Témata
Reklama

Svařování hliníku v ochranných atmosférách

Svařování v ochranných atmosférách nachází dnes uplatnění ve všech oborech svařovaných konstrukcí, a proto se podíl těchto metod proti jiným technologiím neustále zvětšuje, což je způsobeno především těmito výhodami: vysokou produktivitou práce, možností svařovat ve všech polohách, umožněním snadné automatizace a robotizace, širokým výběrem přídavných materiálů, velkým sortimentem svařovacích zařízení, zlepšením hygieny prostředí.

Základním úkolem ochranných atmosfér je ochrana svarové lázně a zabránění kontaminace elektrody, elektrického oblouku, okolí vznikajícího svaru a případně i kořene svaru před nežádoucími účinky „vzdušných plynů“, zejména O2, N2 a H2, jejichž přítomnost způsobuje oxidaci a nitridaci svarového kovu, jeho naplynění a tím i pórovitost a propal prvků, což zhoršuje mechanické vlastnosti svarů.

Dalším úkolem je ovlivňování procesů při zapalování (dostatečná ionizace prostředí) a hoření el. oblouku, udržování jeho stability. Výrazné je i ovlivnění metalurgických dějů při tvorbě kapky tekutého kovu na konci tavící se elektrody a způsob přenosu svarového kovu. Přispívají i k přenosu tepelné energie do svaru, čímž mají vliv na tekutost a smáčivost svarové lázně, na vlastnosti svarového kovu, odtavovací výkon, tvar a rozměry svarové housenky a průvar. Dále ovlivňují množství rozstřiku a rychlost svařování.

Reklama
Reklama
Reklama

Druhy ochranných atmosfér a jejich účinky

Každý typ ochranné atmosféry je vhodný pro jinou metodu svařování a jinou skupinu základních materiálů. Podle normy ČSN EN ISO 14 175 rozeznáváme základní skupiny plynů podle jejich chemické aktivity.

Pro svařování Al a jeho slitin je nutné použít výhradně inertní plyny, protože charakteristickým znakem neželezných kovů je silná oxidace při zvýšených teplotách. Aktivní směsi, používané při svařování ocelí, nejsou z metalurgických důvodů pro Al a jeho slitiny použitelné. Základním plynem pro svařování Al je argon, u větších tlouštěk se používají směsi s heliem. Plynová ochrana je nezbytná při TIG, MIG i plazmových metodách svařování. Kvalita a výkon jsou stále rozhodujícími kritérii pro hospodárnost výroby. Otázky volby ochranného plynu hrají i zde hlavní roli.

Argon

Argon (Ar) je jednoatomový vzácný plyn, bezbarvý, bez chuti a zápachu, který je inertní (netečný), a nevytváří tak s žádným prvkem chemické sloučeniny. Vyrábí se destilací zkapalněného vzduchu (kde je obsaženo 0,934 % Ar).

Ar má malou tepelnou vodivost a relativně nízký ionizační potenciál (15,8 eV). Z těchto důvodů se elektrický oblouk v Ar dobře zapaluje, má vysokou stabilitu i při relativně velké délce a umožňuje vysokou proudovou zatížitelnost. Dobrá schopnost ionizace zaručuje při vhodném zapojení a typu proudu účinně využívat tzv. čisticí efekt elektrického oblouku, což je důležité právě pro svařování Al a jeho slitin. Díky těmto vlastnostem má Ar dominantní postavení mezi ochrannými plyny (a často se používá i pro výrobu směsných plynů, kde obvykle tvoří hlavní složku). Hustota Ar je 1,784 kg.m-3 (cca 1,4x těžší než vzduch), což přispívá k efektivnosti a velmi dobré schopnosti ochrany, především při svařování v základních polohách. Má však nízkou citlivost na proudění vzduchu.

Ar ochrana je nejběžnější i z cenových důvodů. Cena je však závislá na jeho čistotě. Pro účely svařování se Ar dodává v tlakových lahvích v plynném stavu, s plnicím tlakem 20 a 30 MPa. Pro větší odběry se používají svazky lahví nebo zásobníky na Ar v kapalném stavu. Podle normy ČSN EN 1089-3 se barevné značení Ar tlakových lahví provádí tmavě zeleným pruhem v horní zaoblené části lahve.

Helium

Helium (He) je druhým použitelným typem inertního plynu, který je také jednoatomový, bez barvy a zápachu. Ve vzduchu je obsaženo v malém množství, proto se obvykle vyrábí separací z některých druhů zemního plynu, kde se He vyskytuje v množství kolem 1 %. Jeho cena je vzhledem ke způsobu výroby vyšší než u Ar.

Helium je velmi lehký plyn s hustotou 0,178 kg.m-3 (cca 7x lehčí než vzduch), což snižuje efektivitu ochrany, proto se vyžaduje větší průtok plynu (2,5- až 3násobný oproti Ar). Zpravidla se instalují na redukčních ventilech měřidla průtoku pro Ar, proto pro lehčí He, resp. směs Ar+He musí být nastaveno průtočné množství zvětšené o korekční faktor. He má i vyšší tepelnou vodivost než Ar (obr. 1), takže tepelný výkon elektrického oblouku je vysoký. Ionizační potenciál má také vyšší (24,6 eV), a proto i napětí na oblouku musí být vyšší než při použití Ar. Oblouk se tak hůře zapaluje a je nestabilní při větší délce než oblouk hořící v Ar.

Pro horší ionizační vlastnosti se nepoužívá v takové míře jako samostatný plyn pro ruční a poloautomatické svařování, ale spíše ve směsích s Ar. Svařování v čistém He mimo jiné vyžaduje svařovací zdroje s vysokým napětím naprázdno (až 100 V), ale je vhodné pro mechanizované svařování. Díky vysoké tepelné vodivosti je přenos tepla v oblouku velmi vysoký, a proto se směsi s He používají pro svařování materiálů s vysokou tepelnou vodivostí větších tlouštěk. Použitím He ve směsi s Ar se zvýší hloubka závaru, resp. lze potom zvýšit rychlost svařování.

Helium se vyrábí s vysokou čistotou (min. 4,6) a limitovaným obsahem nečistot. Dodává se ve stejném stavu jako argon a barevné značení tlakových lahví se provádí hnědým pruhem.

Směsné plyny

Jednosložkové ochranné plyny při svařování nezaručují vždy požadovaný stabilní proces a pravidelný přenos kovu. Proto se často nahrazují směsmi dvou nebo více plynných složek. Nejpoužívanější inertní směs pro svařování Al a jeho slitin je Ar+He, kdy je helium přidáváno z důvodů zvýšení tepelného výkonu. Optimálním složením směsi je možné dosáhnout zvýšení stability procesu, snížení rozstřiku, zlepšení formování svarové housenky a zvýšení produktivity svařování (odtavovacího výkonu, hloubky průvaru, rychlosti svařování).

Směsi Ar a He tvoří samostatnou skupinu inertních plynů (I3). Množství obsahu helia ve směsi se pohybuje od 0,5 do 95 % (obvykle používané jsou směsi s 25–30 %, 50 % a 70 % He). Větší obsahy helia se již neprojevují tak významně, přitom však výrazně narůstá cena směsi.


Směsné plyny pro svařování Al s mikropříměsí

Mikropříměs je obecně menší než 0,5 %. Nejprve se začaly používat v Ar směsích, pro snížení emisí O3 (ozón). Používány byly příměsi CO a NO a obsah byl mezi 150 až 300 ppm (0,015 až 0,03 %) – dnes se pro Al používá především N2.

V těchto případech nehrají fyzikální či chemické vlastnosti příměsí žádnou roli. Tepelná vodivost, entalpie nebo elektrická vodivost a ionizační potenciál nemají vliv na chování elektrického oblouku. Vlastnosti přidaných plynů se posuzují z hlediska interakce mezi plynnou složkou a roztaveným materiálem.

Vliv malého množství dusíku při svařování Al a jeho slitin má pozitivní vliv na zvětšení průvaru (v porovnání s čistým Ar), zvětšení stability oblouku a zlepšení vzhledu svarové housenky.

Důležité vlastnosti plynů

Čistota je stanovena v ČSN EN ISO 14 175. Rosný bod je odkaz na obsah vlhkosti v plynu. Hraniční hodnoty jsou stanoveny pro každý druh plynu, odchylky při měření jsou jasnými důkazy o znečištění.

Zapalování elektrického oblouku je lepší a stabilita oblouku je vyšší, čím menší je ionizační energie a tepelná vodivost plynů (obr. 1). Tepelná vodivost (která se mění s teplotou) má výrazný vliv na přenos tepla do svaru a tím i na profil svaru.

Obr. 1. Vlastnosti ochranných atmosfér. Tepelná vodivost ochranných plynů velmi výrazně ovlivňuje: tvar svarové housenky, velikost (tvar) závaru a velikost tepelně ovlivněné oblasti.

Obr. 2. Vliv kinetické energie plynu při svařování střídavým proudem, metodou TIG Ar – vlevo, He – vpravo

Tvar a rozměr svarové housenky

Použitá ochranná atmosféra má velký vliv na tvar a rozměr svarové housenky. Přísadou He do Ar se dostává více tepla do svarové lázně a dochází k lepšímu natavení (smáčivosti), zvětšuje se závar a mění se průřez svarové housenky (obr. 3).

Obr. 3. Vliv působení Ar a He na tvar svaru (vlevo 100 % Ar, vpravo Ar + 70 %He)

Dochází tedy ke zlepšení geometrie svarů (širší a plošší housenka, závar hlubší a oblejší). Zároveň se však zvětšuje TOO, nicméně může se využít vyšší rychlosti svařování a kratší doby hoření oblouku (snižuje se tak i spotřeba přídavných materiálů). Dále se projeví další výhoda, a to redukce pórovitosti (především při MIG svařování – viz obr. 4). Všechny tyto aspekty mohou vést i ke zlepšení mechanických vlastností svarového kovu.

Obr. 4. Vliv plynů na redukci pórů při svařování Al

Výsledky výzkumných prací ověření vlivu Ar a He na svarové spoje vytvrditelných Al slitin, prováděné na ČVUT v Praze v Laboratoři výuky svářečských technologií, budou publikovány v příloze MM Science, v některém z příštích čísel MM Průmyslového spektra.

Ladislav Kolařík, Marie Kolaříková, Karel Kovanda, Petr Vondrouš, Jaroslav Kopřiva

FS ČVUT v Praze, Ústav strojírenské technologie; Linde Gas
Ing. Ladislav Kolařík, IWE
ladislav.kolarik@fs.cvut.cz

Reklama
Vydání #4
Kód článku: 130430
Datum: 10. 04. 2013
Rubrika: Komerční příloha / Spojování a dělení
Autor:
Firmy
Související články
Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Aktuální možnosti v laserovém svařování

Laserové svařování lze v dnešní době považovat za velice moderní technologii. Vysoké svařovací rychlosti, štíhlý svar a z toho plynoucí výhody jsou pozitiva, která umožnila začlenění této metody do progresivních výrobních technologií. Tento článek si klade za cíl představit aktuální možnosti laserových svařovacích technologií.

HiLASE - superlasery pro skutečný svět

Lasery nové generace, jež doposud nemají ve světě obdoby, se vyvíjejí a testují v nově postaveném centru HiLASE v Dolních Břežanech u Prahy. Využití najdou v průmyslu i ve výzkumu. V nové budově působí téměř 60 laserových specialistů a techniků, z nichž přibližně polovina je ze zahraničních, často i velmi renomovaných pracovišť.

Související články
Technologické lasery a trendy vývoje za rok 2015

Letošní rok v oblasti laserových technologií byl neobyčejně bohatý na nové poznatky a přinesl i řadu nových jevů v metodice dalšího vývoje. Vznikala nová komplexní střediska laserového výzkumu a nás může těšit, že ani Česká republika nezůstala pozadu. Rozvíjí se program HiLASE, zaměřený na laserové technologie a vývoj optických komponentů, a nedávno bylo slavnostně otevřeno i středisko ELI Beamlines – Extreme Light Infrastructure – jako součást evropského plánu budování center nové generace vybavených nejvýkonnější technikou vhodnou pro naplnění programu bádání až na samé hranici poznání.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Vybrané aspekty svařování vysokopevnostních ocelí

Společnost Strojírny Prostějov, a. s. se specializuje na výrobu technologicky náročných svařovaných ocelových konstrukcí a svařovaných dílců pro obráběcí, stavební a dopravní stroje a zařízení pro těžbu surovin. Více jak 95% zdejší produkce představují zakázky pro německý, švýcarský a švédský trh.

Průmyslové lepení není jen spojování materiálů – jak to vidí Kaletech

Představujeme vám dodavatele nejkvalitnějších technologií pro průmyslové lepení, českou společnost Kaletech, která dodává technologie švýcarského výrobce Robatech. Svým klientům nabízí mnohaleté zkušenosti při aplikacích průmyslových lepidel napříč různými odvětvími průmyslu.Jedná se zejména o technologie pro aplikaci lepidla s možností sprejování, nanášení v housenkách, bodech, nebo celoplošným nánosem.

Moderní výukové systémy a laboratoře

O školství se traduje, že je velmi rigidní a rychlý rozvoj nových technologií lze jen velmi obtížně promítnout do současné výuky. Vše je ale nakonec hlavně o lidech. Jak se se současnými trendy v oblasti spojování materiálů vypořádává výuka na Ústavu strojírenské technologie na Fakultě strojní na ČVUT v Praze, a ne jen na to, jsme se ptali vedoucího tohoto ústavu docenta Ladislava Kolaříka.

Vliv složek ochranných atmosfér na WAAM

Svařování v současné době není už pouze technologií ke spojování materiálů. S rozvojem aditivní výroby strojních součástí lze tento proces využít také pro výrobu komplexních a geometricky složitých součástí. Technologie WAAM využívá svařování pro vrstvení jednotlivých svarových housenek do tvaru vyráběné strojní součásti a je charakterizována mnoha proměnnými – mimo jiné i účinky ochranné atmosféry. Cílem příspěvku je zhodnotit vliv jednotlivých složek ochranných atmosfér používaných pro MAG svařování.

Jak se stát leaderem ve výrobě důlního zařízení

Moravská společnost Ferrit, s. r. o., se za 25 let působení v těžařském průmyslu stala světovou firmou v projektování a výrobě důlní závěsné dopravy. Zároveň je průkopníkem v oblasti vývoje a výroby důlních akumulátorových lokomotiv a jako jediná na světě vyrábí speciální lokomotivu, tzv. lokobagr, pro údržbu a čištění kolejové tratě a prostoru kolem kolejiště v hlubinných šachtách. Jejich stroje pracují v uhelných a rudných dolech napříč všemi kontinenty.

Plazmová povrchová úprava nanovlákených polymerních struktur

Technologie plazmových povrchových úprav spočívá v navázání funkčních skupin na povrch řetězce polymeru v plazmovém výboji. Jedná se převážně o hydroxylové skupiny. Nepolární charakter povrchu materiálu se tímto mění na polární, tedy hydrofobní povrch se stává hydrofilním či naopak. Tato technologie nachází stále širší uplatnění v různých průmyslových, ale i medicínských aplikacích.

Tvoříme historii vodního paprsku

Každá investice do podniká je spojena s velkým očekáváním. Jistou dávku důvěryhodnosti ve správnou investice může dávat také historie firmy i samotné technologie. Technologie řezání vysokotlakým vodním paprskem Flow slaví v tomto roce již 50 let, resp. 40 let v případě abrazivního vodního paprsku.

Vplyv ochrannej atmosféry pri zváraní hliníkových zliatin

Ľahké neželezné kovy ako hliník, horčík, titán a ich zliatiny, ktoré sú používané najmä v automobilovom, leteckom a kozmickom priemysle, musia spĺňať vysoké a často protichodné nároky ako je napríklad dostatočná pevnosť pri zachovaní vysokej ťažnosti alebo dobrá korózna odolnosť. Inak povedané, využívajú sa tam, kde ich náhrada dostupnejšími materiálmi nie je možná. Na zváranie materiálov z ľahkých neželezných kovov je potrebné použiť takú technológiu zvárania, ktorá bude ich vlastnosti degradovať čo najmenej. Celý rad štúdií a doterajších praktických skúseností ukazujú, že väčšina problémov vznikajúcich pri konvenčnom zváraní oblúkovými metódami môže byť potlačená použitím laserového lúča.

Inovovaná fiber laserová centra

Dnešní výrobci plechových dílů vyžadují vysoce flexibilní, efektivní a inteligentní řešení. Nové inovace ve výrobě vláknového laseru Prima Power byly navrženy a vyvinuty tak, aby splňovaly tato očekávání. Platino Fiber Evo je nejnovější verzí platformy Platino s více než 2 000 instalací po celém světě, vylepšenou o důležité technologické inovace.

Laserová technologie Platino pro každého

Nová verze fiber laseru Platino od italského výrobce Prima Power je jeden z nejúspěšnějších produktů z celého portfolia společnosti. 2D laser postavený na více než konsolidované platformě ze syntetického granitu má na kontě více než 2 000 instalací po celém světě. Stroj byl vybaven a aktualizován důležitými technologickými inovacemi, které přispívají k tomu, že je ještě rychlejší, spolehlivější a produktivnější.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit