Témata
Reklama

Robotizace v těžkém průmyslu

Robotizace výroby se začala nejdříve prosazovat zejména v automobilovém průmyslu, kde se rychle projevily její největší výhody. K těm patří zvýšení produktivity práce a stabilita kvality, ale také snížení výrobních nákladů. V současnosti se robotizace stále více projevuje i v těžkém průmyslu, kde snižuje nebo odstraňuje fyzicky namáhavou práci či vliv nebezpečného prostředí na člověka a zároveň je reakcí na nedostatek pracovních sil.

O návrh řešení na odstranění fyzicky náročné práce při odhrotování čel kruhových a čtvercových sochorů pomocí automatizace a robotizace byla v roce 2017 požádána společnost DEL. Při stávajícím dělení sochorů kotoučovou pilou na obchodní délky vznikaly na jejich čelech otřepy, které měly negativní vliv na návazné technologie. (Odstranění těchto otřepů pak dále nazýváme „odhrotování“.) Odhrotováním rozumíme sražení hrany čela sochoru na rozměr 2 ÷ 3 mm x 45° s přesností 0,5 mm.

Aby nemusely být otřepy odstraňovány ručně nebo poloautomatickým mechanickým odhrotovačem, bylo zapotřebí proces zautomatizovat a robotizovat. To zároveň uspoří pracovní sílu a zvýší kvalitu produktů,“ vysvětluje Jiří Kabelka, předseda představenstva společnosti DEL.

Reklama
Reklama
Reklama

Požadované parametry

Vstupním materiálem jsou válcované kvadráty z konstrukční oceli 70 x 70 mm až 240 x 240 mm a tyče Ø 70 mm až Ø 300 mm o délce až 14 m. Vzhledem k hmotnosti polotovarů lze mechanicky zajistit zastavení čela v kostce 100 x 100 x 100 mm. Celý cyklus odhrotování průměrně trvá do 45 sekund.

Srovnání materiálu před broušením a po broušení

Navržené řešení

Celá úloha je rozdělena na čtyři dílčí problémy. Prvním je manipulace s materiálem, který je předmětem odhrotování. Následuje detekce materiálu pro provádění vlastního odhrotování. Třetím v pořadí je provedení vlastního odhrotování, po němž jako čtvrté následuje ověření výsledků odhrotování.

Koncepce řešení je postavena na nasazení robotu, který řeší vlastní odhrotování, a kamerovém systému, který se stará o detekci materiálu, resp. prověření kvality provedeného odhrotování.

Blokové schéma řízení

Pro manipulaci s motorovým vřetenem a brousicím nástrojem byl použit průmyslový robot pro obráběcí operace. Pro získávání informací o procesu broušení byl robot na 6. ose vybaven tenzometrickou jednotkou, která komunikuje s řídicím systémem robota a umožňuje upravovat rychlost a přítlačnou sílu nástroje.

Pro pohon brusného kotouče bylo potřeba nalézt motorové vřeteno s dostatečně vysokými otáčkami a výkonem, s možností pro automatickou výměnu nástrojů. Optické senzory, které zachytí polohu sochoru v požadované přesnosti, jsou schopny po odhrotování zkontrolovat jeho stav.

Návrh zařízení

Po vytipování nosných zařízení bylo vytvořeno uspořádání všech zařízení pracoviště ve dvou kabinách pro odhrotování. Byly použity 3D modelování a 3D simulace robotů, prověřující umístění robota, jeho dosahy a bezkolizní pohyby. Vznikla tak dvě pracoviště umístěná do protihlukových kabin. V následných simulačních testech byly vyřešeny další technické, elektronické a softwarové problémy.

3D simulační model

Brusný nástroj

Dle zkušeností zákazníka s ručním odhrotováním byl požadavek na odstranění otřepů nasměrován na obrábění broušením. Bylo tedy nutné na rameno robota umístit příslušně dimenzované motorové vřeteno s mechanismem na automatizovanou výměnu brusného nástroje. Zpočátku byl požadavek na použití stejných brusných kotoučů, které používal zákazník, tj. s dobrým poměrem ceny, výkonu a životnosti. Testy ale prokázaly, že tyto typy kotoučů nevyhovují nové aplikaci, protože jejich nevyváženost se ihned projevila jako nepřekonatelný problém. Aby byly použitelné, musely by projít procesem vyvážení, což významně zvyšovalo cenu nástroje a provozní náklady. Po konzultacích s výrobci a dodavateli kotoučů byly vytipovány a testovány nové kotouče. Jako nejvhodnější byl zvolen relativně levný brusný kotouč bez potřeby vyvažování a s dobrým poměrem ceny a výkonu, navzdory jeho nižší životnosti.

Broušení

Výměna nástrojů a broušení

Systém je vybaven automatickou výměnou brusných nástrojů. V zásobníku je připraveno až pět nástrojů. Pokud je detekováno nadměrné opotřebení nebo nedostatečná vyváženost, dojde k automatickému odložení uchopeného nástroje a upnutí nástroje z pozice, kam obsluha vložila a označila nový nástroj.

Samotné broušení probíhá hranou tenkého válcového kotouče, bylo tedy nutné korigovat trajektorii broušení s ohledem na opotřebení – snižování průměru. V řídicím systému jsou definovány strojové konstanty, které popisují model opotřebení v závislosti na odbroušené dráze. Tento model je korigován po periodickém změření průměru nástroje po odbroušení nastavené dráhy.

Řízení rychlosti

Poloha a „odolnost“ otřepů sochorů není dána, není tedy možné při broušení postupovat konstantní rychlostí. Rychlost je třeba regulovat dle změřené síly přítlaku při broušení. Mezi vřetenem a přírubou robota je proto tenzometrické čidlo, které při navýšení síly generuje snižování rychlosti broušení. Pokud síla překročí mez i při nejnižší rychlosti posunu, robot se pokusí otřep odstranit korigováním trajektorie – od hrany se o několik milimetrů vzdálí, a poté se vrátí a pokračuje v původní trajektorii.

Kamerové měření

Protože nelze zajistit přesnou polohu a tvar odhrotovaného sochoru, je třeba tuto informaci zjistit zaměřením pomocí senzorů. K tomu slouží trojice profilometrických čidel – 3D kamer. „Dvě pevné kamery zjišťují polohu a tvar obvodu řezu kolmého na podélnou osu sochoru a jedna pohyblivá kamera měří polohu a náklon čela sochoru. Je tak zajištěno, že měřicí systém není závislý na velikosti, poloze a tvaru otřepů vzniklých při příčném dělení okružní pilou,“ říká Jiří Kabelka z DEL.
Jednotlivá profilometrická čidla jsou spojena průmyslovým ethernetem a komunikují s vyhodnocovací aplikací na panelovém průmyslovém počítači. Díky omezení sortimentu tvaru řezu sochorů na kvadráty a válce je výsledkem měření několik charakteristických hodnot popisujících polohu středu čela sochoru v kartézských souřadnicích, včetně úhlu natočení dle jednotlivých os.

Naměřené informace jsou předány do řídicího systému robota a je z nich vypočtena trajektorie pohybu nástroje ve vřetenu robota. Měřicí systém je schopen opakovaně měřit s přesností na zhruba 0,5 mm, což vyhovuje požadované toleranci odhrotování.

Kamerová kontrola

Čelo sochoru je po jednom cyklu odhrotování podrobeno kontrolnímu měřicímu cyklu. Ten zjistí, zda byly odstraněny všechny otřepy, které by mohly způsobit škody v následných technologiích. Kontrolní systém při detekci otřepu navrhne korekci trajektorie robota a pokusí se otřep odstranit při druhém průchodu broušením. Pokud otřep není odstraněn ani při druhém broušení, je pravděpodobně přitaven jinde než na hraně čela sochoru, a tudíž je broušením hrany neodstranitelný. Tuto informaci subsystém odhrotování předá nadřazenému systému. Otřep může být odstraněn na dalších pracovištích.

Nasazení robotů a moderní senzoriky se začíná postupně prosazovat i v náročných podmínkách těžkého strojírenství a v budoucnu se i v tomto sektoru předpokládá vyšší implementace prvků Průmyslu 4.0.

Ing. Radek Zavadil a Ing. Petr Jagoš, DEL

david.stepanek@del.cz

www.del.cz

Něco navíc...

Produktové video z provedených zkoušek broušení ve společnosti DEL

Reklama
Související články
Budoucnost české výroby

Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Související články
Aktuální stav digitalizace v českém průmyslu

Digitalizace je všude. Průmysl 4.0 je všude. Roboty vládnou světu!!... nebo ne?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Jsou smíšené konstrukce dočasně za svým zenitem?

Nikdo nenamítá proti oprávněné potřebě lehkých konstrukcí v dopravě, aeronautice, obalové technice a u pohyblivých částí strojů, systémů a zařízení. Avšak jsou smíšené konstrukce s plasty vyztuženými vlákny v současnosti opravdu za svým zenitem?

Hydraulika a pneumatika. Quo vadis?

Vážení čtenáři, opět po roce se vám dostává do rukou letní vydání magazínu MM Průmyslové spektrum věnované hydraulice a pneumatice. Ve své úvaze se pokusím najít odpověď na úvodní otázku, tedy kam tyto tradiční obory směřují.

Koncept ve spektru dynamiky a inovací

V roce 2007 bylo na veletrhu EMO poprvé prezentováno obráběcí centrum Grob G350 s horizontálním uložením vřetene. Dnes, o více než deset let později, je na trhu etablováno nejen pětiosé univerzální obráběcí centrum, ale spolu s ním se ve strojírenství v celosvětovém měřítku rozšířila i pětiosá technologie. Úspěšný vývoj založený na vysoké dynamice a velké inovativnosti konceptu „G-Modul“ udělal z univerzálních obráběcích center Grob, nyní již ve druhé generaci, leadera světového trhu.

Digitalizujeme svět obrábění

Digitalizace v oblasti obráběcích strojů je poměrně nový fenomén. Svět digitalizace se stává svébytným ekosystémem a Siemens jako jediný má pro jeho vytvoření a fungování potřebnou škálu nástrojů – od simulačních programů pro plánování a virtuální zprovoznění strojů, výrobků i procesů přes řídicí systémy a další prvky průmyslové automatizace po monitoring a sběr dat, cloudová úložiště i manažerské nadřazené systémy. Jaké výhody digitalizace přináší, ukázal Siemens na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně mimo jiné také na prototypu multifunkčního obráběcího centra MCU450 společnosti Kovosvit MAS.

Monitorování obráběcího procesu přináší přidanou hodnotu

Slovy Garyho Kinga z Harvardovy univerzity, zatímco dat je bezpočtu a je snadné je shromáždit, skutečná hodnota spočívá v tom, co s nimi uděláte.

Člověk vs stroj ve výrobě

Na co musejí brát ohled vývojáři moderních interaktivních systémů typu člověk–stroj? Na to se snaží odpovědět nová odborná studie týkající se navrhování a vývoje uživatelsky orientovaných provozních systémů ve výrobním prostředí?

O stavu ekonomiky a roli vůdců

V povídání s Janem Urbanem, vysokoškolským pedagogem, podnikovým poradcem, publicistou a autorem řady knih a článků, se prolíná řada myšlenek nedávno zesnulého profesora Milana Zeleného, i když se osobně nikdy nepotkali. Několik top manažerů a emeritních CEO, kterým jsme tento rozhovor poskytli před zveřejněním, doporučilo slova Jana Urbana tesat do kamene. V intencích uvažování excelentních ekonomů Zeleného i Urbana lze říci, že dosud panuje rozpor, který nastiňuje tento rozhovor: trend zaměňování popisu akce za akci samotnou se spíše prohlubuje místo toho, aby v praxi ustupoval – v politice, podnikání i ve vzdělávání.

Je nutné stanovit diagnózu a následně zvolit léčbu

Bohdan Wojnar vždy razil zásadu, že je třeba si všechno řádně odpracovat a každý den zkusit udělat něco navíc. Nikdy se nebránil novým věcem, trpělivě se je učil a s potřebnou dávkou štěstí se pak dostával k zajímavým pracovním příležitostem. Během čtyřiceti profesních let ušel cestu od chemického inženýra, přes dlouhou kariérou ve Volkswagenu Slovakia ve financích a controllingu až po člena představenstva za oblast HR ve Škoda Auto. Toto je dle jeho slov výhodou velkého koncernu, kdy nemusíte zůstat na jednom místě, u jednoho oboru a v jedné zemi. Tyto zkušenosti mu poskytly velký profesní přehled, ze kterého vycházejí témata aktuálního otevíracího rozhovoru MM Průmyslového spektra.

Krize jako cesta k žádoucí změně

Hlavním životním mottem Ing. Vlastislava Břízy, majitele a generálního ředitele společnosti Koh-i-noor, je tvrzení, že kdo je připraven, není zaskočen. Společný rozhovor probíhal v intencích této jeho celoživotní strategie.

Fórum výrobních manažerů

Jaké zkušenosti máte s produktovými/subdodavatelskými dodávkami do obranného průmyslu? Jak bylo náročné se do tohoto sektoru dostat? Jedná se o oblast, která je pro vás v současné době důležitá nejen v rámci vaší výrobní diverzifikace, ale i případných státních garancí?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit