Témata
Reklama

V České republice snad není strojaře pohybujícího se v oblasti technologie obrábění, který by neznal společnost Fermat a někde ve výrobním provoze se nesetkal s jejich horizontálními vyvrtávačkami. Přesto, že firma patří k nejmladším výrobcům nejen na českém, ale bezesporu i evropském trhu, má za svoji krátkou dobu existence obdivuhodný nárůst a pravděpodobně pozici největšího výrobce vodorovných vyvrtávaček v Evropě.

Tento úspěch je bezpochyby zásluhou všech zaměstnanců, jejichž počet se vyšplhal na více než 650. Jejich úsilí, nápady a odhodlanost řídí klíčoví představitelé firmy Fermat – bratři Jiří a Jan Ferencovi. Muži mnoha plánů, kteří velkým pracovním nasazením a notnou dávkou vizionářství motivují své spolupracovníky k posouvání hranic strojařského standardu. V minulosti jsme na stránkách MM Průmyslového spektra čtenářům přiblížili důležité milníky ve vývoji firmy a filozofii, které se její zakladatel Jiří Ferenc držel. Dnes jsme o rozhovor požádali jeho mladšího bratra Jana, který je zodpovědný za oblast prodeje strojů.

Reklama
Reklama
Reklama
1. Klíčoví představitelé firmy Fermat (zleva) Jiří a Jan Ferencovi před strojem WFT 13R CNC s výsuvným smykadlem

MM: Pane řediteli, jak se to stane, že z firmy bez dřívějších kořenů výroby a prodejních kanálů vznikne v historickém měřítku doslova ze dne na den na zelené louce firma, která se ani ne po 15 letech vývoje vlastních strojů stává celosvětově respektovaným výrobcem přesných obráběcích strojů?

Ing. Ferenc: I když společnost Fermat vznikla až v roce 1991, díky akvizicím v ČR společnosti Strojtos Lipník založené v roce 1902 a americké firmy Lucas Precision založené 1901, navazuje na technické znalosti získávané dlouhodobě. Především si však myslím, že hnacím motorem firmy je fakt, že velká skupina spolupracovníků prací žije a baví ji. U nás máme velmi rádi techniku, nové vynálezy, inovace. Hodně převratných myšlenek v oblasti „horizontek“ vzniklo v hlavách našich kolegů o víkendech a dovolených. Samozřejmě, že když je práce baví, tak se jí udělá hodně. Často si ani nevšimneme, že už je večer, protože jsme pohlceni zajímavou prací, vývojem nebo zlepšováním. Myslím si, že tato atmosféra je nakažlivá a vidí ji i zákazníci, kteří k nám přijedou. Mnohdy pak chtějí spojit svoji budoucnost s rostoucí firmou, od které budou mít podporu ještě desítky let.

Montáž vodorovných vyvrtávaček probíhá ve velmi čistém a organizovaném prostředí.

MM: Představte prosím současnou tvář firmy Fermat a v jaké kondici se nachází.

Ing. Ferenc: Výrobu našich vodorovných, vyvrtávacích a frézovacích strojů budujeme pouze na území České republiky v pěti závodech a na Slovensku v jednom závodě. Myslíme si, že tento region je velmi perspektivní pro výrobu obráběcích strojů a následný export do celého světa. Zároveň se nám dynamicky rozvíjí i výroba hrotových brusek v Praze-Hostivaři. Vlastní servisní zázemí máme kromě Evropy i v USA, Indii, Číně.

Největší výrobní závod společnosti Fermat se nachází v Brně na ploše 27 000 m2.

Naši zákazníci se nacházejí zejména ve vyspělých průmyslových zemích. Myslím si, že orientace na nejvyspělejší trhy nám pomohla odlišit se od konkurence. Naše výrobky umožňují obrábět s vysokou produktivitou. Bez náročných zákazníků, pro něž jsme tyto produktivní stroje vyráběli, bychom nebyli tam, kde jsme. Jedná se zejména trhy v západní a severní Evropě, USA, Kanadě. Tam směřuje cca 80 % našeho exportu. Velmi nás těší i situace v ČR a SR, kde jsem přesvědčen, že jsme jedničkou na trhu v počtu ročně dodávaných CNC vodorovných vyvrtávaček.

Montáž a zkušebna automatických frézovacích hlav

MM: Úspěch firmy je postaven především na lidech. Jakým způsobem se vám daří hledat nejen ty pro klíčové manažerské pozice, ale i erudované operátory?

Ing. Ferenc: Myslím si, že máme velmi dobré jméno na trhu práce. Podle provedených analýz v jednotlivých regionech poskytujeme zajímavé mzdové podmínky v oboru vůči průměru. Většinou však noví zaměstnanci přijdou na doporučení od některého ze stávajících spolupracovníků. Na manažerské pozice vyhledáváme talenty zejména uvnitř firmy. Velmi se nám osvědčilo vybírat si lidi, kteří si sami nacházejí problémy a aktivně je řeší.

MM: Jakou strategií se snažíte pronikat na klíčové trhy po celém světě?

Ing. Ferenc: Trhy jsme rozdělili na ty, kde chceme mít vztah napřímo, jako je např. střední Evropa, a na ty, kde pracujeme s našimi distributory. Dále jsme se rozhodli, že kromě veletrhů nebudeme investovat peníze do reklamy, ale pouze do vývoje špičkových produktů. Když vytvoříte špičkový stroj, lidé si o něm řeknou sami. A prodává se takřka sám. Fermat za první rok krize klesl o 2 %, další roky už jsme rostli. Dnes se informace šíří velmi rychle po sociálních sítích. Zákazník často natočí na mobilní telefon video, co všechno na stroji dokázal obrobit, a nahraje ho na YouTube nebo ho sdílí s kolegy. My jsme pak kontaktováni, abychom nabídli stejný stroj jako na videu. Proto jsem přesvědčen, že je nejlepší investovat do kvalitních lidí, kteří vytvářejí špičkové stroje. Ostatní už přijde samo.

Dvojice strojů WRF 160 Heavy CNC určených pro zákazníka z Wisconsinu v USA

MM: Jak se za poslední dobu mění mapa světového trhu obráběcích strojů a jaké změny podle vás můžeme očekávat v horizontu pěti až sedmi let?

Ing. Ferenc: Poslední dobou je patrný odklon investic od Ruské federace a menší investice do větších obráběcích strojů v Číně. Napak v Evropě a v Severní Americe je trh stabilní. V budoucnosti očekáváme návrat investic do Ruska. Nadále se budou prosazovat složitější produkty, které umožnují větší míru automatického provozu a vysokou produktivitu.

MM: Děkuji vám za rozhovor.

Roman Dvořák

roman.dvorak@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 150638
Datum: 03. 06. 2015
Rubrika: Servis / Rozhovor
Autor:
Firmy
Související články
České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Stroje rostou se zákazníkem, říká pamětník českého obrábění Miroslav Otépka

Česká republika si v letošním roce připomíná 100 let od svého vzniku. Mezinárodnímu strojírenskému veletrhu v Brně je 60 let. Redakce MM Průmyslového spektra se rozhodla také zavzpomínat a k rozhovoru pozvala Miroslava Otépku, který stál u zrodu konstrukce a výroby českých obráběcích strojů. Miroslav Otépka se z profese dělníka vypracoval na respektovaného majitele jedné z největších českých strojírenských firem. Aktivita, optimismus a dobrá nálada ho neopouštějí ani ve věku, kdy se jiní věnují odpočinku. Možná je to jeho filozofií a jak sám říká: „Práce mi nikdy nic nevzala, vše, co jsem dělal, dělal jsem rád.“

Související články
Jak se stát leaderem ve výrobě důlního zařízení

Moravská společnost Ferrit, s. r. o., se za 25 let působení v těžařském průmyslu stala světovou firmou v projektování a výrobě důlní závěsné dopravy. Zároveň je průkopníkem v oblasti vývoje a výroby důlních akumulátorových lokomotiv a jako jediná na světě vyrábí speciální lokomotivu, tzv. lokobagr, pro údržbu a čištění kolejové tratě a prostoru kolem kolejiště v hlubinných šachtách. Jejich stroje pracují v uhelných a rudných dolech napříč všemi kontinenty.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Loňské rekordní výsledky českého průmyslu obráběcích strojů

Při příležitosti nadcházejících veletrhů MSV a IMT v Brně jsme se zeptali ředitele Svazu strojírenské technologie Ing. Oldřicha Paclíka, jak vnímá současnou společenskou krizi v Evropě, geopolitické změny a jejich dopady na světové hospodářství, jak si v této nelehké době stojí české strojírenství a jaký vidí další vývoj v tomto důležitém segmentu našeho hospodářství.

Čínský gigant na českém a slovenském trhu

Pokud se mezi technickou veřejností hovoří o společnosti Shenyang Group, nezasvěceným tento název mnoho neříká. Uvedeme-li však SMTCL (Shenyang Machine Tool Co. Ltd), strojaři z oblasti technologie obrábění již vědí, o kom je řeč. Přitom sdružení SYMG, jehož je Shenyang Group součástí, v současné době patří mezi největšího výrobce obráběcích strojů na světě a v loňském roce překonal v obratu výroby dokonce všechny společnosti koncernu DMG Mori. SMTCL je pak jedna ze značek strojů, které toto sdružení vyrábí. Blíže jsme vám aktivity SYMG, které vévodí tzv. velké čínské pětce, představili na stránkách MM Průmyslového spektra v celé řadě reportáží z minulých ročníků pekingského veletrhu CIMT.

Těžká váha z Plzně v první třetině zápasu

Historie strojírenské výroby na Plzeňsku se datuje do poloviny 18. století, kdy byly položeny základy společnosti Škoda. Výroba prvních unikátních obráběcích strojů pro vlastní potřebu byla zahájena v roce 1911. Po první světové válce se pak začaly obráběcí stroje vyrábět pro tuzemské zákazníky i do zahraničí. V novodobé historii prošla firma celou řadou změn ve vlastnické struktuře, které bezesporu ovlivnily její současnou podobu. Škoda Machine Tool patří k lídrům trhu v oblasti výroby horizontek a horizontálních vyvrtávaček, aktuálně prochází významnými změnami k udržení si této pozice.

Jako švýcarské hodinky…

Kdo by mezi strojaři neznal takové značky strojů, jako jsou Heckert, Scharmann, Dörries, SIP či Starrag. K těmto pěti švýcarským a německým klenotům přidejme ještě neméně významné výrobce karuselových brusek Berthiez, multifunkčních miniobráběcích strojů Bumotec či portálových a gantry center Droop+Rein a společně se SW řešením TTL pro adaptivní obrábění lopatek turbín dostaneme výsledek v podobě společnosti Starrag Group.

Přerod z evropského na globálního hráče

Způsob privatizace v devadesátých letech nebyl bohužel vhodně nastaven. Bezesporu stál za likvidací celé řady velkých firem, v případě cukrovarnického či chemického průmyslu byl viníkem doslova zániku celých oborů, které u nás měly historické kořeny. Toto konstatování, až na kladenskou Poldovku či ČKD, naštěstí neplatí ve strojírenství. Zde se podařilo v celé řadě případech výrobu nejen udržet, ale následně ji dostat na světovou konkurenceschopnou úroveň. Pokud vlastníci firem mají pokračování ve svých rodinných příslušnících, potomcích, jedná se o učebnicový případ úspěšného podnikání.

Novodobí Baťové

Majitel Kovosvitu MAS Ing. Komárek poskytl MM Průmyslovému spektru exkluzivní rozhovor

Na cestě ke zrození stroje, část 6: Projekce

Série 10 článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje výrobu obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a jež po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Inteligentní výroba obráběcích strojů

Německo-japonská společnost DMG Mori pokračuje v postupném rozvoji svých výrobních závodů po celém světě. Vlastní výroba strojů je též příležitostí, jak prakticky ověřit vlastní řešení pro zajištění potřebné produktivity a přesnosti pomocí inteligentní výroby.

Nebojte se výzev!

Tuto větu mi na konec rozhovoru řekl Ing. Radomír Zbožínek, člen představenstva Tajmac-ZPS, který se stále podílí na dění v mateřské firmě. Slovo "mateřská" pro pana Zbožínka platí dvojnásob, do firmy totiž nastoupil 1. listopadu 1972, takže zde "kroutí" již svou 46. sezonu. Tak akorát na to, aby jeho slova mohla posloužit i dalším lidem.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit