Témata
Reklama

Podmínky pro aplikaci protikorozní ochrany využívající VCI

VCI (Volatile Corrosion Inhibitors) materiály se stávají stále žádanějším prostředkem proti koroznímu napadení při krátkodobém skladování, a zejména pak při přepravě na větší vzdálenosti.

Jejich použití je velice snadné, rychlé a poskytuje okamžitou dostupnost chráněného produktu. V případě použití obalových prostředků s VCI tyto zároveň plní funkci obalu, a zajišťují tak i základní fyzikálně-mechanickou ochranu výrobku při jeho přepravě. Je zapotřebí podotknout, že pojem antikorozní obalový prostředek se ustálil pro identifikaci aktivního materiálu, který svými vlastnostmi potlačuje korozi baleného produktu a aktivně jej svými složkami proti korozi chrání. Pro úspěšné použití antikorozního obalového prostředku s VCI je nicméně zapotřebí splnit několik základních podmínek.
Reklama
Reklama
Reklama

Volba typu VCI materiálu

Volba vhodného typu VCI materiálu závisí zejména na typu kovu, který je třeba chránit. Ačkoliv se pojmem koroze označuje destruktivní napadení kovového materiálu, mají různé kovy tendenci chovat se v konkrétních podmínkách různě, zejména pak s ohledem na vytváření oxidické vrstvy. Z tohoto důvodu jsou některé kovy méně náchylné ke korozi v běžných atmosférických podmínkách, ale tato odolnost zdaleka nemusí platit např. v podmínkách se zvýšeným obsahem síranů, chloridů nebo při jiném pH než neutrálním. Proto lze také různé kovy chránit různými typy chemických látek - inhibitorů, které se zpravidla dělí z hlediska uživatele na 3 základní skupiny, inhibitory pro železo a železné kovy, inhibitory pro neželezné kovy a inhibitory pro jejich kombinaci. Případné další dělení je pak odlišné, zejména podle výrobce VCI materiálů.

Balení výrobku

Balený díl musí být před konečným zabalením suchý a čistý. Vlhkost vnášená do obalu na mokrém dílu by po uzavření obalové jednotky a odpaření do prostředí zvýšila relativní vlhkost vnitřního ovzduší. S vyšší relativní vlhkostí zároveň vzrůstá riziko lokální kondenzace vodních par na povrchu kovu, a to i před aktivací VCI systému, což by mohlo vést ke vzniku korozních napadení záhy po zabalení materiálu. Čistota povrchu je jedním ze základních požadavků při balení obecně, dvojnásob to pak platí při použití VCI materiálů. Vzhledem k tomu, že VCI molekuly jsou unášeny difuzí k povrchu kovu, na který se v monomolekulární vrstvě vážou, je třeba zajistit možnost takového přístupu. Mechanické nečistoty, zbytky olejů, ale také řezných a procesních kapalin mohou způsobit nedostupnost povrchu pro molekuly VCI a tento povrch potom není aktivně chráněn. Pokud navíc takové zbytky obsahují korozivní rezidua, bývají tato místa napadena i přes kvalitní VCI ochranu zbytku povrchu materiálu. Čistota povrchu se většinou zajišťuje kvalitním praním a oplachem, nejlépe několikastupňovým. V takovém případě je velmi nutné dbát technologické kázně při používání oplachové lázně, dodržovat pokyny výrobce pro její přípravu a pravidelně kontrolovat stav lázně, např. čistotu, pH nebo další parametry, výrazně ovlivňující výsledné prostředí na povrchu čištěného kovu.

Organické nečistoty

S potřebou čistoty baleného dílu souvisí také nutnost používání rukavic při takovém balení. Otisky prstů zanechávají na povrchu zbytky organických materiálů, které kromě bránění přístupu VCI molekul mají často pH značně odlišné od zbytku povrchu a z těchto míst se pak stávají lokality s nižším potenciálem, tedy místa náchylná ke koroznímu napadení. Stejně tak jiné organické nečistoty, přenesené na povrch materiálu např. z dřevěných proložek před zabalením, mohou způsobovat lokální korozi stejným mechanismem. U organických materiálů (nejčastěji dřevo a papír), pokud jsou použity jako proložky nebo konstrukční materiály v přímém kontaktu s kovem, navíc hrozí riziko také během samotné přepravy.

Teplota

Balené díly, obalový prostředek a okolní prostředí musí mít shodnou teplotu. Proto by se měly obalové prostředky skladovat v místě balení, balené díly musí v případě potřeby vychladnout. Doba takového chladnutí je závislá na mnoha okolnostech, zejména na teplotě okolí a na velikosti baleného produktu. Zatímco jemné mechanické součástky mohou po horkém oplachu vychladnout během několika desítek vteřin, ocelové svitky váhy několika tun mohou zadržovat akumulované vnitřní teplo i několik dní. Různé teploty nebo prudká změna teploty prostředí ihned po zabalení mohou způsobit kondenzaci vody na povrchu materiálu před aktivací VCI systému a způsobit korozní iniciaci po zabalení.

Aktivační doba

Podstata ochrany pomocí vypařovacích inhibitorů koroze vyžaduje určitou aktivační dobu, která je nutná pro nasycení vnitřního prostředí molekulami inhibitoru a jeho usazení na povrchu kovu. Během této doby nesmí na povrchu dojít k žádné kontaminaci ani k jeho orosení, např. vlivem prudké změny teploty, a proto se doporučuje po tuto dobu celou obalovou jednotku ponechat v místě balení. Potřebný čas je závislý na mnoha faktorech, zejména na typu inhibitoru, na teplotě okolního prostředí, velikosti a členitosti chráněného povrchu, na parciálních tlacích vnitřní atmosféry apod. Vždy se doporučuje tuto dobu konzultovat s dodavatelem VCI materiálu.
Z technologických důvodů je někdy nutné výrobek dočasně chránit olejem, např. v situaci, kde se předpokládá prodleva mezi poslední operací a balením. V takovém případě je třeba vzít v úvahu chemické složení oleje a vyvarovat se případných interakcí s VCI materiály. Použití olejů a VCI současně, pokud jsou vzájemně kompatibilní, se nevylučuje. Olej poskytuje primární a okamžitou ochranu povrchu, zatímco v místě, kde steče nebo kam se naopak při aplikaci nedostal (hrany apod.), působí aktivně VCI.
Aplikace VCI je jednoduchá, rychlá, spolehlivá a balený produkt je v kteroukoliv dobu okamžitě k dispozici. Vzhledem k tomu, že každý systém balení je svým způsobem unikát, je vhodné při návrhu typu a způsobu balení spolupracovat s dodavatelem těchto materiálů. Jedním z nich je např. společnost Fatra - NTI, s. r. o. Mělo by přitom být samozřejmostí, že kvalitní dodavatel antikorozních obalových prostředků zajistí nejen samotný obchod, ale zejména pak předprodejní a poprodejní servis a konzultace, včetně laboratorních testů a praktických zkoušek.
Ing. Jakub Hájek
Reklama
Vydání #10
Kód článku: 41039
Datum: 13. 10. 2004
Rubrika: Trendy / Povrchové úpravy
Autor:
Firmy
Související články
Ako zvýšiť kvalitu povrchových úprav

Dokonale čistý a odmastený povrch dielov je základnou črtou pre všetky povrchové úpravy, ktorý má veľký vplyv na výslednú kvalitu produktu. Predovšetkým rôzne spôsoby nanášania kovov si vyžadujú starostlivú prípravu povrchu, aby sa zabránilo vzniku škvŕn, ktoré vznikajú v dôsledku povrchovej kontaminácie počas tvárnenia kovov.

Předúprava oceli nízkoteplotním plazmatem pro zvýšení pevnosti lepeného spoje

V příspěvku jsou shrnuty výsledky výzkumu vlivu plazmochemické předúpravy vzorků oceli DC01 na výslednou pevnost lepeného spoje. Pro předúpravu povrchu vzorků oceli byla použita RF štěrbinová tryska generující plazma. Jako pracovní plyn byl použit argon a argon v kombinacích s dusíkem nebo kyslíkem. Vliv plazmové předúpravy na povrch oceli byl vyhodnocen pomocí měření kontaktních úhlů a výpočtu volné povrchové energie. Po slepení vzorků oceli pomocí běžně užívaného lepidla Weicon Flex 310M HT200 byly testovány výsledné vlastnosti lepeného spoje pomocí standardních mechanických odtrhových testů podle ČSN EN 1465.

Zvýšení výkonu u tribo stříkání

Stříkání práškových barev systémem tribo je založeno na fyzikálních principech, které do značné míry určují výsledné parametry stříkacího zařízení. Výrobce stříkacích pistolí je postaven před úkol navrhnout optimální konstrukci, která bude poskytovat nejlepší možný výstup, jakým je dostatečně nabitý prášek, který vystupuje v požadovaném množství a s použitelnou rychlostí z ústí nabíjecí trubice. Jak název napovídá, nabíjení prášku tribo je založeno na principu tření.

Související články
Kompozitní povlaky jako možná náhrada za povlaky na bázi CrIV

Tento příspěvek se týká oblasti povrchových úprav, zejména elektrolyticky vyloučených kovových povlaků, a to způsobu vytvoření kompozitní povrchové úpravy na bázi niklu s vysokou odolností proti opotřebení. Výsledkem provedeného výzkumu je technologický postup závěsového pokovení pro nový kompozitní povlak NiP-XLS, který by mohl nahradit povlaky na bázi CrIV.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Vakuové odpařování - technologie budoucnosti

Vakuové odpařování je v České republice poměrně málo používaná technologie. Má však velký potenciál pro budoucí rozšíření. Tato technologie nachází využití v povrchových úpravách, chemickém, strojírenském, potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Firma Kovofiniš je jednou z prvních českých firem, která nabízí vlastní vakuové odparky.

Komplexní způsob kontroly procesu odmaštění

Článek pojednává o možnostech komplexní kontroly procesu odmaštění v průmyslových aplikacích, tj. především o možnostech kontroly stavu povrchu výrobků před procesem odmaštění a po něm a o kontrole stavu odmašťovacích kapalin pomocí UV-VIS spektroskopie.

Šetrné a účinné čištění těžko dostupných míst

Klasické postupy čištění ve vodě se dostávají na hranice svých možností, když jde například o kapilární struktury nebo komplexní geometrie. Za takové situace se nově na scénu dostávají tzv. CNP technologie (Cyclic Nucleation Process). Tato technologie pracuje na principu cyklické nukleace (tvorby krystalových zárodků z přesycených roztoků).

Stříkání a lakování - trendy jsou nepochybné

Nutnost zvyšovat technicko-ekonomickou úroveň firmy je na denním pořádku. Inovace zvyšují podnikovou konkurenceschopnost, kterou lze spatřovat zejména ve flexibilitě, tvorbě přidané hodnoty, efektivnosti a kvalitě. Také v oboru povrchových úprav je trendem automatizace a robotizace.

Vývoj epoxidových barev na konstrukce

Trendem dnešní doby je snižování nákladů na nátěrové systémy na konstrukce. Tyto systémy jsou ve většině případů složeny ze základní nátěrové hmoty (NH) epoxidového typu a vrchního polyuretanového emailu. V rámci úspory nákladů byla vyvinuta NH, která plní funkci obou těchto nátěrových hmot, to znamená, že má antikorozní vlastnosti, splňuje funkci vrchní NH a je možné ji aplikovat pouze v jedné vrstvě.

Zvýšení odolnosti polymerních nátěrů pomocí nano/mikrogelů

Polymerní nátěrové hmoty aplikované na výrobcích plní různé funkce, nejčastěji estetickou a ochrannou. Moderní typy nátěrových hmot by měly tyto funkce kombinovat a rovněž i vyhovovat stále se zpřísňující chemické legislativě a požadavkům kladeným na ochranu životního prostředí a pracovních potřeb. Přirozeným důsledkem je neustálá potřeba vyvíjet a zavádět nové sofistikované formulace nátěrových hmot, a to jak v oblasti rozpouštědlových, tak i vodouředitelných nátěrových hmot.

Maskování pro povrchové úpravy

Před mnoha lety, než jsem se začal zabývat povrchovými úpravami a maskováním, jsem netušil, jak komplexní obor to je a co všechno zahrnuje. Problematika je natolik obsáhlá a speciální, že by si zasloužila samostatný studijní obor na univerzitě. Zkusím proto v tomto článku popsat alespoň část svých dosavadních zkušeností a poznatků z mojí univerzity života.

Jak zefektivnit proces stříkání práškovými barvami?

Jak již název článku uvádí, bude se v něm pojednávat o aplikaci práškových barev. Konkrétně se jedná o méně známou a využívanou možnost automatizace a mechanizace stříkání, kterou jsou postřikové stěny.

Plazmová předúprava povrchu - povrchová energie versus adheze

V oblasti úprav povrchů materiálů je obecně přijímáno, že povrchová energie je jedno z rozhodujících kritérií pro adhezi nátěrových hmot, barev, lepidel nebo speciálních povlaků. Čím vyšší je povrchová energie, tím lepší by měla být přilnavost. Na základě získaných výsledků z oblasti předúpravy povrchu plazmatem nebo ionizací však nebyla prokázána přímá korelace mezi volnou povrchovou energií materiálů povrchově upravených různými technologiemi a výslednou adhezí nátěrové hmoty nebo lepidla.

Čištění energetických zařízení

Vnitřní povrchy otopných a chladicích systémů jsou během svého provozu postupně pokrývány, vlivem chemických a fyzikálně chemických reakcí, pevnými úsadami nečistot, minerálů a korozních produktů. Vzniklé látky jsou tepelným izolantem a brání přestupu tepla. To má za následek omezení účinnosti systémů, zvýšení energetických a tlakových ztrát ale i omezení možnosti regulace a celkově snížení účinnosti těchto systémů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit