Témata
Reklama

Jak využít potenciál týmu

02. 09. 2009

Tým! Potenciál! Využití potenciálu týmu! Slova, která se dnes velmi často a velmi lehce používají. Je to módní hovořit o týmu, a nebo je to opravdu důležité? Kde začít, když anglické slovo „team“, jehož původní význam je „spřežení“, má v českém jazyce mnoho významů – družstvo, sestava, mužstvo, skupina, kolektiv, parta, …

Obvykle se výraz tým používá pro skupinu lidí, kteří společně plní nějaký úkol nebo chtějí dosáhnout určitého cíle, což je možné pouze při spolupráci všech členů. Každý tým má svoji vlastní dynamiku, má své problémy, své prohry, ale i své radosti a svá vítězství. Také má své hodnoty, svůj vývoj a svůj potenciál. Tým se nerovná součtu jedinců, kteří ho tvoří. Zástup dospělých, objektivních a zralých osob, bereme-li je izolovaně, nemusí automaticky tvořit dospělý, objektivní a zralý tým. Pokud nejsou nastavena pravidla pro fungování konkrétního týmu, pak jeho členové hledají své role podvědomě a stanoveného úkolu nebo vytčeného cíle nedosáhnou nebo ho dosáhnou s nepřiměřeným úsilím.

Každý se s problémem, jak má tým dobře fungovat, setkal. Ať již v pozici člena týmu nebo v pozici jeho vedoucího, manažera či lídra. Jak se tedy vyhnout potížím, jak správně vést skupinu lidí, aby byla kvalitním týmem a jak dobře využít jeho potenciál? Tuto otázku jsem položila paní PhDr. Veronice Langrové, Ph.D., nezávislé koučce, jejíž specializací je osobní a týmový koučink pro korporátní klientelu.

„Na tuto otázku bych odpověděla: používat prvky týmového koučinku. Klíčem k tomu je poznat rozdíl mezi skupinou a týmem. Pro přehlednost nabízím následující shrnutí, které rozdíl mezi vztahy ve skupině a vztahy v týmu jednoduše ozřejmí.

Z uvedeného vyplývá, že jedinečnost členů týmu je jeho největší hodnota a v této jedinečnosti leží nevyužitý potenciál skupiny. Na první pohled je možné vidět rozdíl mezi skupinou a týmem. V týmu všichni pracují, ale ve skupině se někteří takzvaně vezou.“

Co byste poradila manažerům, kteří řídí již dlouho fungující tým, u něhož je evidentní ztráta energie a jehož členům se během doby vytratila motivace?

„Doporučila bych jim, aby si společně se všemi členy svého týmu připomenuli, co přinášejí organizaci, ve které pracují, proč je jejich práce důležitá a v čem je jedinečná, výjimečná a nepostradatelná a jak se podílí na výsledcích celé firmy. Doporučila bych jim, aby se zeptali lidí ve svém týmu na jejich názory, aby poznali zejména podle míry jejich motivace a podle míry jejich zapojení, zda opravdu vedou tým a nebo pouze řídí skupinu jednotlivců. A nakonec bych jim nejen doporučila, ale požádala je, aby členy svého týmu chválili za to, že přispívají k řešení a k výsledku, k naplnění cíle nebo vytčené strategie. Protože lidé musejí vědět, že je někdo vidí a slyší, protože lidé se musejí podívat na hodnoty, které vytvořili, protože lidé musejí poznat, jak to, čeho dosáhli, je posune dál. Prostě nezapomenout na jejich ocenění. To vše povede k tomu, že svůj „starý“ tým přetvoří tak, aby fungoval jako „nový“, který bude mít opět velký potenciál.“

Na závěr si společně se členy svého týmu zkuste odpovědět na následující otázky. Jaké byly nejlepší týmy, ve kterých jste se ocitli? Z jakého důvodu tyto týmy označujete jako nejlepší? Jak jste se cítili jako jejich součást? Jaká byla vaše role v tomto týmu? Čím jste přispěli k činnosti tohoto týmu? Co vám členství v tomto týmu přineslo?

Reklama
Reklama
Reklama
Seriál o koučinku pro MM Průmyslové spektrum připravuje Ing. Milena Židlická. Seznam témat, kterými jsme se zabývali a které nás čekají, je následující: Jak zvítězit nad krizí! (MM 3/2009) Jak získat konkurenční výhody (MM 4/2009) Jak nejlépe využít čas (MM 5/2009) Jak zvýšit motivaci (MM 6, 7/2009) Jak využít potenciál týmu Jak zlepšit rozhodování Jak změnit kulturu firmy Jak si najít dobrého kouče Jak se naučit koučovacímu stylu

Těším se na příští setkání.

Milena Židlická, certifikovaný profesionální kouč

milena.zidlicka@seznam.cz

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 90935
Datum: 02. 09. 2009
Rubrika: Management / Lidské zdroje
Autor:
Firmy
Související články
Lidé: Nejen je získat, ale i udržet

(Ne)dostatek pracovníků. To je problém, který musí dnes a denně řešit majitelé a manažeři snad všech výrobních firem. Univerzální recept jistě neexistuje, ale inspiraci lze čerpat u lidí s hlubokými zkušenostmi na trhu s lidskými zdroji. Jedním z nich je Jacek Kowalak, ředitel personálně poradenské agentury Randstad.

Manažer je jen člověk, Část 10. Vzdělávání v soft skills

Měkké vzdělávání bývá v technických profesích často takovou popelkou. Technika a věda míří stále kupředu, a proto je právě v této oblasti množství různých školení, kurzů a výukových programů širší než v některých jiných oborech. A protože lidé z technických profesí mají přirozený zájem právě o techniku, bývá oblast měkkých dovedností často zanedbávána. Dá se ale říci, že jsou v technických profesích měkké dovednosti méně důležité?

Digitalizace stravenkových systémů

Zaměstnanecké stravování v současné době legislativně podporují vlády 40 zemí světa, přičemž tento systém funguje již přes 50 let. S přicházejícím vývojem technologií se velká část poskytovatelů zaměstnaneckých benefitů rozhodla své produkty digitalizovat.

Související články
Manažer je jen člověk, Část 9. Vzdělávat se chytře

Současná doba je dobou neustálého růstu a rozvoje. Rostou firmy, sdružení, projekty, plány, a občas rostou i lidé.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Manažer je jen člověk, Část 8. Leadership nebo management?

V dnešní době jsou pojmy management a leadership hojně skloňovány. Ve světě se hovoří o významných inspirativních leaderech, kteří určovali trendy ve svém oboru. Jsou napsány knihy o tom, jaké vlastnosti měli, jak se dívali na svět, jakými zkušenostmi museli projít, aby se dostali na vrchol.

Manažer je jen člověk, Část 7. Bez motivace není akce

Motivace je z dlouhodobého hlediska jedním z nejvíce diskutovaných témat. O motivaci mluvíme v kontextu svého vlastního fungování, v kontextu fungování s druhými lidmi, mluvíme o ní v práci, v rodině, u dětí i u dospělých. Proč tomu tak je?

Jak přilákat mladé a talentované

Mladí lidé jsou dnes často nabádáni k tomu, aby pečlivě studovali, při studiu získávali potřebnou praxi a zkrátka dělali vše pro to, aby do budoucna měli uplatnění na pracovním trhu. Tento přístup je pochopitelně správný, nicméně v současné době, kdy se nezaměstnanost u nás pochybuje na minimu, je spíše na firmách, aby mladé a talentované zaměstnance pro svůj byznys ulovily.

Manažer je jen člověk, Část 6. Adaptace nového pracovníka

Výběrové řízení máte úspěšně za sebou. Pozici jste obsadili, nová posila vašeho týmu podepsala smlouvu a nastoupila. Může se zdát, že je „ruka v rukávu“ a máte vyhráno… Nenechte se mýlit!

Manažer je jen člověk, Část 5. Specifika náboru v dnešní době

Řada představitelů firem žije v přesvědčení, že „chybí lidi“. V důsledku toho personalisté často přijímají i uchazeče, kteří na danou pozici nejsou vhodní, jen aby obsadili prázdné místo.

Výzkum a vývoj: nedostatek lidí

Ačkoli zahraniční firmy s oblibou otvírají svá vývojová centra v České republice, v poslední době narážejí na nedostatek expertů. Počet absolventů českých technických škol totiž stále klesá a situaci komplikuje i rostoucí fluktuace.

Manažer je jen člověk, Část 4. Plánování, které opravdu funguje

Vzpomeňte si na své pracovní dny. Kdy naposledy jste v rámci svého dne dělali něco bez plánu? Kdy naposledy jste se prostě ráno vzbudili a řekli si „uvidíme, co vše se dnes bude dít“? Že už je to opravdu dlouho?

Manažer je jen člověk, Část 3. Očekávání manažera a od manažera

Každý z nás má nějaký vzor leadera. Někoho inspirativního, komu by se chtěl přiblížit. Každý z nás má dozajista také vzory odstrašující spojené se špatnými zkušenostmi, ze kterých plynulo zklamání, vztek nebo pocity křivdy a bolesti.

Manažer je jen člověk, Část 2. Základ pro skutečného leadera

Být manažerem je někdy opravdu náročné. Být dobrým manažerem, to už je výzva. A být z manažera leaderem, to už je úkol jen pro ty nejlepší.

Manažer je jen člověk, Část 1. Úvodní

Pamatuji si jako včera, když jsem se poprvé potkal s panem strojařem, velkým praktikem a zároveň odborníkem i znalcem, prof. Jiřím Markem z VUT v Brně. Zadání od tehdejšího ředitele společnosti bylo jasné; potřebujeme psychologicky poznat několik osob (Jiří byl mezi nimi), abychom je mohli rozvíjet.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit