Témata
Reklama

Měřím, měříš, měříme…na obráběcím stroji

V moderních výrobních systémech složených z CNC obráběcích strojů je měření a kontrola nástrojů pro preventivní zajištění kvality nepostradatelná. Změřená data nástrojů nebo změřené hodnoty obrobků jsou potom použity k automatickému výpočtu kompenzačních hodnot v probíhajícím výrobním procesu. Pomocí automatické kompenzace rozměrů nástrojů nebo případnou výměnou nástrojů zůstávají výsledky obrábění stabilní.

V závislosti na požadavcích mohou být vyžadovány inteligentní strategie měření, což je spojeno s nasazením nových systémů pro měření nástrojů. Zkušenosti nám ukazují, že měření obrobků poskytují důležitá data pro potřebné korekce v probíhajícím procesu obrábění. Všeobecně lze říci, že „inprocesní“, „postprocesní“ nebo „polní“ měřicí techniky nabízejí různé způsoby, jak získat relevantní data vypovídající o kvalitě výrobního procesu.

Reklama
Reklama
Reklama

Měření se Sinumerikem

Podívejme se nyní blíže na řídicí systémy společnosti Siemens. Sinumerik 808D, Sinumerik 828D a Sinumerik 840D sl – to je sestava systémů podle výkonnosti od nejjednoduššího až po nejvýkonnější. Všechny systémy jsou připraveny plnit úlohy „polního“ měření a následných korekcí, jak nástrojů, tak i souřadného systému pro obrábění, popř. generovat protokol s výsledky měření. Podpora pro obsluhu a programování je potom v grafické formě a také i podpůrnou animovanou grafikou zajištěna ovládacím softwarem Sinumerik Operate.

Základní principy – hardware, software

Proto, abychom mohli měřit, je nutné mít splněny hardwarové a softwarové předpoklady. To znamená, že stroj musí být vybaven měřicím senzorem – měřicí sondou. Měřicí sondy mohou být spínací, kontaktní, popř. bezkontaktní (laserové) nebo nespínací ve formě měřicích hodinek. Signály ze spínacích sond jsou zavedeny do řídicího systému a zpracovány. Ve zjednodušeném případě lze jako měřicí senzor použít i nástroj sloužící k obrábění (fréza, soustružnický nůž) a použít metodu dotyku nástroje s obrobkem, tzv. „naškrábnutí“. Vyhodnocení signálů od sond, popř. informací z „naškrábnutí“ provádějí speciálně navržené technologické programy – měřicí cykly. Měřicími cykly jsou systémy Sinumerik vybaveny standardně, jejich funkčnost je potom v závislosti na verzi řídicího systému uvolňována opčními parametry pro různé režimy činnosti. Výše uvedené podmínky musejí být splněny jak pro měření obrobků, tak i pro měření nástrojů.


Dva typy měřicích sond, kontaktní spínací a nespínací ve formě měřicích hodinek

Měření obrobků

Data získaná měřením obrobků jsou využívána buď jako informace o ustavení obrobku na obráběcím stroji a posléze k modifikaci souřadného systému pro obrábění, nebo lze použitím těchto dat provést korekce rozměrů nástroje, nebo tato data zpracovat ve formě protokolu a přiložit ke změřenému obrobku. Měření je možno provádět poloautomaticky v ručním (seřizovacím) režimu stroje (v režimu JOG) nebo automaticky tak, že měřicí cykly jsou volány z obráběcího programu stroje. Tuto metodu lze s výhodou použít při sériové výrobě a u bezobslužných strojů.

Měření v režimu JOG (poloautomatické měření)

Tento způsob měření slouží zejména při přípravě stroje pro obrábění ke zjištění neznámých dat obrobku a nástrojů. Provádí se v manuálním režimu stroje, interaktivním způsobem ovládání při použití spínací nebo nespínací sondy. V jednoduchých případech lze k měření použít i obráběcí nástroj. Po kalibraci měřicí sondy lze na obrobku měřit rozličné elementy kontury, např. hranu obrobku, otvory, čepy, pravoúhlé tvary, popř. plochy, a výsledky použít k nastavení posunutí počátečního bodu souřadného systému obrobku nebo i ke korekci jeho úhlového natočení.


Vstupní interaktivní obrazovka pro měření obrobku v režimu JOG. Pro zvětšení klikněte na obrázek.


Funkční možnosti, které nabízí Sinumerik uživateli při měření obrobku v režimu JOG. Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Nabídka vychází z praktické potřeby uživatelů a programátorů obráběcích strojů. Dřívější způsob, kdy bylo nutno obrobek při upínání ustavit s co největší přesností paralelně s jednotlivými osami stroje a poté jednoduchým „naškrábnutím“ nástrojem zjistit jeho polohu, lze nyní nahradit moderními metodami. Měřením obrobku spínací elektronickou sondou lze nepřesnosti při upnutí obrobku kompenzovat posunutím a otočením souřadného systému o hodnoty zjištěné při měření. Měření lze aplikovat na strojích bez rotačních os, s jednou rotační osou i na strojích se dvěma rotačními osami.

Měření v automatickém cyklu

Při výrobě nástrojů nebo forem se jedná většinou o kusovou výrobu. Zde lze s výhodou použít měření obrobku v poloautomatickém režimu, jak bylo již zmíněno. Pro sériovou výrobu, kdy jsou produkovány stejné obrobky a použity stejné upínací prvky, je možné( a většinou i potřebné) měřicí cykly volat z obráběcího programu. Řídicí systémy Sinumerik disponují i touto možností. Měření v režimu Automatic již není standardní funkce, ale je nutné nastavit opční parametr. Jako měřicí senzory jsou používány výhradně spínané měřicí sondy. Pro měření v automatickém režimu jsou využívány stejné měřicí cykly jako pro režim JOG, doplněné o další funkčnosti. Výsledky měření lze parametricky nasměrovat do tří různých cílových oblastí, jak ukazuje poslední obrázek. Jednak jsoudata uložena jako rozměry obrobku a jednak jsou data použita pro korekci nastavení souřadného systému obrobku. Poslední oblast představuje data použitá k opravě rozměrů nástroje.


Výsledky měření je možné parametricky nasměrovat do tří různých cílových oblastí.

Po automatickém změření obrobku lze na řídicím systému parametrizovat také možnost zobrazení výsledků měření na definovanou dobu popř. společně se zobrazením zastavit obrábění a nechat na rozhodnutí obsluhy jakým způsobem reagovat na indikované hodnoty. Změřená data jsou vždy uložena do paměti řídicího systému. V obráběcím programu je také možné definovat protokolování dat za účelem přenosu do nadřazeného řídicího systému, za účelem tisku a dokumentace přesnosti výroby. Formát protokolu je volitelný, tak aby splňoval požadavky oddělení řízení jakosti podniku.

Významnou možností u řídicího systému Sinumerik je to, že výrobce stroje popř. jeho uživatel může definovat určité funkce, které se mají provést vždy před startem měřicího cyklu. Takovými funkcemi může být např. aktivace měřicí sondy, najetí do určité pozice stroje aj. Toto je umožněno automatickým voláním uživatelsky specifického měřicího cyklu.

Po tomto přehledu vlastností systému Sinumerik v oblasti měření si ukažme dva příklady praktického použití.

Měření s využitím kamery

Zatím jsme se zabývali měřením obrobku s využitím spínací měřicí sondy. V sériové výrobě a při nižších nárocích na přesnost získaných dat, lze pro měření ustavení obrobku použít např. digitální kamerový systém. Jako představitele si můžeme uvést kamerový systém vyvinutý pro průmyslové prostředí ‒Simatic MV440 1D/2D pro čtení kódů. Díky svému kompaktnímu provedení, velké flexibilitě vůči osvětlení, možnostem komunikace a připojení je tento prvek použitelný i v náročném prostředí obráběcího prostoru CNC stroje. Před vlastním nasazením do procesu je nutné kamerový systém nejdříve dobře kalibrovat. Součástí kalibrace je připojení kamery k Sinumeriku přes Profinet. Dalším krokem je potom mechanická montáž tak, aby systém byl paralelní s osami stroje. Pozice kamery je potom uložena do dat systému. Dalším krokem je sejmutí obrazu polohy referenčního obrobku nebo polotovaru. Souřadnice jsou potom přeneseny v pixelech do řídicího systému Sinumerik a zde přepočteny na hodnoty dráhy. Nyní může být spuštěn automatický provoz. Stroj najede s kamerou do definované polohy a je sejmut obraz obrobku, následuje softwarové srovnání s referenčním obrazem a vyhodnocení rozdílů. Výpočtem jsou potom generovány hodnoty pro posunutí ATRANS a otočení AROT souřadného systému obrobku. Dosažitelné přesnosti jsou ±0,02mm pro posunutí a ±0,2 stupně pro otočení. Dochází ovšem k významné úspoře času při měření, což je pro sériovou výrobu velmi důležité.

Postprocesní měření

Jako ukázku postprocesního měření obrobku si můžeme představit měřicí systém firmy Renishaw – Equator 300.


Měřicí systém Equator 300 firmy Renishaw

Jedná se o měřicí a porovnávací stroj, jehož funkce je založena na porovnání vyráběných dílů s referenčním vzorovým obrobkem. Je použitelný ve výrobních linkách i výrobních buňkách se soustružnickými, frézovacími i jinými stroji. Tento měřicí stroj lze připojit k systému Sinumerik 840D sl. Data získaná v zařízení Equator porovnáním rozměrů referenčního kusu a vyrobeného obrobku jsou v řídicím počítači zpracována a výsledkem je potom změna korekce nástroje v řídicím systému Sinumerik tak, aby další výrobky byly produkovány v požadované toleranci. Tento proces může být zcela automatizován použitím robota pro vyjímání obrobků ze stroje a vkládáním na měřicí desku stroje Equator. Aplikaci spojení Equator 300 a Sinumerik 840D sl mohli vidět návštěvníci MSV Brno 2014 na stánku společnosti Siemens.

Řídicí systémy Sinumerik jsou moderní zařízení pro řízení obráběcích strojů podle požadavků současné techniky. Také v oblasti měření odpovídají trendům a dávají uživatelům mocné funkční vybavení, aby byly splněny nároky na přesnost a opakovatelnost výroby.

Ing. Jiří Urban

Siemens

jiri.urban@siemens.com

www.siemens.cz

Reklama
Související články
Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Revoluční linka pro měření kvality

Je to takový český "americký sen". Začínal jako soustružník, dnes Miroslav Dušek vlastní strojírenskou firmu s mnohamilionovým obratem. Láska k poctivému řemeslu se u něj potkává s vynalézavostí, která ho nyní dovedla k vývoji revoluční linky pro měření kvality.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Související články
Zerobot - efektivní způsob automatizace

V minulém příspěvku (www.mmspektrum.com/180112) jsme popsali tzv. nulový bod upínání (Zero point systém). Ukazuje se, že při dnešních trendech, kdy automatizace a zejména pak robotizace opět zažívají velkou renesanci, je výhodné spojit Zero point systém a robot. O trendech takového spojení pojednává tento příspěvek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Digitalizujeme svět obrábění

Digitalizace v oblasti obráběcích strojů je poměrně nový fenomén. Svět digitalizace se stává svébytným ekosystémem a Siemens jako jediný má pro jeho vytvoření a fungování potřebnou škálu nástrojů – od simulačních programů pro plánování a virtuální zprovoznění strojů, výrobků i procesů přes řídicí systémy a další prvky průmyslové automatizace po monitoring a sběr dat, cloudová úložiště i manažerské nadřazené systémy. Jaké výhody digitalizace přináší, ukázal Siemens na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně mimo jiné také na prototypu multifunkčního obráběcího centra MCU450 společnosti Kovosvit MAS.

Automatická optimalizace posuvů a pohonů obráběcích strojů

Před více než rokem uvedla společnost Siemens do prodeje nový, podstatně funkčně vylepšený software 4.7 pro NC řídicí systémy Sinumerik 840D sl a 828D. Na nové funkce softwaru, které výrazně vylepšují vlastnosti řídicího systému Sinumerik v oblasti programování a obsluhy, jsme se soustředili v článku ve vydání č. 1,2/2017 (viz. www.mmspekturm.com/170148). V tomto příspěvku se budeme věnovat detailněji výrazné změně softwaru 4.7 v oblasti seřizování a optimalizace posuvů a hlavních pohonů.

Termostabilní koncept obráběcích strojů - 1. část

Termostabilní koncept obráběcích strojů firmy Okuma je systém regulace či chcete-li potlačování dilatací stroje způsobených změnami teploty jeho struktury. I když změny teploty je možné omezit vhodnou konstrukcí stroje, nelze jim zcela zabránit. Stroj pracuje v určitém prostředí, které obecně nemá konstantní teplotu.

České firmy zbrojí na MSV v Brně

Výrobní i dodavatelské společnosti předvedou na Mezinárodním strojírenském veletrhu svoje novinky. Letošní ročník nejvýznamnější průmyslové přehlídky ve střední Evropě se bude konat v pozitivní atmosféře – domácí ekonomice se po letech přešlapování opět daří.

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Chceme svítit

Povědomí o bývalém vojenském prostoru Stříbro v západní části naší republiky přinášejí buď vzpomínky osobního rázu, nebo přicházejí skrze narukované, kteří zde společně, převážně s romskými spoluobčany z tehdejšího východu Československa, v tankových praporech chránili naši republiku proti vpádu západních imperialistů. Doba se naštěstí změnila. Nyní je to rozvíjející se region jak díky blízkosti k Německu a hlavní dálniční tepně, tak i zásluhou generace techniků, kteří se zde kolem plzeňské Škody zrodili a po jejím rozpadu a rozmělnění se vydali na cestu soukromého podnikání ve strojírenském oboru. Do jedné z takových firem, nacházející se v Kladrubech u Stříbra, jsem se vypravil. Důvodem byla ukázka vzniku a růstu dalšího partnerství s dodavatelem technologií obrábění, společností Mazak.

Na cestě ke zrození stroje, část 5: Zakázka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Průmysl 4.0 v praxi

Reflexe současného poznání s aplikací prvků Průmyslu 4.0 do praxe byla předmětem odborné konference, kterou společnost Ceratizit společně se svými partnery připravila pro téměř stovku účastníků z řad výrobních společností ve svém Technickém centru. Od původního teoretizování o aspektech Průmyslu 4.0 jsme se nyní dostali již k praktických zkušenostem.

Inženýrská akademie ČR - Stroje pro chytrý textil

Inženýrská akademie ČR je organizace sdružující lidi se společným zájmem - podporovat výzkum, vzdělávání a inovace. Najdeme zde špičkové odborníky z různých oborů. V našem seriálu dáváme slovo těm z nich, jejichž oblasti působnosti mohou být pro naše čtenáře zvlášť zajímavé.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit