Témata
Reklama

Firma Denso Manufacturing Czech nedávno rozšířila svůj strojní park o nové pětiosé centrum Hermle C 250, které obsluhuje průmyslový robot Zerobot 100V, jehož výrobcem je německá firma Zeroclamp. Robot dodala a nainstalovala firma Grumant.

Firma byla založena v roce 2001 a v současné době je největším zaměstnavatelem v Libereckém kraji s téměř 3 500 zaměstnanci. Hlavním produktem jsou klimatizační jednotky do automobilů a jejich komponenty. Zákazníky jsou významné světové automobilky. Projekt má na starost pan Marek Ehm, vedoucí nástrojárny. Informace o tom, jaký byl důvod pro pořízení robota a co od něho očekává, přináší následujíc rozhovor.

Z. Bělín: Jaký byl důvod pro pořízení robota k novému centru Hermle?

M. Ehm: Tento projekt automatizace není v Densu prvním. Ve firmě již v minulosti několik projektů proběhlo. Jedna z divizí naší matky ostatně průmyslové roboty vyrábí. Dalším logickým důvodem je akutní nedostatek pracovníků na pracovním trhu. S tím se potýkáme již delší dobu. Když se řešil nákup nového stroje pro naši nástrojárnu, od začátku bylo jasné, že se bude řešit i pořízení robota.

Reklama
Reklama
Reklama
Robotizované pracoviště s robotem Zerobot 100V a strojem Hermle C250

Z. Bělín: Zmínil jste, že firma Denso vyrábí průmyslové roboty. Proč tedy Zerobot 100V od firmy Grumant?

M. Ehm: Těch důvodů bylo několik. Zerobot je velice variabilní. Je schopen manipulovat obrobky na paletách, v samostředicích svěrácích nebo samotné polotovary. Vzhledem k povaze naší výroby jsme si vybrali samostředicí svěráky. Součástí robota je zakladač, ze kterého robot manipuluje obrobky. Výrobce udává, že je robot možno efektivně využívat pro dávky s minimálním počtem kusů. A to je právě náš případ. Polotovary různých velikostí jsou upnuty ve svěrácích. Po založení svěráku do stroje robot předá informaci o tom, jaký má stroj vykonat program. Nic se nemusí složitě nastavovat. Dalším důvodem bylo to, že oba výrobci mají vyvinutý a odladěný komunikační interface. Zeroclamp využívá stroje Hermle ve své výrobě. Robot tak byl dodán jako „plug and play“. Firma Hermle nainstalovala stroj, Grumant robot. Zprovoznění komunikace spočívalo v propojení dvou konektorů. Důležitá byla také naše předešlá spolupráce s Grumantem jako dodavatelem nástrojů pro obrábění. Jedná se o etablovanou firmu. Navíc vyniká silným technologickým týmem, který je schopen řešit naše složité technické problémy rychle a úspěšně. To nám dává jistotu stabilní partnerské firmy, která bude schopna dostát svých závazků.

Díky automatické výměně úchopníků může robot manipulovat svěráky dvou rozdílných velikostí v automatickém cyklu


Z. Bělín: Jak probíhala spolupráce Grumantu, jako dodavatele robota, a Hermle, jako dodavatele stroje?

M. Ehm: To byl jeden z klíčových bodů, které jsme dlouze diskutovali. Samozřejmě jsme preferovali možnost jednoho dodavatele pro obě zařízení. Již jsem ale zmínil odladěný komunikační interface a dlouhodobou spolupráci s Grumantem. Firma přece nebude riskovat to, že ztratí plody své dlouholeté práce. I v praxi fungovala a funguje spolupráce na výbornou. Po instalaci stroje a následně robota proběhlo testování za přítomnosti techniků obou firem. Když bylo později nutno seřídit některé senzory na stroji Hermle, byl opět přítomen technik Grumantu. Pozitivně musím hodnotit i podporu. Například poskytnuté školení našich operátorů bylo nad rámec domluveného rozsahu.

Z. Bělín: Co od nasazení robota očekáváte?

M. Ehm: Když to řeknu zjednodušeně, očekávám nepřetržitý provoz stroje s jedním operátorem. Naši programátoři připraví potřebné programy. Operátor nachystá obrobky do zakladače robota a připraví program pro robota. To vše na ranní směně. Na odpolední a noční směně a o víkendech bude stroj s robotem pracovat v automatickém režimu. Minulý víkend bylo v automatickém režimu obrobeno osm kusů obrobků, každý za cca pět hodin. To je celkem 40 hodin bezobslužného provozu. Při hodinové sazbě 1 500 Kč za hod. to je 60 000 korun úspor. Nezapomeňme na to, že tato víkendová výroba nepotřebovala mít ve výrobě žádný personál, který by stroj musel hlídat a obsluhovat. A úspory jsou vypočtené z toho, že bez robota nebo bez víkendové obsluhy, kterou stejně nemáme, by firma měla drahý stroj mimo provoz. A to jsou značné ztráty, které jsme díky robotu eliminovali. Při optimálním využití předpokládám využití robota na cca 120 hodin bezobslužného provozu za týden. A to nám přinese 720 000 Kč dodatečných příjmů za měsíc, díky navýšení využití stroje. Předpokládám také, že se postupně se získávanými zkušenostmi zkrátí čas potřebný pro přípravu na bezobslužný provoz.

Pasivní úchopník se samostředicím svěrákem


Z. Bělín: Jaké jsou vaše plány? Budete pokračovat s automatizací dalších strojů?

M. Ehm: V nástrojárně máme další stroj Hermle. Ten ale nemá přípravu na robota ani automatické dveře nebo průchod stlačeného vzduchu stolem. Chtěli bychom automatizovat i tento stroj. Z Grumantu nás již informovali, že mají řešení i pro starší stroje bez přípravy a zpracují nabídku.

Z. Bělín: Děkuji za rozhovor.

Grumant

belin@grumant.cz

www.grumant.cz
www.denso.cz

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 190934
Datum: 11. 09. 2019
Rubrika: Trendy / EMO/MSV 2019
Autor:
Firmy
Související články
Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Související články
Kontakt s regionálními firmami je pro mě obrovskou inspirací

V cyklu podnikatelských příběhů jsme tentokrát měli možnost vyzpovídat Ing. Jiřího Holoubka, jehož profesní kariéra byla spojena především se společnosti ELCOM. V současné době se Jiří Holoubek vrcholově věnuje problematice Průmyslu 4.0.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Fórum výrobních průmyslníků

Je typ vaší výroby (klíčový výrobní úsek ve firmě) vhodný k tomu, abyste integrací inteligentních automatizovaných systémů a „chytrých“ technologií on-line propojenými zvýšili její efektivitu provozu? Je to pro vás v této chvílí „na programu dne“, nebo jsou pro vás aktuálnější investice do upgrade výroby?

Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Digitalizujeme svět obrábění

Digitalizace v oblasti obráběcích strojů je poměrně nový fenomén. Svět digitalizace se stává svébytným ekosystémem a Siemens jako jediný má pro jeho vytvoření a fungování potřebnou škálu nástrojů – od simulačních programů pro plánování a virtuální zprovoznění strojů, výrobků i procesů přes řídicí systémy a další prvky průmyslové automatizace po monitoring a sběr dat, cloudová úložiště i manažerské nadřazené systémy. Jaké výhody digitalizace přináší, ukázal Siemens na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně mimo jiné také na prototypu multifunkčního obráběcího centra MCU450 společnosti Kovosvit MAS.

Chceme svítit

Povědomí o bývalém vojenském prostoru Stříbro v západní části naší republiky přinášejí buď vzpomínky osobního rázu, nebo přicházejí skrze narukované, kteří zde společně, převážně s romskými spoluobčany z tehdejšího východu Československa, v tankových praporech chránili naši republiku proti vpádu západních imperialistů. Doba se naštěstí změnila. Nyní je to rozvíjející se region jak díky blízkosti k Německu a hlavní dálniční tepně, tak i zásluhou generace techniků, kteří se zde kolem plzeňské Škody zrodili a po jejím rozpadu a rozmělnění se vydali na cestu soukromého podnikání ve strojírenském oboru. Do jedné z takových firem, nacházející se v Kladrubech u Stříbra, jsem se vypravil. Důvodem byla ukázka vzniku a růstu dalšího partnerství s dodavatelem technologií obrábění, společností Mazak.

Na cestě ke zrození stroje, část 5: Zakázka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Ujíždí nám vlak digitalizace?

Rozhovor s Martinem Peňázem ze společnosti Autodesk, nám dává možnost nahlédnout na současnou digitální transformaci optikou, jejichž rámec a obzory se vytvářely dalece před tím, než nás doba covidová naučila přemýšlet a konat jinak a pružněji, než bylo standardem.

E-commerce posouvá logistiku do vyšší dimenze

S rozvojem elektronického obchodování zaznamenala logistika velké změny. Dalším zlomovým okamžikem byl příchod pandemie na začátku tohoto roku, kdy e-shopy a logistické společnosti poskytující služby pro e-commerce musely prakticky den ze dne změnit své obchodní jednání, včetně logistiky. Proč se to jako jednomu z mála segmentů ekonomiky úspěšně podařilo a dále daří, jaké jsou nové trendy a jaký potenciál má umělá inteligence a další moderní technologie v logistickém byznysu? MM Průmyslové spektrum nad těmito tématy diskutovalo se zakladatelkou Zásilkovny a výraznou osobností české e- commerce Simonou Kijonkovou.

Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

Nastal čas očisty a posílení

V rámci našeho seriálu podnikatelských příběhů vám představujeme lidi s mozkem a srdcem na pravém místě, kteří celý svůj profesní život věnují tvorbě firemního ekosystému pro společenské uspokojení a profesní realizaci svých zaměstnanců podílející se na vzniku produktu, jež zajistí stabilitu a perspektivu pro další léta existence firmy. Tentokráte jsme hovořili s ing. Lubošem Švecem, který před 27 lety zprivatizoval tehdejší Teslu Vráble nedaleko slovenské Nitry, kde nyní naleznete špičkový strojírenský provoz.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit