Témata
Reklama

Díra na trhu: Komplexnost dodávek

17. 11. 2016

Československý průmysl a potažmo zahraniční obchod měl vždycky ve světě velmi dobrou pověst. Již mezi oběma světovými válkami realizovaly naše firmy velké množství dodávek, které přinášely našemu průmyslu ve světě výborné jméno. Nešlo pouze o dodávky samostatných strojů, ať už v jakémkoliv množství, ale také o dodávky investičních celků, které měly vysokou světovou úroveň.

Z té doby se datují především výstavby cukrovarů (např. v Íránu) a pneumatikáren. Po druhé světové válce a širokém rozvoji československého textilního průmyslu šlo o dodávky textilek, přádelen nebo tkalcoven a pletáren, šroubáren a dalších strojírenských celků. Takové technologické komplexy lze ještě dnes najít v mnoha zemích světa – z arabských zemí například v Egyptě, Sýrii, Iráku, ze zemí vzdálenějších ve Vietnamu, Kambodži, Hongkongu nebo Číně.

Každá taková dodávka představovala jednak velkou investici, která přinášela (třeba postupně) zpátky do naší republiky velmi důležité devizové prostředky, ale také neuvěřitelné jméno, které v té konkrétní zemi náš investiční celek zanechal. Před mnoha lety jsem strávil více než pět let ve Vietnamu. Tehdy bylo pro Vietnamce vrcholem dopravní techniky kolo. V době, kdy vrcholila ve Vietnamu „americká válka“, dodaly naše firmy do Vietnamu dvě továrny, resp. technologická zařízení dvou továren (stavbu si místní zajistili sami). Šlo o zámkárnu (ve stylu naší FAB) a tzv. kuličkárnu. Tato továrna vyráběla kuličky a věnečky do kol, což je, jak každý ví, klíčová součástka pro kolo. Zlí jazykové sice tvrdili, že se v kuličkárně dělají „čtverečky“, ale tento závod v podstatě držel dlouhá léta vietnamskou ekonomiku „na kolech“ (to byla doba, kdy mateřská firma ZKL Brno dodávala svoje ložiska jako prvovybavení pro automobilku Renault).

Když jsem po letech hovořil s představiteli Technoexportu v Damašku o tom, jaký je vlastně rozsah námi dodané rafinerie v Homsu, dozvěděl jsem se, že představuje (r. 1993) podle současných parametrů rafinerii, která by stála zhruba 700 mil. USD – tehdy šlo o tzv. šesté rozšíření. A součástí rafinerie byla i malá elektrárna s kapacitou 180 MW (plánovanou).

Mohl bych vypočítávat další a další investiční celky – TAS v Libyi, Al-Iskandarii v Iráku, kovárny a válcovny v Indii a další a další. Všechny tyto celky měly jednoho společného jmenovatele – nejdůležitější nebyl ten vodicí prvek, podle něhož se celek jmenoval, ale komplexnost dodávky.

To je podle mého to, co nám v současné době chybí, co z našeho trhu zmizelo. Firma, nebo instituce, která by dokázala skloubit jednotlivé dodávky, zastřešit celou investiční jednotku (teď nemluvím o zahraničněobchodní firmě, která podepisuje zahraniční kontrakt s investorem). Na našem trhu chybí firmy, jako byly Inpro, Chepos, Konstruktiva, IDOP Martin (na Slovensku) apod. Firmy, ve kterých by byli pracovníci, kteří mají už určité zkušenosti. Kteří si dokážou představit, zda může v hale stát vedle bucharu například bruska, kolik a jakých obráběček budou potřebovat za takovou a takovou kovačku, jaké vzduchové hospodářství by potřebovali, kdyby měli dodat určitou kapacitu vzduchových tkalcovských stavů, jaká by byla zřejmě spotřeba nástrojů na obráběčkách při takové a takové výrobě apod. Firmy, kde by byli lidé, kteří znají alespoň základní technologické operace, pro něž kalení, popouštění a další termické úpravy nejsou zbytečnými procesy, firmy, které dokážou dát takový investiční celek doslova a do písmene dohromady.

Samozřejmě, jedna věc je projekt, kdy projekční firma má odborníky, kteří dají dohromady základní vazby tak, aby technologický proces ve výrobě mohl probíhat, ale každý ví, že tento základní řetězec je pro fungující továrnu absolutně nedostačující. Že taková dobře fungující výrobna je velmi složitý organismus, pro jehož vytvoření je nutné mít nejen odpovídající vzdělání a informace, ale také zkušenosti a dostatek kontaktů, které takové dílo umožní.

K napsání těchto řádků mě přivedly poměrně hořké zkušenosti z nedávné doby. Byl jsem svědkem toho, jak tvůrce projektu říká dodavateli technologie, že jim chybí klimatizace, a zda to on tedy zajistí, a výrobce strojírenského technologického zařízení hledá dodavatele z téhle oblasti na internetu. Následně je za to odpovědný, takže když zákazník reklamuje špatnou funkci klimatizace, má tento dodavatel „na jednom uchu“ zákazníka a „na druhém uchu“ svého dodavatele klimatizace a předává informace. Tento případ uvádím jen pro ilustraci, ale bohužel taková je dnešní skutečnost. Na trhu máme spoustu malých firem, které by rády udělaly „ránu“ a vydělaly velké peníze na akci, která by je navíc proslavila, ale takhle se jméno a věhlas budovat nedají.

Navíc v současné době se už v podstatě neprodávají samostatné stroje, jak pamatuji před 40 lety, kdy jsem v téhle branži začínal. Dnes zákazník většinou žádá zařízení, které mu vyrobí konkrétní produkt v určité kvalitě a množství. Mám proto hrůzu z informací o nejrůznějších mezinárodních tendrech, které vypisují velcí zahraniční investoři na investiční dodávky, které budou představovat miliony a desítky milionů dolarů nebo eur. Protože bychom si měli sebekriticky říct, že na tuhle ligu v současné době nemáme (v této chvíli nemluvím o finančním zajištění). Důkazem toho je také dostatečné množství investičních průšvihů, o kterých čteme v novinách. Ale vzhledem k tomu, že jde o soukromé firmy, informace za chvíli zanikne a mluví se o další „velké akci“.

Myslím, že tohle je prostor, kterému by se mohlo věnovat například ministerstvo průmyslu a obchodu zřízením takové instituce, která by mohla na začátku fungovat třeba jako státní, ale posléze, po nabytí zkušeností a získání jména by mohla být privatizována a žít si dál svým životem. Těch možností a variant je určitě daleko víc, ale bez takovéto firmy se zkušenostmi, jak má vypadat komplexní dodávka průmyslové továrny, na větší investiční celky v téhle republice nikdo mít nebude…

Ing. Petr Křižanovský

krizanovsky.petr@gmail.com

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Vydání #11
Firmy
Související články
Promluvy Štefana Kassaye: Protiřečení na denním pořádku

Kolem nás, u nás, všude, kde existuje život, se každou vteřinu odehrávají miliony událostí, které zasahují jednotlivce, komunity, státy. Rostou nepokoje, protesty a skandování, pouliční bitvy, rebelie. Systémy budované člověkem v sílící zlovůli a vlivem ničivých výroků se řadu let dostávají do úpadku. Jsme svědky válečných konfliktů, nových a nových hrozících válek.

Promluvy Štefana Kassaye: Devalvace vědy vědeckou komunikací?

Užívání cizích slov v běžné řeči ještě nikoho neudělá vědcem ani to nepovýší jeho společenskou úroveň. Přesto má člověk, kromě běžné výměny názorů, svůj záměr, kterému odpovídá i příslušný komunikační styl. Pochopitelně, že vysoce uznávaná osobnost chce mít možnost být šiřitelem svých vlastních názorů.

Promluvy Štefana Kassaye: S novým rokem nové příležitosti

Milý úsměv již z dálky prozrazuje dobrou náladu Janka, mého přítele z dětství. Září radostí, z byť i náhodného setkání. „Štefane, víš, co všechno mě čeká? Tvrdá robota. Počínaje prvním pracovním dnem.“ Řekne mi hned na uvítanou. Jeníček toho má vždy dost na práci. Zlepšovací návrhy, inovace… A navíc, jako představitel podniku, svým dobře míněným posláním oplývá nesmírným zájmem o vše kolem. Chce šířit dobro, a pomáhat lidem realizovat jejich předsevzetí. Není to ale vždy tak jednoduché, vnější svět ovlivňuje ten náš vnitřní. Například, když byl prezentován vládní program, vyslechli jsme různá vyjádření, často i extrémní. Projevoval se určitý osobnostní intelekt. A jak dny plynou, až příliš často odkrývají znova rozdané karty. Do státní ekonomiky pronikají politické názory, a ekonomika je součástí podnikání.

Související články
Promluvy Štefana Kassaye: Sváteční gratulace ve znamení umělé inteligence

O průmyslových revolucích se toho již mnoho napsalo. Na toto téma jsme vyslechli na půdě Intercedu přednášku profesora Klause Mainzera, prezidenta Evropské akademie věd a umění, při příležitosti podepsání memoranda s vytyčením nosných bodů o šíření vědy a vzdělávání.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Promluvy Štefana Kassaye: Medializace není propagace

Ohniska nepokojů ve světě, nečekané politické zvraty, dokonce přeměny státních útvarů, nejenže mají dopady na podnikatelské prostředí, ale vyžadují zásadní změny i uvnitř podniků. Situace ovlivňuje navazování nových obchodně-ekonomických vztahů, a tím i přehodnocování stávajících a připravovaných kapacit podniku.

Promluvy Štefana Kassaye: Období ekonomické nestability

Budoucnost nedokážeme dokonale předvídat, ale získanými zkušenostmi jsme schopni rozpoznávat akceptovatelné, a naopak pro budoucnost nežádoucí, a orientovat se na jejich rozhraní. Můžeme přinášet nové podněty, můžeme se poučit ze světového bohatství, nových objevů, vynálezů a jejich aplikací pro lepší budoucnost. To samé predikuje možnosti zapojovat se do projektů mezinárodního vzdělávacího systému, který v různých profesionálních seskupeních představují prominentní lektoři, vědci a odborníci z praxe.

Promluvy Štefana Kassaye: Je možné se obejít bez léků?

Odpovědi na otázku v titulku tohoto podcastu by mohly být různorodé. Dosud nevíme o možnostech přesné definice zdraví. Ale předpokládám, že mnozí z nás by to i považovali za absurdní. Už jen proto, že zdraví každého jedince je odvislé od celé řady vlivů, které na něho neustále působí.

Promluvy Štefana Kassaye: Jak jen ty dny letí!

Skutečně. Každý má svůj čas vyměřený. Paralela jeho odpočtu na ciferníkových hodinkách mě vede k ohlédnutí po tom, co jsem udělal před několika lety, co jsem udělal dnes. Myšlenky se mi ubírají směrem k pokračující práci na díle Trilogie. Jak z jeho názvu vyplívá, rodí se tři knihy, které mi nedají spát. A čas letí! Bilancuji nad tím, jak tato časově náročná práce osloví čtenáře, kolik z nich si přečte tuto promluvu, kolik posluchačů vyslechne její zvukovou verzi.

Promluvy Štefana Kassaye: V „trmě vrmě“ není každý den stejný

Již brzké ráno ukáže, jaký by měl být dnešní den. Každopádně by neměl záviset pouze na počasí. Člověk by měl již večer myslet na to, co je nevyhnutelně nutné předem zvládnout a promyslet. Zda má vše po ruce, aby následující den přinesl požadované ovoce. S osobním důrazem na to, že je součástí týmu, za který je zodpovědný a jehož členové vytvářejí na sebe navazující dílčí cíle..

Promluvy Štefana Kassaye: Moudrost života

Podstata názoru uvedeného v tomto titulku se v různých souvislostech a za rozličných okolností opakuje od brzkého rána až do pozdních nočních hodin. Pro mnoho z nás je to nejen téma konverzací na způsob „aby řeč nestála“, ale je to i náplň naší práce.

Promluvy Štefana Kassaye: Pokrok hledejme v invenci a odvaze

Pokrok je stav vizuální či předmětný. Nebo se na něj můžeme dívat v rozmezí časového průběhu změn určité entity posuzované v daném okamžiku jako výsledný stav. Pokrok je tedy nasměrování, zaznamenávání vývojové cesty, ale dost často výmluvným způsobem.

Promluvy Štefana Kassaye: Potřeba znalostí

Znám mnoho lidí, kteří vystudovali několik univerzit, včetně zahraničních. Po absolutoriu získali vysokoškolské diplomy s příslušnými akademickými tituly, v řadě případů následně i vědeckými hodnostmi. Při setkáních v kampusech či jiných místech akt vzájemné výměny vizitek často promění smysl samotného setkání.

Príhovor Štefana Kassaya: O rok o krok vpred?

Ešte stále prichádzajú do môjho počítača desiatky novoročných želaní, mnohé v tradičnom rúchu, na Novoročnej pohľadnici, s peknými, majstrovsky zvládnutými grafikami. Omeškané novoročné želania človeka vedú k zamysleniu. Sú z úprimného srdca, alebo sú odosielateľom naprogramované v pamäti počítačov? Dnes sa už všetko automatizuje.

Príhovor Štefana Kassaya: Spoveď každodenná

Prezident vzdělávací instituce Intercedu, profesor Štefan Kassay, renomovaný podnikatel, vědec a diplomat připravuje pro čtenáře a posluchače strojírenského měsíčníku MM Průmyslové spektrum své prihovory, ve kterých se snaží upozorňovat na aspekty současného světa. Každý měsíc k vám promlouvá a nabízí vám svůj pohled na dané téma.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit