Témata
Reklama

Novinky v oblasti CAD/CAM systémů

Do portfolia společnosti Licom Systems Ltd. patří kromě CAD/CAM systému AlphaCAM také software pro práci s plechem Radan a 3D CAD systém IronCAD.

Každý rok s sebou přináší něco nového, co konstruktérům a technologům pomáhá lépe zvládat jejich každodenní práci. V oblasti CAD/CAM systémů je to například nová verze AlphaCAM V5 nebo objemového modeláře IronCAD 7. Užitečnými funkcemi pro obrábění a ohýbání plechových dílů disponuje software Radan.
Reklama
Reklama
Reklama

Parametrické kreslení kontur

CAD/CAM systém AlphaCAM prochází opět inovační kůrou. V poslední verzi označené V5 se uživatelům nově otevírá prostor pro parametrické 2D kreslení kontur. CAD systém tak přidává jejich zpětnou editaci od změny velikosti pomocí parametru až po nastavení různých vzájemných vztahů mezi geometriemi, jako je např. vzájemná rovnoběžnost, kolmost, tečnost, vzájemná poloha a jiné. Tak je možné přejít od náčrtu přiřazením parametrů přímo do úrovně konstrukce. Tuto novou vlastnost lze aplikovat na geometrie vytvořené přímo v AlphaCAM nebo načtené do AlphaCAM z jiného CAD programu. Rychlá a snadná změna parametrů vybraných geometrií umožňuje uživateli pružně zareagovat na konstrukční změny tvarů obráběných součástí. Geometrie a dráhy nástroje jsou na sobě závislé. Při změně vlastností (např. rozměrů nebo tvaru) vybrané geometrie, opírá-li se o ni již existující systém drah nástrojů, je však možné zvolit automatické přepočítání drah nástroje. Na geometrie doplněné o parametry je možné výhodně aplikovat výrobní styly, které mohou obsahovat kompletní set výrobních technologií. Veškeré nastavení geometrických parametrů je přehledně zpřístupněno v přidaném panelu konstrukčních vlastností na obrazovce systému AlphaCAM a volby variant parametrů pro interaktivní přidávání a vytváření kombinací parametrů jsou k dispozici v roletových menu nebo speciální liště ikon.

Práce s objemovými modely

AlphaCAM V5 rozšiřuje možnosti práce s objemovými modely načítanými do AlphaCAM ve formátu Parasolid. Mnoho konstruktérských pracovišť využívá pro tvorbu svých modelů objemové modeláře. 3D model je pro technology výchozím stavebním kamenem pro tvorbu NC dat, technologických přípravků, upínek apod. Každý model je specifický a technolog rozhoduje, jak daný model bude obrábět. Na obecné tvarové plochy využije metody určené pro 3D obrábění (plochy nebo objemu), jednodušší tvary lze s výhodou obrobit 2,5D operacemi obrábění. Nová verze AlphaCAM umí na 3D parasolidových modelech automaticky vyhledávat a vytvářet 2D kontury (hrany tělesa) pro následné automatické odečítání Z hodnot pro obrábění. Takto vzniklé kontury AlphaCAM automaticky ukládá do uživatelských hladin podle jejich charakteru (uzavřené geometrie, otevřené geometrie, vrtané otvory apod.). Toto rozdělení je pak velmi výhodné při aplikaci technologických stylů (skupin předdefinovaných operací) přiřazených uživatelským hladinám. Práce programátora se zjednodušuje a zkracuje se tím i čas přípravy programů pro NC a CNC stroje.

Software pro práci s plechem

Radan je systém umožňující konstrukci plechových dílů a tvorbu navazující technologie pro jejich výrobu na CNC obráběcích strojích. Setkáme se zde s technologií řezání plamenem, laserem, vodním paprskem, prostřihováním, vysekáváním a programováním CNC ohýbacích strojů. K dispozici je již i v českém jazyce.
Radraft je 2D konstrukční prostředí pro samostatnou konstrukci s možností vstupu z externích konstrukčních systémů. Příjemná je podpora odlehčení růžků, sada klasických drážek užívaných v plechu, tvarů pro jednoduché ohýbané součásti, jakož i možnost vkládání celých geometrií ze souborů prostým určením polohy pomocí kurzoru.
K dispozici je také 3D modelář pro práci s ohýbanými součástmi či jejich sestavami včetně kontroly kolize. Systém umí provádět rozviny ohýbaných součástí do plochy a naopak s ohledem na materiál a jeho tloušťku. Tělesa mohou být také importována z externích CAD systémů, adoptována prostředím Radan, ozdravena a rozvinuta. Přidat lze také parametrické chování. 3D modelář je možné rozšířit o databázi parametrizovaných 3D dílců běžně užívaných ve vzduchotechnice (Raduct).

Obrábění plechových dílců

Modul Part se zabývá obráběním dílce. Vše začne přidělením stroje z databáze postprocesorů. Part nejprve nabídne "ozdravení geometrie" - tj. kontrolu a začištění celého dílu před použitím technologie. Strom parametrů charakterizuje daný obrobek vzhledem k jeho geometrii i technologii. Přitom lze obrobek orientovat fixně podle směru vlákna materiálu. Poté je možné zvolit automatické obrábění, které je většinou bezvadné. Samozřejmě je ale možné zadávat obrábění i po jednotlivých krocích ručně.
Vzniklé dílce se s technologií nebo bez ní mohou použít v modulu pro skládání Nesting. Tento modul umožňuje různé finesy k dosažení optimálního prořezu při obrábění. Efektivně skládá jak jednoduché dílce ohraničené přímkovou konturou, tak dílce s tvarovými obrysy. Je možno využít překrývání společných hran, systém sám pro řezání plamenem/laserem upravuje nutnou vzdálenost mezi dílci s ohledem na šířku propalu apod. Skládání je možné provést z jedné součásti na tabuli nebo ze seznamu součástí. Systém sám nabízí při skládání jedné součásti k výběru variantní řešení pro různé rozměry plechů, které jsou přítomny v databázi. Navazujícím modulem je Order, který provede optimalizaci výrobního postupu pro tabuli z hlediska přejezdů, výměny nástroje, posouvání a otáčení tabule, posouvání upínek, synchronizace těchto činností apod. Tento postup může být opět prováděn automaticky nebo uživatel určuje sám kroky podle své úvahy.
Modul Compile užije výsledky předchozích procedur ke kompilaci NC kódu pro konkrétní obráběcí stroj. Modul Verify může načíst zpětně pomocí postprocesoru NC kód do Radanu a uživatel provádí vizuální kontrolu obrábění. Modul Blocks následně zajišťuje distribuci NC kódu do podoby určené pro stroj, jeho součástí může být i přenos prostřednictvím DNC.

Ohýbání

Samostatný je modul Radband, umožňující programování CNC ohýbacích strojů. Modul umožňuje konstrukci nástrojů pro ohýbací zařízení, jakož i provedení simulace ohybu na stroji s kontrolou na možné kolize při překročení jeho možností nebo na kolizi mezi podavači a nástroji, případně součástí. Simulace je prováděna v prostředí 3D. Výstupem je NC kód v různých formátech.

Nová verze IronCAD

Na trh se dostala nová verze výkonného parametrického objemového modeláře IronCAD 7. První novinkou, kterou uživatel zaznamená proti verzi 6.0, je změna ve vzhledu a funkci pomocné roviny Datum Planes. Nyní jsou v modelovacím prostoru hned 3 roviny (XY, XZ, YZ), na které je možné přichytávat vkládané objekty či začít tvořit vytahované tvary již orientované podle té které roviny v prostoru. Další velmi užitečnou funkcí je Assembly Feature, tedy těleso, kterým lze ovlivnit tvar nejen jednoho dílu, ale třeba všech dílů v sestavě najednou. K dispozici je také funkce pro tvorbu variabilního zaoblení s libovolným počtem různých poloměrů, skořepin s různou sílou stěny. Mezi funkcemi pro tvorbu těles se nyní nachází například volba rotace s vodicí křivkou, tvorba přechodu mezi dvěma plochami, prodloužení stávající plochy či nabalení 3D křivky na těleso. Pro plechařinu je k dispozici nový nástroj pro tvorbu kuželově svinutých tvarů.
Ve výkresové dokumentaci jsou nyní k dispozici katalogy podobně jako ve 3D, které obsahují různé 2D symboly pro elektrotechniku, architekturu, vzduchotechniku atd. Mezi dalšími funkcemi je možnost tvorby řezů pomocí izometrického pohledu, rotace již vytvořeného pohledu o zadaný úhel nebo kótování délky oblouku. Produkt IronCAD od Inovate zůstává nadále věrný své pověsti vynikajícího poměru cena/výkon, a navíc je již dostupný i v českém jazyce.
Ing. Bohumil Dvořák
Umístění na IMT 2004: pavilon V, stánek 61
Reklama
Vydání #9
Kód článku: 40938
Datum: 01. 09. 2004
Rubrika: Trendy / IMT 2004
Autor:
Firmy
Související články
Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Prediktivní diagnostika přesnosti CNC strojů

Jak přesný je náš stroj? Můžeme jeho parametry nějak zlepšit? Je stále ještě ve stavu, který předpokládáme? Často je obráběcí stroj pro uživatele černou skříňkou, která v optimálním případě produkuje shodné výrobky. Nemusí to tak zůstat a stav strojů lze i cíleně zlepšovat.

Související články
Kloubový robot uvnitř stroje

V oboru obráběcích strojů není potřeba japonskou společnost Okuma podrobně představovat. Je známá svým širokým sortimentem soustružnických, frézovacích a brousicích číslicově řízených obráběcích strojů. Nyní na trh přináší vlastní automatizační řešení v podobě robota Armroid.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Přesnost zvyšující produktivitu

Zakoupení obráběcího centra Pama umožnilo společnosti Tajmac-ZPS zvýšit nejen její celkovou produktivitu, ale také geometrickou přesnost při výrobě důležitých komponent pro její vícevřetenové automaty.

Ochranný kryt pro stroje všech výšek

Již několik let má firma P.E.I. ve své nabídce střešní kryt pro portálové frézky značky Wave Sky. Kryt se vyrábí ze speciální průsvitné tkaniny a brání úniku výparů, prachu a třísek z pracovního prostoru obráběcího stroje. V průběhu let byl původní návrh dále rozšiřován. Verzi s motorem usnadňující otvírání a zavírání střechy nad strojem následuje inovativní modulární konstrukce s integrovaným nízkonapěťovým motorem.

Stroje pro nejnáročnější obory

Na veletrh EMO 2019 v Hannoveru přichází letos společnost TOS Varnsdorf se strojem WHT 130 v konfiguraci vodorovná vyvrtávačka, vybavený robotickou výměnou nástrojů. Tento univerzální obráběcí stroj je druhou letošní novinkou ve výrobním programu společnosti.

Středicí svěrák s rychlovýměnným systémem čelistí

Nový středicí svěrák Garant Xtric s rychlovýměnným systémem čelistí zkracuje časy na přípravu při upínání polotovarů i hotových dílů.

Ve znamení produktivity i dlouhé životnosti

Firmy z různých průmyslových oblastí, mezi jinými výrobci velkých valivých ložisek, výrobci automobilů a jejich dodavatelé patří mezi zákazníky německého výrobce transferových obráběcích center a speciálních obráběcích strojů Elha-Maschinenbau Liemke KG.

Zásadní pokrok ve vyvrtávání válců motorů

Vyvrtávání válců je v automobilovém průmyslu všeobecně považováno za jednu z nejdůležitějších obráběcích úloh. Tradiční způsob výroby válců bloku motoru zahrnoval celou řadu hrubovacích, polodokončovacích a dokončovacích operací. Díky využití nejnovějších technologií obráběcích nástrojů však lze nyní hrubovací a polodokončovací nástroje zkombinovat do jediného řešení, kterým je vyvrtávací tyč určená pro obrábění na jediný průchod, což umožňuje úsporu drahocenného času cyklu bez jakýchkoli kompromisů z hlediska kvality. Dokonce i nepatrná úspora délky času cyklu může při výrobě válců znamenat významné snížení nákladů, protože objem výroby je velmi vysoký, takže dojde-li k zásadnímu pokroku z hlediska tohoto celkového objemu, lze s jistotou tvrdit, že u této kritické obráběcí operace bylo dosaženo skokové změny.

Novinka z varnsdorfské líhně

Přední evropský výrobce obráběcích strojů, TOS Varnsdorf, letos představil nečekanou novinku, která významně rozšiřuje nabídku výkonných obráběcích strojů z varnsdorfské líhně.

Pro větší efektivitu ve výrobě

Spolupráce mezi výrobcem obráběcích strojů Hurco a dodavateli automatizovaných nakládacích systémů má za následek vyšší produktivitu a větší výnosy. Automatizované nakládání umožňuje rozšíření kapacity v kusové a malosériové výrobě bez potřeby dalšího personálu pro obsluhu strojů. Nakládací roboty je možno také využít v bezobslužných směnách nebo o víkendech.

Vlajková loď pětiosého obrábění

Český výrobce obráběcích strojů Kovosvit MAS v letošním roce slaví úspěch se svojí high-tech produkcí, zejména s pětiosými vertikálními obráběcími centry řady MCU. Tyto stroje se daří firmě umísťovat na náročné trhy Evropské unie i jinde ve světě, cenné reference sbírají především v leteckém průmyslu.

Československá stopa u nového rekordu

Nový rekord počtu návštěvníků jsme zaznamenali na letošním technologickém setkání WFL Millturn Technologies.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit