Témata
Zdroj: Intemac Solutions

Experimentální pracoviště ověří scénáře výroby

Na začátku června jsme se vypravili do Kuřimi do společnosti Intemac Solutions na slavnostní otevření nového testovacího prostoru, ve kterém si mohou výrobci strojírenské výrobní techniky, technologické firmy i výrobní firmy vyzkoušet moderních technologie a jejich zavádění do výroby. Takzvaný testbed mohou firmy využít jako experimentální pracoviště pro testování, simulace a nové scénáře moderní výroby. K dispozici tu budou mít například automatizovanou jednotku na odbavení kusové výroby, autonomní zásobovací vozítko, kamerové systémy kontroly kvality nebo lokalizaci pohybu v prostoru.

Gabriela Jedličková

V redakci MM Průmyslového spektra pracuje od roku 2006, nejprve na pozici redaktorky webového zpravodajství a tajemnice redakce, poté manažerky inzerce a od roku 2019 na pozici obchodní ředitelky a zástupkyně šéfredaktora. Vystudovala bakalářský stupeň na Fakultě ekonomické ZČU v Chebu, obor Ekonomika terciární sféry.

Reklama

V současné situaci musí státy, včetně České republiky, stále více myslet na svoji soběstačnost a bezpečnost v oblasti výroby, nemohou se až tak spoléhat na to, že požadovaný produkt vyrábí jiný stát, protože ten by mohl tento fakt zneužít jako určitou formu zbraně či nátlaku. Patříme mezi země bohaté a prosperující a mzdy jsou u nás vysoké. Pokud tedy chceme výrobní soběstačnost, aniž bychom upadli do nekonkurenceschopnosti, tak musíme revitalizovat a automatizovat. Výrobu musíme zjednodušit, zlevnit a zrychlit, abychom vůbec byli schopni vyrábět – buď nemáme lidi, nebo je produkt příliš drahý. Začalo to disrupcí dodavatelských řetězců, která dosud trvá a urychluje nutný proces digitální transformace výrobního průmyslu,“ prohlásil na úvod Jiří Hlavenka, radní Jihomoravského kraje pro vědu, výzkum, inovace a IT.

Prohlídce testovacího prostoru předcházelo uvítání hostů a představení testbedu v diskuzním panelu, ve kterém se postupně ujali slova ředitel Intemacu Radomír Zbožínek, dále Vladislav Polášek, jednatel společnosti Karel Kaňák, radní Jihomoravského kraje pro vědu, výzkum, inovace a IT Jiří Hlavenka a online promluvil náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Očko. (Zdroj: Intemac)

Přetrvává zde názor, že řešení spojená s automatizací, digitalizací a konceptem Průmysl 4.0 jsou vhodná pouze pro velké firmy a pro malé jsou něco vzdáleného. Ale není to pravda, dá se začít po drobných krocích, přičemž každý z nich se počítá a posouvá vás kupředu. Ne všechna řešení jsou složitá a nedosažitelná. Od roku 2014 pomáháme výrobním a technologickým firmám rozvíjet úroveň digitalizace, automatizace nebo robotizace. Technologie v testbedu teď posouvají možnosti našich služeb zase o něco dál,“ vysvětlil ředitel Intemacu Radomír Zbožínek.

Výzkumné a inovační centrum se dlouhodobě specializuje na vývoj a implementaci pokročilých výrobních technologií a digitalizaci výrobních firem. (Foto: Gabriela Jedličková)
Reklama

Myslím si, že převládá strach, kde začít a čím začít. Chtěl bych vyzvednout Intemac, že poskytuje firmám stupínky, po kterých se mohou vydat vzhůru. Již jsou zde úspěšné realizace, které mohou inspirovat,“ doplnil jeho slova Vladislav Polášek, jednatel společnosti Karel Kaňák, a pokračoval: „Je dobré, aby se firmy a lidé potkávali, navzájem se inspirovali a nebáli se sdělovat si nápady. Každá firma je v něčem dobrá a může se o to podělit s ostatními. I my jsme se nechali Intemacem inspirovat.

Jednou ze společností, které při otevření testbedu prezentovaly své služby, byla i společnost Sewio Networks, která poskytuje systémy určování polohy v reálném čase pomocí technologie založené na ultraširokopásmovém TDoA. (Foto: Gabriela Jedličková)

Na současném vybavení testbedu se podílelo společně s Intemacem dalších 15 firem, které dodaly jednotlivé komponenty. Celkové náklady na výstavbu infrastruktury činí necelých 56 milionů korun.

Partnerské firmy

Tajmac-ZPS

Tajmac-ZPS je komplexní firmou, zabývající se vývojem, výrobou a prodejem obráběcích strojů. Vlastní slévárenské prostory, které jsou přímo ve výrobním areálu společnosti ve Zlíně, Malenovicích a disponuje tak koncentrovanou kapacitou zahrnující všechny etapy vývoje a výroby strojů od návrhu, konstrukce, výroby modelů a odlitků, jejich opracování a obrábění až po finální montáž.

B&R

B&R je inovativním lídrem v automatizaci přes 40 let. Zakládá si na vývoji těch nejlepších řešení, rozvoji dobrých a dlouhodobých vztahů se zákazníky, partnery, zaměstnanci a dodavateli. Jako globální centrum pro strojní a tovární automatizaci v rámci skupiny ABB Group i nadále rozšiřuje svou vedoucí pozici v mezinárodním tržním prostředí.

ABB

ABB je přední globální technologická společnost, která podněcuje transformaci společnosti a průmyslu k dosažení produktivnější a trvale udržitelnější budoucnosti. Propojením software s portfoliem elektrotechniky, robotiky, automatizace a pohonů ABB posouvá hranice technologií na vyšší úroveň výkonnosti.

OptiSolutions

OptiSolutions je technologická společnost zaměřená na aplikaci umělé inteligence v průmyslu. Navrhuje a dodává řešení pro sběr, analýzu dat ve výrobě, optické řídicí stanice založené na neuronových sítích a systém pro reaktivní, plánovanou a prediktivní údržbu.

Mainware

Mainware je česká technologická společnost zabývající se digitalizací údržby. Platforma Mainware umožňuje uživateli přistupovat k 3D dokumentaci stroje i v rozšířené realitě, vytvářet interaktivní servisní návody a provádět servis podle reálného stavu stroje.

Renishaw

Renishaw je jednou z předních světových společností v oboru strojírenských a vědeckých technologií, se zkušenostmi v oblasti měření a zdravotnictví. Naše metrologické produkty pomáhají výrobcům maximalizovat výrobu, významně snižovat dobu potřebnou pro výrobu a kontrolu součástí a udržovat spolehlivý chod strojů.

Schunk

Sschunk je německá rodinná společnost a globální hráč v jednom. Společnost, založená roku 1945 jako zámečnická dílna Friedrichem Schunkem, se vyvinula v kompetentního a světového lídra v oblasti upínací techniky a uchopovacích systémů.

Sewio Networks
Sewio Networks je výrobce real-time lokalizačního systému (RTLS) určenému pro digitalizaci pohybu uvnitř hal, který pomáhá firmám v oblasti výroby, intralogistiky, distribuce a skladování zlepšovat efektivitu výroby a zvyšovat bezpečnost. Mezi zákazníky Sewia patří: Volkswagen, Toyota, Budweiser Budvar, TPCA, Škoda, ENEL.

Festo
Společnost Festo vyvíjí řešení pro automatizaci a technické vzdělávání, které připraví lidi, společnosti a organizace na digitální budoucnost výroby a na nové technologie.

Compas automatizace

Compas automatizace je českou inženýrsko dodavatelskou společností pro automatizaci výrobních technologií (procesů, strojů, linek, zařízení) a výrobní informační systémy podniků (MES/MOM). Firma nabízí odborné zázemí, které je velmi důležité pro budování koncepčního charakteru investičních celků, automatizace a výrobních informačních systémů (MES) významných podniků.

Kinali

Společnost Kinali se více jak 16 let věnuje robotickým systémům, optické kontrole kvality, výrobě jednoúčelových průmyslových strojů a vývoji software pro průmyslovou výrobu. Její řešení v sobě zahrnují kompletní vývoj i integraci do stávajících provozů a systémů (MES, ERP apod.).

Adaptica

Adaptica dodává podnikový software pro řízení firem. Specializuje se na dodávky informačního systému QI, pomáhá zlepšovat firemní procesy a vyvíjí ERP mobilní aplikaci QI Mobile.

Gaben

Gaben se specializuje na oblast identifikačních systémů pro výrobní a logistické podniky. Vyvíjí ucelená řešení i dodává jednotlivé produkty pro kvalitní automatickou identifikaci. Specializuje se na snímače čárových kódů, terminály, snímače RFID, průmyslové dotykové terminály a aplikátory i tiskárny etiket.

SmartBox

SmartBox nabízí široké spektrum produktů a služeb pro logistiku od A do Z. Klíčovým prvkem jejich portfolia je vlastní Pick to Light systém a řešení optimalizace materiálového toku. Firma se zabývá analýzou, vývojem a výrobou hardwarových (obaly, sklady, lean) i softwarových (WMS, MES) řešení aplikovaných do logistických procesů.

SmartVision

SmartVision nabízí řešení průmyslového vidění a naváděcích systémů, které zvyšují efektivitu pracoviště ve výrobě. Pomocí světelných signálů a vizuálního navádění je kontrolován tok materiálu a jeho správná instalace a kompletizace do finálního produktu a vizuální inspekce vyhotovení pomocí umělé inteligence zajišťuje spolehlivost výstupní kvality produktu.

Související články
Digitalizujeme svět obrábění

Digitalizace v oblasti obráběcích strojů je poměrně nový fenomén. Svět digitalizace se stává svébytným ekosystémem a Siemens jako jediný má pro jeho vytvoření a fungování potřebnou škálu nástrojů – od simulačních programů pro plánování a virtuální zprovoznění strojů, výrobků i procesů přes řídicí systémy a další prvky průmyslové automatizace po monitoring a sběr dat, cloudová úložiště i manažerské nadřazené systémy. Jaké výhody digitalizace přináší, ukázal Siemens na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně mimo jiné také na prototypu multifunkčního obráběcího centra MCU450 společnosti Kovosvit MAS.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Související články
Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Novinky značky IMAO pro upínání obrobků

V dnešní době je velká poptávka po efektivní produkci různorodých výrobků v malém objemu a klíčem k vyšší produktivitě je použití přípravků, které lze flexibilně přizpůsobit mnoha různým obrobkům. Upínací prvky ONE-TOUCH se vyrábějí v mnoha různých provedeních, snadno z nich lze vybrat prvky vhodné pro upnutí požadované součásti. Upnutí a odepnutí součásti je jednoduché, bez použití dalšího nářadí a rychlé, zkracuje se čas potřebný pro manipulaci s obrobkem a tím i celkové náklady na výrobu.

Získané zkušenosti inovacemi pro zákazníky

Průmysl 4.0 je aktuální výzvou pro výrobce obráběcích strojů. Vlastní znalosti této problematiky uživatelů se na jeho implementaci do reálného provozu podílí velkou měrou a přispívají ke snadnějšímu zvládnutí cesty vedoucí k většímu propojení od výrobců strojů, přes jejich provozovatele až po odběrate dílů na strojích vyrobených. Podívejme se na zkušenosti společnosti Mazak v této oblasti.

Chceme svítit

Povědomí o bývalém vojenském prostoru Stříbro v západní části naší republiky přinášejí buď vzpomínky osobního rázu, nebo přicházejí skrze narukované, kteří zde společně, převážně s romskými spoluobčany z tehdejšího východu Československa, v tankových praporech chránili naši republiku proti vpádu západních imperialistů. Doba se naštěstí změnila. Nyní je to rozvíjející se region jak díky blízkosti k Německu a hlavní dálniční tepně, tak i zásluhou generace techniků, kteří se zde kolem plzeňské Škody zrodili a po jejím rozpadu a rozmělnění se vydali na cestu soukromého podnikání ve strojírenském oboru. Do jedné z takových firem, nacházející se v Kladrubech u Stříbra, jsem se vypravil. Důvodem byla ukázka vzniku a růstu dalšího partnerství s dodavatelem technologií obrábění, společností Mazak.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

S MES systémy k vyšší efektivitě

Další konference z produkce společnosti Controller Institut, která se věnuje vzdělávání v oblasti controllingu a podnikových financí, s názvem Výroba v detailu se konala v Plzni a účastníkům vedle hodnotného programu v přednáškové sekci byl umožněn také vstup do výrobních prostor společnosti Doosan Škoda Power. Konference je primárně určena výrobním ředitelům a manažerům, technickým ředitelům či mistrům výroby, kterým představuje řešení pro efektivní řízení výroby ale také např. zaměstnanců.

V nejisté době je univerzálnost řešením

Automatizace průmyslových procesů řeší problémy s nedostatkem kvalifikované pracovní síly, nahrazuje fyzicky namáhavou či zdravotně škodlivou činnost, snižuje chybovost lidského faktoru, zkracuje výrobní časy a v konečném důsledku přispívá ke zvýšení kvality a zisku. Nejen toto je pro ředitele společnosti Acam Solution Ing. Pavla Bortlíka a jeho tým motivace, ale i zábava. Za relativně krátkou dobu na trhu se firma stala, ať už napřímo, či přes své obchodní partnery, dodavatelem společností jako Volkswagen, Toyota, Olympus, Škoda Auto, Edwards, TE, BOSH, Heinze Gruppe, Woco STV či Fanuc a nyní přichází s řešením vhodným nejen pro velké výrobce, ale také pro malé a střední podniky – s univerzální robotickou buňkou HXG. Důležitým komponentem v této buňce je mimo jiné systém pro upínání nulového bodu VERO-S od společnosti Schunk.

Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Strojírenské fórum 2018: Zaměřeno na nové technologie a materiály

Příběh pátého ročníku Strojírenského fóra se začal psát 10. května 2018 na půdě Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně konferencí na téma moderní výrobní technologie a materiály s důrazem na aditivní výrobu z velké části kovových materiálů a na inovativní aplikace kompozitních materiálů. Na sto účastníků z řad výrobní a akademické sféry vyslechlo na 13 přednášek a následně v pozdních odpoledních hodinách se větší část z nich odebrala na exkurzi po šesti VaV pracovišťích zaměřených na nové technologie. Plný den poznání a nových setkání. Pojďme se k němu vrátit fotoreportáží.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit