Témata
Reklama

V neděli 12. února 2012 panuje v okolí San Diego Convention Center čilý ruch. Podle všudypřítomných log SolidWorks na oblečení, batozích a taškách kolemjdoucích je jasné, že další ročník výroční konference SolidWorks World je tu!

Letošní, v pořadí již čtrnácté setkání uživatelů, prodejců, učitelů či novinářů, kteří svůj život zasvětili modelovacímu počítačovému softwaru SolidWorks, se přesně po čtyřech letech opět vrátilo do kalifornského San Diega. Ačkoli již od rána probíhají první setkání a pracovníci DS poskytují novinářům první rozhovory, celou akci večer zahájí „Welcome recepce“ v Pavilonu partnerů – přidruženém veletrhu partnerských a spolupracujících firem.

Co všechno přinesl letošní ročník největšího setkání uživatelů modelovacích systémů na světě, se dozvíte v následujících řádcích „den po dni“.

Reklama
Reklama
Reklama

General Session – den první

Hlavní událostí každého dne konference je tzv. General Session. Každé ráno během dvou hodin vystoupí řada vrcholných představitelů společnosti DS SolidWorks, respektive Dassault Systèmes a jejich hostů. Většinou jsou to zákazníci, kteří SolidWorks využívají pro navrhování a tvorbu svých zajímavých produktů a projektů.
Moderování se, jak je již zvykem, zhostil současný výkonný ředitel SolidWorks Bertrand Sicot, který v úvodu zmínil, že letošní konference se účastní přes pět tisíc lidí (celkem 5 650 – pozn. red.) a že počet uživatelů SolidWorks na celém světě již v letošním roce přesáhl hranici 1,7 milionu. Pokud by všichni tito uživatelé vytvořili jedno město, stalo by se tak pátým největším ve Spojených státech. Tak ohromující počet uživatelů již používá SolidWorks a předpokládá se, že s novou verzí SW 2013 přesáhne počet uživatelů magickou hranici 2 milionů.

V poslední době získalo také 50 tisíc uživatelů odbornou certifikaci prostřednictvím jednoho z programů CSWA, CSWP a CSWE, což svědčí o tom, že zvyšování dovedností je oceňováno zaměstnavateli po celém světě.

Bertrand Sicot dále poukázal na fakt, že SolidWorks nepomáhá pouze ulehčit a zdokonalit konstruktérům a designérům jejich každodenní práci, ale pomáhá i v konkrétních životních situacích, které se mohou týkat každého. Uvedl to na příkladu Dana Herzberga, inženýra a profesionálního uživatele SolidWorks z Virginie, který v loňském roce musel podstoupit závažnou operaci výměny srdeční chlopně. Novou chlopeň, kterou má implantovanou v srdci, vyrobila společnost On-X Life Technologies, jeden z nových zákazníků SolidWorks. O tom, že SolidWorks pomáhá i v běžném životě, svědčí právě osobní účast p. Herzberga na konferenci pouhých šest měsíců po operaci.

Prvním ze zajímavých hostů úvodního dne byl Mike Rowe, populární moderátor pořadu Dirty Jobs – Špinavá práce – na Discovery Chanell. V rozhovoru s Bertrandem Sicotem zmínil zejména vzrůstající nedostatek kvalifikovaných pracovníků v USA a potřebu zlepšit především vzdělávání pracovníků v obchodu.

Mike Rowe - Dirty Jobs, Discovery Chanell

Podvodní observatoř nepřetržitě monitoruje chování oceánu

Poté se slova ujal Bernard Charles, prezident a výkonný ředitel společnosti Dassault Systèmes, který společně s Dr. Maiou Hoeberechts představil projekt Neptun Kanada. Neptun je první podvodní observatoř na světě, která spojuje přes 130 přístrojů a 400 senzorů. Ty jsou na dně propojeny více než 500 km kabelů nepřetržitě připojených k internetu a poskytují tak neustálý sběr dat. Tato data pak informují vědce z celého světa např. o pohybu tektonických desek, teplotách vody a dalším chování oceánu. Observatoř se nachází u západního pobřeží Kanady a některé z přístrojů byly navrhovány právě pomocí SolidWorks.

Bernard Charles a Dr. Maia Hoeberechts představují podvodní observatoř Neptun Kanada

První „sexy“ termostat na světě

Pondělní General Session zakončila prezentace „otce iPodu“ Tonyho Fadella. Tony Fadell pracoval ve společnosti Apple jako viceprezident divize iPodů a také jako poradce Steva Jobse. Dnes je ředitelem společnosti Nest, kterou sám založil a přítomným představil hlavní produkt firmy – první tzv. „učící se“ termostat na světě s obchodním názvem Nest Learning Thermostat. Jde o domácí termostat, který zaznamenává informace o vás a vašem domově, na základě kterých potom dokáže např. automaticky ztlumit teplotu, když opustíte domov, nabízí energeticky úsporné nastavení teploty, když naopak doma jste a odpadá tak nutnost neustálého programování klasického termostatu. Dodejme, že termostat je tak nějak „po appleovsku“ elegantní a uživatelsky komfortní. Při jeho konstruování byl samozřejmě použit SolidWorks.

"Otec iPodu" Tony Fadell přijel do San Diega představit první sexy termostat na světě.

General Session – den druhý

Crowdsourcing aneb víc hlav víc ví

Crowdsourcing – to bylo motto druhého dne konference a projekt, který zde představil Ben Kaufman, šéf společnosti Quirky Inc., vzbudil mezi přítomnými účastníky nevídaný zájem.

Ale po pořádku. Crowdsourcing je sdílení a čerpání námětů, nápadů, znalostí a dovedností v rámci širší komunity uživatelů. Pokud spojíme nápady, tvořivost a odborné znalosti větší skupiny technicky orientovaných lidí, možnosti vzniku neuvěřitelných výrobků jsou o to vyšší. Dalo by se říci „víc hlav víc ví“.
K dokonalosti dovedli tento princip ve společnosti Quirky Inc. Funguje to tak, že pokud máte nějaký zajímavý nápad na nový výrobek či zlepšovák stávajících předmětů denní spotřeby, přihlásíte ho za pouhých deset dolarů na stránkách quirky.com. Výkonný tým každý týden vybere dva zajímavé nápady a ty se začnou realizovat. Ovšem každý může do tvorby produktu přispět svým nápadem, inovací, navrhnout změny funkčnosti, design, barvu atd. Na konci takového procesu, kterého se účastní třeba i několik stovek lidí, je zákonitě výsledek v podobě unikátního produktu s obrovským potenciálem uplatnit se na trhu. Tyto výrobky jsou pak prodávány prostřednictvím internetového obchodu, ale i klasické velko- a maloobchodní sítě.

A kdože z toho profituje? Každý, kdo se vývojového procesu zúčastnil. 30 % zisku z internetového a 10 % z klasického prodeje je podle „koeficientu zásluhy“ rozděleno mezi všechny, kdo se na vývoji podíleli. Tedy pokud jste jedním z nich, na účet vám budou připisována procenta z prodeje a to již navždy po dobu, co se výrobek bude prodávat.

Jedním z velmi úspěšných takto realizovaných projektů je v SolidWorks navržený prodlužovací kabel, uzpůsobený tak, aby si jednotlivé hlavice kabelů nepřekážely. V jednoduchosti je síla!

Ben Kaufman představuje jeden z nejúspěšnějších produktů vyvinutých pomocí systému crowdsourcingu.

Podle slov Bena Kaufmana je asi 60 % realizovaných projektů domácích a cca 40 % zahraničních. Firma zatím působí pouze na americkém trhu, ale zvažuje expanzi a otevření lokálních poboček i v jiných částech světa.

Pásový tank z dílny SolidWorks

V pořadí druhou General Session provázel Fiedler Hiss, viceprezident produktového managementu, který je ve společnosti zodpovědný za řízení softwarového vývoje. Ten zahájil celou show ukázkou ze slavnostní akce, kterou společnost připravila pro certifikované CSWP uživatele na vyřazené letadlové lodi USS Midway, kotvící nedaleko Convention Center. Byla také rozdána ocenění pro nejlepší skupiny uživatelů SolidWorks Network a pak již mohli diváci na pódiu přivítat další speciální hosty Mikea a Geoffa Howeovi. Dvojčata, jejichž tvořivost se od v mládí zbudované chatky na dvorku jejich domu posunula až k návrhu a následné výrobě lehkého pásového tanku Ripsaw. Ten je např. schopen vyvinout rychlost 60 mil za pouhé 4 vteřiny. O stroj projevila zájem i armáda Spojených států a dokonce budeme mít možnost spatřit ho v červnu tohoto roku v druhém pokračování hollywoodského akčního filmu G. I. JOE.

O pásový tank bratří Howeových projevila zájem i armáda USA.

Dalším projektem, který bratři Howeovi představili, je robotická hydraulická ruka, určená pro práci hasičských záchranných sborů. Zajímavostí je, že toto zařízení bylo navrženo a kompletně zkonstruováno pomocí SolidWorks během pouhého jediného dne a s výrobou se začalo již devět dní od vzniku celého nápadu.
Jak vidno, s využitím příležitosti a správného postupu lze při vývoji nových produktů postupovat opravdu velmi rychle.
Tím hlavní ranní program druhého dne skončil, ale pro účastníky celý den vlastně teprve začal, a tak se pět tisícovek přítomných rozešlo do zasedacích místností na všemožná školení a kurzy, novináři pokračovali v tiskových konferencích a zpovídání jednotlivých pracovníků DS SolidWorks, s tím, že večer se opět všichni sejdou na každoročním společenském večeru, pořádaném pro všechny zúčastněné.

General Session – den třetí

Závěrečný den konference je věnován především příští verzi SolidWorks, v letošním případě tedy SolidWorks 2013.

Vývojový tým vždy reflektuje připomínky a požadavky uživatelů, které se pak snaží implementovat do nové verze. Nejinak tomu je i letos a během závěrečné General Session byl opět představen seznam Top Ten požadavků ze strany uživatelů.

Top Ten uživateli nejžádanějších funkcí:

1. Využít vícejádrových procesorů.
2. Fyzikální vlastnosti by měly zahrnovat možnost automatického vložení bodu do těžiště.
3. Nemazat podřízené prvky ve vztazích prvků rodič – potomek, místo toho je uvolnit.
4. Vylepšit funkce stínování hran.
5. Omezit ohraničující obdélník v pohledech pouze na výběr viditelných součástí.
6. Přidat ovládání orientace přední a zadní části roviny.
7. Kóty by měly zůstat tam, kde byly umístěny.
8. Klávesa Escape by měla okamžitě navrátit kontrolu nad uživatelským rozhraním.
9. Přidat možnost zamknutí rotace u válcových vazeb.
10. Přidat průvodce pro tvorbu závitů.

Kromě opětovného posílení stability systému a zvyšování jeho výkonu jsou asi největšími novinkami ve funkčnosti nové verze zcela jistě zpětná kompatibilita s předchozí verzí, variabilita v použití vzorů z jiných dokumentů, možnost vložit vícedílové prvky nebo např. vylepšení při využití kamer v 3DVIA Composeru.
S dalšími konkrétními novinkami SolidWorks 2013 vás seznámíme později, zejména pak v druhé polovině roku, kdy bude nová verze uvedena na trh.

SolidWorks 2013 vs. SolidWorks V6

Zásadní věcí, která v závěrečný den konference zazněla, bylo potvrzení přípravy zcela nového produktu SolidWorks V6, který, jak již název napovídá, bude plně kompatibilní s Catií V6 – „vlajkovou lodí“ Dassault Systèmes. Důvodem je zcela jistě značný přínos pro práci uživatelů obou programů.

Tato informace byla jasnou odpovědí na neustálé otázky novinářů, ale i samotných uživatelů, které byly během tří dní konference slyšet ze všech stran. Fielder Hiss, viceprezident produktového managementu však na závěrečné tiskové konferenci přítomné ujistil, že navzdory přípravě SolidWorks V6 vývojový tým usilovně pracoval na nové verzi SolidWorks 2013, která bude navazovat na verze předchozí a přinese opět spoustu vylepšení. SW 2013 bude i nadále fungovat na stejných základech jako verze předchozí a jádro programu se v žádném případě měnit nebude. Přiznejme fakt, že uživatele zajímá především funkčnost softwaru, a ne na jakém základě běží.

Vraťme se ovšem zpět ke středeční General Session, na které byli vyhlášeni vítězové tradiční soutěže Model Mania, a to ve dvou kategoriích – uživatelů a prodejců. Na vysvětlenou, soutěžící se v Model Manii snaží co nejrychleji vymodelovat součástku podle jednotného zadání. Hodnotí se bezchybné provedení a nejrychlejší čas.

Dalšími oceněnými byli soutěžící v soutěžích Green Design Contest a Education Contest.

Ceny byly rozdány a přišel čas na posledního zajímavého hosta konference, kterým byl Bruno Maisonnier z firmy Aldebaran Robotics. Mimochodem právě z dílny této firmy je robot Nao, který v úvodní znělce provázel celou konferenci.

Sympatický robot NAO z dílny Aldebaran Robotics zahajuje letošní SolidWorks World 2013.

Bruno Maisonnier hovořil o začátcích vývoje robotů ve firmě a využití SolidWorks při jejich práci. Zmínil také využití robotiky ve zdravotnictví, kde mohou být roboty využity např. při terapiích autistických osob. Opět ukázka toho, jak věda a inženýrství mohou pomáhat i v každodenním životě, ne jen v průmyslových oblastech.
Konferenci ukončil závěrečným slovem a poděkováním účastníkům Bertrand Sicot, který projevil přání opět se setkat za rok v lednu, kdy bude SolidWorks World 2013 hostit floridské Orlando.

Pavel Růžička, SAN DIEGO, KALIFORNIE

pavel.ruzicka@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #4
Kód článku: 120446
Datum: 11. 04. 2012
Rubrika: Servis / Reportáž
Autor:
Firmy
Související články
Sázejme olivovníky, ať mají naši potomci co sklízet

Profesor Stanislav Hosnedl se celý svůj odborný život věnuje oboru konstruování výrobních strojů a zařízení. Značným podílem přispěl k rozvoji konstrukční vědní disciplíny Engineering Design Science and Methodology, ve které se stal uznávaným odborníkem nejen u nás, ale i v zahraničí. K jeho pedagogické a vědecké činnosti jej přivedly kroky z výrobní praxe. Tak by tomu mělo být. Stanislav Hosnedl je Plzeňák tělem i duší s aktivními kontakty po celém světě. Bylo nám ctí, že jsme mu mohli na letošním MSV v Brně předat Zlatou medaili za celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Diskutovaný Průmysl 4.0

Fenomén Průmysl 4.0, nastínění možných směrů vývoje a příprava společnosti na změny způsobené novými technologiemi – to jsou diskutovaná témata konferencí a seminářů současnosti. Podpora výzkumu a vývoje se musí soustřeďovat na technologicky významné oblasti vycházející z potřeb české průmyslové praxe. Odborníci zdůrazňují potřebu vzdělávání a zvyšování kvalifikace zaměstnanců.

Související články
Inovace. Co to vlastně je?

Vděčné sexy téma, o kterém rádi všichni mluví, ale nikdo pořádně neví, jak je skutečně realizovat. Celá řada hvězdiček, jimž se podařilo inovovat sebevětší pitominu a s ní nějak uspět na našem malém hladovém lokálním trhu se cítí být vyvoleni rozdávat moudra. Zasvěcený člověk se pak nestačí divit.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
TOSmeet & TOSday 2018

Zákaznický den ve firmě TOS Varnsdorf tradičně patří k vyvrcholení půlročního maratonu open houses, které pořádají téměř všechny výrobní a obchodní společnosti v komoditě obráběcích strojů pro své zákazníky a obchodní partnery. Zejména u výrobních firem je neopakovatelnou příležitostí zavítat do jejich provozů, zhlédnout zdejší technologické možnosti, být přímo od zdroje informovaný o žhavých novinkách a technologických řešeních, a v neposlední řadě pak potkat a pohovořit se známými lidmi.

Strojírenské fórum 2018: Zaměřeno na nové technologie a materiály

Příběh pátého ročníku Strojírenského fóra se začal psát 10. května 2018 na půdě Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně konferencí na téma moderní výrobní technologie a materiály s důrazem na aditivní výrobu z velké části kovových materiálů a na inovativní aplikace kompozitních materiálů. Na sto účastníků z řad výrobní a akademické sféry vyslechlo na 13 přednášek a následně v pozdních odpoledních hodinách se větší část z nich odebrala na exkurzi po šesti VaV pracovišťích zaměřených na nové technologie. Plný den poznání a nových setkání. Pojďme se k němu vrátit fotoreportáží.

Koroze napříč všemi obory

Mezinárodní konference Eurocorr, která každoročně přiláká k účasti tisícovku zástupců komerční i akademické sféry včetně nejvýznamnějších celosvětově uznávaných korozních inženýrů, řadu sponzorů a vystavovatelů z oblastí povrchových úprav a povlaků kovů, chemických úprav prostředí, elektrochemických protikorozních ochran, korozního monitoringu, inspekce a zkušebnictví a mnoha dalších, se letos v září díky Asociaci korozních inženýrů poprvé v historii konala v Praze.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

CIMT je v Číně, Čína je na CIMTu

Při letošním ročníku došlo na CIMT k významné změně. Evropští i američtí vystavovatelé byli přemístěni z hal tzv. západních do východních. Proč, to se mi nepodařilo zjistit. V reportáži před čtyřmi lety jsem umístění evropských a asijských firem popisoval s notnou nadsázkou, a tak si tuto změnu vysvětluji po svém – vystavovatelé si přečetli mé zpravodajství z výstaviště?. Také platí, že není pavilon jako pavilon. Standardy úklidu v halách, stravovacích prostorech, na toaletách byly v pavilonech, kde byla německá a švýcarská expozice, bližší evropským zemím než asijským. A o tom je jedna z čínských mentalit – jaké standardy mají být, ty jim musejí být ukázány, resp. nadiktovány či nařízeny.

Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

The Nexx generation

Když potřebujete rychle vyrobit funkční prototypy produktů, CNC obráběcí stroje jsou, navzdory rychlému rozvoji a rozšiřování technologie 3D tisku, stále tím nejlepším řešením. Portugalský výrobce přileb Nexx se na trhu poohlížel po vhodném stroji k rychlému prototypování. Dnes tak může experimentovat s více designovými nápady, vyrábět plně funkční prototypy a uvádět nové výrobky na trh rychleji než kdy dříve.

Made in Asia

Třináctý ročník výstavy China International Machine Tool Show se opět nesl v duchu změn, které v Číně delší dobu probíhají. Čeští škarohlídi se ve zprávách „radují“, že růst Číny v minulém kvartále zpomalil. A hned udávají čísla ze 7,4 na 7 procent. Zajisté katastrofální – sarkasmus. V tomto textu se dostaneme k některým aspektům i konkrétním objektům vystavované výrobní techniky, kterých si letos stálo za to všimnout.

Autodesk University 2014

Na konci loňského roku se ve městě Las Vegas uskutečnil již dvacátý druhý ročník konference Autodek University. Co říci na úvod? Snad jen, že během konference firma Autodesk představila řadu nových produktů a služeb a to i v oblastech, ve kterých softwarové firmy běžně nepůsobí. Zastavíme se pouze u dvou přednášek, které korelují s obsahem časopisu MM Průmyslové spektrum. Zbylých více než 600 hodin ponechme bez zájmu.

Výkon bez kompromisů

Mercedes-Benz má dlouhou a úspěšnou historii v oblasti motoristických soutěží. Od šedesátých let minulého stroletí pocházejí přesně seřízené motory vítězných vozů Mercedes od AMG - kdysi nezávislé firmy, kterou založili dva inženýři ze společnosti Mercedes, dnes už vlastní výkonové divize společnosti.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit