Témata
Zdroj: Hermle

Flexibilta v obrábění plastů

Rakouská společnost faigle Industrieplast se původně zabývala obchodováním s technickými polotovary, a rozvíjela si tak znalosti materiálového inženýrství. Technologii jejich opracování nikoliv. To se změnilo, když zákazníci začali požadovat zpracování a kompletní díly. Firma nyní na zakázku frézuje ozubená kola, sady těsnění, pouzdra výhybek nebo celé konstrukční celky.

Reklama

„U nás zákazník dostane vše z jednoho zdroje: Od odborných znalostí, který materiál je ideální pro dané použití, až po díl připravený k montáži,“ říká Peter Mayr, vedoucí týmu CNC třískového obrábění ve společnosti faigle Industrieplast.

Obsluha stroje měla zkušenosti s Hermle již od svého předchozího zaměstnavatele. Rychle se proto seznámila se strojem C 400 U. (Zdroj: Hermle)

Aby bylo možné tuto komplexní odbornost realizovat, a i nadále rozvíjet, začala si společnost faigle Industrieplast uvědomovat limity tříosého obrábění. Stroje nemohly vykonávat vše tak, jak bylo žádoucí. Rovněž chyběla automatizace, která umožňuje bezobslužné směny. „S rozhodnutím investovat do pětiosé technologie jsme okamžitě vznesli požadavek na stroj Hermle,“ vypráví Peter Mayr, vedoucí týmu CNC třískového obrábění ve společnosti faigle Industrieplast a pokračuje: „Pětiosá technologie je vždy vysoká investice, která však má díky automatizaci a možnosti výroby 24/7 rychlejší návratnost.“ Pro automatizovanou manipulaci s paletami a díly objednala společnost stroj C 400 U automatizovaný robotickým systémem RS 2. Obojí je obsluhováno pomocí softwaru Soflex. „Tento software neřídí jen to, kdy se má který díl obrábět, ale také plánuje potřebné nástroje, například pro následné zakázky, a zabraňuje tak prostojům,“ vysvětluje Peter Mayr.

Pohled do robotické buňky ukazuje, kde by mohl stát druhý stroj Hermle, pro případ, že by firma faigle Industrieplast chtěla rozšířit své kapacity. (Zdroj: Hermle)
Reklama

V současné době se zde obrábějí díly od rozměrů 10 x 10 x 20 mm pro vakuovou techniku až po 250 x 250 x 400 mm pro polovodičový průmysl. Výzvou je přitom používaný materiál. Plast má nízkou tepelnou vodivost, působením vlhkosti se roztahuje a může vytvářet velmi dlouhé třísky. Proto je nutná správná strategie frézování a rozumné vedení třísek. Velmi důležitou roli hraje také povrch.

Pro procesně spolehlivé obrábění plastů je nutná správná strategie frézování a spolehlivé proplachování lože stroje. (Zdroj: Hermle)
Zleva: Gregor Rofner, regionální prodejce Hermle Rakousko, s týmem společnosti faigle Industrieplast: obsluha stroje, vedle vedoucí nákupu Peter Ritter, ředitel firmy Marco Blum a Peter Mayr, vedoucí týmu CNC třískového obrábění. (Zdroj: Hermle)

„S automatizací a přesným strojem Hermle máme nyní kvalitu a dodací lhůty ve vlastních rukou a již nejsme závislí na dodavatelích,“ shrnuje Peter Mayr. Společnost faigle Industrieplast navíc získává kapacitu a flexibilitu, kterou jako smluvní výrobce potřebuje k tomu, aby byla schopna zpracovávat různé zakázky spolehlivě a v krátké době.

Z termoplastických umělých hmot lze vyrábět kluzná vedení, která nevyžadují samostatné mazání. (Zdroj: Hermle)
Související články
Ty stroje zvládnou všechno

Velká část forem do vstřikolisů v ČR je určena na výrobu plastových dílů do automobilů. Nástrojárny, jež takové formy vyrábějí, pak jsou často pod velikým tlakem automobilek kvůli šibeničním dodacím lhůtám a likvidačním cenám. Společnost Formy Tachov má však naprosto odlišnou strategii výroby i zákazníky. Soustředí se totiž hlavně na výrobu forem pro přepravní obaly a logistiku. Menší část obratu pak tvoří repase, modifikace a havarijní opravy forem jiných výrobců. Firma proto disponuje velkým strojovým parkem, kde mají své „hnízdo“ také stroje Hermle. Téměř veškeré dokončovací obrábění se provádí právě na nich.

Automatizace pro ziskovost

Švýcarská společnost BWB-Betschart je specialista na povrchové úpravy. K obrábění se firma dostala zhruba před 20 lety v reakci na poptávku po hliníkových komponentech pro výrobu nábytku. Avšak pokles tržeb ve zdejším nábytkářském průmyslu způsobil „revoluci“. Místo výrobců nábytku se na firmu obraceli zákazníci se zájmem o povrchovou úpravu, kterým chyběla kapacita ve vlastním třískovém obrábění. Nábytkářský průmysl dnes již nehraje v jejich portfoliu téměř žádnou roli.

Automatizace již od jednoho kusu

Tvarové frézování je jedním z posledních a nejnáročnějších procesních kroků při výrobě vstřikovacích forem a nástrojů. Výrobce forem a nástrojů Werkzeugbau Siegfried Hofmann spoléhá na výrobní buňku se čtyřmi frézovacími stroji typu C 42 U včetně čisticího a měřicího systému, připojeného pomocí robota.

Související články
Co funguje, to neměňme

S Pavlem Němečkem, obchodním manažerem společnosti Hermle pro Českou republiku hovoříme o výzvách, které předchozí období do jejich firmy přineslo, o aktivitách na tuzemském trhu a v neposlední řadě o trendech, které jednak mění zákaznické chování, ale zároveň se propisují do konstrukčního přístupu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
S láskou k formařině

Nástrojárna SteelForm Technology vznikla v roce 1996. Zaměřuje se na kompletní výrobu střižných a lisovacích nástrojů, vstřikovacích forem a celé řady přípravků. Portfolio služeb dále zahrnuje konstrukci jednoúčelových strojů a linek. Nástrojárna se nachází v Jeřmanicích nedaleko Liberce, kam jsme se společně s firmou Hermle, klíčovým dodavatelem zdejších technologií obrábění, lednové páteční dopoledne vypravili.

Zakázková výroba pružně a efektivně

Automatizovat zakázkovou výrobu? Jde to, ale jen s dobrým programátorem a plánováním. S tím druhým významně pomáhá kontrolní systém HACS, vyvinutý společností Hermle, který řídí paletový výměník HS flex, ale umí toho mnohem více. Přijměte pozvání do malé firmy JHSP z Rychnova u Jablonce nad Nisou, která přestože se věnuje pouze výrobě na zakázku, si letos na jaře pořídila pětiosé obráběcí centrum Hermle C 400 s automatizací HS flex a nemůže si jej vynachválit.

Hnací síla pro hygienický řez

Bez rohů nebo skrytých hran - to jsou jen některé z požadavků na komponenty, které se používají v potravinářských strojích. Firma Der Span takové komponenty vyrábí a spoléhá se při tom na obráběcí centra od společnosti Hermle. Díky automatizaci HS flex se část těchto strojů používá nepřetržitě a vytváří perfektní povrchy i přes noc.

Digitalizujeme svět obrábění

Digitalizace v oblasti obráběcích strojů je poměrně nový fenomén. Svět digitalizace se stává svébytným ekosystémem a Siemens jako jediný má pro jeho vytvoření a fungování potřebnou škálu nástrojů – od simulačních programů pro plánování a virtuální zprovoznění strojů, výrobků i procesů přes řídicí systémy a další prvky průmyslové automatizace po monitoring a sběr dat, cloudová úložiště i manažerské nadřazené systémy. Jaké výhody digitalizace přináší, ukázal Siemens na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně mimo jiné také na prototypu multifunkčního obráběcího centra MCU450 společnosti Kovosvit MAS.

Na cestě ke zrození stroje, část 5: Zakázka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Rodinné podnikání v přesné strojařině

Brněnská firma VKV Horák se zabývá konstrukcí, vývojem a výrobou přístrojové mechaniky, přípravků, jednoúčelových strojů, forem pro vstřikování plastů, lití polyuretanových dílů a vakuovému tváření plastů. S jejím zakladatelem, panem Zdeňkem Horákem, jsme si povídali o aspektech podnikání v českém prostředí, o vzdělávání, kvalitě škol, průmyslu budoucnosti.

S MES systémy k vyšší efektivitě

Další konference z produkce společnosti Controller Institut, která se věnuje vzdělávání v oblasti controllingu a podnikových financí, s názvem Výroba v detailu se konala v Plzni a účastníkům vedle hodnotného programu v přednáškové sekci byl umožněn také vstup do výrobních prostor společnosti Doosan Škoda Power. Konference je primárně určena výrobním ředitelům a manažerům, technickým ředitelům či mistrům výroby, kterým představuje řešení pro efektivní řízení výroby ale také např. zaměstnanců.

Evropskou veletržní sezónu 2019 opět zahájí Lipsko

Lipské průmyslové veletrhy Intec a Z otevřou brány výstaviště pro svůj další ročník již ve dnech 5. až 8. února 2019. Výhodný termín konání hned na začátku roku znamená pro vystavovatele a návštěvníky z České republiky ty nejlepší předpoklady pro navázání či prohloubení obchodních kontaktů na mezinárodní strojírenské a subdodavatelské scéně.

V nejisté době je univerzálnost řešením

Automatizace průmyslových procesů řeší problémy s nedostatkem kvalifikované pracovní síly, nahrazuje fyzicky namáhavou či zdravotně škodlivou činnost, snižuje chybovost lidského faktoru, zkracuje výrobní časy a v konečném důsledku přispívá ke zvýšení kvality a zisku. Nejen toto je pro ředitele společnosti Acam Solution Ing. Pavla Bortlíka a jeho tým motivace, ale i zábava. Za relativně krátkou dobu na trhu se firma stala, ať už napřímo, či přes své obchodní partnery, dodavatelem společností jako Volkswagen, Toyota, Olympus, Škoda Auto, Edwards, TE, BOSH, Heinze Gruppe, Woco STV či Fanuc a nyní přichází s řešením vhodným nejen pro velké výrobce, ale také pro malé a střední podniky – s univerzální robotickou buňkou HXG. Důležitým komponentem v této buňce je mimo jiné systém pro upínání nulového bodu VERO-S od společnosti Schunk.

Technologie soustružení na CIMT 2015

Na veletrhu CIMT bylo možné vidět různé typy a velikosti výrobních zařízení. V tomto článku se budeme věnovat strojům provádějícím primárně soustružnické operace. Svislé soustruhy a svislá obráběcí centra na rotační součástky jsou v Číně, ale i v Indii, specifickou skupinou. Z hlediska výroby lze konstatovat, že je vyrábí každá firma mající ve výrobním programu více než dva typy obráběcích strojů. Samozřejmě vedle těchto existují firmy, které se na svislé soustruhy specializují.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit