Témata
Reklama

Šetrný k životnímu prostředí, silný proti aerosolům

Elektrostatický filtrační systém s funkcí CIP (Cleaning-In-Place). To je horká novinka v portfoliu výrobků společnosti LTA Industrial Air Cleaning Systems. Jeho uvedením na trh bylo dosaženo nového technologického milníku.

V novém elektrostatickém vzduchovém filtru AC 3002 CIP jsou použity výhradně omyvatelné a regenerovatelné filtrační elementy, které je možné kdykoliv libovolně čistit, a to zcela bez použití čisticích chemických prostředků nebo jiných čisticích roztoků.

Jde o kompaktní elektrostatický vzduchový filtr s automatickým čištěním určený pro odsávání olejové a emulzní mlhoviny. Díky inovativní kombinaci regenerovatelých filtrů a automatického oplachovacího zařízení lze filtry čistit libovolně často. Výsledkem je ochrana životního prostředí a snížení nákladů na provoz zařízení a jeho životní cyklus. Zavedením této inovativní technologie odpadají náklady na likvidaci starých a pořizování nových náhradních filtrů.

Reklama
Reklama
Reklama

Žádné mechanické filtry

Čištění filtračních elementů zařízení AC 3002 CIP probíhá za použití chladicího média obráběcího stroje. Tato kapalina je přiváděna do speciální sestavy oplachových trysek, které jsou umístěny uvnitř filtračního systému. Po očištění odtéká znečištěná oplachová kapalina zpět do centrálního zásobníku s chladicí kapalinou, kde je filtrována stejně jako při odtoku z obráběcího procesu, a odtud je opět jako čistá použita pro další oplachový/čisticí cyklus.

Při plánování a navrhování nových elektrostatických filtračních systémů se LTA záměrně vyhýbá trendu mechanických vzduchových filtrů. Regenerovatelné prvky elektrostatiky totiž na rozdíl od „jednorázových filtrů" mechanických systémů chrání nejen životní prostředí, ale i přírodní zdroje.

U mechanických filtrů stoupají s narůstajícím stupněm jejich zanešení nároky na energii a snižuje se odsávací výkon. Elektrostatické filtry se vyznačují vysokým stupněm účinnosti, protože pracují v podstatě bez ztráty tlaku. Toto zaručuje stálou a vysokou filtrační účinnost zařízení při zachování permanentní provozní bezpečnosti. Kromě výše uvedeného je díky tomuto snížen na minimum výkon ventilátorů a spotřeba elektrické energie.

Elektrostatický vzduchový filtr AC 3002 CIP firmy LTA k odsávání olejových a emulzních aerosolů pracuje s regenerovatelnými filtračními prvky a automatickým oplachovacím systémem CIP.

Automatické čištění

Za velkou přednost mechanických filtračních zařízení byly dosud považovány jejich relativně nízké nároky na údržbu. Elektrostatická filtrační zařízení vyžadovala pravidelnou a pečlivou údržbu a čištění, během níž bylo nutné vynětí filtračních elementů. Demontáž, čištění a opětovná montáž filtračních elementů však přestavují riziko nesprávné manipulace, při které může dojít i k jejich poškození.

Díky nové technologii CIP s automatickým čištěním vyvinutým společností LTA dochází k odbourání všech rizik spojených s manipulací, neboť při používání tohoto zařízení s CIP technologií je vyjímání filtračních elementů naprosto zbytečné. Nároky na práci ze strany obsluhy stroje jsou tímto redukovány na pouhou vizuální kontrolu, což na straně jedné zvyšuje spolehlivost všech procesů a na straně druhé snižuje provozní náklady a rizika spojená s manipulací a náklady celkově.

Elektrostatický vzduchový filtr AC 3002 CIP společnosti LTA je mimo jiné velice vhodným řešením pro různé aplikace v oboru obrábění s vysokým podílem aerosolu a vysokým stupněm znečištění.

LTA Industrial Air Cleaning Systems

hana.janisova@mmspektrum.com

Reklama
Související články
To pravé pro flexibilitu a přesnost

Flexibilní hrotová bruska Jumat vás přesvědčí svou malou náročností na přípravu a svou vysokou přesností.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Koncept ve spektru dynamiky a inovací

V roce 2007 bylo na veletrhu EMO poprvé prezentováno obráběcí centrum Grob G350 s horizontálním uložením vřetene. Dnes, o více než deset let později, je na trhu etablováno nejen pětiosé univerzální obráběcí centrum, ale spolu s ním se ve strojírenství v celosvětovém měřítku rozšířila i pětiosá technologie. Úspěšný vývoj založený na vysoké dynamice a velké inovativnosti konceptu „G-Modul“ udělal z univerzálních obráběcích center Grob, nyní již ve druhé generaci, leadera světového trhu.

Související články
Věnujte pozornost vedlejším časům při obrábění

Firma Grumant se již 25 let zabývá prodejem nástrojů a strojů pro třískové obrábění. Zároveň je již známo to, že klade silný důraz na podporu svých zákazníků. 25 let zkušeností jejích techniků ukazuje, že řada zákazníků se soustředí hlavně na kontrolu a optimalizaci strojního času a přehlíží ztráty časů vedlejších. A právě zkrácení vedlejších časů je klíčem k razantnímu zvýšení produktivity, zisku a překvapivě i cesta jak odlehčit problému nedostatku kvalifikovaných obráběčů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Stroj na středění klikových hřídelí

Je všeobecně známo, že kliková hřídel je jednou z nejkritičtějších součástek motoru s vnitřním spalováním a jedním z nejsložitějších a nejkomplexnějších dílů z hlediska obrábění. Potřeba přesného vyvážení klikové hřídele, která je rozhodujícím faktorem pro celkovou účinnost motoru, se stala ještě důležitější, jelikož výrobci automobilů usilují o snižování emisí CO2 prostřednictvím lepšího výkonu motoru a strategií spočívajících v odlehčování. Díky různým vylepšením, kterých se v průběhu let dosáhlo v procesech kování a odlévání, už mají neopracované komponenty klikové hřídele téměř požadovaný tvar s mnohem menším množstvím přebývajícího materiálu. To znamená, že na konečné klikové hřídeli je třeba obrábět méně částí. Přináší to s sebou také zvýšenou potřebu přesného vyvážení se zmenšenou velikostí protizávaží, které se při vytváření těžiště často provádí.

High-Torque převodovky pro přesné aplikace

Točivý moment 19 510 Nm pod absolutní kontrolou v téměř bezvůlové přesnosti? Ano, pomocí precizních planetových převodovek s vůlí v ozubení ≤ 1 arcmin je i tato výzva reálná.

Pro vysokou flexibilitu kompletního obrábění

Modulární konstrukce pro větší výkon a více možností. Vzdálenost vřeten maximálně 3 300 mm, výkonné hlavní vřeteno a protivřeteno, nový koncept pohonů, osa B s přímým pohonem pro komplexní pětiosé simultánní frézování a s přídavným revolverem. Pro to vše je nový Hyperturn 100 Powermill důmyslným zdokonalením osvědčené řady Hyperturn Powermill. Přináší přesnost, flexibilitu a produktivitu při obrábění velkých a komplexních dílů na jediné upnutí.

Obrábění těžkoobrobitelných materiálů

Stále rostoucí požadavky výrobců proudových motorů vyžadují kontinuální vývoj žárupevných materiálů. Klasické metody obrábění jsou zde na hranici svých možností, efektivní alternativou je elektroerozivní řezání drátovou elektrodou.

U prototypů převládají složité, komplikované tvary

Získání solidních základních znalostí, ale také poznání techniky inovací v teorii i praxi – to očekávají studenti od své technické školy. Vyšší odborná škola FH Kiel spolu s organizací Institut für CIM-Technologietransfer umožňují studentům ve strojírenství, ale i v jiných příbuzných oborech získat praxi na současné úrovni a na moderních obráběcích strojích.

Digitalizujeme svět obrábění

Digitalizace v oblasti obráběcích strojů je poměrně nový fenomén. Svět digitalizace se stává svébytným ekosystémem a Siemens jako jediný má pro jeho vytvoření a fungování potřebnou škálu nástrojů – od simulačních programů pro plánování a virtuální zprovoznění strojů, výrobků i procesů přes řídicí systémy a další prvky průmyslové automatizace po monitoring a sběr dat, cloudová úložiště i manažerské nadřazené systémy. Jaké výhody digitalizace přináší, ukázal Siemens na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně mimo jiné také na prototypu multifunkčního obráběcího centra MCU450 společnosti Kovosvit MAS.

Revoluce v soustružení - netradiční použití zavedeného procesu

Soustružení je zavedený proces, který už se zdál být takřka navždy neměnný. Ale ti, kteří si mysleli, že jejich proces je neotřesitelný jako skála – dovedený k dokonalosti a se skvěle doladěnými parametry umožňujícími dosažení maximální výkonnosti a ziskovosti –, se musí zamyslet znovu. Co kdyby existoval nový způsob soustružení, který zpochybňuje zakořeněné a předpojaté představy o tomto dlouhá léta využívaném procesu? Nadešel čas připojit se k právě probíhající revoluci v soustružení, prolomit stávající výrobní překážky a užívat si nově nalezenou produktivitu.

Profesionální přístup k broušení

V současnosti jsou kladeny ze strany zákazníků stále vyšší nároky na co nejvyšší přesnost při broušení, která je spolu s výslednou drsností nejvýznamnějším požadavkem uživatelů. Samozřejmě této kombinace je třeba dosáhnout v nejkratším možném čase. Tyto hlavní parametry jsou zahrnuty do koncepce brousicích strojů české společnosti Fermat Machine Tool a jsou dosahovány i mj. využitím řady speciálního příslušenství a nových technologických standardů.

Črta o horizontce, část II.

V minulém vydání MM Průmyslového spektra jsme začali pojednání o historii, současnosti a perspektivách vývoje jedinečného stroje, kterým bezesporu horizontka je, a v tomto vydání jej ukončíme. Čtenáři, kteří předchozí díl v listopadovém vydání nečetli, mají možnost dohledat ho na internetu na adrese www.mmspektrum.com/151122.

Obrábění s minimálním množstvím mazání

Firma Gühring stála od počátku u zrodu aplikace zcela nové progresivní technologie obrábění s minimálním množstvím mazání (MMS, v anglickém překladu jako MQL). Před dvaceti lety zakoupila licenci na tuto technologii od japonského výrobce obráběcích strojů Horkos a začala tento výrazně rozvíjet. Výsledkem je kompletní program nástrojů, upínačů i měřicí techniky pro obrábění s technologií MMS. Vysoká inovativnost je potvrzena mnoha patenty.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit