Témata
Reklama

O privatizacích a životnosti

Nedávno jsem byl ve Žďasu ve Žďáře n/S, mluvil jsem s lidmi na montáži i na dílně a cítil jsem nervozitu. Na loňském MSV v Brně totiž oficiálně oznámili majitelé Železiarně Podbrezová, že hodlají některé své dceřiné firmy, např. Žďas a TS Plzeň prodat.

Nedávno jsem byl ve Žďasu ve Žďáru n./S., mluvil jsem s lidmi na montáži i na dílně a cítil jsem nervozitu. Na loňském MSV v Brně totiž oficiálně oznámili majitelé společnosti Železiarne Podbrezová, že hodlají některé své dceřiné firmy, např. Žďas a TS Plzeň, prodat.

Železiarně Podbrezová se staly majitelem žďárské strojírny zhruba před 15 lety a v jejich čele tehdy stála skupina asi pěti úspěšných slovenských podnikatelů, kterým bylo v té době kolem padesáti let. Po patnácti letech úspěšné činnosti ale dnes řeší cosi, co bychom mohli nazvat „generační otázkou“ nebo „generačním problémem“, protože na prahu sedmdesátky se všichni musejí ohlížet po svých nástupcích a přemýšlet, co dále. Určitým řešením pro tuto skupinu je oba závody prodat. Pro osazenstvo ve Žďáru jde o víc jak 2 500 lidí, nastává opět doba nejistoty. Tohle období si prožily v našich závodech tisíce a tisíce lidí. Ne všude to dopadlo tak dobře jako ve Žďasu, kdy továrna přestála nejrůznější vlastnické změny celkem bez pohromy.

Reklama
Reklama
Reklama

Mohli bychom mluvit o nejrůznějších neúspěšných privatizacích, kdy si ještě stále můžeme klást otázku, zda bylo nutné tuto část ekonomiky privatizovat, privatizovat honem, co nejdříve po roce 1989 a třeba i zbytečně uspěchaným způsobem.

Proč musely zmizet z našeho prostředí tradiční továrny, jako jsou třeba cukrovary? Kdysi mi jeden makroekonom vysvětloval, že je přece absolutně neekonomické vyrábět cukr z cukrové řepy, když z cukrové třtiny je daleko levnější. Můj trapný a neekonomický argument o tom, že ten „náš“ cukr si děláme za koruny, kdežto ten levný, třeba z Karibiku, budeme muset zaplatit dolary, které si ještě doma tisknout neumíme, jaksi neobstál. Tak jsme v devadesátých letech zlikvidovali v podstatě všechny cukrovary, které zpracovávaly do té doby tradiční zemědělskou plodinu – cukrovou řepu (tuším, že je tady už jenom jeden cukrovar, byť velmi moderní, ale ten nám také nepatří a event. zisky z něj jdou do zahraničí) – a cukr nakupujeme. Jeho ceny nesleduji, ale mám pocit, že současná cena tohoto dováženého cukru je podstatně vyšší, než byla ta původní cena za cukr „neekonomický“.

Asi nejmarkantnější příklad nepovedené privatizace je „voda“. Všichni si možná vzpomenete na novinové články z poloviny devadesátých let o tom, jak v minulém režimu nikdo do vody neinvestoval, takže zejména pražské vodovody a kanalizace jsou zastaralé. „Je nutno to zprivatizovat, protože jedině soukromý investor se o to bude starat a pečovat“. Výsledek cítíme každý z nás každý den. Vodovody byly urychleně zprivatizovány (takže v Praze patří např. francouzské Veolii), do jejich modernizace nový investor nevložil v podstatě nic, jediný výsledek je, že v současné době je cena vody více než 100x vyšší než před dvaceti lety a neexistuje z toho východisko. Další zpackanou privatizaci vidíme každý den v televizi, kdy kdekdo řeší otázku OKD. Jako poslední informaci přinesla média rozhodnutí majitele do tří let zavřít tři doly v rámci OKD, což by mělo nebo bude mít téměř katastrofální dopad na celý region. V médiích se již začínají nesměle objevovat i tak revoluční úvahy, jako je opětné znárodnění těchto dolů. Ze strany dělníků a odborářů je to sice zajímavá vize, ale je nutno si uvědomit, že důvodem zavření jsou zejména obrovské dluhy, které se za společností táhnou, a které by tímto způsobem padly na stát, potažmo na nás všechny.

Dále bychom mohli jmenovat třeba sklářský průmysl, textilní strojírenství, potravinářské strojírenství atd. Zamlada jsem jako brigádník pracoval na Poldovce. V té době dojíždělo do Kladna na každou směnu cca 25 000 dělníků. Takzvaná ocelárna jedna neboli „Stará martinka“ měla osm martinských pecí a mezi nimi schovanou jednu elektrickou uhlíkovou pec. Kapacita těchto pecí nebyla nijak veliká (rozhodně se nedá srovnávat s dnešním Mittalem), ale když se „odpíchlo“ oněch 80 tun oceli, byla to ocel, která se dodnes používá pouze na ty nejproblematičtější a nejvíc namáhané součástky, na endoprotézy atd. To nebyla tzv. „žebírkovaná ocel“, kterou umějí dělat ve většině zemí světa včetně rozvojových zemí – to byl skutečně unikátní výrobek. A přesto o tomto gigantu prohlásil náš tehdejší ministr, že ho „prodá komukoliv, kdo ho bude chtít, i za korunu“. V tom víc jak stoletém obru je dnes registrováno asi 20 různých firmiček a policie se stará hlavně o to, aby už skončilo to vykrádání hal, kdy někteří podnikavci vyřezávají cokoliv, co se dá podle jejich názoru ještě ukrást.

V tomto nářku by bylo asi možné pokračovat – ptát se, proč jsme museli tak rychle všechno privatizovat a nejlépe to prodat zahraničním „tzv. investorům“, když v současné době mizí z republiky podle ekonomky Švihlíkové ročně víc než 500 miliard korun, které vyprodukovala naše ekonomika. Nám z toho zůstanou jenom prostředky na prostou výměnu, resp. něco „málo navíc“, co zahraniční investor uzná jako potřebné.

Nejsem nadšeným obdivovatelem „tahounů naší ekonomiky“, protože většina těch tzv. automobilek není nic jiného než montovny a to, jak každý ví, je možné v případě potřeby poměrně jednoduše přesunout jinam, kde budou vstupní a provozní parametry výhodnější nebo levnější. Uvědomuji si však, že mají-li naše tradiční strojírenské podniky přežít a úspěšně konkurovat po světě, musejí se přizpůsobit světovým trendům.

Je hezké, když mi partner z Dálného východu napíše, že od nás koupil v roce 1971 do výroby pec, u které mu v současné době přestávají fungovat převodovky na obou stranách. Nabídli jsme mu, že mu pec „zmodernizujeme“, jinými slovy, že mu dodáme novou (a tímto způsobem jsme se chtěli vyhnout tendru). Partner ale trval na dodávce nových převodovek. Ze zoufalství jsme mu napsali, že těžko po téměř 50 letech budeme hledat výrobce peci, natož pak převodovek, ale ať nám pošle fotografii výrobního štítku. A světe div se, pod hlavičkou TOS Kuřim to v té době vyráběla TOS Znojmo, a když jsme jim fotografii štítku poslali, obratem nám přišla odpověď, že nám tyto převodovky jsou schopni dodat během dvou až tří měsíců.

Chci tím říct, že tohle je sice zajímavý příběh pro novinový článek, ale není to nic zajímavého pro výrobu, protože ta potřebuje odbyt. Z toho vyplývá, že bychom asi měli trochu zapomenout na jednu z hlavních deviz českého strojírenství, a to dlouhodobost. Je pravda, že v současné době neuzemním žádného partnera při jednání o dodávce strojírenského zboží argumentací, že tyto naše stroje pracují po celém světě už desítky let. Tak jako výrobce automatické pračky nebo televize dnes kalkuluje s životností maximálně 5–10 let, je zřejmě potřeba obdobným způsobem počítat životnost i u strojírenského zboží. Myslím, že 20 let je už doba, kdy by téměř každý stroj měl nebo mohl být podle těchto nových trendů obměňován. To samozřejmě znamená tlak na výrobní náklady, a tak sledujeme, jak se i naši výrobci přizpůsobují a využívají levnější zdroje například z Číny nebo Indie.

Ing. Petr Křižanovský

Reklama
Související články
Promluvy Štefana Kassaye: Protiřečení na denním pořádku

Kolem nás, u nás, všude, kde existuje život, se každou vteřinu odehrávají miliony událostí, které zasahují jednotlivce, komunity, státy. Rostou nepokoje, protesty a skandování, pouliční bitvy, rebelie. Systémy budované člověkem v sílící zlovůli a vlivem ničivých výroků se řadu let dostávají do úpadku. Jsme svědky válečných konfliktů, nových a nových hrozících válek.

Promluvy Štefana Kassaye: Devalvace vědy vědeckou komunikací?

Užívání cizích slov v běžné řeči ještě nikoho neudělá vědcem ani to nepovýší jeho společenskou úroveň. Přesto má člověk, kromě běžné výměny názorů, svůj záměr, kterému odpovídá i příslušný komunikační styl. Pochopitelně, že vysoce uznávaná osobnost chce mít možnost být šiřitelem svých vlastních názorů.

Promluvy Štefana Kassaye: S novým rokem nové příležitosti

Milý úsměv již z dálky prozrazuje dobrou náladu Janka, mého přítele z dětství. Září radostí, z byť i náhodného setkání. „Štefane, víš, co všechno mě čeká? Tvrdá robota. Počínaje prvním pracovním dnem.“ Řekne mi hned na uvítanou. Jeníček toho má vždy dost na práci. Zlepšovací návrhy, inovace… A navíc, jako představitel podniku, svým dobře míněným posláním oplývá nesmírným zájmem o vše kolem. Chce šířit dobro, a pomáhat lidem realizovat jejich předsevzetí. Není to ale vždy tak jednoduché, vnější svět ovlivňuje ten náš vnitřní. Například, když byl prezentován vládní program, vyslechli jsme různá vyjádření, často i extrémní. Projevoval se určitý osobnostní intelekt. A jak dny plynou, až příliš často odkrývají znova rozdané karty. Do státní ekonomiky pronikají politické názory, a ekonomika je součástí podnikání.

Související články
Promluvy Štefana Kassaye: Sváteční gratulace ve znamení umělé inteligence

O průmyslových revolucích se toho již mnoho napsalo. Na toto téma jsme vyslechli na půdě Intercedu přednášku profesora Klause Mainzera, prezidenta Evropské akademie věd a umění, při příležitosti podepsání memoranda s vytyčením nosných bodů o šíření vědy a vzdělávání.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Promluvy Štefana Kassaye: Medializace není propagace

Ohniska nepokojů ve světě, nečekané politické zvraty, dokonce přeměny státních útvarů, nejenže mají dopady na podnikatelské prostředí, ale vyžadují zásadní změny i uvnitř podniků. Situace ovlivňuje navazování nových obchodně-ekonomických vztahů, a tím i přehodnocování stávajících a připravovaných kapacit podniku.

Promluvy Štefana Kassaye: Období ekonomické nestability

Budoucnost nedokážeme dokonale předvídat, ale získanými zkušenostmi jsme schopni rozpoznávat akceptovatelné, a naopak pro budoucnost nežádoucí, a orientovat se na jejich rozhraní. Můžeme přinášet nové podněty, můžeme se poučit ze světového bohatství, nových objevů, vynálezů a jejich aplikací pro lepší budoucnost. To samé predikuje možnosti zapojovat se do projektů mezinárodního vzdělávacího systému, který v různých profesionálních seskupeních představují prominentní lektoři, vědci a odborníci z praxe.

Promluvy Štefana Kassaye: Je možné se obejít bez léků?

Odpovědi na otázku v titulku tohoto podcastu by mohly být různorodé. Dosud nevíme o možnostech přesné definice zdraví. Ale předpokládám, že mnozí z nás by to i považovali za absurdní. Už jen proto, že zdraví každého jedince je odvislé od celé řady vlivů, které na něho neustále působí.

Promluvy Štefana Kassaye: Jak jen ty dny letí!

Skutečně. Každý má svůj čas vyměřený. Paralela jeho odpočtu na ciferníkových hodinkách mě vede k ohlédnutí po tom, co jsem udělal před několika lety, co jsem udělal dnes. Myšlenky se mi ubírají směrem k pokračující práci na díle Trilogie. Jak z jeho názvu vyplívá, rodí se tři knihy, které mi nedají spát. A čas letí! Bilancuji nad tím, jak tato časově náročná práce osloví čtenáře, kolik z nich si přečte tuto promluvu, kolik posluchačů vyslechne její zvukovou verzi.

Promluvy Štefana Kassaye: V „trmě vrmě“ není každý den stejný

Již brzké ráno ukáže, jaký by měl být dnešní den. Každopádně by neměl záviset pouze na počasí. Člověk by měl již večer myslet na to, co je nevyhnutelně nutné předem zvládnout a promyslet. Zda má vše po ruce, aby následující den přinesl požadované ovoce. S osobním důrazem na to, že je součástí týmu, za který je zodpovědný a jehož členové vytvářejí na sebe navazující dílčí cíle..

Promluvy Štefana Kassaye: Moudrost života

Podstata názoru uvedeného v tomto titulku se v různých souvislostech a za rozličných okolností opakuje od brzkého rána až do pozdních nočních hodin. Pro mnoho z nás je to nejen téma konverzací na způsob „aby řeč nestála“, ale je to i náplň naší práce.

Promluvy Štefana Kassaye: Pokrok hledejme v invenci a odvaze

Pokrok je stav vizuální či předmětný. Nebo se na něj můžeme dívat v rozmezí časového průběhu změn určité entity posuzované v daném okamžiku jako výsledný stav. Pokrok je tedy nasměrování, zaznamenávání vývojové cesty, ale dost často výmluvným způsobem.

Promluvy Štefana Kassaye: Potřeba znalostí

Znám mnoho lidí, kteří vystudovali několik univerzit, včetně zahraničních. Po absolutoriu získali vysokoškolské diplomy s příslušnými akademickými tituly, v řadě případů následně i vědeckými hodnostmi. Při setkáních v kampusech či jiných místech akt vzájemné výměny vizitek často promění smysl samotného setkání.

Príhovor Štefana Kassaya: O rok o krok vpred?

Ešte stále prichádzajú do môjho počítača desiatky novoročných želaní, mnohé v tradičnom rúchu, na Novoročnej pohľadnici, s peknými, majstrovsky zvládnutými grafikami. Omeškané novoročné želania človeka vedú k zamysleniu. Sú z úprimného srdca, alebo sú odosielateľom naprogramované v pamäti počítačov? Dnes sa už všetko automatizuje.

Príhovor Štefana Kassaya: Spoveď každodenná

Prezident vzdělávací instituce Intercedu, profesor Štefan Kassay, renomovaný podnikatel, vědec a diplomat připravuje pro čtenáře a posluchače strojírenského měsíčníku MM Průmyslové spektrum své prihovory, ve kterých se snaží upozorňovat na aspekty současného světa. Každý měsíc k vám promlouvá a nabízí vám svůj pohled na dané téma.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit