Témata
Reklama

Obrovská portálová CNC centra

Strojírna Tyc vznikla v devadesátých letech minulého století, kdy se společnost zabývala převážně prodejem použitých obráběcích strojů. Možnost zaručit zákazníkům funkčnost prodávaných strojů přiměla společnost věnovat se nejprve částečným a později i generálním opravám. Od toho pak už byl jen krůček k modernizaci a přestavbě strojů a nakonec i k výrobě celých portálových center. O tom, že odvádějí dobrou práci, svědčí množství zakázek – pro letošní rok jich je deset, všechny pro tuzemské zákazníky – a navýšení obratu oproti loňskému roku o 150 milionů korun.

Portálová centra často velmi velkých rozměrů, která v Mýtě vyrábějí, jsou plně řízena multifunkční centra určená k širokému spektru technologických operací. Všechny nosné části jsou vyrobeny z šedé litiny s optimalizovanou konstrukcí pro dosažení vysoké dynamické a termodynamické stability. U strojů takových rozměrů (stroje o rozměrech 6–50 m (X) a 2–5 m (Y)), je nezbytné, aby nosné části byly robustní a tím zabezpečovaly vysokou tuhost a přesnost stroje. Pan Tyc, zakladatel společnosti Strojírna Tyc, se pochlubil, že dosahují přesnosti až 15 mikrometrů po operaci frézování na čisto na dílci o délce 4 m. Komponenty jsou u každého stroje řešeny modulárně, aby bylo možné postavit stroj na míru podle požadavků pozdějšího využití.

Reklama
Reklama
Reklama
Sídlo společnosti Strojírna Tyc

Koncepce portálových center

Ve Strojírně Tyc vyrábějí dva druhy portálových center, a to koncepce horní a spodní gantry. Rozdíl je ve výrobní technologii. Centra s koncepcí spodní gantry jsou určena spíše pro těžké obrábění, díky zesílení konstrukce příčníku a smykadla a také díky naddimenzování všech hlavních nosných částí stroje. Vyznačují se vřeteny s velkým krouticím momentem, ale nižšími otáčkami. Pracovní prostor zůstává zpravidla nezakrytý, což může zkomplikovat způsob odsávání olejových a emulzních mlhovin vznikajících při obrábění. Centra s horním gantry většinou zakrytována jsou, takže problematika filtrace je snadněji řešitelná. Takováto portálová centra se většinou vyrábějí s hlavami osazenými vřetenem s vysokými otáčkami a nižšími krouticími momenty.

Majitel společnosti Strojírna Tyc pan Jaroslav Tyc a výrobní dílna

Společnost Strojírna Tyc jsme navštívili těsně před expedicí frézovacího centra FSGC 300/10 CNC. Výroba portálových center probíhá ve Strojírně Tyc od návrhu konstrukce, výkresové dokumentace, návrhu elektroinstalace a softwaru přes těžké i lehké obrábění každé části stroje (strojírna disponuje 16 obráběcími stroji na dílně) až po samotnou montáž. Aby byli schopni zaručit vysokou kvalitu a udržet konkurenceschopnost firmy, bylo nezbytné investovat do nového vybavení a technologií. Od roku 2008 bylo investováno více než 100 milionů korun a byly pořízeny nové portálové stroje FPPC 250/6 CNC a FVP 4219 CNC a horizontky WHQ 15, WHQ 13 a WHQ110, jeřáby i měřicí přístroje.

Montáž portálového centra FSGC 300/10 CNC

Portálové centrum FSGC 300/10 CNC

Hotový stroj je před expedicí celý smontován a na dílně odzkoušen, poté se demontuje a odveze zákazníkovi, kde se zapojí do stávajícího provozu či provozu nového.

Většina dílů každého portálového centra se obrábí v dílnách Strojírny Tyc.

Frézovací centrum FSGC 300/10 CNC je portálové centrum s koncepcí spodní gantry s rozjezdy 10 000 x 4 700 x 1 500 mm (X, Y, Z). Jde o kompletní technologické pracoviště s litinovou konstrukcí, určené na obrábění svařenců a vlakových podvozků. Rozměry upínací plochy jsou 3 200 x 9 300 mm. Centrum je vybaveno výměnnými hlavami (30 kW/800 Nm/5 000 ot.min-1/ISO50) a zásobníky s šedesáti pozicemi. Vertikální vřeteno dosahuje max. krouticího momentu 1 200 Nm a 5 000 otáček za minutu. Hmotnost stroje záleží na zvoleném příslušenství, ale pohybuje se okolo 70 000 kg.

Render stroje FSGC 300/10 CNC umístěný do haly. Umístění i hala odpovídají skutečnosti.

Ve Strojírně Tyc pracuje 80 zaměstnanců. Věkový průměr na dílně je okolo třiceti let, firma totiž úzce spolupracuje s učilištěm v Rokycanech. Již od druhého ročníku studia sem docházejí studenti na praxi. Vedle toho se pan Tyc aktivně podílí na zvelebování města, ať už jde o tenisové kurty, kam se chodí děti učit hrát tenis, nebo rekonstrukci vily postavené na přelomu 19. a 20. století, která je dnes sídlem společnosti.

Eva Buzková, Mýto

eva.buzkova@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 150658
Datum: 03. 06. 2015
Rubrika: Servis / Reportáž
Autor:
Firmy
Související články
S MES systémy k vyšší efektivitě

Další konference z produkce společnosti Controller Institut, která se věnuje vzdělávání v oblasti controllingu a podnikových financí, s názvem Výroba v detailu se konala v Plzni a účastníkům vedle hodnotného programu v přednáškové sekci byl umožněn také vstup do výrobních prostor společnosti Doosan Škoda Power. Konference je primárně určena výrobním ředitelům a manažerům, technickým ředitelům či mistrům výroby, kterým představuje řešení pro efektivní řízení výroby ale také např. zaměstnanců.

V nejisté době je univerzálnost řešením

Automatizace průmyslových procesů řeší problémy s nedostatkem kvalifikované pracovní síly, nahrazuje fyzicky namáhavou či zdravotně škodlivou činnost, snižuje chybovost lidského faktoru, zkracuje výrobní časy a v konečném důsledku přispívá ke zvýšení kvality a zisku. Nejen toto je pro ředitele společnosti Acam Solution Ing. Pavla Bortlíka a jeho tým motivace, ale i zábava. Za relativně krátkou dobu na trhu se firma stala, ať už napřímo, či přes své obchodní partnery, dodavatelem společností jako Volkswagen, Toyota, Olympus, Škoda Auto, Edwards, TE, BOSH, Heinze Gruppe, Woco STV či Fanuc a nyní přichází s řešením vhodným nejen pro velké výrobce, ale také pro malé a střední podniky – s univerzální robotickou buňkou HXG. Důležitým komponentem v této buňce je mimo jiné systém pro upínání nulového bodu VERO-S od společnosti Schunk.

Vzájemně prospěšná spolupráce

Ideální model spolupráce je ten, ze kterého profitují obě zainteresované strany, což vyžaduje pozitivní a vstřícný přístup s ochotou dospět k oboustranně prospěšnému řešení. Někdy bývá takové řešení označováno jako win-win. Ne vždy je však snadné toho dosáhnout. Rodinná firma na výrobu balicích strojů a linek Viking Mašek se sídlem ve Vlašimi takovou spolupráci navázala s jihočeským výrobcem obráběcích strojů Kovosvit MAS.

Související články
Obráběcí stroje pro produkční výrobu

Po sérii článků v minulém vydání se v posledním poohlédnutí po letošním hannoverském veletrhu EMO věnujeme důležité oblasti, a to jednoúčelovým strojům. I v letošním ročníku byla část expozic věnována této komoditě pro produkční výrobu a my se podíváme, co trh zákazníkům nabídl. Proč? Menším dílem proto, že se jim dlouhá léta autor (nejen) profesně věnuje, dílem podstatným proto, že jsou na nich „bytostně“ závislé veškeré obory nejen strojírenské či technické, ale i stavebnictví, telekomunikace, zdravotnictví a další.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Motorový surf z Moravy spustil tsunami

Česko nemá moře, a přece patří mezi velmoci surfování. Strůjci paradoxu jsou konstruktéři z Moravy, kteří se před čtrnácti lety zaměřili na vývoj surfu poháněného spalovacím motorem. Dnes je společnost JetSurf o „parník“ před konkurencí, se svými surfy pořádá světové poháry, mezi VIP uživatele prkna se řadí fotbalista Neymar, motozávodník Jakub Kornfeil, zpěvák Justin Timberlake nebo šampion F1 Lewis Hamilton. Navštívili jsme čerstvě otevřenou továrnu JetSurfu, know-how firmy nám poodhalil jeden z otců zakladatelů Zbyněk Bureš.

Česká zbrojovka se světovým zvukem

Pistole ČZ-75 je druhou nejkopírovanější krátkou zbraní na světě, v zámoří se na zbraně z České zbrojovky Uherský Brod stojí fronty. Čeští zbrojaři mají trefu. Neodolali jsme a přijali pozvání do 20hektarové zbrojovky na pomezí Valašska a Slovácka.

Zákaznické dny v Bielefeldu

Před prázdninami se konaly tradiční zákaznické dny v montážním závodě DMG Mori v Bielefeldu. Na pozvání brněnské pobočky DMG Mori Czech se této akce se zúčastnilo též na 50 hostů z České a Slovenské republiky. Všichni účastníci společně odletěli do Paderbornu nacházejícího se nedaleko výrobního závodu.

Technologie soustružení na CIMT 2015

Na veletrhu CIMT bylo možné vidět různé typy a velikosti výrobních zařízení. V tomto článku se budeme věnovat strojům provádějícím primárně soustružnické operace. Svislé soustruhy a svislá obráběcí centra na rotační součástky jsou v Číně, ale i v Indii, specifickou skupinou. Z hlediska výroby lze konstatovat, že je vyrábí každá firma mající ve výrobním programu více než dva typy obráběcích strojů. Samozřejmě vedle těchto existují firmy, které se na svislé soustruhy specializují.

Výkon bez kompromisů

Mercedes-Benz má dlouhou a úspěšnou historii v oblasti motoristických soutěží. Od šedesátých let minulého stroletí pocházejí přesně seřízené motory vítězných vozů Mercedes od AMG - kdysi nezávislé firmy, kterou založili dva inženýři ze společnosti Mercedes, dnes už vlastní výkonové divize společnosti.

Facelift pro staré stroje

Opravy a modernizace starých strojů s využitím současných technologií tak, aby jejich užitná hodnota byla posléze srovnatelná s novým strojem. To je náplň práce 35členného týmu společnosti Fermat Pressl, která sídlí v romanticky industriální budově v Rokycanech. Jejich práce by se dala přirovnat k plastické chirurgii u lidí, výsledek je však rozhodně trvanlivější i užitečnější. Na podrobnosti jsme se zeptali Ing. Vojtěcha Vlka, jednatele společnosti.

Fórum výrobních průmyslníků

Máte ve své výrobě stroje integrovány do sítě, monitorujete jejich provoz? Pokud ano, jaká data z jejich provozu získáváte a jaký mají pro vás význam? V opačném případě, je pro vás otázka monitoringu výrobních zařízení (výrobního procesu) v blízkém horizontu důležitá? Co od něj očekáváte?

Jak se stát leaderem ve výrobě důlního zařízení

Moravská společnost Ferrit, s. r. o., se za 25 let působení v těžařském průmyslu stala světovou firmou v projektování a výrobě důlní závěsné dopravy. Zároveň je průkopníkem v oblasti vývoje a výroby důlních akumulátorových lokomotiv a jako jediná na světě vyrábí speciální lokomotivu, tzv. lokobagr, pro údržbu a čištění kolejové tratě a prostoru kolem kolejiště v hlubinných šachtách. Jejich stroje pracují v uhelných a rudných dolech napříč všemi kontinenty.

Veletržní kaleidoskop

Strojírenské veletrhy jsou přehlídkou novinek a inovací v široké paletě oborů. Nejinak tomu bylo i letos v Brně, kdy akce opět poskytla návštěvníkům ucelený pohled na současnou úroveň strojírenství. Přesto, že od konání veletrhu již určitá doba uběhla, na aktuálnosti prezentovaného to bezesporu nemá žádný vliv. Nabízíme výběr zajímavostí z výrobní a měřicí techniky.

Inovace v průmyslovém podniku

Inovace - pojem, který je skloňován ve všech oblastech odborného i politického života. Je však vysvětlována a chápána různě. Někdo se cítí jako ryba ve vodě při teoretizování, někdo ho používá a ani neví, co tento pojem znamená, někdo mlčí a skutečně inovuje. Tento příspěvek je nutné chápat jako další názor a podělení se o zkušenosti s inovacemi ve firmě Kuličkové šrouby Kuřim.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit