Témata
Reklama

CNC sensor je softwarový produkt určený k analýze výrobních dat. Smyslem aplikace je účinně a jednoduše podat řídicímu pracovníkovi reálná data o proběhlé výrobě na CNC obráběcích strojích. Vyhodnocení dat ve formě grafů či časových os vázaných na určitý stroj či zakázku slouží k identifikaci slabých míst výrobního procesu a je podkladem pro adekvátní opravný zásah buď do technologického postupu výroby, výrobního procesu, nebo personálního obsazení. Aplikace je primárně určena pro provozy a dílny zabývající se třískovým obráběním na CNC strojích.

CNC sensor je projekt, který vznikl v rámci výrobní firmy v-tech, s. r. o., která se zabývá třískovým obráběním mechanických dílů pro různá odvětví průmyslu. Hlavním důvodem, proč vznikla tato aplikace, byl nedostatek výrobních dat pro zpětnou kontrolu výrobního procesu, produktivity strojů a plánování. Koncepčně je cílem uživateli poskytnout co nejrychlejší a nejpřesnější data výroby kdykoliv a kdekoliv na světě. Stačí pouze internetové připojení k vašemu PC, laptopu či mobilnímu telefonu, které vás okamžitě vtáhne do výrobního provozu. Aplikace běží v rámci internetového prohlížeče, kde je možné libovolně konfigurovat a vyhodnocovat příchozí výrobní data z CNC strojů.

Reklama
Reklama
Reklama

Hlavní menu obsahuje několik záložek pro přehlednou navigaci v aplikaci. Záložka On-line je hlavní stránka zobrazující aktuální stav výrobního stroje v reálném čase. Jednotlivé stavy strojů jsou barevně znázorněny, aby obsluha či mistr výroby v případě nepřítomnosti ve výrobní hale měli aktuální informaci o dění. Další záložky slouží k vyhodnocení proběhlé zakázky, výrobního programu či výrobku. K těmto jednotkám jsou dále přiřazena data o:

  • časovém intervalu výroby;
  • jednotkovém času výroby jednoho kusu dílu/operace;
  • stavech posuvů a overidů v průběhu výroby;
  • počtu vyrobených kusů;
  • procentuálních hodnotách výroby, seřizovacího času, prostoje a poruchy;
  • hodinové sazbě stroje;
  • aktuálním sledování produktivity práce.
Hlavní obrazovka aplikace zobrazuje aktuální stav strojů ve výrobě. (Zdroj: v-tech)
Obrazovka historie chronologicky řazeného běhu výrobního programu. (Zdroj: v-tech)

V záložce Statistika jsou přehledně graficky znázorněny provozní stavy strojů, které jsou definovány jako:

  • výrobní cyklus;
  • prostoj;
  • seřizování;
  • alarm.
Obrazovka statistiky stavu zvoleného výrobního stroje. (Zdroj: v-tech)
Obrazovka časové osy stavu výrobního stroje včetně monitoringu příkonu elektrické energie. (Zdroj: v-tech)

Součástí aplikace je mnoho dalších užitečných funkcí. Lze zmínit např. hlídání servisních intervalů strojů, upozornění na alarm či poruchu stroje formou SMS zprávy, monitoring příkonu a dalších elektrických veličin pro stanovení spotřeby elektrické energie na výrobní jednotku. Velice užitečné je také zobrazení všech potřebných informací skrze chytrý mobilní telefon.

Aplikace je navržena tak, aby veškerá data byla zpracována z řídicího systému stroje bez možného zásahu obsluhy. Snižuje se tím riziko možného zkreslení datových výstupů úmyslným či neúmyslným zásahem obsluhy stroje.

V současné době lze zpracovávat data ze všech nejběžnějších řídicích systémů CNC obráběcích strojů.

Benefity aplikace CNC sensor:

  • zpětné vyhodnocení využití vašich CNC strojů;
  • zisk cenných dat pro řízení a plánování vaší výroby;
  • ekonomické zhodnocení vyrobené zakázky;
  • monitoring strojních veličin;
  • sběr strojních dat nezávisle na obsluze stroje;
  • uživatelské prostředí webového prohlížeče;
  • • on-line dohled nad vaším provozem, ať jste na služební cestě, či dovolené.

Obsluha řídicího systému stroje. (Zdroj: v-tech)

Výstupem aplikace je rozsáhlý a ucelený přehled proběhlé výroby, který slouží jako nástroj k identifikaci jejích slabých míst, tudíž ke snížení provozních nákladů a zlepšení produktivity. Jedná se o komplexní monitorovací nástroj pro sledování stavu výroby na úrovni stroje nebo výrobní haly s cílem optimalizovat využití strojního parku pro zvýšení produktivity výroby a snížení nevýrobních časů. Celý systém kombinuje hardwarové a softwarové prostředky pro sledování spotřeby energie, výrobního režimu a stavu stroje. Tím přispívá rovněž k implementaci konceptu Průmysl 4.0 do reálné výroby a digitalizaci výroby, což splňuje požadavky na rozvoj klíčové technologie (KET) – Pokročilá výrobní technologie – a podporuje konkurenceschopnou ekonomiku založenou na znalostech.

v-tech

Ing. Michal Vašát

michal.vasat@v-techsro.cz

Reklama
Související články
Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Redukce vedlejších časů

Redakce MM Průmyslového spektra poprvé navštívila společnost v-tech v Přerově nad Labem již v roce 2017. V té době prvně prezentovala monitorovací systém CNC sensor a o rok později vlastní rychlovýměnný upínací systém. Tyto produkty byly vyvinuty z vlastní potřeby a v reálném provozu také odzkoušeny a dále vylepšovány. Nepřetržité inovace podle slov jednatele Ing. Michala Vašáta společnost stále pohánějí vpřed. V následujícím rozhovoru nám prozradil, kam se společnost a její produkty posunuly a řeč byla také o spolupráci s firmou TGS.

Související články
Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Koncept ve spektru dynamiky a inovací

V roce 2007 bylo na veletrhu EMO poprvé prezentováno obráběcí centrum Grob G350 s horizontálním uložením vřetene. Dnes, o více než deset let později, je na trhu etablováno nejen pětiosé univerzální obráběcí centrum, ale spolu s ním se ve strojírenství v celosvětovém měřítku rozšířila i pětiosá technologie. Úspěšný vývoj založený na vysoké dynamice a velké inovativnosti konceptu „G-Modul“ udělal z univerzálních obráběcích center Grob, nyní již ve druhé generaci, leadera světového trhu.

Zkušenosti z propojení výroby

Tímto článkem chceme navázat na seminář t-cimco, propojení výroby, který byl realizován ve spolupráci se společností Yamazaki Mazak Central Europe, s. r. o., a na kterém byla propojena čtyři výrobní pracoviště v České republice za použití technologie t-cimco a protokolu MT Connect.

Digitalizujeme svět obrábění

Digitalizace v oblasti obráběcích strojů je poměrně nový fenomén. Svět digitalizace se stává svébytným ekosystémem a Siemens jako jediný má pro jeho vytvoření a fungování potřebnou škálu nástrojů – od simulačních programů pro plánování a virtuální zprovoznění strojů, výrobků i procesů přes řídicí systémy a další prvky průmyslové automatizace po monitoring a sběr dat, cloudová úložiště i manažerské nadřazené systémy. Jaké výhody digitalizace přináší, ukázal Siemens na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně mimo jiné také na prototypu multifunkčního obráběcího centra MCU450 společnosti Kovosvit MAS.

Chytré brýle pro průmysl

Chytré brýle a rozšířená realita se v posledních letech staly dalším trendovým tématem v průmyslovém prostředí. Na rozdíl od umělé inteligence, která je založena na strojovém učení a u které jsou stroje určeny k dlouhodobému nahrazení lidského faktoru, sleduje rozšířená realita jiný cíl: podporovat člověka v průmyslových procesech. Zde vstupuje firma Ayes, která představuje jedničku v oblasti hands-free technologií pro průmysl, chytré brýle RealWear HMT-1.

Virtuální a rozšířená realita zvyšuje konkurenceschopnost

Dnes již máme řadu možností, jak můžeme v byznysu prakticky využít virtuální a rozšířenou realitu. A to doslova ve všech dostupných oborech a firemních procesech.

Cesta k inteligentní výrobě

Existuje pádný důvod, proč je vytvářen globální tlak na rozvoj inteligentní výroby – díky důslednému propojování výrobních podniků a zajištění zásadních výrobních informací přináší výrobcům téměř neomezené příležitosti ke zlepšování provozních operací či vytváření přidané hodnoty a usnadňuje odpovědi na otázky, jak řešit nedostatek pracovníků s odpovídajícími schopnostmi.

Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Energetická náročnost obráběcích strojů, část 2: Vliv výrobních strojů

Globální oteplování se stalo velmi diskutovaným tématem. I když bylo provedeno mnoho vědeckých studií a napsáno neméně vědeckých článků, dosud se odborná komunita nesjednotila v celkovém názoru na globální změny klimatu. Navíc zde hrají roli politika a byznysové zájmy, a tak je velmi obtížné se ve všech, často protichůdných, informacích vyznat.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit