Témata
Reklama

Simulace - zbraň konkurenceschopnosti

Prostředí, ve kterém působí dnešní výrobní podniky, se dá označit za turbulentní. Případný úspěch ovlivňuje řada náhodných faktorů. Jejich samotný výskyt lze velice těžce předvídat a ještě hůře se identifikují dopady, které působením těchto vlivů vznikají. Mezi nejdůležitější faktory patří zákazník, který požaduje stále kratší dodací lhůty, vysokou kvalitu a cenovou dostupnost produktu.

Moderní řízení klade značný důraz na minimalizaci prostředků vázaných ve výrobě, přičemž se uplatňují takové systémy, které prioritně eliminují skladové rezervy a zároveň vytěžují výrobní kapacity na maximální úroveň. Nečekaná poptávka zákazníka vyvolá obrovský tlak na celý dodavatelský řetězec a ve výrobě vytváří šokové situace. K jejich řešení je následně nutné vynaložit enormní úsilí, a s tím i spojené nemalé finanční náklady. Zodpovědné sestavení podrobné nabídky pro zákazníka je dnes záležitostí pouze několika dnů a v některých případech i hodin. Skutečností zůstává fakt, že řada českých podniků přišla v posledních letech o velice lukrativní zakázky právě proto, že tyto podniky nebyly schopny dostatečně rychle reagovat na poptávku velkých nadnárodních společností, které v České republice vyhleepublice vyhladávaly adnárodních společnostídniků přišla o velice lukrativní zakázky právě proto, že tyto podniky nebyly schopny dostatečně rychle reagovat na poptávku velkých nadnárodních společností, které v České republice vyhledávaly své případné dodavatele.
Výrobní proces je zároveň vystaven i vnitřním nežádoucím náhodným vlivům, kam patří nečekané výpadky výrobního zařízení nebo odchod klíčových pracovníků. Tyto vlivy je ale možné správným přístupem z velké části eliminovat. Významné postavení samozřejmě zaujímá chování konkurence a aplikace nových, moderních technologií. Současným působením celé skupiny těchto náhodných vlivů dochází k narušení staticky sestavených plánů a k přetěžování dostupných zdrojů.
Je patrné, že špatné rozhodnutí odpovědného pracovníka, vyvolané často kombinací časového tlaku a nepřesných informací, může vést k destabilizaci celkové situace ve výrobě. Ztráty vzniklé vinou špatných rozhodnutí, ať už v podobě ušlého zisku při nepřijetí lukrativní zakázky nebo vinou nedodržení dojednaných termínů či úrovně kvality, mohou mít fatální následky pro budoucí zdravý vývoj podnikání.
K úspěchu je potřeba mít k dispozici silný nástroj pro podporu rozhodnutí, který by byl schopen co nejpřesněji odpovědět na základní otázku: "Co se stane, když ...?" V dnešní době, v českých výrobních podnicích, závisí tato odpověď z velké části na systému samotné organizace podniku a na zkušenostech a dovednostech jednotlivých klíčových pracovníků, kteří dle své logické úvahy a na základě dostupných informací, dospějí k nějakému rozhodnutí. Je téměř jisté, že v případě složitého výrobního systému dospějí různí pracovníci k odlišným závěrům, a to především proto, že každý jednotlivec bude preferovat určitou skupinu informací (dle svého odborného zaměření), zatímco ostatním může přiřadit nižší závažnost, a také proto, že každý jednotlivec má různý postoj k riziku. Obecně známé pravidlo, že správnost rozhodnutí prokáže až reálná výroba, stále platí, nicméně experimentování s fyzickým výrobním systémem je natolik náročné a riskantní, že si to žádný zodpovědný podnikatel nemůže dovolit.
Reklama
Reklama
Reklama

Simulace výrobního systému

Existuje ale jiná možnost, jak výše položenou otázku zodpovědět, a to s poměrně velkou přesností, v krátkém časovém úseku a při přijatelných nákladech. Při tomto způsobu řešení se experimentuje se simulačním modelem, který je postaven z relevantních informací a jejich vazeb tak, aby se choval stejně jako reálný výrobní systém daného podniku. V podstatě se experimentuje s virtuální výrobou, která je v podobě dat dnes převážně uložena v informačních systémech jednotlivých podniků.
Simulace výrobního systému dokáže ukázat uživateli budoucnost nebo nabízet taková řešení, která povedou k předem stanoveným cílům. Simulační model tedy prezentuje vlastní výrobu na takové úrovni, že uživatel dokonale pozná sám sebe. Tím získává obrovskou konkurenční výhodu, protože je ve velice krátké době schopen poměrně přesně najít své rezervy, nedostatky, dokáže správně naplánovat zdroje, termíny, vypočítat předkalkulace nebo navrhnout optimální varianty investic.
V současné době je na trhu již několik modelovacích softwarů, které se používají pro stavbu simulačního modelu. Existuje řada komerčních nástrojů, které s úspěchem využívá stále více firem, a to jak ve světě, tak i v České republice. Na dalším vývoji a zdokonalení intenzivně pracují akademická i komerční pracoviště po celém světě. Dá se předpokládat, že intenzivní rozvoj výpočetní techniky bude stále více rozšiřovat možnosti těchto systémů a jejich reálné aplikace. Již nyní mají někteří světoví výrobci svá vlastní simulační pracoviště, kde specialisté, kteří se zabývají experimentováním se simulačním modelem, přispívají k hladkému chodu výroby. Právě potřeba školených odborníků spolu s náklady vynaloženými k pořízení a provozu modelovacích softwarů vede velkou část společností, a to i včetně několika českých, k využívání externích poradenských firem, které v rámci konkrétní zakázky řeší dílčí úkoly. Dá se předpokládat, že tento trend bude pokračovat i v několika následujících letech. Přesto i tento způsob využití vede k velice pozoruhodným výsledkům.
Simulační model má široké uplatnění i v dalších činnostech podniku. Jeho možnosti jsou v podstatě neomezené a záleží pouze na schopnostech stavitele modelu a potřebách zadavatele zakázky. Nakonec je třeba zdůraznit, že samotné využití simulace nezaručí úspěch v podnikaní, ale zcela jistě je moderní a účinnou zbraní v boji s konkurencí.
Ing. Tomáš Růžička
Reklama
Vydání #11
Kód článku: 41120
Datum: 16. 11. 2004
Rubrika: Management / Jakost
Autor:
Firmy
Související články
Kontrolní a třídicí systém Equator

Ve spolupráci s předními výrobci v automobilovém průmyslu s cílem získat efektivní dílenské měřidlo pro automatizovanou kontrolu sériově vyráběných dílů byl vyvinut kontrolní a třídicí systém Equator. Jeden takový přístroj dokáže zastat stejnou práci jako stovky jednoúčelových měřidel, přípravků nebo kalibrů.

Letošní veletrh Formnext slibuje hojnou účast

Formnext, přední světový veletrh aditivní výroby a průmyslové produkce nové generace, slaví úspěšný start do nového veletržního roku – navzdory poněkud utlumené ekonomické situaci v Německu a globálním politickým výzvám se do konce února přihlásilo již přibližně 574 společností z 35 různých zemí.

Plzeňské setkání strojařů

Katedra technologie obrábění Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni letos uspořádala již devátý ročník mezinárodní konference Strojírenská technologie Plzeň. V porovnání s minulým ročníkem zaznamenala podstatně větší návštěvnost – čítala téměř dvě stě účastníků a uskutečnilo se bezmála šedesát prezentací. Náš časopis na konferenci figuroval jako mediální partner akce.

Související články
Průmysl 4.0 v praxi

Reflexe současného poznání s aplikací prvků Průmyslu 4.0 do praxe byla předmětem odborné konference, kterou společnost Ceratizit společně se svými partnery připravila pro téměř stovku účastníků z řad výrobních společností ve svém Technickém centru. Od původního teoretizování o aspektech Průmyslu 4.0 jsme se nyní dostali již k praktických zkušenostem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
MSV ve znamení měření a seřizování

Všichni, kdo máme něco společného se strojírenstvím, pevně věříme, že se v letošním roce opět otevřou brány brněnského výstaviště pro meku strojařů z celého světa – Mezinárodní strojírenský veletrh. Na MSV se letos, kromě lidí z dalších oborů, setkají i výrobci špičkových měřicích a seřizovacích přístrojů. Proto jsme se na postřehy a názory tentokrát zeptali Karla Suchny, jednatele společnosti Zoller Czech.

Kvalita v automobilovém průmyslu

Co znamená, když se řekne kvalita v automobilovém průmyslu? Proč se na ni tolik dbá zrovna v tomto oboru? To byly otázky, na něž odpovědi zazněly z úst odborníků v rámci webináře Kvalita v automobilovém průmyslu. Ten uspořádala 9. listopadu Česká společnost pro jakost.

Využití neuronových sítí v optické kontrole

Většina moderních výrobních firem aktivně řeší, jak během výrobního procesu dosáhnout co nejvyšší kvality, za co nejnižší náklady. Přesto může dojít k chybě a vyráběný produkt není v požadované kvalitě. Důvodů může být mnoho, od špatného vstupního materiálu, přes poruchu některého ze strojů, či chyby operátora.

Indukční průtokoměry MIM: další vývoj

S indukčním průtokoměrem model MIM jsme vás seznámili již v minulosti. Jedná se o jedinečný přístroj ve své kategorii. Jak se lidově říká, tento přístroj nabízí „za málo peněz hodně muziky“.

Prediktivní diagnostika přesnosti CNC strojů

Jak přesný je náš stroj? Můžeme jeho parametry nějak zlepšit? Je stále ještě ve stavu, který předpokládáme? Často je obráběcí stroj pro uživatele černou skříňkou, která v optimálním případě produkuje shodné výrobky. Nemusí to tak zůstat a stav strojů lze i cíleně zlepšovat.

Automatické rovnání součástek

Při výrobě zejména rotačních součástek s větším poměrem L/D dochází běžně k jejich prohnutí, a to bez ohledu na to, jestli mají hřídelový, nebo trubkový tvar. Pokud vznikne prohnutí při poslední operaci, je jedinou možností nápravy rovnání. To se ale často zařazuje i před konečné broušení.

Průtokoměr s oválnými koly

Potřeba měřit viskózní látky v průmyslu je velká. Společnost Kobold Messring pro tyto aplikace vyvinula průtokoměr s oválnými koly, model DON.

Cena MM Award na EMO 2019

Také v roce 2019 došlo na udílení cen MM Award. Jedná se o oficiální a jediné ceny udělované na veletrhu EMO. Porota i letos vybírala z mnoha přihlášených exponátů, nejen německých výrobců. Do užšího výběru se jich dostalo jen pár, a nakonec bylo rozdáno pět hlavních cen v pěti kategoriích. S prázdnou neodešly ani firmy, jejichž produkty se ocitly na druhém a třetím místě. I v tomto roce došlo k jistému „posunu“ ve vnímání obsahu jednotlivých kategorií, a tedy i oceněných produktů. Pojďme se podívat na vítězné exponáty podívat jednotlivě. Je to lehký nástin toho, jak EMO vidí němečtí kolegové.

Laserová i optická řešení a mnohem více

Pravidelné podzimní dny otevřených dveří uspořádala pro své současné i potenciální zákazníky koncem září společnost Lascam systems. Po tři dny mohli zájemci o laserové technologie navštěvovat showroom dceřiné společnosti Elya Solutions v Horních Počernicích, kde bylo v provozu více než sedm různých aplikací dceřiných i zastupujících společností. Jednotlivá stanoviště prezentovala široké portfolio aplikací a služeb, jež integrátorská společnost Lascam nabízí.

Lasery a optika v průmyslu

Měsíc květen se nesl ve znamení zákaznických setkání, dnů otevřených dveří, seminářů a konferencí. Také společnost Lascam v tomto jarním měsíci uspořádala dvoudenní konferenci. Již druhý ročník ve svém názvu Lasery + optika v průmyslu skrývá témata, která byla na pořadu dne. Představitelé významných světových výrobců laserových a optických technologií prezentovali stovce účastníků novinky a možnosti jejich využití.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit