Témata
Reklama

Přesné nástroje míří z Plzeňska do celého světa

První nástroj značky Gühring byl v České republice vyroben v roce 1993. Následně byl v Sulkově nedaleko Plzně otevřen nový závod, který dnes v rámci koncernu Gühring patří k největším. Díky pozvání vedení společnosti jsem se sem zajel podívat.

Výrobní závod společnosti Gühring, s. r. o., se nachází na okraji obce Sulkov, poblíž dálnice, a ze dvou stran je obklopen lesem. Za vkusným plotem, který jej spolu se vzrostlými smrky odděluje od sousedících rodinných domků, stojí střízlivá správní budova a řada nenápadných výrobních hal. Ve firmě mě přijal Michal Mlčoch, výrobní ředitel a jeden z jednatelů firmy, a také mě seznámil s historií a současností zdejší výroby řezných a upínacích nástrojů.

Reklama
Reklama
Reklama
Jedna z výrobních hal společnosti Gühring v Sulkově

Výrobní program

Společnost Gühring, která se může pochlubit více než stoletou tradicí, má v současnosti po celém světě 30 výrobních závodů, přičemž ten v Sulkově patří v rámci koncernu mezi pětici největších. Historie výroby nástrojů značky Gühring v České republice začíná rokem 1993, kdy zde byla v zahájena výroba pájených nástrojů, o tři roky později pak byla zahájena komplexní výroba nástrojů a nástrojových systémů v novém závodě Líně-Sulkov. V současnosti jeho výrobní plocha zahrnuje na 25 tisíc metrů čtverečních a pracuje v něm více než 420 zaměstnanců. Zatímco většina závodů v rámci koncernu se soustřeďuje na jeden až dva produkty, je výroba v Sulkově poměrně rozmanitá a je rozdělena do několika divizí.
Divize řezných nástrojů se zabývá výrobou výstružníků, mikrovrtáků, pájených nástrojů s břitovými destičkami z SK, PKD nebo CBN. Nedávno byla také zahájena výroba v oddělení vrtacích nástrojů s vyměnitelnými břitovými destičkami, jež svou produkcí zajišťuje celosvětové pokrytí trhu. Jedná se o nástroje typu RT/HT. Další součástí výrobního programu jsou tepelné, hydraulické či speciální upínače, které vyrábí divize upínacích systémů. Gühring ale nezapomíná ani na servis. Divize služeb nabízí pro tuzemské i zahraniční zákazníky svoz, broušení a povlakování nástrojů, jakož i kontrolu a kalibraci produkčních měřidel.

Výroba nástrojů na vlastních strojích

Specialitou společnosti Gühring je, že pro výrobu nástrojů používá speciální brousicí centra vlastní konstrukce a výroby. Proto byla v Sulkově otevřena i montáž CNC strojů. „Tyto stroje jsou však pro veřejnost tabu,“ překvapuje mne pan Mlčoch a vysvětluje: „Vyrábíme je pouze pro vlastní potřebu, a tak je najdeme u koncernových podniků po celém světě, ale nikoliv u konkurence.“ Tradice výroby obráběcích strojů sahá do 60. let minulého století, kdy Gühring začal vyrábět vrtáky na vlastních strojích, aby si zajistil konkurenční výhodu. Nároky na výrobní stroje se ovšem během let neustále zvyšovaly a v současnosti tak Gühring vyrábí CNC brousicí centra vybavená nejmodernější technikou, robotickými podavači apod., která jsou softwarově a hardwarově vybavena pro výrobu konkrétních typů nástrojů. Softwarové vybavení je vyvíjeno v mateřské společnosti ve spolupráci s univerzitou ve Stuttgartu. „Vlastní výroba strojů pro firmu znamená nižší pořizovací náklady a luxusní servis, neboť servisní techniky a mechaniky má pod jednou střechou, stejně jako sklad náhradních dílů,“ dodává pan Mlčoch.

Přímo v Sulkově pracuje na oddělení montáže CNC strojů asi 50 zaměstnanců, kteří také zajišťují servis po celém světě. „Nevyrábíme zde všechny typy strojů, orientujeme se na speciální univerzální brusky řad UN a US. Tyto řady ale zahrnují ještě několik podskupin a široké množství typů,“ upřesňuje pan Mlčoch. Další typy brousicích strojů a měřidel se vyrábějí hlavně v centrále v Onstmettingenu (součást Albstadtu) v Německu, na jejichž výrobě tam pracuje dalších 130–140 zaměstnanců.

Gühring při výrobě nástrojů využívá brousicí centra vlastní konstrukce a výroby. Na snímku je dílna pro výrobu tvrdokovových vrtáků.

Vývoj nových nástrojů

Ale vraťme se zpět k nástrojům. Zeptal jsem se pana Mlčocha, kterých výrobků z vlastní produkce si nejvíce považuje. Chvilku se zamyslel: „K našim nejzajímavějším výrobkům patří vysokovýkonné výstružníky, ať už v celokarbidovém provedení s typovým označením HR 500 nebo ve verzi HR 500 GT s pájenými cermetovými či tvrdokovovými řeznými destičkami. Jednak proto, že jejich vývoj proběhl zde v Sulkově, kde se v rámci koncernu ostatně také vyrábějí všechny pájené nástroje. Součástí vývoje byly i dlouhodobé testy, které probíhaly jak v našem oddělení výzkumu a vývoje, tak na centrále v Německu. A jednak proto, že právě tyto nástroje se používají ve spojení se speciálními hydraulickými nebo tepelnými upínači, což je náš další stěžejní „sulkovský“ výrobek.“ S podrobnostmi o těchto výstružnících se můžete seznámit v samostatném článku, který vyšel v MM Průmyslovém spektru 5/2015 nebo je dostupný na www.mmspektrum.com/150527, o zmíněných upínačích se dočtete v MM Průmyslovém spektru 6/2016 nebo na www.mmspektrum.com/160625.

Chloubou závodu v Sulkově je vývoj a výroba vysokovýkonných HPC a HR výstružníků.

Dalším stěžejním výrobkem závodu jsou standardní a speciální upínače.

V oddělení výzkumu a vývoje pracuje 10 zaměstnanců. Zde vzniká prvotní návrh nástroje, následně proběhne výroba (tzv. 1. ovzorkování), kompletní oměření, zaprotokolování výsledků a potom se jde takříkajíc „naživo“ do různých materiálů. Pro testování je k dispozici vývojová dílna vybavená několika obráběcími centry a souřadnicovým měřicím strojem. Zde probíhají řezné zkoušky v různých materiálech, srovnávací testy či stanovení řezných podmínek před předáním nástroje zákazníkovi. Při testech se sleduje například otupení nástroje, chování vřetena a řada dalších parametrů. Po úspěšném otestování se výrobku přiřadí vhodný marketingový název a je zařazen do katalogu buď jako standardní produkt, nebo jako speciální nástroj dodávaný v rozměrech podle požadavků zákazníka.

Pohled do výroby

Nakonec jsme se zašli podívat do výroby. Procházeli jsme jednotlivými halami, kde každá z dílen zajišťuje výrobu určitého typu nástroje. Ve vybavení jednoznačně převažovala modrobílá brousicí centra značky Gühring. Chloubou závodu je výroba diamantových nástrojů, po nichž roste poptávka zejména v automobilovém průmyslu v souvislosti s rozšiřujícím se podílem hliníkových dílů. Diamantové nástroje Gühring se uplatňují například při obrábění součástí brzdových zařízení, hlav válců apod. Významným odběratelem je i letecký průmysl i další strojírenské firmy. Poptávka stoupá rovněž po tvrdokovových vrtácích a výstružnících malých průměrů – běžně jsou požadovány i průměry pod 1 mm. Výroba zde běží převážně ve třísměnném či nepřetržitém provozu.

Další hala je věnována výrobě upínačů. Zde se pracuje v nepřetržitém provozu, včetně sobot a nedělí. Výroba začíná soustružením a frézováním polotovaru „za měkka“. Následuje tepelné zpracování a v klimatizovaných prostorách pak proběhne vnitřní a vnější broušení kaleného obrobku. Dále se zde nachází montážní pracoviště a pracoviště výstupní kontroly.

Pracoviště montáže upínačů


V letech 2013–2014 byla postavena nová hala pro výrobu vrtacích nástrojů navržených s ohledem vysokou procesní spolehlivost – monolitních vrtáků řady RT a nástrojů s vyměnitelnými břitovými destičkami RT/HT800. Brousí se tu jak těla nástrojů, tzv. nosiče, tak na speciálních strojích i břitové destičky, které jsou zde následně i povlakovány – opět na povlakovacích zařízeních vlastní výroby – a pak dodávány přímo zákazníkovi nebo odesílány do centrálního skladu v Berlíně.

Vývojová dílna, kde probíhají testy nových nástrojů a řezné zkoušky.


Součástí výrobních prostor je také sklad tyčových polotovarů, které se zde pro potřeby výroby řežou na požadované délky. Pokud vás také zajímá, jak vypadá montáž CNC strojů, musím vás zklamat – kromě firemních zaměstnanců se sem totiž nikdo jiný nepodívá.

V nejstarší hale z roku 1996 se dnes připravují polotovary pro výrobu.

Roboticky obsluhovaná brousicí centra ve výrobě vrtacích nástrojů RT/HT/Multiplex

Výroba roste, práce přibývá

Výroba v Sulkově je neustále rozšiřována. Postupně přibývají nové haly, noví zaměstnanci, navyšují se výrobní kapacity, nové výrobky… Nedávno byl v sousedství firmy zakoupen další pozemek, kde byla na jaře zahájena stavba nové haly, v níž nalezne práci dalších 60 zaměstnanců. S výrobou bude započato ještě v letošním roce. Zajímalo mne, jak se daří shánět nové zaměstnance. „Tak to je největší oříšek,“ souhlasí pan Mlčoch. „Finance na výstavbu, stroje a zařízení, to všechno si umíme obstarat. Co si neumíme sami obstarat, je kvalifikovaný personál. Proto úzce spolupracujeme se Západočeskou univerzitou, hlavně s katedrou třískového obrábění, dále se strojní průmyslovkou, odbornými učilišti a umožňujeme jejich studentům u nás realizovat povinnou praxi. Všichni naši zaměstnanci však zdaleka nejsou absolventy strojírenských oborů, proto si je po nástupu sami školíme. Pořádáme také prezentace a prohlídky závodu, a to i pro základní školy, a snažíme se studenty motivovat a ukázat jim, že strojařina je krásný obor a že už dávno neplatí, jak se dříve na Plzeňsku o strojařích říkávalo, že „škodovák = solviňák“. Studenti, když vidí naši výrobu, bývají často překvapeni – pracuje se na CNC strojích, prakticky všude je čisto a světlo… Prostě krásná práce.“

Dodejme jen, že krásné jsou i hotové výrobky – špičkové obráběcí nástroje. V Sulkově mohou být na výsledky své práce hrdi.

Gühring

Pavel Marek, Sulkov

pavel.marek@mmspektrum.com

www.guehring.cz

Reklama
Související články
Inovace a zvýšení produktivity obrábění v leteckém průmyslu

Svět se pod tlakem pandemie mění a s ním se mění i pohled na letecký průmysl. Kvůli těmto změnám je třeba pomáhat zákazníkům jejich výrobu nejen znovu rozbíhat, ale i optimalizovat. O to důležitější je pro firmu Gühring dívat se do budoucnosti a nepodléhat krizovým tendencím. Gühring je tradičním dodavatelem pro letecký průmysl, a to nejen u nás v České republice, ale i celosvětově.

Konstrukce bez omezení

Rostoucí složitost součástí, která je způsobena především tendencí k lehkým konstrukcím, vyžaduje nové geometrie a tvary nástrojů, které již není možné realizovat klasickými konvenčními způsoby třískového obrábění, jako jsou například soustružení a frézování.

Nový rekord v HPC frézování

Společnosti Chiron a Gühring, výrobce strojů a specialista na nástroje, společně dosáhly významného rekordu v oblasti vysokovýkonného frézování: 1 000 cm3 oceli (16MnCr5) bylo obrobeno za 60 sekund. To představuje úběr osmi kilogramů oceli za minutu. A také extrémní třískový objem v čase a enormní posuv.

Související články
Nástroje pro rychlejší a levnější obrábění CMC keramiky

Do středu pozornosti v oblasti nových konstrukčních materiálů se v současné době stále více dostává keramika se zesílenými vlákny (Ceramic Matrix Composites, CMC). Projekt společnosti Gühring, který probíhal ve spolupráci s Německým střediskem pro letectví a kosmonautiku (DLR), ukazuje, že s PKD nástrojem s monolitní hlavou v kombinaci s novou strategií frézování je možné významně zkrátit doby obrábění CMC materiálů a dosavadní finální operace broušení může dokonce zcela odpadnout.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Dny obráběcích strojů, nástrojů, robotů a softwaru

Dny otevřených dveří firmy Grumant se staly tradicí, letos proběhl již 6. ročník. Návštěvníkům byly k dispozici novinky od předních světových výrobců nástrojů a obráběcích strojů. Zajímavá byla také prezentace průmyslového robotu. Zájem zákazníků potvrzuje návštěvnost, která pravidelně stoupá s každým dalším ročníkem, a letos byl zaznamenán její rekordní nárůst.

Další veletržní postřehy z EMO 2019

Z pohledu technika lze veletrh EMO v roce 2019 považovat za zdařilý, protože byl více o invenci, kreativitě, vylepšování stávajícího i hledání nových cest. Na veletrhu bylo možné vysledovat několik řekněme fenoménů, které se objevovaly napříč veletrhem. Přitom bych je přímo nepovažoval za trendy, protože obdobné počiny, technika, software i smýšlení byly (u asijských výrobců) k vidění o šest měsíců dříve na veletrhu obráběcích strojů v Pekingu. Nedávám tímto záminku k mezikontinentální diskusi o tom, kdo trendy určuje. V tomto textu zazní několik dalších veletržních postřehů.

Cena MM Award na EMO 2019

Také v roce 2019 došlo na udílení cen MM Award. Jedná se o oficiální a jediné ceny udělované na veletrhu EMO. Porota i letos vybírala z mnoha přihlášených exponátů, nejen německých výrobců. Do užšího výběru se jich dostalo jen pár, a nakonec bylo rozdáno pět hlavních cen v pěti kategoriích. S prázdnou neodešly ani firmy, jejichž produkty se ocitly na druhém a třetím místě. I v tomto roce došlo k jistému „posunu“ ve vnímání obsahu jednotlivých kategorií, a tedy i oceněných produktů. Pojďme se podívat na vítězné exponáty podívat jednotlivě. Je to lehký nástin toho, jak EMO vidí němečtí kolegové.

CIMT Peking, Část 2. Win Together

Podtitul veletrhu CIMT 2019 byl: 融合共赢 智造未来. Musíte uznat, že motto veletrhu je v této pro nás exotické podobě zahaleno značným tajemstvím. Dáte-li větu do automatického překladače, výsledná myšlenka zní: fúze a výhra. Jednoduchá slova, divný obsah - tento způsob nalezení významu věty opravdu není žádná výhra. Proto se o nápravu "ztráty v překladu" pokusíme v druhém vstupu z veletrhu, ve kterém se tentokrát podíváme i za technikou.

Symposium brousicích strojů a technologií

Již čtvrté symposium v historii skupiny United Grinding (UG), která sdružuje osm výrobců přesných brousicích strojů, se uskutečnilo začátkem května ve švýcarském Thunu. Akce se konala na 4 000 m2 plochy výstaviště Thun-Expo a hostila 1 500 návštěvníků z celého světa po tři dny. Šestnáct vystavených strojů bylo detailně zájemcům představeno specialisty z UG ve čtyřech světových jazycích a akci doprovázel bohatý program. Tento článek si klade za cíl nastínit atmosféru symposia a představit některé z prezentovaných novinek.

Obráběcí stroje i formule

Ve středu 15. května se předváděcí hala firmy Teximp v pražských Horních Počernicích otevřela odborné veřejnosti. Téměř přesně po roce se zde opět konal výroční „Open House“ – výstava CNC strojů, automatizace a technologií.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Slinutý karbid z českých rukou

Když v létě roku 2011 Ing. Pavel Straka založil v Hulíně s podporou několika blízkých lidí dnes velmi úspěšnou, inovativní firmu Pilana Karbid, netušil, co jej v nejbližších letech čeká. Například 15hodinové pracovní dny, boj s lidskou neférovostí či s nedostatkem financí. Všechny překážky však překonal a dnes je jednatelem rodinné firmy s 45 zaměstnanci, která se může pochlubit lecčíms, co jiné firmy nemají nebo nedokážou...

Made in Japan

V sídle společnosti Misan v Lysé nad Labem se pravidelně konají odborné semináře, které se těší veliké oblibě. Partnerem toho posledního jarního, který byl nazván Stroje, nástroje, automatizace – otevřené možnosti, byla společnost Tungaloy. „Dnešní seminář se ponese v duchu řešení ze země vycházejícího slunce,“ uvedl jednatel společnosti Misan Ondřej Svoboda.

Mikronástroje pro precizní obrábění

Současný trend miniaturizace konstrukcí ve specifických odvětvích strojírenského i spotřebního průmyslu vyžaduje i obrábění malých součástí i strukturovaných dílů. Firma Guhring má i pro tuto speciální oblast komplexní nástrojový program pro všechna využití v mikroobrábění.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit