Témata
Reklama

Česká firma zahájila výrobu 3D tiskáren

Česká společnost Aroja, s. r. o., ve spolupráci s panem Markem Zlochem se v projektu 3Dfactory intenzivně pustila do vývoje a výroby 3D tiskáren určených pro domácí i profesionální využití.

Dosavadní nevýhody 3D tiskáren jako vysoká cena, drahé materiály a nákladný software se podařilo odstranit důvtipem a profesionálním přístupem k vývoji. Verze pro domácí použití – model Easy3Dmaker za 17 860 Kč – je jednoznačně technicky a cenově nejdostupnější ze současné nabídky na trhu. Profesionální model 3D tiskárny Profi3Dmaker za 39 570 Kč je vyroben pro nejnáročnější aplikace designu, technických návrhů a fast prototypingu.

Reklama
Reklama
Reklama
Obr. 1. Tiskárna Easy3Dmaker

Parametry tiskáren

Tiskárna Easy3Dmaker s rozměrem tiskové plochy 200 x 200 x 230 mm umožňuje velmi široké možnosti kreativního vyjádření. Princip tisku je založen na nanášení tenkých vrstev roztavené struny z ABS nebo PLA plastu. Struna o průměru 1,75 mm je dostupná v různých barvách. Výsledný model je pevný, odolný a plně použitelný. Pro náročnější uživatele, kteří potřebují tisknout větší objekty, je k dispozici Profi3Dmaker se základní tiskovou plochou 260 x 360 x 210 mm nebo v případě speciálních požadavků až 1 500 x 1 000 x 500 mm.

Práce s 3D tiskárnou je snadná a nevyžaduje žádnou speciální průpravu. Model pro tisk lze připravit v některém z volně dostupných 3D programů, jako je například SketchUp nebo Blender. Také na internetu lze najít mnoho volně použitelných 3D modelů, od hraček až po nejrůznější součástky. Snadnost použití, rychlost a nízké náklady – to vše předurčuje toto zařízení k masovému rozšíření, stejně jako tomu bylo u počítačů nebo klasických 2D tiskáren.

Obr. 2a+b+c+d: Za přibližných 25 minut 3D tiskárna zhotoví novou součástku. V tomto případě se jedná o ozubené kolečko z mlýnku na mák, který by jinak byl zcela nepoužitelný.

Možnosti 3D tisku

Oblast využití 3D tisku je velmi široká, od návrhu designu, tvorby hraček až po plně funkční modely strojů nebo zařízení, v architektuře, modelářství, hobby nebo dokonce i v zahradnictví. Všude tam kde je potřeba použít výrobek z plastu. Jedním z příkladů využití 3D tisku v domácnosti je běžný případ rozbitého domácího spotřebiče. 3D tisk představuje revoluci v hobby a údržbě. Během chvíle je možné v 3D programu připravit model nové součástky a vygenerovat STL soubor, který se snadno otevře v programu pro 3D tisk. Program „rozkrájí“ model na tenké vrstvy a vygeneruje G kód, kterému tiskárna rozumí.
Možnosti 3D tisku jsou omezeny jen fantazií uživatele. Rychlost a kvalitu tisku lze jako u klasické tiskárny měnit. Je možné zvolit rychlý tisk pro náhled nebo na součásti, kde není kladen důraz na vzhled, nebo lze tisknout ve vysoké kvalitě. Tisk sice trvá déle, ale zato se dosáhne jemnější struktury povrchu. Také je možné zvolit, zda má být model plný, nebo dutý s tenkou stěnou, nebo vyplněný jen zčásti.

Při všech možnostech, které 3D tisk nabízí, zůstává jeho cena zanedbatelná. Cena zhotovení takové součátky, jako je ozubené kolečko z mlýnku na mák, se pohybuje v rozmezí od 5 do 10 Kč včetně energie, kterou tiskárna při provozu spotřebuje.

Marek Zloch

Aroja
marek.zloch@3dfactory.cz
3dfactory.cz

Reklama
Vydání #4
Kód článku: 120435
Datum: 11. 04. 2012
Rubrika: Informační technologie / CAD/CAM/CAE
Autor:
Firmy
Související články
Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Cena MM Award na EMO 2019

Také v roce 2019 došlo na udílení cen MM Award. Jedná se o oficiální a jediné ceny udělované na veletrhu EMO. Porota i letos vybírala z mnoha přihlášených exponátů, nejen německých výrobců. Do užšího výběru se jich dostalo jen pár, a nakonec bylo rozdáno pět hlavních cen v pěti kategoriích. S prázdnou neodešly ani firmy, jejichž produkty se ocitly na druhém a třetím místě. I v tomto roce došlo k jistému „posunu“ ve vnímání obsahu jednotlivých kategorií, a tedy i oceněných produktů. Pojďme se podívat na vítězné exponáty podívat jednotlivě. Je to lehký nástin toho, jak EMO vidí němečtí kolegové.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Související články
Velmi rychlá dvojčata

SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
V nejisté době je univerzálnost řešením

Automatizace průmyslových procesů řeší problémy s nedostatkem kvalifikované pracovní síly, nahrazuje fyzicky namáhavou či zdravotně škodlivou činnost, snižuje chybovost lidského faktoru, zkracuje výrobní časy a v konečném důsledku přispívá ke zvýšení kvality a zisku. Nejen toto je pro ředitele společnosti Acam Solution Ing. Pavla Bortlíka a jeho tým motivace, ale i zábava. Za relativně krátkou dobu na trhu se firma stala, ať už napřímo, či přes své obchodní partnery, dodavatelem společností jako Volkswagen, Toyota, Olympus, Škoda Auto, Edwards, TE, BOSH, Heinze Gruppe, Woco STV či Fanuc a nyní přichází s řešením vhodným nejen pro velké výrobce, ale také pro malé a střední podniky – s univerzální robotickou buňkou HXG. Důležitým komponentem v této buňce je mimo jiné systém pro upínání nulového bodu VERO-S od společnosti Schunk.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Strojírenské fórum 2018: Zaměřeno na nové technologie a materiály

Příběh pátého ročníku Strojírenského fóra se začal psát 10. května 2018 na půdě Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně konferencí na téma moderní výrobní technologie a materiály s důrazem na aditivní výrobu z velké části kovových materiálů a na inovativní aplikace kompozitních materiálů. Na sto účastníků z řad výrobní a akademické sféry vyslechlo na 13 přednášek a následně v pozdních odpoledních hodinách se větší část z nich odebrala na exkurzi po šesti VaV pracovišťích zaměřených na nové technologie. Plný den poznání a nových setkání. Pojďme se k němu vrátit fotoreportáží.

Technologie roku 2018

Další z řady odborných seminářů společnosti Misan v jejím sídle v Lysé nad Labem s názvem Technologie roku 2018 se uskutečnil v únoru ve spolupráci se společností Tungaloy. Hlavními tématy byly automatizace výrobních procesů, monitorování a propojování výrobních strojů a systémů a představení nových výrobních zařízení, nástrojů a technologií, které pak byly následně předvedeny v praktické části semináře při ukázkách obrábění. Bonusem na semináři byla přítomnost chairmana a CEO Okuma Europe a Okuma America Corporation Takeshiho Yamamota a senior manažera z oddělení obchodu Okuma Europe Ralfa Baumanna, kteří poskytli MM Průmyslovému spektru exkluzivní rozhovor.

Automatizace lidem práci nebere

Automatizaci se ve firmě Kovosvit MAS věnují od roku 2013. Z původního projektu vznikla samostatná divize MAS Automation a na letošní rok má plánované téměř dvojnásobné tržby oproti roku 2017. V porovnání s plánovaným obratem celého Kovosvitu jsou tržby divize zatím nevýznamné, ale průměrný růst divize o dvě třetiny ročně dokládá, že automatizace má v podniku ze Sezimova Ústí zelenou.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Projekt snů 2

Významnost roku 2017 pro firmu Okuma – výrobce CNC obráběcích strojů – neznamená pouze oslavy 120. výročí založení společnosti, ale i uvedení do provozu v pořadí druhého nejmodernějšího automatizovaného závodu, firmou označovaného jako Projekt snů (Dream Site 2 – dále PS2) v místě japonské centrály.

Veletrh EMO opět v Hannoveru

Mezinárodní kovozpracující veletrh EMO se po čtyřech letech opět vrací do Hannoveru. Konat se bude od 18. do 23. září a podle našich informací je určitě na co se těšit. Letošním heslem veletrhu je „Connecting systems for intelligent production“, volně přeloženo „Propojováním systémů k inteligentní výrobě“. Cílem tohoto článku je představit trendy letošního veletrhu a několik novinek společností, které v průběhu předveletržní tiskové konference prozradily, jaké inovace budou na svých stáncích v Hannoveru prezentovat.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit