Témata
Reklama

Královské kabely

Skupina Lapp pravidelně pořádá odborné mezinárodní tiskové konference, jejichž cílem je představit nejen novinky v jejím výrobním programu, ale spolu s nimi i některý z jejích závodů, kde se tyto komponenty vyrábějí. Na letošek připadlo malé jubileum, neboť se takováto tisková konference konala popatnácté. Volba organizátorů tentokrát padla nejen na exkluzivní výrobky, ale i na exkluzivní prostředí.

Skupina Lapp je předním výrobcem průmyslových kabelů a příslušenství, které dodává zákazníkům z oborů stavby strojů a zařízení, automatizace, měřicí, řídicí a regulační techniky a mnoha dalších. Holding Lapp má 18 výrobních závodů (jeden z nich je také v Holešově na Moravě), 40 distribučních společností a kolem 100 zastoupení po celém světě. Přes tuto velikost a celosvětovou působnost jde o firmu, která staví na rodinné tradici. Založil ji v roce 1959 Oskar Lapp a dnes ji vede manželka zakladatele U. I. Lapp a jejich dva synové. Jeden z nich, Siegbert E. Lapp, byl na tiskové konferenci po celou dobu také osobně přítomen a mimo jiné přednesl jednu z přednášek, jejíž název zněl Robotika – královská třída pro výrobce kabelů a komponent.

Reklama
Reklama
Reklama
Výstup kabelu z extrudéru

Kabely pro robotiku vyrábí závod Lapp Muller v Grimaud ve Francii, což je v oblasti Azurového pobřeží, jen pár kilometrů od St. Tropez. Továrna byla založena v roce 1939 Jeanem Mullerem v Courbevoie u Paříže, a teprve v roce 1992 byla přestěhována do Grimaud. O 11 let později se stala součástí skupiny Lapp. Nicméně, měřeno obratem, kabely pro robotiku zaujímají jen necelou třetinu výrobního sortimentu tohoto závodu. Přibližně stejný podíl obnáší také výroba kabelů pro oblast těžby ropy a plynu (v praxi se často jedná o kabely extrémních rozměrů, které musejí sloužit v extrémně náročném prostředí pod mořskou hladinou). Dále se zde vyrábějí kabely pro jadernou energetiku, manipulační techniku aj.

Královská třída kabelů

Ale vraťme se zpět k robotice. Proč se v souvislosti s kabely mluví o královské třídě? Výroba kabelů pro robotickou techniku má totiž svá specifika, jejichž důsledkem je vysoká technická i ekonomická náročnost jejich výroby. Základním technickým požadavkem na kabely pro robotické systémy je, že z důvodu extrémních víceosých pohybů a neustálého střídání ohybů na robotických systémech musejí konstrukce kabelů umožňovat velmi malé poloměry ohybu a vydržet vysoké namáhání krutem. Požadovány jsou poloměry ohybu až do 7,5násobku vlastního vnějšího průměru a zkroucení až 1 000 stupňů na metr, a to při vysoké spolehlivosti a životnosti – kabely pro roboty musejí vydržet až 10 milionů takovýchto pohybů, aniž by došlo k jejich poškození.

Karusel pro splétání největších kabelů

Pro vedení kabelů jsou přitom k dispozici omezené prostory. Kabely se musí vejít do minimálního prostoru uvnitř ramen robota, případně mohou být vedeny po vnější straně jednotlivých os. Proto se v robotice často používají hybridní kabely, které v jednom vnějším plášti sdružují více vedení, jako napájecí vysokonapěťové kabely společně s kabely datovými. Odtud pak plynou vysoké požadavky na elektromagnetickou kompatibilitu (EMC), a tedy na kvalitní a odolné odstínění. V některých případech jsou také do kabelů integrovány hadice, například pro přívod vzduchu a ochranného plynu pro svařovací roboty.

Speciální kabely pro robotiku

Z výše uvedeného vyplývají vysoké požadavky na správnou konstrukci a optimální materiálovou skladbu kabelů. Příkladem ze standardního sortimentu firmy Lapp Muller je kabel Robocable F1, který je používán především v automobilovém průmyslu. Jde o vysoce flexibilní kabel s vnějším pláštěm z PUR, jenž odolává olejům, oděru a UV záření. Dále je použita speciální polyesterová izolační vrstva vyvinutá s ohledem na vysoká zatížení kabelu. Jednotlivá vedení uvnitř hybridního kabelu jsou proti rušení stíněna měděným ovinem a celý kabel je pak vybaven doplňkovým stíněním měděným opletem. Poloměr dynamického ohybu odpovídá desetinásobku vnějšího průměru, torzní odolnost ± 180° na metr. Kabel vydrží při tomto zatížení bez poškození až deset milionů cyklů.

Ještě odolnější variantou je kabel Robocable F1 Gold, který byl vyvinut především pro roboty s pohybem ve více osách, které se používají například pro svařování komponentů automobilových karoserií. Právě kombinace střídavého ohybu a krutu při komplexních pohybech robota často vedla u původních kabelů k rozlámání a poškození stínicí vrstvy, která chrání datová vedení před elektromagnetickým zářením. U kabelu Robocable F1 Gold je proto provedeno veškeré stínění formou měděného obložení. Poloměr dynamického ohybu tak bylo možné snížit na 7,5násobek vnějšího průměru kabelu, torzní odolnost se naopak zvýšila na ± 360° na metr. Taktéž kabel Robocable F1 Gold je testován na deset milionů pohybových cyklů. Jiná speciální varianta kabelu Robocable F1 Gold vydrží díky svému stínění ze speciální slitiny zvlášť vysoké namáhání v tahu až 300 N.mm-2, přičemž běžná hodnota u jiných kabelů je 20 N.mm-2.

Roboty se používají pro nejrůznější druhy aplikací, jimž odpovídá velké množství různých typů a variant robotických systémů. Zákazníci zde ve většině případů přicházejí s přesně definovanými požadavky na kabelový systém. Pokud tato kritéria nelze splnit některým ze standardních produktů, vyvine pro ně firma Lapp Muller individuální řešení.

Návštěva závodu Lapp Muller

Vstup do závodu Lapp Muller, kde se kabely pro roboty vyrábějí, nám Středoevropanům evokuje spíše menší hotýlek či nějaké rekreační zařízení. Autobus nás vysadil před moderní patrovou budovou s předzahrádkou, jíž dominuje několik palem poskytujících příjemný stín... Nicméně vevnitř už je to jinak. Za správní budovou se nachází rozlehlé nádvoří s jednoduchým parčíkem, přes nějž se vchází do výrobní haly. Fasujeme ochrannou obuv s jakýmisi jednorázovými ponožkami, černé firemní tričko a nezbytnou audiotechniku, abychom dobře slyšeli našeho průvodce, s nímž následně vstupujeme do víru výroby.

Výroba stínicího opletu

Naši pozornost poutají velké stroje, na nichž se i z několika desítek cívek s dráty a menšími kabely splétají kabely větší, až několik centimetrů silné. Ale k těm se teprve dostaneme. Základem pro výrobu kabelů jsou ohebné měděné vodiče rozličných průměrů spletené z tenkých drátků. V případě požadavků na větší mechanické namáhání se místo mědi používají drátky ze speciálních slitin. Tyto vodiče se nejprve opatří izolací na některé z extruzních linek. Pro tento účel je na výběr z několika desítek druhů plastových materiálů různých barev, které zaručí dosažení požadovaných izolačních a mechanických vlastností. Extrudéry jsou schopny zpracovávat jakýkoli termoplastický materiál, jako je FEP, TPU nebo TPE, jakož i termosety, například XLPE. Na výstupu z extrudéru jsou kabely chlazeny ve vodní lázni a poté navinovány na cívky. Z takto vyrobených jednotlivých vodičů jsou následně splétány menší kabely. K dispozici je několik menších i větších strojů pro oplet drátem s 18 až 48 vřeteny. Na největších se například z mnoha menších kabelů různých průměrů splétají výše zmíněné hybridní kabely, které mohou obsahovat například i hadice pro přívod technologických plynů. Spletené kabely jsou následně ovinuty plastovou páskou a na další, mnohem větší extruzní lince opatřeny vnějším pláštěm. Při požadavcích na zvýšenou pevnost se navíc provádí oplet organickými vlákny. Společnost Lapp Muller vyrábí kabely v rozsahu průměrů od 0,8 do 120 milimetrů.

Výroba stínění

V mnoha případech je třeba do výrobního postupu ještě zařadit operaci výroby stínění. K tomu slouží stroje umístěné v samostatné dílně. Tradičně bývá stínění provedeno jako oplet z měděných drátků, které jsou spleteny do „hadice“ s malými oky obklopující kabel. Touto metodou jsou dosahovány zvlášť vysoké hodnoty stínění proti elektromagnetickému záření a oplet je tedy používán u mnoha hybridních vedení. Nevýhodou opletu však je, že se nehodí pro kabely vystavené extrémnímu střídavému ohybu či krutu, neboť vrstvy měděného opletu se při silném kroucení posouvají dovnitř a ven. Přitom dochází nejenom k poškození opletu jako takového, ale poškozeny mohou být i další komponenty kabelu. Při torzi 360° na metr často již po 100 000 cyklech účinnost stínicího opletu klesá, protože dochází ke zlámání drátků a vzniku malých otvorů v měděném opletu, takže záření již není tak dobře odstíněno. Při střídavém ohybu s poloměrem, který odpovídá desetinásobku vnějšího průměru kabelu, vzniká tentýž problém až po dvou či třech milionech cyklů. Proto se u kabelů pro robotiku často používá alternativní metoda stínění, obložení. Obložení je tvořeno spirálovým návinem měděného drátu nebo fólie pouze v jednom směru. Protože je opotřebení velmi malé, je tato metoda zvláště vhodná pro dynamické aplikace. Určitou nevýhodou je, že při určitém zkroucení nebo ohybu mohou ve stínění vznikat dočasné mezery. Hodnoty stínění – a tedy i elektromagnetické kompatibility (EMC) – jsou pak při ideálním stavu obou druhů stínění nižší než u opletu. Avšak při pohybu se střídavým ohybem s poloměrem odpovídajícím desetinásobku vnějšího průměru kabelu je stínění schopno vydržet bez poškození více než deset milionů cyklů. Podobné životnosti je možné dosáhnout i při krutu 360° na metr.

Speciály

Zvláštní výzvou ve výrobě kabelů pro roboty je jejich relativně malá délka, jelikož jde o speciální kabely, často použitelné pouze pro určitou aplikaci. Odebíraná množství jsou proto menší než u jiných druhů kabelů. K tomu je třeba počítat s náklady na jejich vývoj a také s relativně vyššími materiálovými ztrátami a obvykle i s krátkými dodacími lhůtami. Společnost Lapp Muller, která je zaměřena na výrobu malých dávek, je schopna vyvinout a vyrobit speciální kabel i při délce 100 metrů do osmi týdnů.

Testování kabelů

U vyrobených kabelů jsou ověřovány jejich elektrické parametry, aby byla vyloučena jakákoliv výrobní chyba. U nově vyvinutých kabelů jsou testovány také mechanické vlastnosti, aby byla zaručena jejich životnost v náročných provozních podmínkách. Jelikož žádné oficiální průmyslové standardy pro zkoušky vysoce výkonných kabelů neexistují, koncipuje firma Lapp Muller své zkoušky podle nejpřísnějších požadavků svých zákazníků z oblasti výroby robotů. Zařízení pro zkoušení kabelů pro energetické řetězy testuje flexibilitu a životnost kabelů při trvalém namáhání střídavým ohybem s variabilně nastavitelným poloměrem. Zařízení pro zkoušení namáhání krutem simulují rotační pohyby a je na nich možné nastavit maximální úhel natočení ±720°. K dispozici je i originální kombinované zkušební zařízení, které je schopno reprodukovat pohyby vyskytující se na robotech v reálném provozu, a to kombinováním rotačních pohybů a střídavého ohybu.
Životnost a spolehlivost patří k prvořadým požadavkům na kabely pro robotickou techniku, neboť v průmyslové výrobě může i krátká časová ztráta při výpadku rozhodujícího komponentu robotického systému a následné zastavení výrobní linky představovat milionové škody.

Pavel Marek

Foto: Lapp Group

pavel.marek@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 140726
Datum: 25. 06. 2014
Rubrika: Servis / Reportáž
Autor:
Firmy
Související články
Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Související články
Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Diskutovaný Průmysl 4.0

Fenomén Průmysl 4.0, nastínění možných směrů vývoje a příprava společnosti na změny způsobené novými technologiemi – to jsou diskutovaná témata konferencí a seminářů současnosti. Podpora výzkumu a vývoje se musí soustřeďovat na technologicky významné oblasti vycházející z potřeb české průmyslové praxe. Odborníci zdůrazňují potřebu vzdělávání a zvyšování kvalifikace zaměstnanců.

Evropa inovuje: Spojené království

Londýnská vláda může inspirovat tu naši v oblasti vědy a výzkumu, v oblasti spolupráce univerzit a podniků, jakož i v transferu akademických výsledků do průmyslových aplikací. V těchto oblastech za Spojeným královstvím v poměrovém hledisku zaostáváme. Pojďme společně nahlédnout pod pokličku inovací made in UK.

Umělé svaly, část 1. Historie a úvod do problematiky

Téma umělých svalů obecně spadá do oblasti pohonů strojů a zařízení. Jedná se o poměrně moderní typ pohonu. S jejich nasazením se v současné době počítá především u humanoidních nebo mobilních robotů, ale předpokládá se, že v budoucnu budou schopné nahradit konvenční pohony, které jsou v prvním kvartálu 21. století zastoupeny hlavně pohony se spalovacími motory nebo elektromotory.

Inovace. Co to vlastně je?

Vděčné sexy téma, o kterém rádi všichni mluví, ale nikdo pořádně neví, jak je skutečně realizovat. Celá řada hvězdiček, jimž se podařilo inovovat sebevětší pitominu a s ní nějak uspět na našem malém hladovém lokálním trhu se cítí být vyvoleni rozdávat moudra. Zasvěcený člověk se pak nestačí divit.

Strojové učení pro senzory

Dnes je možné nalézt mikrokontroléry (jednočipové počítače) v prakticky jakémkoli technickém zařízení počínaje pračkami až k měřičům tlaku a nositelné elektronice. Výzkumní pracovníci Fraunhoferova institutu mikroelektronických obvodů a integrovaných systémů řízení (IMS, ISŘ) vyvinuli AIfES, koncept umělé inteligence (AI) pro mikrokontroléry a senzory, který obsahuje plně nastavitelnou umělou neuronovou síť. AIfES je na platformě nezávislá knihovna pro strojové učení, kterou lze využít k realizaci samostudijní mikroelektroniky, která nevyžaduje spojení s cloudem nebo vysoce výkonným počítačem. Systém umělé inteligence určený pro senzory je schopen rozeznat rukopis a gesto, což umožňuje například zadávání vstupních dat gestem, běží-li knihovna na nositelné elektronice.

Solární článek Amorton na Amperu

Kromě nových technologií v oblasti automatizační techniky, elektromechanických i polovodičových relé bude společnost Panasonic na Amperu 2019 představovat amorfní křemíkový solární článek - Amorton. Tento unikátní zdroj energie s dostatečným výkonem pro napájení elektroniky nezatěžuje životní prostředí žádnými CO2 či jinými skleníkovými plyny a je tak ideální ekologickou alternativou standardních baterií.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Velmi rychlá dvojčata

SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

Když jde o prostor…

Současné trendy směřují k mnohem větší míře využití elektroniky než doposud. To je hlavní, nikoliv však jediný důvod, proč se množí automatizace výroby menších zařízení, jakými jsou například mobilní telefony, tablety i ostatní elektronika. Ale nejde jen o ni, ale i o laboratoře, farmacii apod.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit