Témata
Reklama

Bezsloupkové stroje s novým řízením CC200

U moderních strojů je dnes samozřejmostí řízení pomocí počítače a přenos signálu k jednotlivým řídicím prvkům se uskutečňuje digitálně namísto analogově. Také u vstřikovacích lisů je tento trend jednoznačný. Všichni výrobci již mnoho let používají mikroprocesorové řízení

U vstřikovacích strojů z produkce firmy Engel se mikroprocesorové řízení používá již od počátku 80. let a od roku 1986 je standardní výbavou všech vyrobených strojů. Od prvního mikroprocesorového řízení s označením CC80 se vývoj ustálil po dobu 10 let na dvou základních provedeních - EC100 jako standardu a CC100 u náročnějších provedení strojů (např. dvou- a vícekomponentní vstřikovací lisy, velké vstřikovací lisy s uzavíracími silami nad 20 000 kN apod.). Uživatelské rozhraní se však s postupujícím časem téměř neměnilo a tak po dobu téměř 20 let byly obsluhy strojů zvyklé na "své" řízení.
S vývojem mikroprocesorů a informačních technologií se ukázala potřeba i tato zavedená řízení nahradit novým, výkonnějším a pro obsluhu ještě komfortnějším řízením než doposud. Od dubna letošního roku tedy bude zavedeno nové řízení - CC200 -, znamenající zcela nový způsob ovládání a řízení vstřikovacího lisu.
Reklama
Reklama
Reklama

Nové řízení CC200

Zcela nové ovládání je podmíněno rovněž novým prvkem - dotykovou obrazovkou (touch-screen). Také grafika na obrazovce je kompletně nová a odpovídá standardům známým z monitorů počítačů - je podobná známému vzhledu Windows. Jednotlivé ovládací prvky jsou uspořádány přehledně a nechají se měnit intuitivně. Tento komfort zvyšuje flexibilitu a rovněž zjednodušuje obsluhu stroje.

Dotyková obrazovka

Z pohledu uživatele asi neexistuje žádný pádný důvod, proč nahrazovat aktuální řízení EC/CC100, které je vyzrálé a stále odpovídá současnému stavu techniky. Engel se přesto rozhodl pro "generační skok" v obsluze stroje. A nejedná se jen o další vývoj, nýbrž o kompletně nový koncept za použití nového programového jazyka IEC pro řízení stroje a JAVA pro vizualizaci. Uživateli se tedy otevírá prostor pro zcela nové způsoby komunikace např. i pomocí e-mailu či SMS s operátorem, technologem, případně i s výrobcem stroje. Rovněž má jistotu, že i v budoucnu bude moci využívat stroj podle nových požadavků, neboť na ně je stroj již připraven.
U standardní masky je novinkou mimo jiné i znázornění grafického průběhu dílčích funkcí cyklu při jejich vyvolání na monitor. Např. u vyvolání funkce "zavírání formy" se ihned graficky znázorní průběh rychlosti pohyblivé desky a síla. Požaduje-li seřizovač změnit parametr, má tři možnosti: zvýšením nebo snížením jednotlivých profilů průběhu pomocí tlačítek přestavení, dále (jako doposud) numerickým zadáním jednotlivých hodnot a nebo posunutím bodu a křivky jednoduše prstem nebo tužkou. Všechny tyto změny se provádějí přímo na monitoru.

Pohled na monitor

Další novinkou u CC200 je integrace editace průběhu do standardní výbavy. Obsluze je tím umožněno samostatně programovat komplexní průběhy buď na stroji, nebo i robotu - bez potřeby znalostí programovacího jazyka. Plocha obrazovky je k tomuto navržena tak, že se nechá cyklus krok za krokem konfigurovat přiřazováním předdefinovaných symbolů (i s možným slovním doplněním) jako postupový diagram. Průběhy a parametry mohou být simulovány předem při přípravě na externím počítači a tedy využity k nastavení "virtuálního" vstřikovacího lisu.

Postupový diagram

Nově jsou koncipovány požadavky na hardware, speciálně pro stroje s robotizačními pracovišti a periferiemi. Jejich nastavení se nyní zkracuje o třetinu původní doby. Výkonná sběrnice spojuje počítač obrazovky s integrovaným řízením stroje a robota s decentrálními skupinami vstupů a výstupů. Výměna dat s periferiemi (např. temperační či barvicí jednotky, váhy apod.) se odehrává pomocí sériového submodulu. Pro připojení obvyklých zařízení, např. tiskárny, CD-ROM, DVD, klávesnice atd. jsou k dispozici čtyři rozhraní USB. Na standardně dodávané paměťové kartě Compact-Flash-Disk s kapacitou 32 MB lze uložit data již od 600 různých forem.

Odebírač vtoků s vysokou rychlostí

Efektivita výroby na vstřikovacích strojích je jejich majiteli ostře sledována. Každý gram plastového materiálu, každá zbytečná sekunda na cyklu stroje ukrajuje z možného zisku, na který při dnešních prodejních cenách hotového výrobku zbývá tak málo.
Pro lepší hospodaření s časem cyklu je kromě nastavení samotného optimálního času jednotlivých fází vstřikovacího procesu možné využít i různého stupně automatizace. Nejjednodušší automatizací u vstřikovacích lisů je nechat padat výlisek do šachty stroje a odtud jej např. nechat vynést dopravníkem. Tento dopravník může být i doplněn zařízením na třídění hotového dílce od vtoku.
Vyšším stupněm je pak odebírač vtoků, dále robot s možností odebrat výlisek a separovat jej od vtoku, a nejvyšším stupněm je pak výrobní buňka, jejíž jednou součástí je vstřikovací lis i s robotem.
Zastavme se nyní na nižším stupni automatizace - na odebrání vtoku. Zejména pro své stroje, ale nejen pro ně, vyvinul a začal vyrábět závod Engel Automatizace nový odebírač vtoků s označením ER-USP - Engel Robot - Universal Speed Picker. Standardně se vyrábí ve dvou provedeních: USP 5 s vertikálním zdvihem 500 mm a USP 7 se zdvihem 700 mm. Tím jsou pokryty potřeby odebírání výlisků na strojích od 200 do 2200 kN uzavírací síly (uzávěr 20 až 220 tun). Odebírač je vybaven jedním vzduchovým okruhem.

Odebírač vtoků ER-USP

Velkou předností oproti jiným typům odebíračů vtoků je jejich tuhost, která umožňuje vysoké rychlosti činnosti. Typ USP 5 dokáže uchopit a vynést vtok (nebo i jednoduchý výlisek) za reakční čas 0,8 s, typ USP 7 za 1,2 s. Maximální manipulační hmotnost obou typů je 300 g.
Odebírač je možné použít jak na bezsloupkových strojích, tak na konvenčních strojích se sloupky, které nejsou z produkce firmy Engel. Komunikaci mezi vstřikovacím lisem a odebíračem zajišťuje typizované rozhraní Euromap 12 nebo Euromap 67.
Odebírač vtoků je vybaven novým řízením. Je samostatnou součástí odebírače. Uživatel má k dispozici 11 pevně předprogramovaných - továrních - postupů odebírání. Byly zhotoveny na základě zkušeností odborníků firmy Engel, i jejich zákazníků, a pokrývají 80 až 90 % všech možných případů manipulace se vtokem. Řízení má ale integrováno 10 dalších paměťových míst, do kterých si může obsluha stroje jednoduše naprogramovat a uložit svoje vlastní postupy odebírání.
U strojů, které již jsou vybaveny výše popisovaným řízením CC200, je možné řízení odebírače integrovat do řízení stroje a využívat tak možnosti nastavit centrálně všechny funkce stroje z jednoho místa.
Vedle standardní výbavy je možné dále odebírač rozšiřovat podle potřeb stupně automatizace výroby. Je tak možné přepínat pneumatiku z funkce uchopení do kleštiny na funkci vakuování pro uchopení a odebrání výlisku přísavkou. Odebírač lze vybavit dalším vzduchovým okruhem (vakuovým nebo tlakovým) pro možnost otáčení vertikální osy o 90° nebo pro kontrolu správného odebrání výlisku.
Odebírač se montuje na pevnou upínací desku. Ochranu pracovního prostoru z hlediska bezpečnosti a ochrany zdraví při práci tedy zajišťují zábrany stroje. Při stavbě nového stroje firma Engel integruje do zadní zábrany vypadávací šachtu. Často je nutné odhodit vtok do připraveného mlýnu. Pro tuto činnost lze otočit vertikální osu odebírače o 90°. Možností využití odebírače vtoků ER - USP je tedy mnoho.

Vícekomponentní vstřik s použitím standardního stroje

Vícekomponentní vstřik je v oboru vstřikování plastů stále více požadován zejména automobilovým průmyslem a ve vybavení domácností. Mnoho firem by potřebovalo s nejmenšími náklady "dosáhnout" na dvoukomponentní stroj. Nejsnazší cestou by bylo dovybavit standardní stroj jednoduše druhou vstřikovací jednotkou. Tento zdánlivě jednoduchý postup je ale velmi obtížně řešitelný.
Firma Engel přichází nyní s novinkou v této oblasti a sice u svých bezsloupkových strojů v modulární řadě nazvané Victory - vybavení stroje druhým miniagregátem. Pohon tohoto agregátu je pak možný integrovat do centrálního pohonu vstřikovacího stroje a nebo použít přídavnou pohonnou jednotku. S touto možností volby jsou použitelné přídavné agregáty velmi hospodárně na více strojích.
Minivstřikovací agregáty nabízejí průměry šneků 10 až 18 mm s objemem vstřiku v rozmezí 4 až 15 cm3. Při porovnání s hlavním komponentem má přídavný agregát velmi malý objem vstřiku. Proto se nechá v některých případech montovat přímo na formu, jestliže má tato dostatečně velké rozměry. Ve většině případů se však dovybavení montuje na stávající standardní stroj.

Bezsloupkový stroj Victory

Nezávisle na pozici přídavného agregátu jsou stanoveny pro koncepci dovybavení dvě možnosti pohonu:
  • varianta 1 - pohonná jednotka nezávislá na stroji (tzv. Stand-alone Power-Pack). S řízením stroje komunikuje přes rozhraní;
  • varianta 2 - hydraulický systém základního stroje zásobuje energií také přídavný agregát. To v praxi znamená, že hydraulický systém základního stroje je proveden s dvěma čerpadly (tzv. verze HV2).
  • Programování průběhu cyklu obou vstřikovacích agregátů je díky novému řízení CC200 lehké a přehledné. Sled úkonů stroje je možné sestavit pomocí standardních sekvencí a grafická podpora uživateli nabízí vysoký komfort obsluhy. Nastavení cyklu stroje pak zvládne nejen rutinní specialista.
    Již při nákupu stroje je dobré připravit stroj pro použití přídavného agregátu, aby se ušetřily některé náklady pro montáž nutných podskupin při objednání druhého agregátu. Pro jeho použití se počítá u strojů se vstřikovací jednotkou ES 80 až ES 500 (průměr šneku 18 až 45 mm s objemy vstřiků 25 až 320 cm3). Systém dovýbavy obsahuje mechanické a elektrické rozhraní, rozšíření topných obvodů a přípravu pro bezpečnostní zábrany. Úpravy stroje lze provést pro dvě varianty připojení přídavného agregátu:
  • uspořádání do L - tj. horizontálně v úhlu 90° k původní jednotce;
  • uspořádání do V - tj. vertikálně na pojezdech umístěných nad bezsloupkovým uzávěrem.
  • Minivstřikovací agregát

    Reklama
    Vydání #1,2
    Kód článku: 40110
    Datum: 04. 02. 2004
    Rubrika: Trendy / Plasty
    Autor:
    Firmy
    Související články
    Makroplasty versus mikroplasty

    Plasty se staly nenahraditelným materiálem sloužícím téměř všem oblastem lidské činnosti. V poslední době se pozornost odborníků i veřejnosti soustřeďuje na zcela nový ekologický fenomén, zvaný mikroplasty. Ve smyslu ekologické terminologie je pak možné výrobky z plastů označovat jako makroplasty.

    Žíhání termoplastů

    Moderní nauka o plastech v mnoha směrech vychází z nauky o kovech. Příkladem je žíhání, jeden ze způsobů tepelného zpracování. Společným účelem žíhání kovů i plastů je pomocí řízených teplotních změn dosáhnout rovnovážných stavů struktury a tím i cíleně ovlivňovat vlastnosti.

    Plasty a kompozity v inovaci strojírenských výrobků

    Plasty a kompozity s polymerní matricí přinesly revoluci v materiálových přístupech ke konstrukci strojírenských výrobků a zařízení. Nepřetržitě probíhající materiálové inovace v oblasti plastů a kompozitů spoluvytvářejí inovativní řešení ve strojírenství. Reagují na potřeby strojírenského průmyslu a stávají se kontinuálním procesem s jasnou perspektivou do budoucna.

    Související články
    Optimalizace plastových výlisků s obsahem přírodních vláken

    V průmyslové výrobě, především v automobilovém průmyslu, se začíná prosazovat trend nasměrovaný k využívání obnovitelných materiálů, ke kterým mj. patří přírodní vlákna. Vývojáři nových výrobků se setkávají s požadavky na aplikační využití plastových materiálů vyztužených přírodními vlákny, jako jsou sisal, konopí, len atd.

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Související články
    Horké trysky jako nový standard

    Studené plnicí kanály doprovázejí odvětví vstřikování plastů od prvopočátku. I dnes často vypadá tento způsob plnění dutiny jako ten nejjednodušší a nejelegantnější. Proč má tedy smysl zabývat se aplikací horkých trysek i do malých sérií a malých forem? Srovnejme oba způsoby plnění a porovnejme ekonomické přínosy.

    Inteligentní řešení pro vstřikování plastů

    Automatizace, výrobní technologie, optimalizace procesů a služby jsou nedílnou součástí filozofie rakouské společnosti Engel. Ta svá systémová řešení v oblasti zpracování plastů představila v říjnu pod mottem „více než stroj“ na veletrhu Fakuma 2015 v německém Friedrichshafenu.

    Plasty pomáhají modernizovat strojírenství

    S pokračujícím vývojem nových materiálů se mění i materiálová skladba strojírenských výrobků a zařízení. V současné době si již nelze rozvoj téměř všech strojírenských odvětví bez použití plastových materiálů představit. Vývoj pak ukazuje, že plasty budou hrát ve strojírenství stále významnější úlohu.

    Laserové řešení pro plastikářský průmysl

    Konvenční technologie opracování plastů již v mnoha případech nevyhovuje požadavkům koncových uživatelů. Moderní lasery posouvají kvalitu výroby plastů na zcela novou úroveň. Lastic představuje implementaci nejmodernějších laserových technologií a ergonomického ovládání do jediného produktu, jenž je navržen tak, aby jeho aplikace do stávajících výrobních linek byla zcela bezproblémová.

    Absorbér energie, izolace nebo kreativní materiál?

    Vypadá jako polystyren, ale není to polystyren. Rozdíl poznáte nejpozději ve chvíli, kdy jej vezmete do ruky. Řeč je o expandovaném polypropylenu, materiálu, který pod obchodním názvem Arpro vyrábí globálně působící japonská společnost JSP. Vnitřní struktura dílů z něj vyrobených na první pohled připomíná díly z pěnového polystyrenu, ale jejich vlastnosti jsou zcela rozdílné.

    Nové vstřikovací jednotky pro vstřikovací stroje

    Společnost Engel Austria od základu přepracovala své hydraulické vstřikovací jednotky a na veletrhu K 2016 od 19. do 26. října v Düsseldorfu představila novou generaci úspěšných řad vstřikovacích strojů Engel victory a Engel duo, které díky inovativním funkcím dosahují vyšší přesnosti, ergonomie a účinnosti.

    Uniplast Brno vstoupil do druhé padesátky

    V roce 2015 vstoupil Uniplast Brno do druhé padesátky let své činnosti, proto mi dovolte ohlédnout se za jeho pracovní činností v uplynulém roce. V souladu s prací v předešlém období navázal na tradiční konference, konzultace, exkurze, semináře a publikační činnost.

    Příprava pracovníků pro výrobu technologií vstřikování plastů

    Následující příspěvek představuje jeden ze způsobů přípravy pracovníků ve firmách, jejichž hlavní pracovní náplní je technologie vstřikování plastů

    Igráček slaví 40. narozeniny

    Generace Husákových dětí si jistě dobře vzpomíná na malou plastovou figurku představující různá povolání. Igráček letos oslaví 40. narozeniny, a tak určitě stojí za to, podívat se důkladněji na jeho osud i na jeho výrobu.

    Plasty a robot – jde to dohromady?

    Žijeme v době, kdy nás plasty provázejí na každém kroku. Možná si ani neuvědomujeme, kde všude nám pomáhají, kde nás ovlivňují. Od tužky či propisky přes klávesnici, u které sedíme skoro každý den, po stravování a umělohmotné vařečky, které nahradily ty dřevěné, jež používaly naše babičky. Snažíme se usnadnit si život. Těžké díly ze železa vyměnit za lehčí, plastové. Stejně tak i tvůrci softwaru se snaží zjednodušit výrobu.

    Reklama
    Předplatné MM

    Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

    Proč jsme nejlepší?

    • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
    • Vysoký podíl redakčního obsahu
    • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

    a mnoho dalších benefitů.

    ... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

        Předplatit