Témata
Reklama

Co je skutečná synchronní technologie?

02. 09. 2009

V posledních měsících se mi dostalo do rukou několik velice zajímavých článků o tom, jak např. CAD systém Catia umí obrábět i dřevo nebo jak jsou prvky synchronního modelování obsaženy v systému Inventor již delší dobu, avšak nevědělo se, že jsou tak důležité.

Při čtení podobných článků vždy jako člověk, který si je vědom svých nedostatků, poněkud znejistím, zda tyto informace autor myslí vážně, nebo zda si dělá legraci. A začínám si pokládat jednoduché otázky. CAD systém Catia umí obrábět i dřevo. Kde je rozdíl mezi obráběním železa a dřeva, pominu-li vliv vstupních parametrů a nástrojů, které s CAD/CAM nemají až tak moc společného?

Co je vlastně synchronní technologie

Prvky synchronního modelování jsou obsaženy v systému Inventor již delší dobu. Jak mohou být prvky synchronní technologie obsaženy v Inventoru, když nemá režim modelování nezávislého na historii, a navíc jsou tyto prvky vlastněny a patentově chráněny firmou Siemens PLM Software? Oficiálně je tato jedinečnost dostupná v systému NX více než rok. Systém Inventor Fusion se v současné době nachází ve fázi „technology preview“, což není ani betaverze, takže jeho oficiální uvedení na trh je v nedohlednu. Proto jsem se rozhodl podělit se s vámi o zkušenosti se skutečnou a v současné době již dostupnou novinkou v oblasti CAD/CAM/CAE, a to s již zmiňovanou synchronní technologií, tentokráte od společnosti Siemens Product Lifecycle Management Software, a jejími možnostmi využití. Synchronní technologii stále nazývám novinkou, přestože na trh byla v systémech NX 6 a Solid Edge se synchronní technologií jakožto průlomová novinka světa CAD/CAM/CAE, kterou se konkurence od té doby snažila nejedenkrát bagatelizovat, uvedena již v loňském roce.

Synchronní technologie jako taková je nadstavbou geometrického jádra Parasolid umožňující topologicky nezávislé modelování za pomoci rozeznávání geometrických podmínek modelu. V praxi to znamená, že dosavadní klasický způsob modelování na základě historie vzniku modelu, kdy jednotlivé prvky modelu jsou vázány vztahy rodič – potomek, byl rozšířen o další přístup k modelování, a to bez historické závislosti. Tzn. právě bez závislostí rodič – potomek. Velmi příjemná a užitečná je možnost tyto dva přístupy mezi sebou kombinovat. Podívám-li se na věc očima praxe, rád říkám, že synchronní technologie zpřístupnila další část prostoru modelování, která byla doposud uzavřena. Následující výpis možných – do té doby v jediném systému nevídaných – přístupů budiž toho dokladem.

Reklama
Reklama
Reklama
Synchronní technologie poskytuje konstruktérovi dosud nevídanou flexibilitu...

Modelování závislé na historii vzniku

Tento základní přístup k modelování, známý ze současných CAD systémů, asi není třeba příliš představovat. Model vzniká za pomoci přehrávání historie svého vzniku. Každý, kdo pracoval s CAD, zcela jistě jednou narazil na situaci, kdy převzal cizí model, na kterém měl udělat několik drobných úprav. V této situaci má konstruktér dvě možnosti: buď prostuduje historii modelu a seznámí se s jeho stavbou, pochopí veškeré závislosti a provede změnu na stávajícím modelu spolu s historií, nebo druhou alternativou je použití prvků přímého modelování, což umožňuje částečně měnit stávající geometrii její okamžitou úpravou. Samozřejmě pro druhou možnost musím mít CAD systém, který funkcionalitu přímého modelování poskytuje. V každém případě se konstruktér dostává do schizofrenní situace, jelikož prvek může být na modelu definován na dvou místech své historie – v okamžiku svého vzniku a v okamžiku úprav pomocí přímého modelování. Této situaci se dá předejít neparametrizováním upravovaného modelu a následnou úpravou pomocí prvků přímého modelování. Provede-li úpravu neparametrizováním modelu, ztrácí tím možná velmi důležité parametrické vazby uvnitř modelu. Pouze se systémem NX je schopen pomocí synchronní technologie vystavět parametrizující prvky a tím parametry zanést na neparametrickém modelu zpátky tam, kde je potřebuje (viz níže).

... a ten si může vybrat způsob práce, který je pro něj nejvýhodnější.

Modelování nezávislé na historii

Tento přístup nebyl dosud v exaktním konstrukčním prostředí příliš využíván, avšak je to přístup, jakým se dají velmi jednoduše upravovat neparametrické modely, které neobsahují nic víc než informaci o geometrii modelu. Jedná se většinou o konverze dat mezi CAD systémy s využitím obecných formátů typu STEP, IGES. Nebo jsou to modely vzniklé přímým importem z jiných CAD systémů.

Úpravy spočívají v posunování ploch, přiřazování geometrických podmínek, vše jednoduše, bez použití jakýchkoliv parametrů. Další velmi podstatnou vlastností tohoto přístupu je možnost okamžitého použití geometrií z jiných modelů, ať již parametrických nebo neparametrických, pouhým kopírováním sady ploch. Pakliže se k tomuto způsobu modelování přidá ještě intuitivní a inteligentní ovládání, je brána do světa úprav pomocí modelování nezávislého na historii napůl otevřena. Proč napůl? Neparametrickými úpravami získáváme v neparametrických systémech opět neparametrický model.

V systému NX však při tvorbě nezávislé na historii nevznikají pouze neparametrické geometrie, ale vznikají tzv. lokální prvky, což jsou prvky závislé nikoliv na historii, ale na okolních geometrických podmínkách modelu. Tyto prvky ovšem nesou svůj parametr – jako příklad nám může posloužit prvek rádius. Vytvoříme-li prvek rádius s parametrem poloměru, nemá tento prvek v modelování nezávislém na historii žádný vztah rodič – potomek, ale přesto si s sebou nese stále svůj parametr poloměru. Budou-li změněny okolní podmínky modelu, prvek rádius se těmto změnám přizpůsobí a stále si ponese svůj parametr poloměru, který je tímto kdykoliv editovatelný. Podobný přístup je zvolen i pro další velice zajímavé prvky, které se skrývají v přístupu synchronního modelování, a to jsou prvky Linear Dimension, Radial Dimension a Angular Dimension – prvky kót, které lze vystavět na sadách ploch neparametrického modelu, zadat jim parametr a tím model zpětně parametrizovat přesně tam, kde je potřeba. Brána do světa svobodného modelování, kde konstruktér není omezen používaným CAD systémem nebo formátem dat, je nyní otevřena dokořán.

Kombinace přístupů

Parafrází klasika bych mohl tento odstavec uvést slovy: „Vytvořit neparametrický model z parametrického není žádné umění, ale vytvořit parametrický model z nekompletní, neparametrické geometrie, to je úkol hodný vědce.“

Výše popsané přístupy jsou konce pomyslné řady a jak již bylo naznačeno, tyto přístupy je možné v systému NX snadno kombinovat a tím si volit postup, který nejlépe bude vyhovovat povaze vstupů, jež máme k dispozici, stejně jako výstupů, které požadujeme. Začneme-li opět od současně nejvíce používaného přístupu – plně parametrického modelu –, nabízí nám tento model komplexní informaci o celé geometrii modelu, nicméně v této komplexnosti je velice jednoduché se zamotat nebo ztratit. Hledání východiska je potom časově náročné a zamyslíme-li se nad poměrem „cena/výkon“ takovéto úpravy, nebylo by výhodnější model neparametrizovat a změnu provést na modelu bez jakýchkoliv závislostí pouze v místě, kde je potřeba? Takovou úpravou bychom se dostali do světa kombinování obou přístupů v jeden navzájem propojený funkční celek. Aby toho nebylo málo, můžeme využít úpravy neparametrického modelu opět buď cestou s historií, nebo cestou bez historie.

Začneme-li opět první variantou, máme zneparametrizovaný model a na tomto modelu začínáme úpravy, které se nám řadí do stromu prvků s klasickými historickými závislostmi. Druhá varianta nám nabízí přístup modelování nezávislého na historii, kde lze provádět úpravy na aktuální geometrii bez ohledu na historii vzniku modelu. V obou přístupech máme dostupné prvky synchronního modelování, pouze s tím rozdílem, že v modelování závislém na historii se prvky řadí do stromu dle historie vzniku, který je možné v případě potřeby zpětně procházet, kdežto u modelování nezávislého na historii se tvoří pouze jako prvky lokální, závislé pouze na geometrických podmínkách modelu.

Svoboda konstruování

Nyní již mohu otevřít otázku, na kterou se většina konstruktérů ptá bez znalosti výše popsané problematiky. Tou otázkou je zachování parametrů/historie při přechodu mezi jednotlivými přístupy. Z logiky věci plyne, že parametry, resp. historie modelu při přechodu z prostředí závislého na historii do nezávislého a naopak zákonitě vyjmuty být musí. Nicméně systém NX zde nabízí celou škálu přístupů a je pouze na konstruktérovi, který z nich si zvolí. Jako vám nikdo neříká, že musíte modelovat nezávisle na historii, tak si nenechte tvrdit, že musíte modelovat plně parametricky. Důležitější je, že takto modelovat můžete. Záleží pouze na uvážení, který přístup je v daném případě výhodnější. Systém NX na obou koncích spektra nabízí nástroje k docílení požadovaného cíle a úrovně parametrizace modelu.

Je zřejmé, že konkurence nespí a snaží se na nastalou situaci více či méně úspěšně reagovat, a to od pouhého bagatelizování až po snahu přiblížit se funkčnosti synchronní technologie. Chcete-li vidět rozdíl, není nic jednoduššího, než si nechat synchronní technologii předvést na vlastní oči. Jednu z příležitostí představuje letošní MSV v Brně, kde kromě stánků partnerů můžete navštívit i seminář Uvedení nové verze Solid Edge se Synchronní technologií 2, který se koná 16. září od 9:30 v sále A kongresového centra na výstavišti. Seminář je zdarma, je však třeba zaregistrovat se na webových stránkách společnosti Siemens PLM Software.

Ing. Filip Nechvátal

Umístění na MSV: pavilon Z, stánek 109 a pavilon P, stánky 9 a 28

Siemens PLM Software

www.siemens.cz/plm

lenka.chabicovska@siemens.com

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 90931
Datum: 02. 09. 2009
Rubrika: Trendy / MSV 2009
Autor:
Firmy
Související články
Přístup k platným datům až do výroby

S vývojem výpočetní techniky a jednotlivých aplikací a systémů pronikaly do různých oblastí fungování výrobních společností rozličné – většinou samostatné a autonomní – aplikace. Postupem času se začaly objevovat komplexnější informační systémy, které zahrnovaly větší celky podle oblastí fungování ve struktuře společnosti (ekonomika, PaM, sklady, logistika, výroba aj.). Cílem tohoto článku je zamyslet se nad přínosy situace, kdy je nasazení standardního PLM/PDM systému z oblasti předvýroby (vývoj, konstrukce, technologie) rozšířeno dále do výroby, a to až na pracoviště k jednotlivým strojům (NC stroje, roboty, měřicí a seřizovací stroje atd.).

900 000 nástrojových datových záznamů navíc

Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

Kolaborativní roboty - potenciál automatizace v automobilovém průmyslu

Kolaborativní roboty, neboli koboty, vytvářejí další příležitosti pro automatizaci automobilového průmyslu. Jsou charakteristické svou schopností pracovat ve specifické výrobní oblasti, po boku pracovníků. Dále pak rychlou implementací a snadným přesunem na nové úkoly. V neposlední řadě i intuitivním programováním a obsluhou. Mohou pomoci v procesech jako je vstřikování, při obsluze strojů nebo při balení a paletizaci ve velkých i malých podnicích.

Související články
Aditiva s nanočásticemi a vlastnosti procesních kapalin

Myšlenka, že lze v různých výrobních procesech použít kovoobráběcí kapaliny - Metalworking Fluids (MWF), aby se zajistila kvalita obrobku, snížilo opotřebení nástroje a zvýšila produktivita procesu, je velmi stará. Už Leonardo da Vinci vytvořil několik testovacích sestav umožňujících analýzu tření za různých podmínek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Budoucnost české výroby

Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

Edge computing pomáhá definovat podnikovou přeměnu

Edge computing už není jen vzdálený koncept. Jak podniky implementují flexibilní řešení pro hybridní cloud a jak se pokrok v open source systémech, jako je Kubernetes, a technologiích pro 5G stává realitou, tak se rozvíjí i edge computing. Kombinací těchto technologických sil vzniká rámec pro podnikové řešení edge computingu, které vezme moc z rukou několika a předá ji do rukou mnoha .

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Digitalizujete výrobu? Nezapomeňte na pevné základy

ERP je tradičním podnikovým nástrojem, jehož cílem je podpořit a optimalizovat firemní procesy v rámci jednoho integrovaného řešení. Poskytuje jednotnou datovou základnu, jednotný pohled na dění ve společnosti a svým způsobem je nositelem jednotné verze podnikové pravdy, která je podkladem pro rozhodování managementu.

Na cestě stát se globálním jazykem produkce

V loňském roce na veletrhu EMO se uskutečnila první "live" prezentace univerzálního rozhraní obráběcích strojů umati (universal machine tool interface), do které se na výstavě zapojilo na sedmdesát firem z deseti zemí se 110 stroji a 28 softwary. Tato inciativa vytvořit standardizované rozhraní, které uživatelům umožní snadnou a bezpečnou integraci nových strojů, softwarů a dalších zařízení do vlastních IT ekosystémů na principu plug and play, vznikla v roce 2017 pod záštitou VDW (Německá asociace výrobců obráběcích strojů). VDW nyní spojuje své síly s VDMA (Svaz německých strojírenských podniků), aby společně podporovaly šíření a používání standardů OPC UA v celém strojírenském sektoru pod značkou umati.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Čištění upínacích kuželů nástrojů

Při obrábění je zpravidla věnována značná pozornost kvalitě řezných nástrojů a také způsobu jejich upnutí. Již menší pozornost ale bývá věnována rozhraní upínací kužel - vřeteno stroje. Přitom právě upnutí nástrojové sestavy ve vřetenu obráběcího stroje výrazným způsobem ovlivňuje jak celý proces obrábění, tak i trvanlivost ostří, bezpečnost a v neposlední řadě také životnost upínačů i drahých vřeten strojů.

Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Doplňkový katalog nástrojů

Specialista na třískové obrábění, společnost Ceratizit, vydává svůj nový doplňkový katalog Up2date, v němž opět představuje inovované nástroje, produktové doplňky i zcela nová nástrojová řešení - mezi nimi i čtyřbřitý vrták WTX HFDS.

Platforma pro edgecomputing a průmyslový internet věcí

Systém FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) je platforma určená pro propojení provozních zařízení, která umožňuje rychlý a spolehlivý přístup k výrobním datům s cílem využít je k naplnění koncepce chytré, propojené výroby. Dovoluje realizovat edge computing, tedy shromažďovat a zpracovávat data přímo v provozu, nikoliv až v cloudu, a umožňuje tak činit rozhodnutí, která se týkají jednotlivých strojů a zařízení, mnohem rychleji než u cloudových aplikací. Přitom zůstává zachována možnost, nikoliv povinnost, předem zpracovaná data přenášet k centralizovanému zpracování v informačním systému podniku nebo v cloudu. Účelem je nejen monitorovat, ale i aktivně zasahovat do výrobního procesu ve smyslu regulační smyčky se zpětnou vazbou.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit