Témata
Reklama

Nanovlákenné materiály pro průmyslovou praxi

12. 04. 2017

Před dvěma lety jsem se byl podívat ve firmě Pardam, která se zabývá vývojem a výrobou nanovlákenných materiálů v průmyslovém měřítku (viz reportáž v příloze Plasty 2015). Tyto materiály mívají ne zcela obvyklé vlastnosti a přinášejí zajímavé možnosti uplatnění, ale obecné povědomí o nich je dosud poměrně malé. Rozhodl jsem se proto zajet ještě jednou do Roudnice nad Labem, kde společnost Pardam sídlí, a zjistit něco více o aplikacích nanovlákenných materiálů v praxi.

Mým hostitelem byl ředitel Jan Buk, který mě seznámil s řadou unikátních řešení. Současně mi však připomněl, že společnost Pardam se specializuje na vývoj produktů pro konkrétní zákaznické aplikace a vývoj nového produktu tak vždy probíhá ve spolupráci s určitým konkrétním partnerem. „V této oblasti je složité vyvinout nový produkt a pak se snažit najít jeho odbyt,“ uvádí mne do obrazu Jan Buk. „Používáme unikátní technologie a připravujeme jedinečné strukturované materiály. Nastavení parametrů proto musí odpovídat požadavkům dané aplikace.“

Jednou z hlavních oblastí, kde se nanovlákenným materiálům otevírá široké pole působnosti, je filtrační technika. Z polymerních nanovláken se zhotovují filtrační membrány, jejichž vývoj probíhá s ohledem na požadovanou specifikaci. Ta zahrnuje například požadavek na záchyt konkrétních typů a velikostí částic, velikosti průtoků či pevnost a chemickou odolnost vlastní membrány. Přitom se volí vhodný polymer, z něhož se nanovlákna vyrábějí, dále krycí (podkladové) materiály a způsob laminace (spojování membrán). V neposlední řadě je k tomu potřeba odladit příslušnou výrobní technologii.

Reklama
Reklama
Reklama

Aplikace polymerních nanovláken v bazénových filtrech

Konkrétním příkladem takovéto aplikace je nanovlákenná filtrační membrána, která byla od roku 2014 vyvíjena pro španělského obchodního partnera, firmu Astralpool. V rámci tohoto projektu byl po dvou letech práce uveden na trh nový výrobek – kartušový bazénový filtr Nanofiber, jehož základem je právě nový typ filtrační membrány. Jejím účelem je zachycení mechanických nečistot z bazénové vody a jedním ze základních požadavků na vývoj filtračního materiálu přitom bylo, aby na něm nerostly řasy. „Nanovlákenné materiály zde přinášejí řadu výhod,“ vysvětluje Jan Buk. „Při vývoji však nelze vzít standardní řešení kartušového filtru a použít ho. Filtr je nutné s ohledem na unikátní vlastnosti nanovlákenné membrány překonstruovat. To ostatně platí obecně pro každou aplikaci nanovlákenných materiálů.“ Nanovlákenná filtrační membrána má vyšší filtrační účinnost, což ovšem také znamená, že se rychleji zanáší. V daném případě proto bylo třeba vymyslet, jak filtrační membránu regenerovat, tedy jakým způsobem provádět její oplach.

Jan Buk představuje kartušový bazénový filtr Nanofiber.

Nová nanovlákenná membrána zachytí nečistoty od velikosti 5 μm, zatímco v bazénové technice dosud běžně používané pískové filtry jsou schopny zachytit částice od velikosti 20 μm. Oproti nim je filtr s nanovlákennou filtrační membránou také mnohem menší, lehčí a má menší tlakovou ztrátu, takže pro filtraci postačuje menší čerpadlo, které spotřebuje méně energie. Navíc na regeneraci filtru stačí menší množství vody. Filtrační kartuš vydrží v provozu nejméně jednu sezonu.

S nanovláknem na víno

Čistit je potřeba nejen vodu. Výhod polymerních nanovlákených filtračních membrán lze využít i v potravinářství, například pro filtrování vína. Společnost Pardam obdržela za nanovlákennou filtrační membránu Riftelen N15 pro potravinářský a farmaceutický průmysl ocenění Vizionář roku 2016 udělované sdružením Czechinno. Její vývoj proběhl ve spolupráci s výrobcem deskových filtrů pro potravinářský průmysl, českou firmou Filtrex. Cílem byla náhrada celulózových filtračních desek, které sice splňují přísné požadavky pro styk s potravinami, ale jinak mají řadu nevýhod – jsou poměrně křehké, takže se v provozu mohou snadno poškodit, nelze je regenerovat, mají velkou tlakovou ztrátu, a navíc mohou v produktu zanechávat pachuť. Vývoj byl zahájen v roce 2014 a jeho výsledkem je polymerní nanovlákenná membrána laminovaná speciální technologií, která má certifikát pro styk s potravinami. Riftelen N15 je již na trhu a používá se pro filtraci vína, při lisování olejů, výrobě farmaceutik a pro filtrování alkoholu. Aktuálně se testuje filtrace piva a fritovacích olejů.

A jaké jsou výsledky? „Všichni zákazníci, kteří se zúčastnili testů, používají už jenom naše membrány. I když pořizovací cena Riftelenu je vyšší než celulózových desek, ve finále uživatel ušetří spoustu peněz, času a energie,“ uvádí Jan Buk. Membránu lze totiž proplachovat, a tedy používat opakovaně – podle typu filtrovaného produktu vydrží 15 až 30 cyklů. K dalším výhodám Riftelenu N15 patří menší tlaková ztráta (garantovaný průtok je 150 l.m-2.min-1), snadná instalace bez nutnosti použití těsnění, vysoká mechanická odolnost a kromě toho tato membrána nezanechává v produktu pachuť. Membrány Riftelen N15 jsou rozděleny podle tloušťky nanovlákenné vrstvy do několika filtračních tříd a jsou schopny odfiltrovat částice od velikosti 0,45 μm.

Nanovlákenná membrána Riftelen pro filtrování vína. Materiál je na dotek velmi jemný a příjemný.

Na základě získaných zkušeností je tato membrána testována i v dalších aplikacích, například při čištění průmyslových odpadních vod.

Výroba Riftelenu ve firmě Pardam

Nanovlákenné respirátory

Dalším dlouhodobým projektem, na němž Pardam spolupracuje se společností Deza, je vývoj respirátorů na bázi polymerních nanovlákenných materiálů. Respirátory slouží k ochraně uživatele před vlivy okolního prostředí a používají se v armádě, v chemickém průmyslu, u hasičů nebo ve zdravotnictví. Během dvou let vývoje se ladil především způsob laminace, resp. pojení nanovlákenné filtrační membrány na další materiály tak, aby při zachování velké prodyšnosti bylo dosaženo požadované filtrační účinnosti.

Některé nanomateriály lze kombinovat i se sorpčními materiály nebo katalyzátory. Při jejich vývoji zabralo nejvíce času najít správné technologie pojení těchto materiálů, aby vznikl požadovaný kompozit. U respirátoru potom může být nanovlákno funkcionalizováno antibakteriálním katalyzátorem. To znamená, že bakterie zachycené respirátorem dále nerostou a jsou katalyzátorem inaktivovány – kromě mechanické filtrace je tak možné zajistit i filtraci antibakteriální a antimikrobiální. Nanovlákno lze kombinovat rovněž s aktivním uhlím, čímž lze odstranit nejen pachy, ale i některé chemické látky. „Antibakteriální respirátory bychom chtěli od jara letošního roku nabízet do onkologických center pro pacienty,“ říká Jan Buk a pokračuje: „Respirátory kombinující nanovlákno s aktivním uhlím jsou zase vhodné pro chirurgy – ti totiž při operacích vdechují i anestetika, jimiž jsou pacienti udržováni ve spánku, a to zvyšuje jejich únavu. Tyto respirátory jsou schopné anestetika odfiltrovat.“ Další výhodou nanovlákenných respirátorů je, že jsou prodyšné, takže se v nich člověk nepotí, a k dispozici je opět několik filtračních tříd.

Na těchto principech vzniklo několik dalších filtračních materiálů, které kombinují různé podkladové nebo krycí vrstvy s nanovlákennými membránami. Jedním z nich je antibakteriální HEPA filtr (z angličtiny – high efficiency particulate air filter), vhodný opět pro operační sály, nemocnice nebo veřejné budovy. Tyto filtry díky katalyzátoru navázanému na struktuře nanovláken nezarůstají bakteriemi a plísněmi.

Nanovlákenný respirátor se vyznačuje zajímavými filtračními schopnostmi a výbornou prodyšností.

Nanovlákenné vatovité 3D struktury

Kromě membrán lze vytvářet i polymerní nanovlákenné vatovité 3D struktury, které se mohou uplatnit jako sorbenty pro zachycování těžkých kovů z vody. Takový materiál byl již vyvinut ve spolupráci s jednou francouzskou firmou, ale zatím je poměrně drahý. Proto se pracuje na úpravě výrobní technologie s cílem zvýšení výrobní kapacity a zlevnění materiálu tak, aby měl šanci na komerční úspěch.

Anorganická nanovlákna pro bateriové separátory

Využití v praxi nacházejí také anorganická nanovlákna. Pro firmu HE3DA, která se zabývá vývojem lithioiontových 3D baterií, byl vyvinut separátor na bázi anorganických nanovláken. V současné době se hledá způsob jak jeho výrobu zlevnit, aby měl šanci na komerční použití.

„Nedávno jsme obdrželi dva patenty na dva nové materiály na bázi oxidu křemičitého,“ říká Jan Buk. „Jeden vznikl ve spolupráci s pardubickou univerzitou a vyznačuje se velkým měrným povrchem 800 m2 na gram materiálu – představte si, že na kávové lžičce můžete mít 800 m2 povrchu!“ Díky tomu je tento materiál velmi vhodný například pro sorpci vlhkosti. „Výhodou našeho druhého typu materiálu na bázi SiO2 je, že se zhotovuje z velmi levného prekurzoru a výrobní kapacita je oproti standardním nanovlákenným materiálům asi čtyřnásobná,“ pokračuje Jan Buk. „Tím se dostáváme na akceptovatelnou cenu. Tento materiál je vyvíjen právě pro bateriové separátory.“

V této komoře vznikají jemné pavučinky, jejichž zpracováním vzniká filtrační membrána.

Katalyzátory na bázi nanovláken

Dalším projektem, na němž Pardam ve spolupráci s partnery pracuje, jsou katalyzátory na bázi nanovláken. Katalytická nanovlákna nebo nanovlákna dotovaná katalyzátorem jsou schopna odbourávat NOx nebo VOC (těkavé organické látky) z odpadního vzduchu. Výhodou nanovláken v těchto aplikacích je opět jejich velký povrch, a pokud se funkcionalizují katalyzátorem, lze ušetřit až 70 % drahého katalyzátoru (např. platiny či palladia). Další výhodou jsou malé tlakové ztráty. V současnosti jsou tyto katalyzátory v souladu s chystanou legislativou EU testovány u malých spalovacích motorů, které se používají například v motorových pilách, sekačkách či křovinořezech. Lze je využít i u motorů malých dvoustopých vozidel.

Tím možnosti aplikací anorganických nanovláken zdaleka nekončí. Vývoj probíhá například v oblasti palivových článků, testují se různé kompozity, jako například vyztužování betonu pomocí anorganických nanovláken, velký potenciál je i v dentálních aplikacích, různých senzorech apod.

Nová výrobní technologie

Aktuálně se pracuje na nové technologii pro výrobu organických nanovláken z tavenin. „Tato technologie je vhodná pro chemicky odolné polymery jako polypropylen nebo polyester, které nelze zvláknit standardní technologií s použitím rozpouštědel,“ vysvětluje Jan Buk. „Uvedené materiály se tedy roztaví v extrudéru a následně zvlákní.“ Očekává se, že první produkty budou uvedenou technologií vyrobeny již koncem tohoto roku. Díky tomu bude možné používat nanovlákenné filtry i v náročných aplikacích vyžadujících chemicky odolné membrány.

Pavel Marek, Roudnice nad Labem. Foto: autor

pavel.marek@mmspektrum.com

www.pardam.com

Reklama
Firmy
Související články
Fórum výrobních manažerů

Jak se odráží ve vaší výrobě stále přetrvávající nedostatek materiálových vstupů? Jak to ovlivňuje chod vaší firmy, plánování průchodu zakázky výrobou? Navýšení cen surovin musíte pravděpodobně promítnout do výsledných cen vašich produktů. Jak na to reagují odběratelé?

Finance pro podnikání - Zaostřeno na úspory energie

„Je lepší dobrý úvěr a podpora úvěru než dotace. Jen tak se prokáže životaschopnost projektu.“ To jsou slova Ing. Vladimíra Fabera, zakladatele a dnes předsedy dozorčí rady české strojírenské společnosti FMP.

Made in Česko - Romantické tóny z Hradce Králové

V roce 1948 byla doslova ze dne na den znárodněna česká firma Petrof vyrábějící dokonalé, světově proslulé klavíry. Její majitel, dědeček dvou dam a pradědeček třetí, tedy těch, které v současné době firmu úspěšně vedou, musel tehdy okamžitě svoji továrnu opustit. O dlouhou řadu let později se, nejen díky revoluci, ale i díky nezměrnému úsilí jeho samého i jeho potomků, podařilo firmu, která figuruje na předním místě mezi českým „rodinným stříbrem“, vrátit do rukou rodiny Petrofů.

Související články
Aplikace nanomateriálů ve strojírenství

Nanotechnologie umožňují vývoj nových generací kompozitů s vylepšenou funkčností a širokou škálou aplikací. V současnosti nanokompozity představují mnoho aplikací v mnoha průmyslových oborech. Užitné vlastnosti nanomateriálů vyplývají z jejich výjimečných fyzikálních a chemických vlastností, velikosti, tvaru či povrchové morfologii. Velikostní efekt (size efect) umožňuje výrazně zlepšovat užitné vlastnosti konvekčních materiálů. Nanotechnologie díky svému inovačnímu potenciálu již dnes výrazně ovlivňují moderní průmyslové produkty.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Výuka a výzkum aditivních technologií

Inovativní výrobní technologie nacházejí své místo také v technickém vzdělávání. Do svých osnov je dříve či později zakomponovaly všechny technické vysoké školy. Avšak pořízení nákladných technologií se neobejde bez podpory ze strany průmyslového výzkumu. Na Fakultě strojní ČVUT v Praze nyní disponují úplně novým zařízením M2 cusing pro výrobu dílů metodou DMLS německého výrobce Concept Laser, dnes působící pod značkou GE Additive. Stroj dodala společnost Misan a technologie slouží primárně pro výzkum v leteckém průmyslu.

Moskva ve znamení trubek a drátů

Oblíbené příležitosti k setkání lidí z branží trubek a drátů se v roce 2019 uskuteční v Moskvě, ale v rozdílných termínech. Přední ruský veletrh drátů a kabelů – wire Russia – se zde uskuteční od 18. do 20. června 2019, zatímco kombinace veletrhů Tube Russia / Metallurgy Russia / Litmash Russia se bude konat o měsíc dříve. Na rozsáhlé ploše moskevského veletržního areálu Krasnaya Presnya očekávají pořadatelé v obou případech rekordní účast.

Jsou smíšené konstrukce dočasně za svým zenitem?

Nikdo nenamítá proti oprávněné potřebě lehkých konstrukcí v dopravě, aeronautice, obalové technice a u pohyblivých částí strojů, systémů a zařízení. Avšak jsou smíšené konstrukce s plasty vyztuženými vlákny v současnosti opravdu za svým zenitem?

Zrod (a znovuzrození) břitové destičky

Prakticky veškeré výrobky z kovů se obrábějí pomocí břitových destiček – ať už se jedná o letecký průmysl, výrobu energetických zařízení, nebo oblast spotřebního zboží. Břitové destičky jsou využívány ve velkém měřítku a pro širokou škálu aplikací, od frézování masivních bloků motorů a tvarového obrábění forem využívaných výrobci sportovní obuvi až po obrábění číselníků. Seznam požadavků na břitové destičky je dlouhý: vysoká odolnost proti opotřebení a dlouhá životnost, vysoké rychlosti úběru kovu a maximální spolehlivost, a to i v náročných podmínkách, jako jsou složité dráhy nástrojů nebo hluboké dutiny, špičková výkonnost při obrábění za sucha i za mokra a vynikající kvalita obrobené plochy při dodržení přísných tolerancí.

Laserové řešení pro plastikářský průmysl

Konvenční technologie opracování plastů již v mnoha případech nevyhovuje požadavkům koncových uživatelů. Moderní lasery posouvají kvalitu výroby plastů na zcela novou úroveň. Lastic představuje implementaci nejmodernějších laserových technologií a ergonomického ovládání do jediného produktu, jenž je navržen tak, aby jeho aplikace do stávajících výrobních linek byla zcela bezproblémová.

České dodávky pro jádro pokračují i letos

Když byl v únoru 2017 zahájen komerční provoz 1. bloku jaderné elektrárny Novovoroněžská II s reaktory VVER-1200 generace III+, šlo v malé míře i o zásluhu českých firem, které do této elektrárny dodaly zboží v hodnotě přesahující 1,4 miliardy korun. Dodávky pro tento typ reaktorů pokračují také v roce 2018.

Desatero pro export - Marketingový průzkum poprvé

V dnešním díle našeho exportního seriálu se budeme věnovat marketingovému průzkumu. Ten je základním nástrojem pro posuzování jednotlivých vývozních teritorií a sestavování individuálních exportních plánů. Cílem je vytvořit profily potenciálních trhů, které zahrnou jejich charakteristiky, očekávání a preference. Na základě těchto profilů chceme sestavit klasifikaci atraktivity trhů podle předem určených kritérií. Dalšími cíli jsou analýza konkurence na vybraných trzích, identifikace hrozeb a příležitostí a určení právního rámce a systému autorského práva.

Oscilující paprsek laseru pracuje přesněji

Univerzálním nástrojem naší doby je laser, kterým je možné bezdotykově opracovávat téměř všechny materiály. Ještě lépe a přesněji se podaří materiály řezat nebo gravírovat, když paprsek laseru kmitá.

Průmyslové využití nejvýkonnějších laserů

Již několik desetiletí jsme svědky postupného nabývání významu a upevňování pozice laserů nejen v průmyslových provozech, ale i ve zdravotnictví, metrologii a mnoha dalších oblastech. Na stránkách tohoto vydání je uvedeno hned několik možností jejich využití, všechny jsou však velmi vzdálené možnostem laserů vyvíjených v centru HiLASE. V Dolních Břežanech u Prahy totiž vyvíjejí „superlasery“.

Špičkové technologie dnes i zítra

Společnost Trumpf je renomovaný výrobce technologií na zpracování plechů a profilů a laserů pro průmysl. Výrobní historie se pomalu blíží celé stovce let a česká pobočka s obratem zhruba sto milionů eur za rok patří k důležitým průmyslovým hráčům nejen na českém trhu. Bylo proto jasnou volbou požádat ředitele společnosti Trumpf Praha Romana Haltufa, aby čtenářům MM Průmyslového spektra prozradil, kam se vývoj v tomto nepostradatelném oboru za minulá léta posunul.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit