stále více diskutovány. Výroba řídicích a distribučních rozváděčů, kde je dnes pořád ještě velký podíl výroby unikátních kusů a ruční práce, nemusí být viděna zrov-na jako ideální příklad pro Industry 4.0. Avšak standardizace, jednotná správa dat v rámci celého end-to-end procesu od návrhu až po realizaci, a nově také zavedení automatizace do této výroby, budou i na toto odvětví mít značný vliv.

Chytré chlazení s menším množstvím chladiva

Firma Rittal svou novou řadou chillerů Blue e s rozsahem chladicího výkonu od 11 do 25 kW významně zdokonalila svou nabídku technologie chlazení pro obráběcí stroje a rozváděče. Tím, že nová řada chillerů používá o 40 % menší náplň chladiva, stává se významným příspěvkem k ochraně životního prostředí. Uživatelé zároveň profitují z přesné regulace teploty, zjednodušeného provozu a instalace, jakož i z nových bezpečnostních funkcí. K dispozici jsou rovněž předkonfigurované sady volitelného příslušenství.

Související články
Zkraty a nadproudy bez rizika poruchy

Zkrat nebo nadproud, který může nastat na zařízení externě připojeném k rozváděči stroje, zapříčiní vybavení nadproudové ochrany, nejčastěji jističe, a tím může dojít k nechtěnému vypnutí celého stroje nebo jeho části.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Nové kabely pro obráběcí stroje

Společnost igus, v ČR zastoupená firmou Hennlich, rozšiřuje svou rozsáhlou nabídku flexibilních kabelů chainflex pro obráběcí stroje. Díky čtyřem řadám servokabelů pro pohyb v energetických řetězech lze jednoduše snížit procesní i produktové náklady při zachování vysoké kvality konstrukčního řešení.

Elektrická bezpečnost je již zajištěna

Bezpečnost má v oblasti elektrických rozváděčů absolutní prioritu. Aby nedošlo ke zranění osob nebo k poškození majetku, musí být dodrženo mnoho norem a nařízení. Mezi požadavky patří i vyrovnání potenciálu mezi všemi kovovými částmi rozváděčové skříně. Systém řadově spojitelných skříní TS 8 společnosti Rittal je příkladem, jak může být bezpečnosti dosaženo v mnoha aplikacích pomocí automatického vyrovnání potenciálu bez nutnosti samostatného uzemnění všech kovových částí rozváděčové skříně.

Skutečná účinnost datového centra pomocí transparentnosti napájení

V současné době se velká většina vlastníků a provozovatelů datových center při jejich správě zabývá neuvěřitelným množstvím činností. Od malých až po extrémně velká datová centra je zvláštní pozornost věnována všem aspektům jejich provozu včetně „zelené“ IT, chlazení a topologie. Velký důraz je kladen také na měření výkonu aplikací a na využívání mnoha ukazatelů výkonnosti softwaru pro zvyšování efektivity a optimalizaci. Bohužel nejsou tyto činnosti vždy tak konzistentní a komplexní, jak by mohly být. Dennis O’Sullivan, provozní specialista řešení datových center ve společnosti Eaton EMEA, zkoumá, jak by tento problém měl být řešen.

Vnitřní instalace – rychle a pohodlně

Vysoká hustota instalace prvků ve skříních a velmi krátké projektové časy – to jsou pouze dva z faktorů, se kterými se dnes výrobci rozváděčů potýkají. V dnešní době je velmi důležité, aby instalace komponent dovnitř rozváděče proběhla co nejrychleji, a proto je žádoucí, aby instalace co nejvíce komponent probíhala současně.

Kabely a jednožiláky pro náročné podmínky

Konec roku je bilančním obdobím snad pro každou společnost a skupina Lapp není výjimkou. Při pohledu zpět na posledních 12 měsíců vidíme řadu úspěšných projektů, jako je spuštění e-shopu nebo účast na mezinárodním veletrhu Amper 2015. Kromě toho však skupina Lapp v souladu se strategií neustálých inovací vyvinula a úspěšně představila i řadu produktových novinek.

Odolné kabely pro extrémní podmínky

Ať již na severním pólu nebo v Himálaji, kabely a průmyslové konektory musejí často odolávat drsným podmínkám. Musejí vydržet velmi nízké teploty, nesmějí se rozpadnout v agresivních médiích a musejí být velice odolné vůči mechanickému namáhání.

Standardizace - kouzelné slovo pro bezporuchový provoz elektrických zařízení?

Dojde-li k poruše během řídicího procesu, je toto zpravidla monitorováno měřicí nebo senzorovou technikou. V automatizaci to může vyvolat operaci, která poruchu odstraní nebo nahlásí. Tím je tedy definován a znám stav procesu po poruše. Jestliže však dojde v řídicím rozváděči k elektrické chybě, není zpravidla automatizační technika schopna na tento stav reagovat. Dojde-li díky elektrické chybě k dalším škodám, jde většinou o časové a finanční náklady a také o delší výpadek procesu. Pro dlouhodobé zajištění a zlepšení ochrany osob a zařízení byla proto zavedena nová norma IEC 61439. Mnoho požadovaných ověřování lze přitom jednoduše docílit používáním standardizovaných produktů a řešení, což vede k vítanému zlepšení ochrany osob a zařízení.

Dopady směrnice ErP

Směrnici ErP pro konstruktéry strojů a systémů se nelze vyhnout - nedávno vstoupila v platnost druhá etapa předpisů EU o účinnosti motorů. Až dosud se průmysl zaměřoval především na elektromotory, to už ale nestačí. Chcete-li optimalizovat účinnost strojů a systémů, je třeba vzít v úvahu také spínací a jisticí přístroje.

Jak zvýšit produktivitu?

Každý výrobní ředitel řeší otázku, jak navýšit produktivitu výroby, aniž by utrpěla její kvalita. Před stejným problémem jsem stál i já, když jsem před osmi lety začal řídit výrobu české části společnosti Colop, produkující razítka a ruční tiskárny. Níže nabízím několik tipů, jak se dá pomocí opatření ve výrobě navýšit produktivita - a v důsledku i obrat - o více než 100 %. Věřím, že většina těchto v praxi vyzkoušených rad bude užitečná i pro řadu jiných průmyslových oborů, než je výroba našeho typu.

IoT na insfrastruktuře elektrických rozvodů

V minulém vydání jsme představili nový systém WorkSys, otevřenou IoT platformu pro tvorbu nových aplikací a jejich propojení s již existujícími. Dnes toto téma uzavřeme a představíme nástroj FactoryDashboard pro tvorbu komplexního digitálního dvojčete fabriky.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit