Témata
Reklama

Moderní PVD povlakovací centrum

01. 09. 2010

Jak funguje služba moderního povlakovacího centra? Na tuto základní otázku se snaží odpovědět tento článek. Nejde o odborný, technický popis PVD aj. technologií, ale spíše o komplexní a logistický pohled na všechny činnosti, které takové centrum musí zajišťovat – jak může a musí fungovat vazba na zákazníka a obráceně tak, aby byl zákazník se službou spokojen. Popis vycházející z praxe společnosti SHM Šumperk vhodně doplňuje celkovou představu o moderně fungujícím povlakovacím centru.

Na přínosy PVD povlaků na nástrojích a jiných substrátech si již uživatelé v našem průmyslu zvykli. Zvykli si také na to, že existuje poměrně široký sortiment povlaků, navíc připravovaných odlišnými PVD technologiemi. Zvykli si i na to, že jsou nebo mohou být značné rozdíly v cenách, kvalitě a reprodukovatelnosti PVD povlaků, jakož i v jejich dodacích termínech. Na co si naopak ještě nezvykli, je skutečnost, že služba povlakovacího centra může obsahovat i něco navíc než samotný povlak. Se všemi zmíněnými faktory totiž souvisí komplexnost služby povlakovacího centra, přičemž jde o to, jaké technologické kroky zahrnuje nebo může zahrnovat celá služba, jaká je logistika výroby, jaká je kontrola, jak funguje obchodní služba včetně distribuce a jaká je komunikace mezi zákazníkem a povlakovacím centrem.

Celý cyklus výroby je patrný ze schématu na obrázku. Na tomto cyklu je možné ukázat, co zahrnují jednotlivé kroky a jaké jsou na ně kladeny nároky.

Reklama
Reklama
Reklama
Schéma výrobního cyklu povlakovacího centra

Příjem a expedice

Celý proces příjmu, výroby, kontroly a expedice je nezbytné řídit vhodným řídicím a informačním systémem. Na příjmu a vstupní kontrole, která je jeho součástí, jsou nástroje či dílce zákazníka identifikovány a je jim přidělena technologie se všemi nezbytnými kroky. Výstupem je průvodka a plán výroby. Průvodky doprovázejí zakázku v průběhu celého cyklu, zatímco plán slouží řídicím pracovníkům ve výrobě.

Příjem značně urychluje a zároveň zkvalitňuje systém dodacích či zakázkových listů dohodnutý se zákazníkem a případně využívání čárových kódů. K tomu je zapotřebí úzké spolupráce a komunikace mezi zákazníkem a centrem. Celý proces sledování výroby pak vhodně doplňuje automaticky generovaná informace o přijetí zakázky, která je zasílána zákazníkovi e-mailem. Zákazník tak získává cennou informaci o své zakázce. Součástí příjmu je i vstupní kontrola, která se snaží odhalit problémové nástroje nebo nedostatky v doprovodné dokumentaci.

Celý proces sledování průběhu zakázky a jednoznačná osobní odpovědnost konkrétních pracovníků za dílčí kroky vede ke zkvalitnění celé služby.

Úpravy před povlakem

Vzhled břitů nástroje před úpravou omíláním v granulátu
Vzhled břitů nástroje po úpravě omíláním v granulátu

Jako první technologický krok jsou voleny úpravy nástrojů před povlakováním. V prvé řadě to může být hrubé odmaštění nástrojů či odstranění některých hrubých nečistot - jde spíše o ruční práci. Druhým krokem může být chemický způsob stahování starých povlaků z nástroje. Tento krok se volí jen v některých případech a může být navržen jak zákazníkem, tak i centrem.

Další kroky předúpravy jsou mechanické úpravy, které mají za cíl odstranit některé nečistoty z povrchů, ale především jsou to již úpravy vedoucí ke zlepšení užitných vlastností nástroje. Jde o různé způsoby ruční mechanické úpravy břitů a povrchů nástrojů pomocí abrazivních textilií, kartáčováním, suchým i mokrým pískováním a omíláním v abrazivu. Technologie mechanických úprav před povlakováním nástrojů dnes v různé míře používá např. v Německu více jak 80 % výrobců nástrojů či povlakovacích center.

Příklad provedení planetového držáku pro umístění nástrojů do povlakovací komory

V povlakovacím centru ale musí být součástí těchto úprav i nějaký způsob ověřování reprodukovatelnosti. K tomu slouží běžná optická měření, elektronový mikroskop a moderní optické měřicí přístroje pro měření zaoblení, nerovností břitů atd. Pro konkrétní typy řezných nástrojů pak lze využít experimentálně ověřené optimalizace zaoblení břitů pro dosažení jejich maximálních užitných vlastností. Stejně to platí i pro úpravy drsnosti povrchů u některých nástrojů či dílců.

Mytí

Kvalitní mytí nástrojů před povlakováním je nezbytnou podmínkou dobré adheze nanášených povlaků. Obecně lze říct, že všechny používané metody využívají mokré lázně, ultrazvuk, mírně zvýšenou teplotu, kvalitní oplachy a následné sušení. Přesto, že tyto kroky jsou prakticky uplatněny ve všech mycích zařízeních a linkách, mohou se značně lišit podle dosažené úrovně know-how, kvality technického vybavení, údržby a sledování všech pracovních parametrů, použitých chemikálií a také podle způsobu sušení v závěru celé operace. Rychlé osušení nástrojů má zásadní vliv na adhezi a případnou tvorbu „map" na povrchu. Nejčastěji jsou používány jednokomorové myčky a ultrazvukové linky. Výhodou jednokomorových systémů je ekologie, produktivita, minimální vliv na pracovní prostředí a výborná reprodukovatelnost technologie s možností automatického řízení celého procesu. Výhodou ultrazvukových linek může být větší flexibilita a adaptabilita na případy vyžadující individuální přístup.

Nakládání

Po procesu mytí následuje operace nakládání nástrojů do držáků. Pro zajištění rovnoměrného nanášení PVD povlaků je potřeba s nástroji rotovat, a to v jedné, ve dvou nebo ve třech osách. Je nutné zároveň zajistit vodivý kontakt s držákem. Pro vytváření nanovrstevných struktur je například nezbytná trojosá rotace. Také vzdálenost povlakovaných nástrojů od katod, ze kterých je materiál povlaku nanášen, hraje důležitou roli. Držáky samozřejmě pracují v procesu za vysokých teplot do 600 °C. Proto i v tomto zdánlivě banálním kroku celého procesu je ukryto cenné know-how každého centra s přímým vlivem na kvalitu a reprodukovatelnost výroby. Aby byl nástroj povlakován optimálně, musí centrum komunikovat se zákazníkem, upřesňovat způsob jeho použití a tomu přizpůsobit také jeho umístění a pohyby v povlakovací komoře.

PVD proces

O různých metodách povlakování byla publikována řada článků i v tomto časopise. My se zaměříme jen na logistiku a spolehlivost procesů. Pro povlakovací centra, která mají zajišťovat velmi krátké dodací termíny a přitom musí nabízet široký sortiment povlaků, je flexibilita povlakovacích zařízení a jejich vhodná kapacita zásadní otázkou. Požadované dodací termíny jsou od 1 do 2 až 3 dnů. Nástroje mohou být z různých materiálů, jako např. HSS či tvrdokov, na které se uplatňuje různý PVD proces. Nástroje mohou mít zásadně odlišný geometrický charakter, který znemožní povlakovat je ve stejném procesu. Požadavky na různé typy PVD povlaků se mohou značně lišit podle aplikací a případně specifických požadavků zákazníka nebo až koncového uživatele. Také požadavky na tloušťku povlaků mohou být různé, přestože existují určitá obecně platná doporučení.

Všechny tyto požadavky znamenají zajistit dostatečný počet povlakovacích zařízení s menší až střední kapacitou, optimalizovat způsoby nakládání do držáků, optimalizovat délky procesů a zajistit rychlý, ale kvalitní průběh nástrojů celým cyklem výroby.

U povlakovacích zařízení se tedy klade především nárok na velkou flexibilitu, což v praxi znamená možnost připravovat velkou škálu povlaků bez větších zásahů do zařízení mezi jednotlivými procesy. Povlakovací zařízení musí být řízeno plně automatickým způsobem s dokonalou kontrolou všech parametrů procesu. Údržba zařízení musí být jednoduchá, rychlá a snadno kontrolovatelná. Musí existovat dlouhodobá i okamžitá podpora HW i SW, což znamená přítomnost techniků nebo zajištění vzdáleného přístupu k diagnostice zařízení.

Pro dlouhodobé udržení technologie na stejné úrovni a možnosti uplatnění nových poznatků v PVD technologiích musí existovat možnost modernizace a technologické podpory povlakovacího zařízení. To se dá zajistit vlastními silami, pokud má centrum vlastní výzkum a vývoj, nebo v kooperaci s dodavatelem zařízení, který takovou službu nabízí.

Příklad menšího PVD povlakovacího zařízení Pi111 s velkou flexibilitou a krátkými procesy

Kontrola

Zkontrolovat kvalitu PVD povlaků není snadné, ale z výrobního hlediska není nutné provádět do detailů pro každý technologický proces. V případě kvalitního sledování procesních parametrů je vhodné měřit v zásadě pouze adhezi a optický vzhled. Na adhezi má vliv prakticky každý krok celého výrobního cyklu, proto je vhodné ji měřit pravidelně na speciálních vzorcích vložených do procesů. Vizuálně jsou kontrolovány všechny povlakované nástroje. Pro určité aplikace je doporučeno měřit v běžné výrobě i drsnost povlaků.

Jinak se v určitých intervalech měří všechny důležité vlastnosti PVD povlaků - tloušťka, drsnost, adheze, tvrdost, složení a případně se provede ověření řeznou zkouškou. Taková měření pak slouží k dlouhodobému sledování stability nastavených parametrů celého procesu, mohou sloužit jako podklad ke kalibraci povlakovacích zařízení nebo jako certifikát pro zákazníka. Nezbytné vybavení pro taková měření představuje velmi dobře vybavenou laboratoř - kalotest, scratch test, Rockwell, drsnoměr, mikrotvrdoměr, optické mikroskopy, elektronový mikroskop se sondou EDX, metalografickou laboratoř, zkušební CNC obráběcí centrum atd.

Výstupem běžné i mimořádné kontroly je vždy protokol či záznam z informačního systému, který může případně doprovázet zakázku.

PVD povlak se stává službou jen ve spolupráci povlakovacího centra a zákazníka.

Expedice

Na konci celého cyklu stojí expedice povlakovaného nástroje. V této etapě se musí ověřit všechny výstupy z výroby a kontroly, provede se ještě zběžná vizuální kontrola, nástroje se zabalí do vhodných obalů a připraví se nezbytná dokumentace. Příprava dokumentace je automatizovaný úkon, který byl nastartován během příjmu a doplňován průběžně během výrobního cyklu v informačním systému. Zákazník je závěrem také informován e-mailem o odeslání zakázky. Pokud systém funguje takto automaticky, urychluje opět průběh celé zakázky.

Závěr

Povlakovací centrum není jen povlakovací zařízení. Povlakovací centrum musí zajišťovat, a to v logisticky dobře zorganizovaném systému, větší škálu úprav a kontroly a musí především komunikovat se zákazníkem, případně s koncovým uživatelem povlakovaného nástroje či dílce. Jen tak lze dosáhnout optimálních výsledků a navíc uspokojit zákazníka termínově a reprodukovatelnou kvalitou nabízených služeb.

RNDr. Pavel Holubář

Roman Janků

//www.shm-cz.cz/

janku@shm-cz.cz

Reklama
Související články
Unikátní kombinovaná technologie PVD povlakování

Bigaan je exotický název nové řady PVD povlaků firmy SHM. Povlaky s obsahem boru vznikají při souběhu dvou principiálně odlišných technologií – obloukového napařování a magnetronového naprašování. Firma dokázala využít výhod obou technologií a připravit nanokompozitní povlak na bázi AlCrBN.

Tvrdé PVD povlaky se zvýšenou lomovou houževnatosti

Společnost SHM Šumperk a Laboratoř PVD technologií Masarykovy univerzity vyvíjejí v úzké spolupráci druhým rokem nový typ ochranných povlaků, které vykazují nejen vysokou tvrdost, ale i zvýšenou odolnost proti tvorbě a šíření trhlin. Mezi úkoly projektu patří experimentální příprava těchto vrstev, studium jejich vlastností, nalezení optimálních parametrů procesu a nakonec otestování u zákazníků. V tuto chvíli je projekt ve fázi přípravy a měření mechanických vlastností dvou povlaků: WBC a TaBC.

Společný vývoj průmyslového povlaku nové generace

Šumperská firma SHM získala vloni cenu Industrie v soutěži Česká hlava za výsledky vlastního výzkumu a vývoje v oblasti tvrdých tenkých vrstev. Těm se firma věnuje od svého vzniku před 25 lety. Současný vývojový tým vedený doktorem Vjačeslavem Sochorou spolupracuje s řadou veřejných výzkumných institucí a vysokých škol, včetně Masarykovy univerzity. S tou nyní firma pracuje na nové generaci průmyslových povlaků, které mají být nejen velmi tvrdé, ale zároveň i houževnaté.

Související články
Vysokoteplotní lubrikanty na bázi vanadu tvořené PVD procesem

Přítomnost vanadu v povlaku mění jeho vlastnosti a největší vliv má na koeficient tření, jehož snížením lze prodloužit životnost nástroje. V naší práci popisujeme, jakými jevy k tomu dochází a jak se změní chování povlaku s přítomností vanadu. Nakonec shrneme výsledky řezných zkoušek odpovídajících rychlořeznému obrábění.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Frikční nanokompozitní PVD povlak TiC/C

Společnost SHM ve spolupráci s Ústavem fyzikální elektroniky Masarykovy univerzity v Brně dokončila vývoj a testování tvrdého otěruvzdorného PVD povlaku nc-TiC/a-C:H připraveného vlastní patentovanou technologií, která kombinuje magnetronové naprašování a obloukové odpařování.

Vysokoteplotní kluzné vrstvy vanadu

Intenzifikace řezných procesů zvyšuje teplotu řezů. S tím souvisejí mimo jiné zvýšené nároky na tepelnou stabilitu použitých otěruvzdorných povlaků. Možným řešením je vývoj PVD povlaků s funkcí vysokoteplotních lubrikantů, které jsou schopny snížením koeficientů tření řezné teploty snižovat. K jedněm ze slibných a již studovaným systémům patří PVD vrstvy s přídavkem vanadu, které za vysokých teplot tvoří Magnéliho oxidické fáze se zmíněnou schopností. Velkým problémem je však trvanlivost těchto fází při mechanickém namáhání v průběhu obrábění. Příspěvek je věnován některým praktickým aspektům přípravy PVD vrstev CrVN a jejich vlastnostem.

Nový segmentovaný nanokompozitní povlak

Společnost SHM se věnuje vývoji nanokompozitních povlaků již od roku 1996. V letošním roce uvádí na trh nejnovější výsledek vývoje - segmentovaný nanokompozitní povlak s obchodním názvem TripleCoating SI.

Nový způsob řízení magnetronové depozice otěruvzdorných povlaků

PVD technologie jsou v průmyslové oblasti poměrně dobře známé, včetně rozdílů mezi principiálně odlišnými metodami obloukového napařování a magnetronového naprašování. Některé nevýhody druhé metody lze eliminovat, případně překlopit do výhody, pokud se využijí nejnovější poznatky výzkumu a vývoje. Společnost SHM zahájila již v roce 2010 přípravu povlaků Darwin novou metodou, ktrerá vychází z vlastní patentované technologie magnetronového naprašování.

PVD povlak CrNx – když tloušťka není na závadu

Společnost SHM dokončila vývoj a testování PVD povlaku založeného na nestechiometrickém CrN s neobvyklou tloušťkou nad 20 µm, výbornou drsností a rychlostí růstu. Povlak je připraven vlastní patentovanou technologií, která kombinuje magnetronové naprašování a obloukové napařování. Je určen nejenom pro tvářecí nástroje, ale směřuje i do oblasti komponentů

Nový výkonný a univerzální PVD povlak

Povlak Bigaan byl uveden na trh již v roce 2018 a uplatňuje se hlavně při frézování ozubených kol do převodovek motorů. Letos společnost SHM představuje jeho druhou generaci, která kombinuje velmi tvrdý základ se závěrečnou kluznou vrstvou ve formě hexagonálního nitridu boru. Aplikační testy u zákazníků vykazují minimálně o 50 % lepší užitné vlastnosti v porovnání s běžně užívanými povlaky.

PVD dvojče pro náročné tváření a lisování

Vývoj nového PVD povlaku pro tváření se tentokrát ubíral docela nezvyklou cestou. Nešlo v principu o vývoj nového systému, ale o technologicky poměrně náročnou kombinaci stávajících povlaků s velmi odlišnými vlastnostmi a s odlišným způsobem depozice. Výsledkem je povlak, jehož chování v náročných tvářecích aplikacích příjemně překvapilo i samotné vývojáře. Výkon samostatných vrstev v těchto aplikacích byl nepřesvědčivý, významné navýšení životnosti tvářecích nástrojů však přineslo jejich spárování.

VaVaI a průmysl: Mít vlastní vývoj

Mgr. Vjačeslav Sochora, Ph.D., je výzkumník tak řečeno „kovaný praxí“. Od roku 2015 pracuje na vývoji a výzkumu ve společnosti SHM, od roku 2018 jako vedoucí oddělení VaVaI. Na to, jak nejlépe propojit oblast vědy a výzkumu s oblastí průmyslu ku prospěchu obou, a zejména nás všech, jsme se proto v druhém dílu našeho seriálu zeptali právě jeho.

Povlaky ta-C
připravované magnetronovou depozicí

Diamantové vrstvy jsou svatým grálem otěruvzdorných povlaků připravovaných na řezné nástroje. Existuje řada různých technologií přípravy, v principu rozdělených do dvou skupin: je to technologie nízkoteplotní fyzikální a technologie vysokoteplotní chemická. V našem případě se jedná o fyzikální způsob přípravy vrstev obecně nazývaný jako technologie PVD. Technologie PVD se dále dělí na depozici pomocí nízkonapěťového oblouku a depozici pomocí magnetronového naprašování. Obě metody mají své výhody a svá úskalí.

Tak trochu jiný povlak

Vývoj PVD povlaků probíhá v průmyslovém měřítku od 90. let. Standardem pro obrábění a tváření se staly různé technologické a chemické obměny vrstev TiAlN a CrAlN. Zdálo se, že v této oblasti již nelze dosáhnout převratnější změny. Ukazuje se však, že to možné je.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit