Témata
Reklama

Model Excelence - od řízení kvality ke kvalitě řízení

V červnovém vydání MM Průmyslového spektra byl představen model excelence EFQM jako manažerský nástroj. Ve spolupráci s Agenturou pro podnikání a investice CzechInvest, která má s aplikací tohoto modelu i praktické zkušenosti, jsme pro vás proto připravili další článek, který se touto problematikou zabývá.

Model EFQM - Model Excelence - byl využit v průběhu implementace Programu rozvoje českých dodavatelů. Tento program se zaměřuje na rozvoj a zvýšení konkurenceschopnosti České republiky cestou podpory malých a středních firem tak, aby se dostaly na světovou úroveň, a to kombinací vlastního úsilí a externí podpory. Cílem programu je zvýšit objem českých dodávek v produkci nadnárodních firem působících na území České republiky. Klíčovým úkolem je tedy postihnout ty problémy, se kterými se setkávají nadnárodní společnosti a které brzdí růst podílu lokálních dodavatelů na vstupech těchto firem. Během čtyř let prošla programem stovka malých a středních českých společností působících v sektorech elektrotechniky, výroby komponentů pro automobilový a letecký průmysl, ale i v oboru přesného strojírenství.
Z obecného hlediska je model EFQM považován za praktický nástroj, který pomáhá nastavit správný systém řízení podniku formou posouzení, kde se podnik nachází na cestě k excelenci. Dále pomáhá identifikovat rozdíly oproti excelenci a současně upozorňuje na oblasti pro zlepšení. Samozřejmě stimuluje vhodná řešení, jde tedy o komplexní nástroj.
Za skutečně excelentní organizaci se podle modelu považuje taková společnost, která usiluje o uspokojení potřeb všech zainteresovaných skupin, a to veškerými svými aktivitami, které realizuje. Otázkou tedy není jen dosáhnout uspokojení potřeb zákazníka, ale i zaměstnanců, vedení firmy, majitelů či obyčejných lidí z města, ve kterém se firma nachází. Zde je podstatné si uvědomit, že firma jako taková nežije ve vzduchoprázdnu, ale svojí existencí ovlivňuje řadu jiných subjektů. Na druhé straně jde ale také o způsob, jakým tohoto uspokojení firma dosáhla, a jakým způsobem chce úspěchu dosahovat i do budoucna. To samo o sobě není jednoduchý cíl, vezmeme-li v úvahu neustále se měnící globální prostředí s ostrou konkurencí ve všech oborech nebo velmi rychlý vývoj technologií.
Reklama
Reklama
Reklama

Základní principy

Model EFQM se opírá o osm základních principů:
1. orientaci na dosažení výsledků,
2. spokojenost zákazníků,
3. řízení pomocí procesů a faktů,
4. vedení firmy jako celku,
5. rozvoj a zapojení zaměstnanců na všech úrovních,
6. trvalé zlepšování,
7. rozvoj partnerství,
8. odpovědnost ke společnosti jako celku.
Pružnost modelu navíc umožňuje zakomponovat také požadavky nadnárodních firem, aniž by byla narušena struktura a logika celého modelu.
Pro zachování konzistence metodiky modelu při hodnocení většího počtu firem různými týmy hodnotitelů byly jednotlivé oblasti předpokladů i výsledků modelu podrobněji rozpracovány do konkrétních kritérií. Ke každému kritériu pak byla přiřazena stupnice plnění - od stadia, kdy daný proces vůbec neexistuje, přes stadium zdokonalování procesu až po stav, kdy je proces vzorem pro ostatní, takže získané údaje z jednotlivých firem jsou porovnatelné. Porovnatelnost výsledků je skutečně hodně důležitá, vezmeme-li v úvahu, že se programu sice účastní firmy podobné velikosti, ale s různými stadii vyspělosti. Použití modelu excelence se může měnit právě dle vyspělosti organizace. Zatímco v průběhu implementace programu rozvoje byl model používán obecně pro hodnocení podniku, firmy na vyšším stupni vyspělosti jej používají jako nástroj plánování či jako strategický nástroj pro rozvoj podniku, měření výkonnosti, definování a následné kaskádování cílů na všechny úrovně až po nastavení procesu trvalého zlepšování.

Aplikace modelu

Model excelence EFQM byl v programu rozvoje dodavatelů aplikován ve třech podobách. Jednak jako nástroj pro sebehodnocení firmy, dále jako nástroj pro sběr relevantních informací a v neposlední řadě jako nástroj externího hodnocení firmy. Takovou aplikací modelu bylo následně dosaženo identifikace silných stránek hodnocené společnosti, ale i oblastí pro zlepšení. V řadě firem nastartovalo použití modelu proces trvalého zlepšování. Díky aplikaci modelu v téměř stovce firem bylo možné provést i benchmarking účastnících se firem. Přestože se uvádí, že těžiště modelu je v identifikaci oblastí pro zlepšení, je zřejmé, že stejně důležité je i vyzvednutí silných stránek společnosti. Firma se totiž o tyto silné stránky může "opřít" v momentě, kdy začíná pracovat na oblastech pro zlepšení.
Mezi hlavními důvody rozhodnutí použít model EFQM pro Program rozvoje českých dodavatelů byla zejména jeho flexibilita a komplexnost. Model se totiž na rozdíl od běžných auditů prováděných ve firmách nezaměřuje pouze na oblast procesů či financí, ale pokrývá veškeré aktivity firmy od vedení přes řízení veškerých zdrojů, strategii a plánování až po oblast výsledků. De facto aplikací modelu lze získat porovnání či informace o rovnováze mezi využitím firemních zdrojů a dosažených výsledků.
Použití modelu EFQM pro hodnocení v průběhu projektu se ukázalo jako dobrá volba. Na počátku byla potřeba nástroje, který by umožnil ohodnotit firmy z různých sektorů, na různém stupni vyspělosti, ale také aby posouzení trvalo snesitelnou dobu a aby se s ním manažeři a vlastníci firem ztotožnili. To všechno je možné díky flexibilitě modelu EFQM na jedné straně a jeho komplexnosti na straně druhé.
Firmy účastnící se Programu rozvoje dodavatelů také použily model EFQM pro své vlastní sebehodnocení. Firmy samy velmi oceňují proces interního sebehodnocení, protože jim pomáhá pojmenovat existující stav firmy a v podstatě donutit vedení hledat vysvětlení pro stav, ve kterém se právě nachází. Externí hodnocení naopak nastavuje celému managementu zrcadlo, takže se firmě snáze definují priority jednotlivých oblastí pro zlepšení. Komplexnost modelu zároveň vede firmu tak, aby žádnou z klíčových manažerských oblastí nenechala zaostávat. Díky použití modelu je současně každá oblast a její stav kvantitativně popsán, tudíž zavedení jednotlivých opatření je měřitelné, stejně jako jejich dopad.
Hodnocení se firmách vždy provádělo v průběhu 1,5denního workshopu. Zatímco externí hodnotitelé (vždy v počtu 2 - 3) prováděli strukturované rozhovory s pracovníky podniku a sbírali tak data o fungování a výsledcích firmy, manažeři po krátkém školení a vysvětlení případové studie prováděli vlastní sebehodnocení. Základem pro sebehodnocení se ukázala schopnost managementu společnosti diskutovat. Ne v každé společnosti totiž funguje otevřený dialog mezi vlastníky procesu a managementem. Přestože hodnocení firmy externími hodnotiteli bylo často mnohem přísnější než pohled managementu, vždy se podařilo dojít ke konsensu v oblasti priorit, na které by se měla firma zaměřit.
Zkušenosti, které agentura CzechInvest získala používáním modelu excelence EFQM v praxi, potvrdily, že jde o dobrý manažerský nástroj s řadou výhod. Současně jeho aplikaci nevylučuje použití dalších nástrojů, jako je např. Balance Scorecard. Naopak, kombinace takových nástrojů se vhodně doplňuje a poměrně snadno může firma využít jejich synergického efektu.
Ing. Martina Trnková
Reklama
Vydání #10
Kód článku: 41029
Datum: 13. 10. 2004
Rubrika: Management / Jakost
Autor:
Firmy
Související články
Kontrolní a třídicí systém Equator

Ve spolupráci s předními výrobci v automobilovém průmyslu s cílem získat efektivní dílenské měřidlo pro automatizovanou kontrolu sériově vyráběných dílů byl vyvinut kontrolní a třídicí systém Equator. Jeden takový přístroj dokáže zastat stejnou práci jako stovky jednoúčelových měřidel, přípravků nebo kalibrů.

Letošní veletrh Formnext slibuje hojnou účast

Formnext, přední světový veletrh aditivní výroby a průmyslové produkce nové generace, slaví úspěšný start do nového veletržního roku – navzdory poněkud utlumené ekonomické situaci v Německu a globálním politickým výzvám se do konce února přihlásilo již přibližně 574 společností z 35 různých zemí.

Plzeňské setkání strojařů

Katedra technologie obrábění Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni letos uspořádala již devátý ročník mezinárodní konference Strojírenská technologie Plzeň. V porovnání s minulým ročníkem zaznamenala podstatně větší návštěvnost – čítala téměř dvě stě účastníků a uskutečnilo se bezmála šedesát prezentací. Náš časopis na konferenci figuroval jako mediální partner akce.

Související články
Průmysl 4.0 v praxi

Reflexe současného poznání s aplikací prvků Průmyslu 4.0 do praxe byla předmětem odborné konference, kterou společnost Ceratizit společně se svými partnery připravila pro téměř stovku účastníků z řad výrobních společností ve svém Technickém centru. Od původního teoretizování o aspektech Průmyslu 4.0 jsme se nyní dostali již k praktických zkušenostem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
MSV ve znamení měření a seřizování

Všichni, kdo máme něco společného se strojírenstvím, pevně věříme, že se v letošním roce opět otevřou brány brněnského výstaviště pro meku strojařů z celého světa – Mezinárodní strojírenský veletrh. Na MSV se letos, kromě lidí z dalších oborů, setkají i výrobci špičkových měřicích a seřizovacích přístrojů. Proto jsme se na postřehy a názory tentokrát zeptali Karla Suchny, jednatele společnosti Zoller Czech.

Kvalita v automobilovém průmyslu

Co znamená, když se řekne kvalita v automobilovém průmyslu? Proč se na ni tolik dbá zrovna v tomto oboru? To byly otázky, na něž odpovědi zazněly z úst odborníků v rámci webináře Kvalita v automobilovém průmyslu. Ten uspořádala 9. listopadu Česká společnost pro jakost.

Využití neuronových sítí v optické kontrole

Většina moderních výrobních firem aktivně řeší, jak během výrobního procesu dosáhnout co nejvyšší kvality, za co nejnižší náklady. Přesto může dojít k chybě a vyráběný produkt není v požadované kvalitě. Důvodů může být mnoho, od špatného vstupního materiálu, přes poruchu některého ze strojů, či chyby operátora.

Indukční průtokoměry MIM: další vývoj

S indukčním průtokoměrem model MIM jsme vás seznámili již v minulosti. Jedná se o jedinečný přístroj ve své kategorii. Jak se lidově říká, tento přístroj nabízí „za málo peněz hodně muziky“.

Průtokoměr s oválnými koly

Potřeba měřit viskózní látky v průmyslu je velká. Společnost Kobold Messring pro tyto aplikace vyvinula průtokoměr s oválnými koly, model DON.

Automatické rovnání součástek

Při výrobě zejména rotačních součástek s větším poměrem L/D dochází běžně k jejich prohnutí, a to bez ohledu na to, jestli mají hřídelový, nebo trubkový tvar. Pokud vznikne prohnutí při poslední operaci, je jedinou možností nápravy rovnání. To se ale často zařazuje i před konečné broušení.

Prediktivní diagnostika přesnosti CNC strojů

Jak přesný je náš stroj? Můžeme jeho parametry nějak zlepšit? Je stále ještě ve stavu, který předpokládáme? Často je obráběcí stroj pro uživatele černou skříňkou, která v optimálním případě produkuje shodné výrobky. Nemusí to tak zůstat a stav strojů lze i cíleně zlepšovat.

Cena MM Award na EMO 2019

Také v roce 2019 došlo na udílení cen MM Award. Jedná se o oficiální a jediné ceny udělované na veletrhu EMO. Porota i letos vybírala z mnoha přihlášených exponátů, nejen německých výrobců. Do užšího výběru se jich dostalo jen pár, a nakonec bylo rozdáno pět hlavních cen v pěti kategoriích. S prázdnou neodešly ani firmy, jejichž produkty se ocitly na druhém a třetím místě. I v tomto roce došlo k jistému „posunu“ ve vnímání obsahu jednotlivých kategorií, a tedy i oceněných produktů. Pojďme se podívat na vítězné exponáty podívat jednotlivě. Je to lehký nástin toho, jak EMO vidí němečtí kolegové.

Laserová i optická řešení a mnohem více

Pravidelné podzimní dny otevřených dveří uspořádala pro své současné i potenciální zákazníky koncem září společnost Lascam systems. Po tři dny mohli zájemci o laserové technologie navštěvovat showroom dceřiné společnosti Elya Solutions v Horních Počernicích, kde bylo v provozu více než sedm různých aplikací dceřiných i zastupujících společností. Jednotlivá stanoviště prezentovala široké portfolio aplikací a služeb, jež integrátorská společnost Lascam nabízí.

Lasery a optika v průmyslu

Měsíc květen se nesl ve znamení zákaznických setkání, dnů otevřených dveří, seminářů a konferencí. Také společnost Lascam v tomto jarním měsíci uspořádala dvoudenní konferenci. Již druhý ročník ve svém názvu Lasery + optika v průmyslu skrývá témata, která byla na pořadu dne. Představitelé významných světových výrobců laserových a optických technologií prezentovali stovce účastníků novinky a možnosti jejich využití.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit