Témata
Reklama

MSV

02. 09. 2002

Potvrdí v pořadí již 44. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu svoji pozici největšího průmyslového veletrhu v zemích střední a východní Evropy? MM Průmyslové spektrum vám přináší exkluzivní rozhovor s obchodním ředitelem veletrhu ing. Jiřím Rouskem.

M:Pane inženýre, jaký tedy bude podle vás ten letošní ročník strojírenského veletrhu? Obhájí svou pozici největšího průmyslového veletrhu střední a východní Evropy?

Jiří Rousek: Určitě ano. Počtem dva a půl tisíce vystavujících firem se žádný jiný veletrh v regionu chlubit nemůže. Ale nejde jen o kvantitu. Jsem přesvědčen, že jsme na špičce regionální veletržní scény také z pohledu prezentovaných technologických inovací, které do Brna přivážejí přední světoví výrobci. Více než deset tisíc zahraničních návštěvníků loňského ročníku je jasným dokladem, že nabídka MSV není zajímavá jen pro český trh, ale oslovuje také odborníky z dalších zemí.
Reklama
Reklama
Reklama

MM:Vloni se MSV představil v nové struktuře. Osvědčila se?

Jiří Rousek: Naším cílem bylo veletrh zpřehlednit a usnadnit orientaci vystavovatelů i návštěvníků, což se, myslím, podařilo. Vystavovatelé byli s loňským složením návštěvníků velmi spokojeni. V průzkumu na otázku, zda "přišla ta správná klientela", odpovědělo 97,7 % dotázaných firem kladně. Naprostá většina loňských vystavovatelů posuzovala veletrh velmi pozitivně, mimo jiné i jako místo, kde se daří uzavírat konkrétní obchody. Premiéru nové struktury proto hodnotíme jako úspěšnou a chceme u ní minimálně v nejbližších letech setrvat, i když možná ne ve zcela identické podobě. Jedná se totiž o velice pružný model, který nám umožňuje reagovat na aktuální potřeby trhu a stavět do popředí vybrané obory.

MM: Lze jednoduše charakterizovat, kam MSV směřuje?

Jiří Rousek: Pokud jde o oborovou skladbu, do budoucna žádné výrazné oklešťování veletržních branží nechystáme, protože síla MSV je právě v širokém záběru prezentovaných oborů. Naším hlavním současným cílem je veletrh ještě více zatraktivnit pro vystavovatele a návštěvníky z okolních zemí, především ze Slovenska, Polska, Maďarska a Rakouska, ale také ze států SNS, Pobaltí nebo balkánského regionu. Na posledních ročnících bylo znát, že se nám to daří. Dlouhodobě usilujeme také o to, aby se na MSV v širší míře prezentovaly technologické inovace, podporujeme například doprovodné programy na téma výzkumu a vývoje. Pevně věřím, že k užšímu propojení výzkumné a výrobní sféry nesměřuje jen náš veletrh, ale celý český průmysl.

MM:V čem je podle vás strojírenský veletrh výjimečný, že se mu dostává tak vysokého ocenění jak ze strany vystavovatelů, tak ze strany návštěvníků?

Jiří Rousek: Výjimečné postavení MSV v kontextu jiných průmyslových veletrhů pořádaných v České republice i za hranicemi spočívá v jeho tradici, vysoké mezinárodní prestiži a komplexnosti nabídky. Je přitažlivý pro odborníky z různých průmyslových odvětví, od vrcholového managementu největších firem až po drobné živnostníky. Proto si návštěvnická klientela zachovala svou početnost, aniž by ztratila na odbornosti, a právě to zpětně přitahuje zájem vystavovatelů. Výhody účasti na MSV si dokonce můžeme i spočítat. V německém výstavnictví se pro posouzení efektivnosti účasti na jednotlivých veletrzích používá ukazatel TEP, který je významově totožný s CPT (cost per thousand), užívaným k výpočtu efektivity reklamy v médiích. Dosadíme-li do vzorce TEP údaje z MSV 2001, zjistíme, že k zasažení 1000 návštěvníků s rozhodovacími kompetencemi bylo třeba vynaložit v průměru 48,32 Kč za 1 m2 výstavní plochy. V porovnání s jinými veletrhy, ale i jinými médii, to je určitě zajímavá informace.

MM: Tento rok je ve znamení plastů. Oborový celek "Plasty, gumárenství a chemie" byl zvolen za nosné téma letošního MSV. Proč právě on a jak vlastně vybíráte hlavní témata pro jednotlivé ročníky?

Jiří Rousek: Technologie výroby a zpracování plastů patří k oborům, o nichž lze bez nadsázky říci, že "hledí do budoucnosti" - a právě takovým chceme na MSV poskytovat větší prostor. V České republice se počet firem zpracovávajících plasty za posledních pět let minimálně ztrojnásobil. Je to ideální výrobní program zejména pro malé a střední firmy, které jsou schopny konkurovat zahraničním dodavatelům cenami i kvalitou. Poptávka téměř po všech druzích plastů trvale roste a v budoucnu se má dále zvýšit, rentabilní má být i výroba plastikářských strojů. A nehledě na tento pozitivní vývoj je tu i návaznost na největší světový plastikářský veletrh "K" Düsseldorf, pořádaný také s tříletou periodicitou.

MM: Nelze nezmínit další nosný obor - obráběcí a tvářecí stroje -, prezentovaný formou veletrhu IMT, který vstupuje do svého třetího ročníku. Jakou pozici si tento mladý veletrh vybudoval a jaký je o něj zájem v tuzemsku i v zahraničí?

Jiří Rousek: Je uznáván jako největší a nejvýznamnější specializovaný veletrh obráběcích a tvářecích strojů ve střední a východní Evropě. Díky spolupořadatelství Svazu výrobců a dodavatelů strojírenské techniky využívá všech preferencí, které Evropský výbor pro spolupráci v průmyslu obrábění a tváření CECIMO přiznává veletrhům pořádaným jeho členskými svazy. Zájem o letošní třetí ročník je značný, registrujeme vyšší počet vystavovatelů i větší rozsah objednané plochy. Vzhledem k současné oborové konjunktuře řada českých výrobců rozšířila své expozice, přesto i tentokrát budou převažovat vystavovatelé ze zahraničí. Tradiční účast německých, švýcarských, italských a rakouských firem bude posílena zvyšujícím se zastoupením východní produkce - vystavovateli ze Slovenska, Bulharska, Polska a Běloruska. Poprvé se zúčastní přímí vystavovatelé z Ukrajiny. V exponátové nabídce budou nejvíce zastoupeny stroje pro třískové obrábění, umístěné v pavilonu V. Druhou nejčastěji prezentovanou komoditou budou přesné nástroje, které ve srovnání s rokem 2000 zaznamenaly výrazný nárůst. Veletrh IMT představí celé spektrum technologií obrábění a tváření kovů od automatizace až po příslušenství.

MM:Po dvouleté přestávce proběhne v rámci MSV také 2. ročník projektu Automatizace. V čem vidíte důležitost tohoto oboru, že si právě on zaslouží samostatný projekt?

Jiří Rousek: Automatizace je průřezový projekt, který soustřeďuje řídicí systémy a automatizační řešení ze všech průmyslových oborů, prezentovaných v rámci portálu MSV. Nyní se dá již stěží najít průmyslový obor, kde by se prvky automatizace vůbec neuplatňovaly. Znamená to, že sepětí průmyslové automatizace se strojírenskou výrobou je velmi těsné a vzájemně se ovlivňující. Automatizaci tedy považuji za integrální součást MSV, která akcentuje vývojové trendy, nová progresivní řešení a špičkové technologie v průmyslové výrobě, což je důležitým úkolem MSV. Je jednoznačné, že význam průmyslové automatizace výrazně roste. Cílem projektu Automatizace tedy zůstává představit automatizaci jako hybnou sílu průmyslu, jako perspektivní prostředek ke zdokonalování výrobků a technologických procesů, jako nástroj k růstu konkurenceschopnosti v průmyslové výrobě. Věřím, že tento cíl připravovaný 2. ročník projektu naplní, protože MSV jako víceoborový průmyslový veletrh poskytuje ojedinělý komplexní pohled na aplikaci průmyslové automatizace v jednotlivých prezentovaných oborech. Ve srovnání s premiérou je přihlášeno několik desítek nových vystavovatelů a očekáváme také zřetelný posun v šíři sortimentu vystavované moderní techniky.

MM:Již tradičně bohatý doprovodný program nabízí celou řadu zajímavých témat. Co by si podle vás návštěvníci neměli nechat ujít?

Jiří Rousek: Program odborných konferencí a seminářů bude opět velmi bohatý a je koncipován tak, aby umocnil nabídku vystavovatelů a poskytl zajímavé teoretické i praktické informace o aktuálním vývoji a trendech ve všech prezentovaných průmyslových oborech. Důraz letos klademe na inovace a zajímavá určitě bude panelová diskuse Inovační prostředí pro průmyslové podniky v ČR, zaměřená na aplikovaný výzkum a vývoj. Svaz výrobců a dodavatelů strojírenské techniky společně s ČVUT Praha připravuje mezinárodní konferenci Produktové strategie v průmyslových podnicích. Nosným doprovodným programem projektu Automatizace je mezinárodní seminář Automatizace a informační technologie - Vize v automatizaci II, který chystáme ve spolupráci s Českomoravskou elektrotechnickou asociací. Pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu se uskuteční čtvrtý ročník Průmyslového fóra, které má poskytnout přehled o možnostech financování technologického rozvoje podniků. V souvislosti se zvýrazněním průmyslu plastických hmot se připravuje mezinárodní konference Nekonvenční metody zpracování plastů. Revizním technikům by určitě neměla ujít dvoudenní akce, která je seznámí s aktuální legislativou v oblasti elektro - Celostátní setkání elektrotechniků. Stranou pozornosti nezůstane ani zahraniční obchod. V rámci doprovodného programu veletrhu se uskuteční setkání s delegacemi odborníků z Jižní Koreje, Španělska a Baskicka, dále Finský den, Polský den, semináře o spolupráci s Ruskem a Ukrajinou. V Business Centru bude opět sídlit Středisko pro podporu podnikání, které firmám poskytne komplexní informace o systému proexportních i jiných podpor. Ale chystaných akcí je samozřejmě mnohem více.

MM:Výrazným trendem posledních let je rostoucí účast malých a středně velkých podniků. Jakým způsobem podporujete jejich účast na letošním MSV?

Jiří Rousek: Firmy z tohoto sektoru dnes tvoří již dominantní většinu účastníků, na MSV 2001 spadalo do kategorie podniků s maximálně 250 zaměstnanci dokonce 88,5 % vystavovatelů. Prezentace na veletrzích je pro ně velmi důležitá, protože jim vedle jiných marketingových cílů umožňuje také zviditelnit se před odbornou veřejností. Naše společnost se v podpoře malého a středního podnikání dlouhodobě angažuje a letos vycházíme malým a středním firmám z oblasti elektrotechnického a plastikářského průmyslu vstříc zvláště výhodnou nabídkou. Připravili jsme pro ně projekty ElektroKontakt a PlastPoint, které nabízejí účast na MSV za velmi příznivých nákladů, se slevou ve výši 30 %. Malé a střední firmy se tak mohou za velice efektivních podmínek prezentovat na největším průmyslovém veletrhu v České republice. ElektroKontakt je určen pro vystavovatele elektrotechnických prvků, elektroinstalačních materiálů, elektronických součástek a prvků, měřicí a laboratorní techniky apod. PlastPoint rozšiřuje nabídku zvýrazněného oboru a navazuje na centrum expozic z oblasti plastikářského průmyslu v pavilonu G1. Představí se tu především menší výrobci a dodavatelé forem a nástrojů pro lisování, plastových polotovarů, výrobků z pryže aj.

MM:Strojírenství se potýká s malým zájmem ze strany mladé generace. V čem vidíte důvod tohoto nezájmu a jakým způsobem se snažíte přilákat mladé lidi na veletrh?

Jiří Rousek: Nejde o specificky český problém, nýbrž o problém celosvětový. Mladí kvalifikovaní pracovníci dnes podnikům chybí jak v dělnických, tak i v technických profesích, což na jejich další rozvoj může mít závažný negativní dopad. Myslím si, že veletrhy MSV a IMT jsou v tomto smyslu vhodnou platformou pro určitou popularizaci strojírenství u mladé generace. Proto jsme se společně se Svazem výrobců a dodavatelů strojírenské techniky rozhodli opět uspořádat akci, která byla součástí veletrhu již v minulosti. Chceme přiblížit práci ve strojírenství mladým lidem a ukázat jim, že už nejde o žádné "černé řemeslo". Program "GeTe 2002 - setkání mladé Generace Techniků" proběhne v pátek 20. září v Rotundě pavilonu A a zúčastní se ho přibližně devět set žáků a studentů vybraných škol z celé ČR i zájemci z jednotlivých tuzemských firem, kterým přiblíží perspektivy strojírenství jako celku, a případně jim doporučí vhodný typ dalšího vzdělání. Na přípravě se podílí jedenáct strojírenských podniků, součástí bude i tipovací soutěž a zábavný program. Mladí adepti strojírenství však získají především jedinečnou příležitost vidět na veletrzích MSV a IMT průřez celým odvětvím včetně nejžhavějších technických novinek domácích i zahraničních výrobců.

MM:Co nabízí MSV pro ty, kteří veletrh navštíví "pouze" prostřednictvím internetu?

Jiří Rousek: Na našich webových stránkách (www.bvv.cz/msv, www.bvv.cz/imt a www.bvv.cz/automatizace) se již dnes prezentuje řada užitečných údajů, jako seznam vystavovatelů, kompletní přehled doprovodných akcí nebo informace o chystaných novinkách. Na dobu vlastního konání veletrhu připravujeme podrobné on-line zpravodajství, ve kterém zájemci získají aktuální informace o dění na výstavišti. Jistě i tato virtuální návštěva veletrhu může poskytnout určité vodítko nebo nastínit nabídku v jednotlivých oborech. Ovšem odpadá tak hlavní výhoda, kterou má veletrh proti jiným médiím, tj. možnost prohlédnout si exponáty na vlastní oči, "osahat si je" a navázat osobní kontakty. Proto čtenářům časopisu MM Průmyslové spektrum doporučuji nevynechat ani fyzickou návštěvu výstaviště, ke které je srdečně zvu.
MM: Děkuji za rozhovor.
Na oslovení 1000 návštěvníků s rozhodovacími kompetencemi vynaložili vystavovatelé na MSV 2001 v průměru 48,32 Kč za 1 m2 výstavní plochy. V porovnání s jinými veletrhy je to určitě zajímavá informace.
Reklama
Vydání #9
Kód článku: 20930
Datum: 02. 09. 2002
Rubrika: Servis / Rozhovor
Autor:
Firmy
Související články
Modulárne mikrofabriky a modulárne roboty

V sieti Inovato vzniklo medzinárodné zoskupenie, ktoré vyvíja koncept modulárnej mikrofabriky. Mikrofabrika je malé až stredne veľké, vysoko automatizované a technologicky vyspelé výrobné zoskupenie so širokou škálou procesných možností. Mikrofabrika vyžaduje menej energie, menej materiálu a malú pracovnú silu, a to vďaka high-tech automatizovaným procesom.

Moje osobní spotřeba je menší než leckterého mého zaměstnance

Kvido Štěpánek založil před 30 lety prosperující společnost. Dnes je její majetek odhadován na dvě miliardy korun. Za dobu své existence věnoval na dobročinnost více než 100 milionů korun. Tento nenápadný a skromný člověk inspiroval naši redakci, která ho požádala, aby se s ní podělil o své názory na filantropii, životní hodnoty a tradici dobročinnosti v Čechách.

Jako by byli přímo u stroje

Zlatá medaile udělená exponátu na MSV v Brně patří k neprestižnějším technologickým oceněním. Letos se jejím nositelem v kategorii Inovace v automatizační technice a Industry 4.0. stal tým z Ústavu výrobních strojů, systémů a robotiky (ÚVSSR) Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Ocenění bylo konkrétně uděleno za inovativní využití neuronových sítí při konfiguraci řízení obráběcích strojů s využitím virtuální reality.
MM Půmyslové spektrum mělo možnost vidět působivou demonstraci řešení v činnosti v rámci expozice na MSV a současně se o něm dozvědět mnoho zajímavého od jeho tvůrců Ing. Michal Holuba, Ph.D., a Ing. Jana Vetišky, Ph.D.

Související články
Inovace pro cestu do oblak

Vrtulník – stroj, který obdivujeme v nejnapínavějších scénách akčních filmů, ale který především hraje často klíčovou roli ve skutečném životě. Ať už jde o záchranu životů, nebo o dopadení nebezpečných zločinců. MM Průmyslové spektrum mělo možnost na vlastní oči vidět místo, kde se tyto dokonalé stroje dokončují a také v případě potřeby opravují – prostory společnosti Bell Textron Prague na pražské Ruzyni. Zde jsme též měli možnost mluvit s panem Stanislavem Štefanovem, manažerem prodeje civilních vrtulníků.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
O čem je toolmanagement?

Jednoho pošmourného listopadového dne jsem se vydal do Plzně, abych si popovídal s panem Oldříchem Bosmanem, jednatelem a zakladatelem společnosti BTS Technik.

Více propojujme vysoké školy s praxí

Profesor Jaroslav Kopáček patří zcela bez pochyb mezi nestory oboru hydrauliky a pneumatiky v naší zemi ve druhé polovině 20. století, a proto mu byla na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2019 v Brně udělena po zásluze Zlatá medaile za celoživotní tvůrčí technickou práci a inovační činy. Při příležitosti ocenění práce pana profesora jsme připravili malý medailonek tohoto skromného a entuziastického člověka. Pan profesor nám při této příležitosti sdělil i několik svých zajímavých postřehů.

Z manažera vlastníkem

V době recese koupila Olga Kupec od německého majitele slévárenský provoz a už více než 10 let jede její firma na plné obrátky. Tato přemýšlivá a empatická dáma dokázala svým přístupem ke klientům a kolegům vybudovat v českoněmeckém pohraničí prosperující firmu, která nemá nouzi, ani o zakázky, ani o zaměstnance.

Prostor pro laserovou automatizace je stále obrovský

Česká společnost Lascam systems se zabývá zejména dodávkami laserových zařízení pro obrábění kovů a plastů. Byla včas u rozvoje moderních laserových technologií a dnes pomáhá firmám s integrací laserových aplikací do výrobních procesů. Podle slov obchodního ředitele společnosti Karola Flimela se považují spíše za dodavatele řešení než distributora jednotlivých zařízení a za největší výzvu považují složité inovativní projekty, které přinášejí nový způsob výroby.

České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Chceme se přiblížit průmyslové sféře, říká rektor Tomáš Zima

Před rokem založila nejstarší česká univerzita společnost Charles University Innovations Prague, s. r. o. Šlo o první počin, který se uskutečnil na české univerzitní půdě. O zkušenostech a prvním úspěchu z univerzitního podnikání jsme si povídali s rektorem Univerzity Karlovy profesorem Tomášem Zimou.

Když čistí profesionálové

Čisté prostředí není důležité jen doma či ve venkovním světě kolem nás. Stejně podstatné je i tam, kde pracujeme. Nástroje a řešení pro nejrůznější typy úklidu a čištění přináší do našich životů společnost Kärcher. Není však pouze dodavatelem produktů pro domácnost, jak se možná laická veřejnost domnívá, ale nabízí i širokou paletu produktů a řešení pro profesionální, zejména průmyslový sektor. Na podrobnosti jsme se zeptali Michala Kettnera, Head of Dealers channel and ES department.

Bez základních etiketních dovedností není byznys úspěšný, říká Ladislav Špaček

Ladislav Špaček je respektovaný odborník a dlouholetý propagátor etikety a protokolu. Je rád, že většina českých podnikatelů odložila fialová saka a bílé ponožky a že význam etikety v tuzemských firmách roste. V rozhovoru pro naši redakci také upozorňuje na některá zásadní faux pas, na to, že už nikdy nemáme šanci udělat první dojem a že etiketa není jen o oblečení.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit