Témata
Reklama

Česko má první průmyslový blockchain

Světové logistické firmy, banky nebo obchodní řetězce už zkoušejí aplikace, které používají blockchain pro evidenci dokumentů nebo transakcí. Zatím jim hlavně snižují náklady. V Česku jako první otevírá blockchain firmám Elektrotechnická asociace České republiky.

Důvěra se dá prodávat jako služba. Je to možné díky blockchainu, zašifrované databázi, která je uložená na mnoha serverech různých provozovatelů. Na nich se nezávisle na sobě kontroluje a schvaluje, jestli zápisy do databáze byly provedeny řádně. Jednotlivé položky v databázi navíc nelze zpětně změnit. Proto bude třeba švýcarský výrobce luxusních hodinek Vacheron Constantin ukládat do svého blockchainu certifikáty pravosti, aby si každý vlastník mohl ověřit, že nosí na ruce originál. Když už za ně byl ochoten v přepočtu zaplatit klidně dva miliony korun.

Poradenská společnost Gartner odhaduje, že do roku 2025 bude pětina z desítky největších světových obchodních řetězců používat blockchain ke kontrole bezpečnosti potravin. Do blockchainu se dají ukládat informace o celém výrobním řetězci, aby si kdokoliv mohl zkontrolovat, jestli je jídlo čerstvé, odkud pochází a z jakých surovin bylo vyrobené. Podobně jako si lze na katastru nemovitostí zjistit, komu patří určitá nemovitost.

Reklama
Reklama
Reklama

První český blockchain

Na posílení důvěry mezi obchodními partnery sází také první český projekt blokchainu pro využití v průmyslu. Spustila ho v květnu Elektrotechnická asociace České republiky pod názvem EIA Blockchain. Na vývoji se podíleli experti z IBM a ČVUT. Jde o takzvaný konsorciový blockchain. Provozovat servery, na nichž se bude ukládat databáze a ověřovat zápisy, mohou jen prověřené firmy nebo instituce, kterým to umožní správce systému a dceřiná akciová společnost asociace EIA Blockchain Services.

Letošní celosvětový průzkum poradenské firmy Deloitte ukázal, že pro firmy je konsorciový blockchain nejzajímavější. Nějakého konsorcia, které připravuje nebo provozuje databázi, se už účastní 35 procent z 1 386 oslovených společností. V příštích dvanácti měsících se do takových projektů hodlá zapojit dalších 31 procent firem.

Samotný blockchain je ovšem pouze databáze, jejíž výhodou je, že je decentralizovaná, bezpečná díky šifrování a způsobu ověřování zápisů, transparentní a neměnná. Skutečnou hodnotu firmám přinášejí až aplikace, které se zápisy do blockchainu pracují. „První aplikací, která běží na EIA Blockchain, je ověřování pravosti dokumentů. Do databáze se neukládají celé dokumenty, ale jen jejich unikátní digitální otisky. Může jít třeba o obchodní smlouvy, předávací protokoly, certifikáty kvality, obchodní podmínky nebo fotografie. Při případném sporu mezi firmami se díky aplikaci dá snadno ověřit, jestli předkládané dokumenty jsou pravé,“ vysvětluje Otto Havle, ředitel EIA Blockchain Services. Obchodní partneři se ale musejí dohodnout, že registraci dokumentu v blockchainu uznávají jako nezpochybnitelný nástroj jeho autorizace.

Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Aplikace snižují náklady

Teď je na firmách, jaké aplikace si pro svou potřebu vyvinou. „Pro zápisy budou využívat náš blockchain. Je to platforma, která vytváří příležitosti pro nový byznys,“ dodává ředitel Elektrotechnické asociace Jan Prokš. Cílem asociace je, aby databáze běžela v brzké době alespoň na dvaceti nezávislých serverech. Čím více firem ji následně bude používat, tím důvěryhodnější celý systém bude. EIA Blockchain Services garantuje, že databáze bude fungovat i za pět či deset let.

Ve světě zatím blockchainové aplikace pomáhají firmám hlavně snižovat náklady. Poradenská firma McKinsey loni analyzovala více než 90 aplikací. Z nich zhruba 70 procent šetřilo firmám peníze, protože díky důvěryhodnosti záznamů v blockchainu nebo jejich automatizaci prostřednictvím takzvaných chytrých kontraktů nepotřebovaly platit za služby prostředníků v obchodním nebo výrobním řetězci.

Aplikace, jež budou blockchain používat k vytváření nových obchodních modelů, které firmám přinesou nové zdroje příjmů a zisků, se dají čekat do pěti let, odhaduje McKinsey. Největší potenciál má vytvoření bezpečné digitální identity a služby, které na ni budou napojené.

Inspirace kontejnery

Elektrotechnická asociace České republiky se při tvorbě svého blockchainu inspirovala světovým přepravním gigantem Maersk Line, který spolu s IBM vyvinul aplikaci TradeLens. Do blockchainu zapisuje údaje o přepravovaných kontejnerech. Uživatel, který si dopravu objednal, už nepotřebuje služby prostředníků, aby zjistil polohu svého kontejneru. V databázi jsou také uloženy přepravní dokumenty, což výrazně omezuje chyby a zkracuje přenos informací. Transakce řídí chytré kontrakty, které položku do blockchainu zapíšou po splnění přesně definovaných podmínek, jako je dodání na určité místo nebo podpis dokumentu. Dá se tak snadno dohledat, kde se náklad během přepravy poškodil nebo ztratil.

V logistice ovšem zdaleka využití blockchainu nekončí. Japonská Toyota testuje aplikaci pro přímé obchodování s elektřinou mezi malými výrobci a majiteli elektromobilů. S blockchainem experimentuje 90 procent velkých evropských, amerických a australských bank. Pilotní projekty zkouší také více než 25 vlád, které zajímají především aplikace pro elektronizaci státní správy.

CO JE BLOKCHAIN

Blockchain je databáze sdílená ve veřejné nebo soukromé počítačové síti. Síť tvoří uzly neboli počítače, kde je uložena kopie databáze. Díky tomu se databáze neztratí, pokud jeden z uzlů přestane fungovat. Každý nový záznam je matematicky zašifrovaný, aby mohl být přidán jako další „blok“ databáze. Zápis do blockchainu musí schválit jednotlivé uzly v síti, které ověří, že zápis splňuje předepsané parametry a podmínky. Jednotlivé položky v blockchainu už nelze zpětně měnit. Databáze je tak odolná proti podvodům.

Jan Stuchlík

Svaz průmyslu a dopravy

Elektrotechnická asociace České republiky

Jan Prokš

proks@electroindustry.cz

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 191005
Datum: 01. 10. 2019
Rubrika: Trendy / MSV 2019
Autor:
Firmy
Související články
900 000 nástrojových datových záznamů navíc

Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

Edge computing pomáhá definovat podnikovou přeměnu

Edge computing už není jen vzdálený koncept. Jak podniky implementují flexibilní řešení pro hybridní cloud a jak se pokrok v open source systémech, jako je Kubernetes, a technologiích pro 5G stává realitou, tak se rozvíjí i edge computing. Kombinací těchto technologických sil vzniká rámec pro podnikové řešení edge computingu, které vezme moc z rukou několika a předá ji do rukou mnoha .

Digitalizujete výrobu? Nezapomeňte na pevné základy

ERP je tradičním podnikovým nástrojem, jehož cílem je podpořit a optimalizovat firemní procesy v rámci jednoho integrovaného řešení. Poskytuje jednotnou datovou základnu, jednotný pohled na dění ve společnosti a svým způsobem je nositelem jednotné verze podnikové pravdy, která je podkladem pro rozhodování managementu.

Související články
Platforma pro edgecomputing a průmyslový internet věcí

Systém FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) je platforma určená pro propojení provozních zařízení, která umožňuje rychlý a spolehlivý přístup k výrobním datům s cílem využít je k naplnění koncepce chytré, propojené výroby. Dovoluje realizovat edge computing, tedy shromažďovat a zpracovávat data přímo v provozu, nikoliv až v cloudu, a umožňuje tak činit rozhodnutí, která se týkají jednotlivých strojů a zařízení, mnohem rychleji než u cloudových aplikací. Přitom zůstává zachována možnost, nikoliv povinnost, předem zpracovaná data přenášet k centralizovanému zpracování v informačním systému podniku nebo v cloudu. Účelem je nejen monitorovat, ale i aktivně zasahovat do výrobního procesu ve smyslu regulační smyčky se zpětnou vazbou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Průmysl 4.0 jako výzva pro výrobní podniky

Pro výrobní firmy zůstává Průmysl 4.0 klíčovým tématem. Pokusme se tedy více objasnit, jaké změny s sebou tento trend nese, jaké přináší požadavky a co naopak výrobním firmám nabízí.

Digitálne dvojča & Factory Twin

Uplatnenie digitalizácie vo výrobe predstavuje revolučnú zmenu. Táto zmena má paradigmatický charakter, pretože sprístupňuje dáta z výroby všetkým výrobným prvkom, čo umožňuje uplatnenie nových systémov riadenia výroby v reálnom čase.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Shopfloor management vychází z reálného workflow

Uživatelská přívětivost, digitální propojení a optimalizace procesů: společnost TDM Systems nepřetržitě rozšiřuje shopfloor management v rámci svého systému správy nástrojů TDM Global Line.

S daty nástrojů na cestě k úspěchu

Správa nástrojových dat prodělává mimořádně úspěšný vývoj: od papírových záznamů ke klíčovému bodu pro Smart Factory a Průmysl 4.0. Důvod: Informace o nástrojích potřebují nejrůznější systémy na výrobní, plánovací a obchodní úrovni.

Zkušenosti z propojení výroby

Tímto článkem chceme navázat na seminář t-cimco, propojení výroby, který byl realizován ve spolupráci se společností Yamazaki Mazak Central Europe, s. r. o., a na kterém byla propojena čtyři výrobní pracoviště v České republice za použití technologie t-cimco a protokolu MT Connect.

Měřicí technologie pro Průmysl 4.0 v Nitře

Průmysl 4.0 závisí na propojení systémů schopných spolu komunikovat, schopných získávat, vyhodnocovat a sdílet data a na takto zpracované informace reagovat v reálném čase. Údaje z měření jsou nezbytné pro shromažďování informací, které mají být použity při inteligentním rozhodování za účelem zabránit nežádoucím procesním změnám.

Prostředky pro realizaci inteligentní továrny

Typická továrna budoucnosti je důsledně propojena, organizována a optimalizuje se do převážné míry samočinně. Předpokladem k tomuto postupu je, aby stroje, nástroje a systémy poskytovaly potřebná data. A „heslo dne“ zní: Internet of Things (IoT – internet věcí).

Když jde o prostor…

Současné trendy směřují k mnohem větší míře využití elektroniky než doposud. To je hlavní, nikoliv však jediný důvod, proč se množí automatizace výroby menších zařízení, jakými jsou například mobilní telefony, tablety i ostatní elektronika. Ale nejde jen o ni, ale i o laboratoře, farmacii apod.

Výrobu ovládne chytrý software

V souvislosti s Průmyslem 4.0 se často hovoří o inteligentních, navzájem komunikujících strojích. Chytré však nejsou ani tak stroje, jako spíše software, který je řídí.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit