Témata
Reklama

Bezpečnost ve světě řezných nástrojů

Bezpečnostní nože, řezače a výměnné čepele mohou výrazně snížit riziko poranění na pracovišti. Pořezání jsou většinou způsobena běžnými noži při jejich nechtěném sklouznutí z řezané plochy.

Bezpečnostní nože ale ani dnes nejsou všude vítány, z obavy, že výkon takovéhoto nástroje je oproti běžnému noži menší. Technologie se však neustále vyvíjejí, a tak není třeba se tímto problémem zabývat. Stále se ale mohou nalézt společnosti, které používají konvenční nože s nechráněnou čepelí a zbytečně tak zvyšují riziko poranění u svých pracovníků.

Reklama
Reklama
Reklama

Pracovní úrazy

Statistiky hlášených pracovních úrazů jsou nemilosrdné – každý den se v České republice zraní více než sto lidí při výkonu práce, přibližně 40 % z nich je zapříčiněno právě řeznými nástroji. Z pracovních úrazů způsobených nožem dochází téměř v 90 % ke zranění na horní části těla, z nichž více než polovina způsobuje poranění na prstech rukou. Ohroženy jsou však i ramena, nohy a prsty na nohou (především při pádu používaného nástroje).

Nože se zakrytou čepelí

Zařazení bezpečnostních nožů do politiky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci může snížit počet úrazů až o polovinu, což je vynikající výsledek nejen pokud jde o bezpečnost a prospěch zaměstnanců, ale pozitivní vliv se ruku v ruce promítne i do provozních nákladů a chodu společnosti. Zvážit přechod z konvenčních nožů na bezpečnostní se tedy rozhodně vyplatí.

Nože se systémem automatického zasunutí čepele

Bezpečnostní nože se velmi liší v designu a výkonu, z tohoto důvodu je důležité před nákupem nožů nejprve posoudit riziko a provést audit používaných nožů. Přímá komunikace se zaměstnanci, kteří používají řezné nástroje, je prvním krokem pro zjištění přesných potřeb a nároků. Velmi důležité je rovněž uvědomit si, jaké konkrétní materiály jsou řezány (např. lepenka, smršťovací fólie, plastová páska, síťovina). Ne každý nůž je vhodný například pro řezání kartonu, a proto určitě stojí za to zvážit všechny alternativy, které různé designy nabízejí. I bezpečnostní nůž, který byl špatně zvolen pro danou aplikaci, je rizikem pro svého uživatele.

Bezpečnostní nože

Jaké jsou tedy typy bezpečnostních nožů? Prvním a nejrozšířenějším typem jsou nože se systémem automatického zasunutí čepele po ztrátě kontaktu s řezaným materiálem, čímž se výrazně snižuje riziko poranění, například při upuštění nože či neopatrné manipulaci. Dalším typem bezpečnostních nožů jsou pak nože, jejichž čepel je z bezpečnostních důvodů z velké části zakryta a možnost pořezání se je téměř nulová. Tento druh ochrany se hojně využívá u řezáků fólií, papírů a tenčích plastů. Důležitá je rovněž ergonomie nože podporující přirozený pohyb, tedy takový, který nevytváří nadměrnou únavu a umožňuje pohodlné, přirozené použití nástroje. V současné době jsou již nabízeny i nože, jejichž ergonomie je speciálně upravená pro leváky nebo jsou nože uzpůsobeny pro pravo- i levoruké použití.

Plastové čepelkyNěkteré oblasti, jako například balení potravinářských výrobků, mají velmi specifické nároky na bezpečnostní nože. Většina společností preferuje celokovové výměnné nože detekovatelné detektorem kovu, který zabrání tomu, aby se cizí předmět dostal do výrobního procesu a způsobil poškození stroje nebo v horším případě dokonce zranění spotřebitele. Jiné společnosti naopak upřednostňují nože na jedno použití z důvodu vyloučení kontaminace potravinářských výrobků cizími látkami, které mohou na čepeli (případně i na držáku) nože ulpět při opakovaném použití.

Bezpečnostní čepele

Stejně jako pomocí speciální konstrukce nože také při použití speciálních náhradních čepelí je možné snížit riziko úrazu. Jedná se především o čepelky, které mají zaoblenou špičku nebo rohy. Tyto úpravy jsou nejčastější u trimovacích čepelí skalpelového tvaru, trapézových čepelí a jednobřitých čepelek. Ze své podstaty jsou proto vhodné pouze u aplikací nevyžadujících špičaté hrany a špičky čepelek. Výhodou těchto čepelek je nejen snížení rizika zranění, ale i ochrana obsahu krabice při jejím otevírání. Pro potravinářský průmysl a tam, kde jsou zvýšené nároky na bezpečnost, jsou dodávány neodlamovací čepele ve všech standardních šířkách – tedy 9, 18 a 25 mm. Mají stejný tvar a rozměry jako běžné odlamovací čepele, takže je možné je používat s běžnými držáky. Novinkou jsou plastové jednobřité čepelky, jejichž výhradním dovozcem je společnost Techni Trade. Tyto čepelky nejsou určeny k řezání, ale nahrazují klasické ocelové jednobřité čepelky pro začišťování a škrábání. Tento typ je nejenom bezpečnější z pohledu možného zranění, ale je vhodný zejména pro začišťování povrchu bez rizika poškození či poškrábání.

Výměna použité čepele

K nejvíce zraněním dochází během výměny použité čepele, jejich výměna by tedy měla být co nejjednodušší. Vhodné jsou různé bezpečnostní dispenzory usnadňující manipulaci s čepelkami, ochranné pomůcky pro odstranění čepelek z držáku, nebo nože, které mají v těle držáku zabudovaný zásobník čepelí se samoplnicím mechanismem. Zásadní je však kvalita a ostrost čepelky – vyšší kvalita zaručuje delší životnost a menší potřebu výměny. Názor, že ostřejší čepel je nebezpečnější, je mylný, naopak právě tupé čepele jsou mnohdy příčinou zranění. Pracovník je nucen vyvíjet daleko větší sílu za doprovodu nepřirozených pohybů, což je „ideální“ příležitost k vyklouznutí čepele z řezné dráhy a k poranění nejen sebe, ale i poničení řezaného materiálu či produktu.

Politika bezpečnosti práce

V jakémkoliv podniku, kde jsou používány řezné nástroje, je nezbytné mít stanovenou jasnou politiku bezpečnosti práce či směrnice pro používání nožů při práci, aby se zabránilo zbytečným zraněním. Ta mohou způsobit pracovníci, kteří se po pracovišti pohybují s nechráněným ostřím nože, nebo řezné nástroje umisťují do kapes a opasků k tomu neurčených. Je důležité mít na paměti, že i bezpečnostní nože by měly být doplněny dalšími bezpečnostními doplňky, jako jsou například ochranné rukavice a řezací podložky. Stejně jako používání samozasouvacích nožů nebo čepelí se zakulacenou špičkou bude jistě také přínosné používání správné ochrany nohou v podobě pevných kožených bot nebo bot s ocelovou špičkou. Neexistuje žádný stoprocentně bezpečný nástroj a i bezpečnostní nůž je stále nůž.

Trapézové čepele s hluboce broušeným ostřím v bezpečnostním dispenzoru

Kompletní nabídku bezpečnostních nožů, čepelí a bezpečnostních pomůcek naleznete na webových stránkách společnosti Techni Trade, která se specializuje na řezné nástroje a strojní nože.

Ing. Petra Vostálová

Techni Trade

p.vostalova@techni-trade.com
www.techni-trade.com
www.diy-eshop.cz

Reklama
Související články
Jak se stát leaderem ve výrobě důlního zařízení

Moravská společnost Ferrit, s. r. o., se za 25 let působení v těžařském průmyslu stala světovou firmou v projektování a výrobě důlní závěsné dopravy. Zároveň je průkopníkem v oblasti vývoje a výroby důlních akumulátorových lokomotiv a jako jediná na světě vyrábí speciální lokomotivu, tzv. lokobagr, pro údržbu a čištění kolejové tratě a prostoru kolem kolejiště v hlubinných šachtách. Jejich stroje pracují v uhelných a rudných dolech napříč všemi kontinenty.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Aktuální možnosti v laserovém svařování

Laserové svařování lze v dnešní době považovat za velice moderní technologii. Vysoké svařovací rychlosti, štíhlý svar a z toho plynoucí výhody jsou pozitiva, která umožnila začlenění této metody do progresivních výrobních technologií. Tento článek si klade za cíl představit aktuální možnosti laserových svařovacích technologií.

Související články
Technologické lasery a trendy vývoje za rok 2015

Letošní rok v oblasti laserových technologií byl neobyčejně bohatý na nové poznatky a přinesl i řadu nových jevů v metodice dalšího vývoje. Vznikala nová komplexní střediska laserového výzkumu a nás může těšit, že ani Česká republika nezůstala pozadu. Rozvíjí se program HiLASE, zaměřený na laserové technologie a vývoj optických komponentů, a nedávno bylo slavnostně otevřeno i středisko ELI Beamlines – Extreme Light Infrastructure – jako součást evropského plánu budování center nové generace vybavených nejvýkonnější technikou vhodnou pro naplnění programu bádání až na samé hranici poznání.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
HiLASE - superlasery pro skutečný svět

Lasery nové generace, jež doposud nemají ve světě obdoby, se vyvíjejí a testují v nově postaveném centru HiLASE v Dolních Břežanech u Prahy. Využití najdou v průmyslu i ve výzkumu. V nové budově působí téměř 60 laserových specialistů a techniků, z nichž přibližně polovina je ze zahraničních, často i velmi renomovaných pracovišť.

Vliv složek ochranných atmosfér na WAAM

Svařování v současné době není už pouze technologií ke spojování materiálů. S rozvojem aditivní výroby strojních součástí lze tento proces využít také pro výrobu komplexních a geometricky složitých součástí. Technologie WAAM využívá svařování pro vrstvení jednotlivých svarových housenek do tvaru vyráběné strojní součásti a je charakterizována mnoha proměnnými – mimo jiné i účinky ochranné atmosféry. Cílem příspěvku je zhodnotit vliv jednotlivých složek ochranných atmosfér používaných pro MAG svařování.

Průmyslové lepení není jen spojování materiálů – jak to vidí Kaletech

Představujeme vám dodavatele nejkvalitnějších technologií pro průmyslové lepení, českou společnost Kaletech, která dodává technologie švýcarského výrobce Robatech. Svým klientům nabízí mnohaleté zkušenosti při aplikacích průmyslových lepidel napříč různými odvětvími průmyslu.Jedná se zejména o technologie pro aplikaci lepidla s možností sprejování, nanášení v housenkách, bodech, nebo celoplošným nánosem.

Nastal čas očisty a posílení

V rámci našeho seriálu podnikatelských příběhů vám představujeme lidi s mozkem a srdcem na pravém místě, kteří celý svůj profesní život věnují tvorbě firemního ekosystému pro společenské uspokojení a profesní realizaci svých zaměstnanců podílející se na vzniku produktu, jež zajistí stabilitu a perspektivu pro další léta existence firmy. Tentokráte jsme hovořili s ing. Lubošem Švecem, který před 27 lety zprivatizoval tehdejší Teslu Vráble nedaleko slovenské Nitry, kde nyní naleznete špičkový strojírenský provoz.

Fórum výrobních průmyslníků

Dnešní téma anketní otázky se týká oblasti procesů neustálého zlepšování, které zvyšuje efektivitu činností a samozřejmě - finanční úspory. Jakým způsobem jsou vaši zaměstnanci do těchto procesů (např. podávání zlepšovacích návrhů) přizváni a jak na dosaženém výsledku participují?

Moderní výukové systémy a laboratoře

O školství se traduje, že je velmi rigidní a rychlý rozvoj nových technologií lze jen velmi obtížně promítnout do současné výuky. Vše je ale nakonec hlavně o lidech. Jak se se současnými trendy v oblasti spojování materiálů vypořádává výuka na Ústavu strojírenské technologie na Fakultě strojní na ČVUT v Praze, a ne jen na to, jsme se ptali vedoucího tohoto ústavu docenta Ladislava Kolaříka.

Obráběcí stroje pro produkční výrobu

Po sérii článků v minulém vydání se v posledním poohlédnutí po letošním hannoverském veletrhu EMO věnujeme důležité oblasti, a to jednoúčelovým strojům. I v letošním ročníku byla část expozic věnována této komoditě pro produkční výrobu a my se podíváme, co trh zákazníkům nabídl. Proč? Menším dílem proto, že se jim dlouhá léta autor (nejen) profesně věnuje, dílem podstatným proto, že jsou na nich „bytostně“ závislé veškeré obory nejen strojírenské či technické, ale i stavebnictví, telekomunikace, zdravotnictví a další.

Elektronika snižuje riziko požárů

Nadarmo se oheň nepřirovnává k dobrému sluhovi, ale zlému pánovi. Historie je plná názorných příkladů o obou aspektech tohoto živlu, který jednak výrazně pomohl rozvoji civilizace, jednak také zničil mnoho výsledků lidského snažení. V laboratoři zaměřené na fyzikální hlediska a na spolehlivost detektorů vzhledem k jejich umístění v provozní síti lze najednou testovat až 40 tisíc detektorů.

Zásady pro řízení a zvládnutí rizik složitých technologických zařízení

Diskutovaným tématem odborných konferencí se zaměřením na bezpečnost je práce s riziky na základě požadavků na technologická zařízení. Velká technologická díla jsou víc než jen množina technických částí zařízení a součástek – jde o soubor vzájemně propojených otevřených systémů, tzv. systém systémů SoS, který se nachází v dynamicky proměnném světě.

Plazmová povrchová úprava nanovlákených polymerních struktur

Technologie plazmových povrchových úprav spočívá v navázání funkčních skupin na povrch řetězce polymeru v plazmovém výboji. Jedná se převážně o hydroxylové skupiny. Nepolární charakter povrchu materiálu se tímto mění na polární, tedy hydrofobní povrch se stává hydrofilním či naopak. Tato technologie nachází stále širší uplatnění v různých průmyslových, ale i medicínských aplikacích.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit