Témata
Reklama

Ukládání přesných obráběcích strojů na základ

Každý obráběcí stroj musí být uložen a připevněn na vhodný základ. Důvodů k uložení stroje na pevný základ je několik. Solidní základ stroje musí utlumit vibrace přicházející z okolí stroje, ať už jsou to vibrace blízkých strojů nebo vibrace celé budovy buzené např. jeřáby v hale nebo blízkou dopravní zátěží. Základ zpevní lože stroje a redukuje deformace způsobené pohyblivými hmotami spojenými s ložem.

Ondřej Svoboda

Jednatel a spolumajitel společnosti Misan. Vystudoval čtyřleté gymnázium. Z mimoškolních aktivit se věnoval prakticky denně sportu. Po ukončení doktorského studia na ČVUT a nástupu do zaměstnání si dálkovou formou doplnil vzdělání v elektrotechnice (výuční list) z důvodu získání oprávnění pracovat samostatně na zařízeních pod napětím (vyhláška 50). Jeho volba padla na Strojní fakultu ČVUT, specializaci „výrobní stroje a zařízení“. Po ukončení doktorského studia spojeného se zaměstnaneckým poměrem ve Výzkumném centru pro strojírenskou výrobní techniku a technologii RCMT na Fakultě strojní ČVUT v Praze pracoval po dobu jednoho roku ve výrobním závodě jednoho z japonských výrobců obráběcích strojů v Anglii. Poté přišel do rodinné firmy Misan, kterou jeho otec spoluzakládal. Věří, že směřování jeho firmy najde pozitivní odezvu v českém průmyslu, jehož budoucnost vidí právě v zaměření na složité a přesné výrobky vyráběné s nejvyšší produktivitou. 

Doc. Pavel Bach

Působí na výzkumném centru RCMT při ČVUT v Praze. Specializuje se na oblast kmitání a stabilitu obráběcího procesu.

Pevný základ je nutný vždy, když se na soustruhu předpokládá výroba nevyvážených obrobků. Správně provedený základ zlepší přesnost polohování i kvalitu obráběného povrchu. Dobrý základ je nezbytný, pracuje-li stroj v režimu statistického řízení procesů. I stroje, jejichž nosná soustava je dostatečně tuhá, je vhodné uložit na pevný základ kvůli správnému připojení podpůrných agregátů.

Reklama
Reklama
Reklama
Obr. 1. Pružně uložený základ stroje

K útlumu vibrací šířících se ke stroji z okolí je třeba izolovat boky základu stroje. Jestliže se však vibrace šíří od základů budovy nebo ze zemního podkladu stroje, je třeba mezi zeminu a základ stroje položit pružnou a tlumicí vrstvu (obr. 1). Potíže vždy redukuje dostatečně velká hmotnost základu stroje.

Ukotvením se zvýší tuhost lože stroje

Lože běžných strojů mají dostatečnou tuhost k zachycení provozního zatížení i běžných vibrací. Dlouhá lože a lože přesných strojů však vyžadují uložení na takový základ, který zvýší jejich tuhost. U nekotveného lože se tuhost celku zvýší dvakrát. Ukotvením lože na správně dimenzovaný základ se tuhost celku zvýší až čtyřikrát (obr. 2).


Obr. 2. Ukotvení stroje na základ. Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Snížení deformací od pohyblivých hmot

Ukotvením lože na základ se sníží deformace od pohyblivých částí stroje. Výsledný celek má totiž až čtyřikrát větší osový průřezový modul, kde b je šířka soustavy stroj-základ a h je jeho výška (vzorec v obr. 3). Deformace stroje a základu od přemísťovaných hmot jsou nepřímo úměrné tomuto modulu.


Obr. 3. Snížení deformací stroje kotvením na základ
. Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Nevyvážené obrobky na soustruhu

V případě, že se počítá se soustružením nevyvážených obrobků, je kotvení stroje k základu nutné, protože nevyvážení zhoršuje kvalitu obrobku a může v extrémních případech i převrhnout stroj. Vibrace vyvolané nevyvážením rotujícího obrobku narušují nosnost základové zeminy, která, v nejhorším případě, poklesne až na úroveň nosnosti kapaliny. Proto se doporučuje utužení základové zeminy nebo provedení hlubších základů. Vyšší hmotnost základů stroje zmírní tyto problémy.

Vysoká přesnost polohování a kvalita povrchu

Jestliže je požadována od stroje vysoká přesnost polohování a kvalita obrobeného povrchu, je třeba zajistit velmi tuhý základ. Je třeba si uvědomit, že deformuje-li se základ o 5 μm v místě kotevního šroubu, vyvolá to chybu polohování ±20 μm ve výšce 2 m nad základem (obr. 4). Málo tuhý základ se projeví také zhoršenou kvalitou povrchu, protože amplitudy chvění, které je vždy na stroji přítomné, se v místě nástroje zvětší.


Obr. 4. Chyba polohování v důsledku deformace základu. Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Je-li produkce stroje sledována v systému statistického řízení výrobního procesu, vyžaduje se podstatné snížení rozměrových tolerancí obrobků. Z toho důvodu je nutné uložení a kotvení stroje na dobře dimenzovaný základ. Kromě toho, zejména u velkých strojů, je vhodné mít přímé odměřování a jeho konstrukce by měla být odolná proti teplotním deformacím. Měly by se také používat pouze tuhé upínací přípravky a stabilní nástroje.

Těžké stroje, jako např. obráběcí centrum Okuma MA-600HII, jsou uloženy ve třech bodech. Lože těchto strojů je dostatečně tuhé samo o sobě. Avšak systémy automatické výměny nástrojů (ATC) a automatické výměny palet (APC) přesto deformují svou vahou lože v místě spojů. Kromě toho se při provozu stroje mění poloha těžiště APC a ATC vůči loži. Z toho důvodu musí základová deska podpírat i ATC, APC, včetně elektroskříně. Pro stroje, které jsou podepřeny ve více než třech bodech, se solidní základ vyžaduje v každém případě.

Dopravní vibrace, chvění od jeřábů a od okolních strojů

Mají-li vibrace vysoké frekvence a malé amplitudy, postačí pod základovým blokem utužit zeminu, jak ukazuje obr. 2. Avšak frekvence nižší než 20 Hz a vysoké amplitudy nebo silné otřesy vyžadují navíc i hltič rázů a nízkofrekvenčních vibrací (obr. 5). Kromě vlastního základového bloku, ke kterému je stroj kotven, musí být vytvořena i armovaná základová vana. Toto řešení se používá u brusek nebo lisů. Chrání samozřejmě i okolí proti vibracím generovaným strojem.


Obr. 5. Základ s hltičem rázů a vibrací. Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Vliv armování na tuhost a pevnost základu není třeba zvlášť zdůvodňovat. Horizontální ocelové pruty zachycují ohybová namáhání, vertikální pruty smyková napětí. Doplňme ještě požadavek udržení hladiny spodní vody minimálně 1 m pod zhutněnou zeminou. Plovoucí vyrovnávací betonový potěr není přípustný. Není-li vyhnutí, lze akceptovat jako pojivo betonového potěru epoxidovou pryskyřici, přestože má mírný sklon k tečení.

Neadekvátní základy v zeminách s nízkou únosností mohou způsobit nepřípustný náklon těžkých strojů. V takovém případě je nutné uložit základový blok na piloty. Je potřeba důrazně upozornit na nevhodnost propojení armované základové desky nebo bloku stroje se základy budovy. V takovém případě se rezonanční kmitání budov přenáší plně i na stroj s rizikem jeho poškození.

Výztuž betonových základů a kotevní šrouby

Výztuž (armování) základů je nutná, neboť čistý beton nesnáší ohybové ani smykové napětí, i když snese vysoké tlakové namáhání. Ohybové momenty vyvolávají v základovém bloku jak ohybové, tak smykové napětí. Pohyblivé hmoty obráběcích strojů mění smysl napětí z pozitivního na negativní, viz obr. 6. Tyto změny zachytí ocelová výztuž základu.


Obr. 6. Napětí v základovém bloku
. Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Firma Okuma nahradila starý typ kotevních šroubů novým, úspornějším typem, viz obr. 7. Nový typ kotevního šroubu se zapouští do vrtaného otvoru, který je pak vyplněn speciální směsí. Vyhneme se tak problémům se smršťováním dříve používané betonové malty při tuhnutí a současně je konstrukce úspornější na spotřebu materiálu.

Obr. 7. Vlevo starý typ kotevních šroubů, vpravo nový typ s naznačeným způsobem plnění otvorů

Pro zalévání kotevních šroubů ve vyvrtaných otvorech se osvědčil materiál Pagel-V1/50 (0–5 mm), což je malta dobře tekutá až 90 minut po smíchání s vodou i při nízkých teplotách. Malta v otvoru mírně a rovnoměrně expanduje a pevně přilne k okolnímu betonu základu. Je rychle tuhnoucí, nesmrštivá, odolná mrazu a po ztuhnutí i oleji a vodě. K míchání zalévací směsi se používají nízkootáčkové mixéry, které zaručí nízký obsah vzduchových bublin ve směsi a tím i její správnou pevnost. Materiál Pagel se dodává jako suchá malta. Míchání je předepsáno tak, že se ve vhodné nádobě připraví 2/3 potřebné vody, do níž se přidá suchá malta, a vše se míchá asi tři minuty. Dolije se zbytek vody, směs se míchá další dvě minuty a ihned se zalévá do připravených kotevních otvorů pomocí nálevek nebo hadic. Aplikace vyžaduje pečlivé vymytí vyvrtaných kotevních otvorů a sycení okolního betonu vodou po dobu 6 až 24 hodin. Po zalití je třeba chránit maltu před rychlým výparem vody. Kotevní šrouby musejí být zhotoveny z černé nepovlakované oceli. Nárůst objemu malty během 24 dnů je 1 %.

Kotvení pomocí epoxidové pryskyřice

Používá se epoxidová pryskyřice vhodná pro kotvení do betonu s vysokou přilnavostí k betonu, kameni i oceli. Je odolná proti chemikáliím a vytváří velmi pevné spoje. Kotevní otvory se plní speciální směšující kartridží. Epoxid tuhne v otvoru 24 hodin při 20 °C (viz obr. 8).

Obr. 8. Postup zalévaní kotevního šroubu epoxidovou pryskyřicí

Vlastnosti betonu pro základy obráběcích strojů

Beton je materiál objemově stálý jak na vzduchu, tak pod vodou. Roztažnost betonu je stejná jako roztažnost oceli. To je výhodné pro armovaný beton. Beton tuhne asi 90 minut od namíchání směsi cementu s vodou. Do té doby musí být finálně zapracován do formy. Aby hydratace cementu proběhla správně, musí být přidána voda o hmotnosti 40 % hmoty cementu. Větší i menší množství vody vede k drastickému poklesu kvality betonu. Aby se zabránilo úniku vody a cementu mimo základ, je třeba vyložit základovou jámu před litím nepropustnou fólií.

Závěr

Základy obráběcích strojů jsou velmi důležité. Proto firma Okuma zaručuje přesnost a výkonnost svých strojů, jen když jsou základy a kotvení správně provedeny. Tloušťka základů předepsaná ve firemní dokumentaci strojů je vždy dostatečná, je-li kvalitní armování a beton. Objeví-li se v základu trhlina, je to důkaz nekvalitního provedení. I když příprava a realizace základů si vyžádá určitý finanční obnos (zejména u velkých strojů) a přináší řadu nesnází ve výrobě (prašnost, hluk a nepořádek), to vše je v porovnání s cenou nového stroje a zejména se ztrátami spojenými se snížením přesnosti a spolehlivosti provozu nového zařízení zcela zanedbatelné.

Ondřej Svoboda, Pavel Bach

Misan

o.svoboda@misan.cz

www.misan.cz

Reklama
Vydání #6
Firmy
Související články
Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Prediktivní diagnostika přesnosti CNC strojů

Jak přesný je náš stroj? Můžeme jeho parametry nějak zlepšit? Je stále ještě ve stavu, který předpokládáme? Často je obráběcí stroj pro uživatele černou skříňkou, která v optimálním případě produkuje shodné výrobky. Nemusí to tak zůstat a stav strojů lze i cíleně zlepšovat.

Související články
Přesnost zvyšující produktivitu

Zakoupení obráběcího centra Pama umožnilo společnosti Tajmac-ZPS zvýšit nejen její celkovou produktivitu, ale také geometrickou přesnost při výrobě důležitých komponent pro její vícevřetenové automaty.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Kloubový robot uvnitř stroje

V oboru obráběcích strojů není potřeba japonskou společnost Okuma podrobně představovat. Je známá svým širokým sortimentem soustružnických, frézovacích a brousicích číslicově řízených obráběcích strojů. Nyní na trh přináší vlastní automatizační řešení v podobě robota Armroid.

Novinka z varnsdorfské líhně

Přední evropský výrobce obráběcích strojů, TOS Varnsdorf, letos představil nečekanou novinku, která významně rozšiřuje nabídku výkonných obráběcích strojů z varnsdorfské líhně.

Pro větší efektivitu ve výrobě

Spolupráce mezi výrobcem obráběcích strojů Hurco a dodavateli automatizovaných nakládacích systémů má za následek vyšší produktivitu a větší výnosy. Automatizované nakládání umožňuje rozšíření kapacity v kusové a malosériové výrobě bez potřeby dalšího personálu pro obsluhu strojů. Nakládací roboty je možno také využít v bezobslužných směnách nebo o víkendech.

Československá stopa u nového rekordu

Nový rekord počtu návštěvníků jsme zaznamenali na letošním technologickém setkání WFL Millturn Technologies.

Vlajková loď pětiosého obrábění

Český výrobce obráběcích strojů Kovosvit MAS v letošním roce slaví úspěch se svojí high-tech produkcí, zejména s pětiosými vertikálními obráběcími centry řady MCU. Tyto stroje se daří firmě umísťovat na náročné trhy Evropské unie i jinde ve světě, cenné reference sbírají především v leteckém průmyslu.

Optimalizace soustružení korozivzdorných ocelí

Použití korozivzdorných ocelí pro inženýrské aplikace vždy do určité míry vedlo k technickému paradoxu. Zatímco konstruktéři jsou nadmíru spokojeni s tím, jaké pevnostní vlastnosti a korozní odolnost tyto běžně používané materiály nabízejí, výrobní inženýři už jsou asi méně okouzleni jejich typickým deformačním zpevňováním a všeobecně špatnou obrobitelností. Avšak průmyslovými odvětvími, jako jsou výroba čerpadel a ventilů, výroba zařízení pro ropný a plynárenský průmysl, automobilový a letecký průmysl, jsou součásti z korozivzdorných ocelí výslovně požadovány i nadále.

Vyvrtávání hlubokých otvorů

V současné době jsou kladeny stále vyšší nároky na nástroje pro obrábění. Čím dál více se obrábí těžkoobrobitelné a různé nestandardní materiály. K tomu jsou obrobky po konstrukční stránce čím dál složitějšími.

Plnění požadavků na čistotu ve výrobě

Firma Rosler vyvinula pro výrobce systémů škrticích a výfukových klapek kompletní systém automatizovaného obrábění. Tento systém pokrývá operace od převzetí obrobku po třískovém obrábění přes proces surf finishingu a jemného čištění, nanesení kódu datové matice až po zabalení dílů do KLT obalů a jejich přesun do stohovacích kontejnerů.

CNC řízení pro rychlostní a multifunkční obrábění

Výsledek obráběcího procesu v parametrech přesnost/rychlost/povrch je dán mnoha faktory na straně stroje, nástrojů, způsobu programování a upínání, přičemž může existovat i více cest k jednomu stanovenému cíli. V tomto článku bychom se chtěli zaměřit na CNC řídicí systém, který je dnes bezpochyby podstatnou a nenahraditelnou složkou tohoto procesu. Řídicím systémem přitom většinou rozumíme jak vlastní řídicí počítač, tak i pohony os a vřeten a systémy odměřování polohy.

Multifunkční obráběcí centra

Tento typ obráběcích center patří do bouřlivě se rozvíjející skupiny CNC obráběcích strojů. Představuje typ obráběcího stroje, který reflektuje rostoucí požadavky uživatelů na obrobení součásti při jednom upnutí. Ve své podstatě jde o CNC stroje sdružující dvě základní operace třískového obrábění, a sice soustružení a frézování, do jednoho stroje. Kromě tohoto atributu mají tyto stroje i jiné vlastnosti, které budeme dále diskutovat.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit