Témata
Reklama

Obrábění s minimálním množstvím mazání

Firma Gühring stála od počátku u zrodu aplikace zcela nové progresivní technologie obrábění s minimálním množstvím mazání (MMS, v anglickém překladu jako MQL). Před dvaceti lety zakoupila licenci na tuto technologii od japonského výrobce obráběcích strojů Horkos a začala tento výrazně rozvíjet. Výsledkem je kompletní program nástrojů, upínačů i měřicí techniky pro obrábění s technologií MMS. Vysoká inovativnost je potvrzena mnoha patenty.

Základním principem této technologie je, že při obrábění se k chlazení nástroje a odvodu třísek z místa řezu používá aerosolová směs vzduchu a maziva, ve které je pomocí dýzy rozptýleno minimální množství oleje – obvykle v rozmezí 5 až 30 ml.hod-1 v závislosti na typu operace. Jednak skutečně jde o velice malé množství maziva, jednak při aplikacích v provozu toto mazání probíhá pouze při řezu nástroje, během vedlejších pohybů je vypnuto. Tato funkce je znázorněna na následujícím obrázku.

Reklama
Reklama
Reklama
MMS program vyniká svojí modulárností od vřetena až po řeznou hranu.

Varianty MMS systémů

Přívod MMS média k řezné hraně nástroje může probíhat dvěma způsoby. V prvním případě se aerosolová směs připravuje v agregátu mimo strojní zařízení a následně je vedena již hotová do stroje, pak rotačním přívodem do vřetena a dále až k nástroji (jednokanálový systém). Tento systém je poměrně jednoduchý a vyžaduje jen jeden přívod do stroje.

Ve druhém případě jsou tlakový vzduch a olej vedeny vřetenem odděleně až do směšovací komory, která je těsně před stopkou nástroje, a zde teprve dochází ke směšování (dvoukanálový systém). Tento systém je však složitější, a tedy i nákladnější, ale umožňuje provoz při vyšších otáčkách vřetena, protože vliv působení odstředivých sil na médium je zde prakticky eliminován. Integrovaný ventil s dostatečnou rychlostí a přesností řídí optimální dávkování oleje. Cesta ze směšovací komory v přechodové trubce upínače k řezné hraně je velmi krátká a umožňuje minimální reakční časy i rychlé změny požadované koncentrace MMS média.

K úspěšnému nasazení MMS systému při obrábění je velmi důležité sladění nástroje, upínače, přechodové trubky pro chladicí kapalinu, upínacího zařízení stroje, přívodu chladicího média a jeho řízení během procesu. Odpovídající MMS agregáty jednokanálové i dvoukanálové pro výrobu správně koncentrovaného média jsou dnes běžně k dostání a mnoho výrobců strojů již nabízí optimalizace obráběcích center pro aplikaci MMS.

V MMS programu firmy Gühring jsou pro tuto technologii k dispozici nástroje, upínače, upínací zařízení pro jedno- i dvoukanálové provedení a také měřicí zařízení pro kontrolu koncentrace MMS média. Upínače jsou v provedení pro automatickou výměnu i pro manuální výměnu s kratší přechodovou trubkou.

Nástroje pro MMS aplikace

U nástrojů pro obrábění MMS technologií se teplo vznikající při řezném procesu neodvádí prostřednictvím chladicí kapaliny (jak je tomu při mokrém obrábění), ale tyto nástroje jsou optimalizovány se zaměřením na minimalizaci teplotních efektů:
- nástroje mají ostřejší řezné hrany s pozitivními úhly čela (při obrábění vzniká menší teplo);
- nástroje mají užší vodicí fazetky ve srovnání s nástroji pro mokré obrábění a také větší stažení průměru (minimalizace tření a třecího tepla);
- díky termické izolaci deponované tvrdé tenké vrstvy a vysoce leštěným povrchům je redukováno tření mezi třískou a čelem nástroje (přestup tepla mezi třískou a nástrojem je minimalizován);
- díky rychlejšímu odchodu krátkých třísek optimálního tvaru z místa řezu je také zmenšen přestup tepla z třísek do obrobku.

Vývoj těchto nástrojů je uskutečňován při použití nejmodernější techniky – simulace řezných procesů i simulace proudění. Následují komplexní zkoušky s pomocí vysokorychlostní kamery, termokamery a piezoelektrických dynamometrů pro snímání průběhů řezných sil a chvění během obrábění.

Porovnání klasického vrtáku s vrtákem pro MMS

Upínače pro MMS obrábění

Upínače pro MMS aplikace obrábění jsou na první pohled odlišeny zeleným proužkem v drážce pro automatickou výměnu. V rámci MMS standardního programu jsou k dispozici skladem jak tepelné a hydraulické upínače, tak i synchronizační pouzdra včetně současné novinky GühroSync. Vnitřky upínače byly optimalizovány, aby zde nedocházelo ke srážení a separaci oleje z proudícího vzduchu, proudění zde musí být dokonale plynulé bez nežádoucích turbulencí, bez ostrých přechodů na hranách. Důležité vnitřní komponenty byly důkladně zkoušeny a optimalizovány i s pomocí simulačních programů proudění a některá konstrukční řešení jsou také patentována. Upínače jsou vyráběny v českém závodě koncernu Gühring v Sulkově.

Gühring MMS systém se skládá z MMS optimalizovaného nástroje včetně přizpůsobeného konce kuželové stopky.

Měřicí technika pro MMS

Každý uživatel MMS technologie by měl pro konkrétní aplikaci nastavit optimální koncentraci MMS média podle pokynů výrobců řezných nástrojů na agregátech prostřednictvím NC programových příkazů či manuálně pomocí ovládacího ventilu. Pro účely zpětné kontroly, jaká je skutečná koncentrace na řezné hraně nástroje, byl vyvinut poměrně jednoduchý měřicí přístroj MQL-CHECK 3000, který pro množství v rozmezí 5 až 60 ml.hod-1 a průměry 3 až 20 mm spolehlivě vyhodnotí skutečné množství vystupující z chladicích kanálů nástroje. Přístroj je možné také připojit k PC, kde mohou být sledovány i grafické průběhy.

Měřicí přístroj MQL-CHECK 3000 pro vyhodnocení skutečného množství, které vystupuje z chladicích kanálů nástroje.

Aplikace MMS technologie

Nasazení této technologie však neznamená kompromisy v řezných výkonech – zde použijeme příklad aplikace spirálního celotvrdokovového vrtáku RT 100T pro hluboké vrtání s povlakem TiAlN, průměr D = 5,8 mm s délkou šroubovice 120 mm:

Materiál:

42CrMo4, s pevností Rm 1 000 N.mm-2

Řezné parametry:

vc = 80 m.min-1
n = 4 390 ot.min-1
f = 0,25 mm.ot-1
vf = 1 098 mm.min-1

Hloubka vrtání:

ap = 100 mm (17x D), neprůchozí
(pilotní vrtání ap = 12 mm)

Parametry MMS:

vnitřní chlazení
tlak vzduchu 0,5 MPa
koncentrace rozprašovaného oleje 15 ml.hod-1
Trvanlivost nástroje:

Lf = 100 m při opotřebení VB max = 0,18 mm.


Hlava válců je typickým obrobkem pro kompletní obrobení MMS technologií

MMS technologie je vysoce ekologická a úsporná

Přínos pro životní prostředí je možné prezentovat na následujícím příkladu nasazení

MMS upínačů pro deset projektů, kde každý projekt znamená jednu velkosériovou až hromadnou produkční linku, většinou pro automobilový průmysl.

V případě chlazení klasicky řezným olejem má tato výrobní linka zásobník oleje v průměru 80 m3 a za měsíc je třeba doplnit průměrně 5 000 kg. To znamená, že za jeden rok provozu linky je třeba doplnit 60 000 kg řezného oleje.

V případě nahrazení těchto 10 výrobních linek naší technologií MMS bylo ušetřeno 10 zásobníků s řezným olejem tj. 10x 80 m3 = 800 m3.

Dále není třeba doplňovat 10x 60 000 kg = 600 000 kg řezného oleje.

Při stejné produkci s MMS technologií se spotřebuje pouze minimální množství oleje:
při průměrném počtu 8 strojů na výrobní lince, kdy mazání je v činnosti jen při řezu, tj. 2 250 hod.rok-1 a průměrná spotřeba je 0,025 l.hod-1 , je spotřeba pro tuto linku 8 x 2 250 x 0,025 = 450 l.rok-1 (360 kg. rok-1).

Pro deset produkčních linek s MMS technologií je tedy spotřeba oleje jen 3 600 kg.rok-1.

Technologii obrábění MMS je věnována v koncernu Gühring i nadále velká pozornost. V rámci služeb zákazníkům jsou zde zpracovávány projekty na obrábění celých součástí touto technologií. Pro příklad může sloužit kompletní aplikace na obrobení hlavy válců pro automobilový průmysl. Nástroje určené pro MMS obrábění je však také možné optimalizovat i pro obrábění za sucha s chlazením pouze tlakovým vzduchem. Na základě celosvětových zkušeností včetně rozsáhlé databáze konstrukčních linií a postupů je zaručena nejvyšší výsledná kvalita. Kompetentní pracovníci jsou vysoce kvalifikovaní a s velkou motivací pomoci uživatelům v maximální možné míře zefektivnit jejich výrobu. Rozsáhlá síť aplikačních techniků se pak přímo v terénu stará o zavádění této progresivní technologie u řezných procesů, která je velice úsporná a zároveň šetrná vůči životnímu prostředí.

Dr.-Ing. František Plánička
Gühring

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 140632
Datum: 11. 06. 2014
Rubrika: Trendy / Obrábění
Autor:
Firmy
Související články
Věnujte pozornost vedlejším časům při obrábění

Firma Grumant se již 25 let zabývá prodejem nástrojů a strojů pro třískové obrábění. Zároveň je již známo to, že klade silný důraz na podporu svých zákazníků. 25 let zkušeností jejích techniků ukazuje, že řada zákazníků se soustředí hlavně na kontrolu a optimalizaci strojního času a přehlíží ztráty časů vedlejších. A právě zkrácení vedlejších časů je klíčem k razantnímu zvýšení produktivity, zisku a překvapivě i cesta jak odlehčit problému nedostatku kvalifikovaných obráběčů.

Revoluce v soustružení - netradiční použití zavedeného procesu

Soustružení je zavedený proces, který už se zdál být takřka navždy neměnný. Ale ti, kteří si mysleli, že jejich proces je neotřesitelný jako skála – dovedený k dokonalosti a se skvěle doladěnými parametry umožňujícími dosažení maximální výkonnosti a ziskovosti –, se musí zamyslet znovu. Co kdyby existoval nový způsob soustružení, který zpochybňuje zakořeněné a předpojaté představy o tomto dlouhá léta využívaném procesu? Nadešel čas připojit se k právě probíhající revoluci v soustružení, prolomit stávající výrobní překážky a užívat si nově nalezenou produktivitu.

Záchrana do 100 milisekund

Všichni víme, jaký přínos pro ochranu pasažérů mají airbagy v automobilech. Díky vývoji vest Point 2 mohou podobné úrovně ochrany dosáhnout i například motorkáři nebo jezdci na koních. Aby k tomu mohlo dojít, dvě společnosti se zkušenostmi z výroby a prodeje se musely spojit, aby byly schopny vyrobit dostatečně přesně díly nutné k aktivování nafukovací vesty za méně nez 100 milisekund. Následující článek přináší zkušenosti s nástroji společnosti WNT, které byly ve výrobě použity.

Související články
Úspora vedlejších časů

V současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělánV současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělání a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci. í a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Nový pohled na moderní CAM programování v praxi

Při své dennodenní praxi se odborníci firmy Grumant u svých zákazníků opakovaně setkávají s tím, že jsou programy připravovány přímo na strojích. Důsledkem toho jsou ztráty strojní kapacity a dále dochází ke ztrátě kontroly nad výrobním procesem z hlediska použitých strategií a řezných podmínek. Ani tam, kde se již používá CAM programování, nemusí být vyhráno. O tom, jak revolučně vidí CAM programování ve firmě Grumant, pojednává tento článek.

Progres v navyšování podílu na trhu

Skupina Plansee Group dosáhla v hospodářském roce 2017/18 konsolidovaného obratu 1,3 miliardy euro, což znamenalo nárůst o 11 % ve srovnání s předchozím obdobím. V rámci bilanční tiskové konference konané v Reutte o tom informovali členové představenstva Bernhard Schretter a Karlheinz Wex.

Multifunkční bruska aneb tři v jednom pro Koreu

Období sériové výroby, ve kterém TOS Hostivař nebo TOS Čelákovice dodávaly tisíce obráběcích strojů, je dávno minulostí. Tuto úlohu v oblasti univerzálních strojů převzaly do jisté míry asijské firmy, kterým lze, co do kvantity, a tedy i ceny, jen těžko konkurovat.

Návratnost strojních investic

I když nový stroj představuje významnou investici, je pravda, že zhruba 70 % všech strojů se prodává bez nástrojového vybavení. To znamená, že mnoho výrobců stále nemá možnost zkrátit dobu návratnosti a zvýšit investiční návratnost (ROI) z jejich kapitálových výdajů.

Monitorování obráběcího procesu přináší přidanou hodnotu

Slovy Garyho Kinga z Harvardovy univerzity, zatímco dat je bezpočtu a je snadné je shromáždit, skutečná hodnota spočívá v tom, co s nimi uděláte.

Efektivní vrtání

Široká nabídka produktů řady WTX-Change společnosti WNT s vyměnitelnými TK vrtacími hlavami se nyní ještě rozšiřuje o dvě nové geometrie. Výhody z toho plynoucí mohou nyní využívat především firmy specializující se na obrábění ocelí s vyšší pevností a na obrábění šedých litin. Další již známou přidanou hodnotu představuje možnost výměn TK vrtacích hlav na ocelovém nosiči.

Vrták WTX-Ti je první volbou do superslitin

Nejnovější generace řezných nástrojů pro vrtání těžkoobrobitelných materiálů spadajících do skupiny superslitin, jako jsou žáruvzdorné slitiny, byla představena v novém katalogu společnosti WNT v červnu tohoto roku. Se zvyšující se produkcí obrábění těchto materiálů současně narůstá poptávka po nástrojích splňujících ty nejvyšší požadavky na obrábění. Nová generace vrtáků WTX-Ti speciálně vyvinutých pro letecký průmysl, nachází uplatnění i v jiných, více či méně významných odvětvích. Generace těchto vrtáků přináší vysokou užitnou hodnotu a nabízí nesporné výhody oproti předešlým generacím.

Nové frézy zvyšují produktivitu

Vývoj kombinovaných nástrojů je významným potenciálem pro zvyšování efektivity výrobních procesů. V tomto článku je představena unikátní fréza, která umožňuje nejen frézování klasické, ale i šikmé najíždění do hloubky pod strmým úhlem až 45° a také vrtání do plného materiálu. Díky uvedeným vlastnostem si tato inovovaná fréza vysloužila pojmenování potápěč (diver). Tento nový produkt významně rozšiřuje stěžejní řadu programu monolitních racio fréz s označením RF100.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Další veletržní postřehy z EMO 2019

Z pohledu technika lze veletrh EMO v roce 2019 považovat za zdařilý, protože byl více o invenci, kreativitě, vylepšování stávajícího i hledání nových cest. Na veletrhu bylo možné vysledovat několik řekněme fenoménů, které se objevovaly napříč veletrhem. Přitom bych je přímo nepovažoval za trendy, protože obdobné počiny, technika, software i smýšlení byly (u asijských výrobců) k vidění o šest měsíců dříve na veletrhu obráběcích strojů v Pekingu. Nedávám tímto záminku k mezikontinentální diskusi o tom, kdo trendy určuje. V tomto textu zazní několik dalších veletržních postřehů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit