Témata
Reklama

V čele nejúspěšnějšího průmyslového podniku v Německu

Příběh generálního ředitele a předsedy správní rady společnosti DaimlerChrysler Jürgena Schremppa tak trochu připomíná postup klasických selfmademanů, kteří se sami vypracovali a vlastním úsilím dosáhli výjimečných postavení.

Z předběžných výsledků hospodaření světových průmyslových podniků v letošním prvním pololetí vyplývá, že mezi nejúspěšnějších deset náleží čtyři reprezentanti automobilového průmyslu - General Motors, Ford, DaimlerChrysler a Toyota. Pokud jde o Evropu, na prvním místě se ze všech automobilek nachází DaimlerChrysler, která je natolik úspěšná, že je zároveň považována za vůbec nejlepší průmyslový podnik v Německu. To je velmi významné, protože jde o hospodářsky nejvyspělejší zemi starého kontinentu.
Velkou zásluhu na této skutečnosti má bezesporu vedení společnosti a jeho systém řízení, o který se velkou měrou zasloužil generální ředitel a předseda správní rady Jürgen Schrempp. Jaké poučení mohou v jeho životním příběhu a samotné práci hledat ostatní manažeři? Schrempp pochází z Freiburgu, kde se narodil v roce 1946. Jeho příběh zpočátku trochu připomíná postup klasických selfmademanů, tedy oněch průkopníků řady oborů, kteří se sami vypracovali a vlastním úsilím bez možnosti hlubšího vzdělání dosáhli výjimečného postavení. Schrempp totiž základní škole opravdu mnoho pozornosti nevěnoval, ani vlastně nedokončil střední školu, ale zato se vyučil automechanikem v jedné garáži spojené s autoopravnou náležející firmě Daimler-Benz. A to rozhodlo o jeho dalším životním osudu.
Reklama
Reklama
Reklama

Daimler-Benz

Společnost tohoto jména má ve světě podnikání oprávněně významné místo. Tento německý koncern automobilového a strojírenského průmyslu se sídlem ve Stuttgartu, který vyrábí zejména prvotřídní osobní vozy (například známou značku Mercedes od roku 1900), sice vznikl v roce 1926, ale jeho kořeny sahají dále do minulosti. U jeho kolébky stáli dva muži. Prvním byl Gottlieb Wilhelm Daimler (1834 - 1900) a druhým Carl Friedrich Benz (1844 - 1929) - němečtí technici a vynálezci. Oba se například podíleli na sestrojení prvního rychloběžného automobilového motoru. Benz v roce 1878 zkonstruoval vůbec první dvoutaktní stacionární motor a v roce 1885 tříkolku s jednoválcovým čtyřtaktním motorem a elektrickým zapalováním. O rok později pak společně s Daimlerem postavili čtyřkolový automobil se spalovacím motorem. Benz byl velmi podnikavý, a tak si ještě v roce 1883 založil vlastní firmu s názvem Benz & Cie, Rheinische Gasmotoren fabrik Mannheim. Daimler se jako továrník uvedl v roce 1890, když si nechal zapsat podnik s obdobnou činností Daimler-Motoren-Gesellschaft. Obě tyto firmy se pak ve zmíněném roce 1926 spojily a vznikl kolos zvaný Daimler-Benz AG.

Jürgenovy začátky

Otec mladému Jürgenovi dobře radil, že když chce uspět ve firmě takového jména, musí se neustále vzdělávat a zvyšovat si kvalifikaci, a tak Schrempp rychle dohonil maturitní látku a pak úspěšně zvládl univerzitu, kde získal inženýrský titul. A opět se vrátil ke společnosti Daimler-Benz. Prodával vozy, intenzivně vstřebával taje marketingu, který sem pronikal ze zámoří a udivoval nadřízené smyslem pro inovace. Vedení v něm brzy rozpoznalo nevšední nadání, a tak není divu, že byl vyslán jako obchodní zástupce do zahraničí. Nejdříve to byla Jihoafrická republika, kde působil celkem osm let. Bylo to pro něj významné období, neboť zde získal cenné ostruhy jak v oboru služeb zákazníkům, tak i v jedné z řídicích funkcí zdejšího firemního závodu Daimler-Benz na výrobu nákladních automobilů.

Severní Amerika, jižní Afrika

Schrempp se velmi osvědčil, a proto ho poslali dělat to, čemu se lidově říká "vozit dříví do lesa". Ano, mladý německý manažer dostal za úkol přemístit se z Kapského Města do Clevelandu v americkém státě Ohio, kde měl na starosti prodej nákladních aut s německou značkou. To byla těžká práce v zemi takových gigantů, jakými jsou General Motors, Ford a Chrysler a kde již působila velmi tvrdá konkurence z Japonska. Říci, že neuspěl, by představovalo zjednodušené hodnocení jeho amerického působení. Výstižnější je určitě tvrzení, že nevýdělečný podnik včas uzavřel a na dané poměry vcelku výhodně prodal. Alespoň tak to hodnotili šéfové ve Stuttgartu, když ho poslali zpět do Kapského Města. Tentokrát do funkce prezidenta Daimler-Benz pro celý region jižní Afriky.
Schrempp se jako liberálně zaměřený člověk nebál překročit to, čemu mnozí říkají meze, které by prý byznysmani neměli narušovat při působení v cizí zemi. Řeč je o tom, že se veřejně kriticky vyjadřoval o apartheidu. Nešlo o politiku, nýbrž jen o humánní pohled na negativní společenský jev, který ve svých důsledcích brzdil i samotný rozvoj zdravého obchodu. Jistě není třeba zdůrazňovat, že tyto Schremppovy postoje neunikly pozornosti místních vůdců hnutí proti rasismu, což platilo zejména o Nelsonovi Mandelovi. Budoucí prezident se s německým podnikatelem spřátelil a sblížil do takové míry, že jeho obchod měl v zemi i po změně režimu příznivé podmínky a on sám se stal honorárním konzulem Spolkové republiky v Jihoafrické republice. O jeho vztahu k této zemi jistě svědčí skutečnost, že i poté, co byl přeložen přímo do stuttgartské centrály, si v Kapském Městě ponechal svůj dům a část loveckého revíru v rezervaci nedaleko známého Krugerova národního parku.

Stuttgart

Návrat do Stuttgartu v roce 1987 nebyl příliš veselý. Schrempp se sice stal mužem číslo 2 ve výrobě nákladních automobilů, ale brzy se dostal do konfliktu s lidmi, kteří byli odpovědni za vnitřní chod této významné sekce firmy. Vytýkal jim, že jejich vinou se firma ocitá ve válce sama se sebou, což bylo naprosto odlišné od způsobu, jakým byly vedeny zahraniční filiálky. Není divu, že již po dvou letech bylo nutné s "nepohodlným radikálem" Schremppem opět něco podniknout. Tehdejší nejvyšší šéf společnosti Edzard Reuter velmi dobře chápal, o co jde, a chtěl tohoto velmi schopného a teprve 43letého manažera náležitě využít. Proto se zasadil o to, aby se Schrempp stal generálním ředitelem společnosti Dasa, což je aerokosmická skupina v rámci komplexu Daimler-Benz.
Reuter věděl, co dělá, protože Dasa se na konci 80. let nacházela v nedobrém stavu, a tak nechal jejímu nově jmenovanému představiteli maximální volnost manévru. Schrempp toho využil a ihned začal energicky s reformou. Čtyři odděleně a nekoordinovaně působící letecké provozy sloučil do jediného, propustil staré vedení a alespoň pro začátek se sám ujal řízení všech poboček. Samozřejmě se dostával do situací, kde skřípěly zuby a sršely blesky z očí i úst. Avšak nebylo vyhnutí. Po několika málo letech se mu podařilo vytáhnout společnost Dasa z nejhoršího a přeměnit ji ze změti rozdrobených podniků na světově uznávaný produkční subjekt letecké techniky, jehož podíl na stavbě evropských letounů Airbus představuje úctyhodných 38 procent. Stejné nebo podobné platí i o vývoji a výrobě satelitů, nosných raket a leteckých motorů.
K jedné z největších Schremppových vlastností jistě patří odvaha k riziku. Dokazuje to zejména jeho tah, jakým doslova ohromil řadu lidí z evropského aerokosmického podnikání, když vyvolal jednání s americkou společností Boeing, největším konkurentem Airbusu, na téma spolupráce na obřím dopravním letounu, kterému se již začíná říkat "superjumbo". Schrempp také dokázal vybojovat pro svoji firmu Dasa takové obchodní výhody, jako například závěrečnou montáž dvou nejnovějších typů letounů Airbus A321 a A319 v jejím závodě v Hamburku. Nutno dodat, že jde o vůbec první kompletaci těchto evropských letounů mimo území Francie.

Do čela gigantu

Přišel rok 1994. Reuter si jednoho dne udělal se Schremppem schůzku a sdělil mu, že si ho vybral za svého nástupce do čela celé společnosti. Jistě šlo nejen o spravedlivé ocenění Schremppova obchodního talentu, pracovního elánu, smyslu pro inovace a řídicích kvalit, ale především o bianko šek, který ho zavazoval k nezbytným změnám v samotném pojetí Daimler-Benz. Tradice této staré německé firmy byla totiž jednou věcí, před kterou odborníci i zákazníci jistě museli smeknout, ale její přítomnost s přebujelou administrativou a ztrátami na výnosech a hlavně budoucnost ve světle nových trendů světového obchodu již nevypadaly tak růžově. Schrempp tuto nabídku, která se vlastně rovnala tvrdé výzvě, přijal. A tak se o rok později, v květnu 1995, kdy mu do padesátky chyběl rok, stal předsedou správní rady a generálním ředitelem společnosti, ve které kdysi začínal jako učedník.
Rok důkladně studoval celou strukturu Daimler-Benz shora dolů a zdola nahoru, než se odhodlal k radikálním řezům. Bylo to od něho uvážlivé, protože každý z těchto kroků byl nejen dynamický, ale i dokonale promyšlený. Ironií osudu se jistě stalo, že první opatření zamířil přímo proti dosavadní hierarchii vedení, kterou až dosud pěstoval samotný Reuter. Schrempp doslova jako železným koštětem "vymetl" přes dvě třetiny lidí z vedoucích a administrativních pozic. Bylo to kolem 2000 pracovníků, kteří firmě nepřinášeli vůbec žádný užitek. Nešlo mu o zeštíhlování pro zeštíhlování, ale o metodu mít správné lidi na správných místech pro správnou dobu. Na druhé straně se totiž ukázalo jako nezbytně nutné přijmout nových 12 000 zaměstnanců patřících do kategorie "modrých límečků", kteří měli co říci především k uvádění nejnovější technologie do praxe. Jelikož se Daimler-Benz ve stejné době ocitl v červených číslech se ztrátou 3,4 miliardy dolarů, Schrempp provedl restrukturalizaci s tím, že celkový počet výrobních jednotek snížil z 35 na 23, přičemž každé uložil kapitálovou návratnost ve výši 12 %. Současně se rozešel s neprosperující holandskou leteckou firmou Fokker, která udělala do bilance Daimler-Benz díru o velikosti 1,4 miliardy dolarů a veřejně se přiznal k chybě, neboť to byl on sám, kdo ji v roce 1993 kupoval.
Další velký boj musel svést s některými vysokými činiteli uvnitř společnosti. Především to platí o Helmutovi Wernerovi, který řídil výrobu všech vozů značky Mercedes. Tento manažer nechtěl pochopit Schremppovo stanovisko, že v nových podmínkách konkurence, které vyvolávají sebeobranné reflexy v podobě fúzí a spojování firem, je už neudržitelné, aby i tak slavný Mercedes působil individuálně. Po tvrdé přestřelce byl nakonec Mercedes zapojen do Schremppových otěží u Daimler-Benz a sám Werner odešel.

Fúze

A pak došlo k největšímu Schremppovu manažerskému počinu. Datum 7. květen 1998, věc - oznámení do světa, že po čtyřech měsících tajného jednání došlo k dohodě o spojení významné americké automobilky Chrysler s největší německou firmou ve stejném oboru, tedy s Daimler-Benz. 12. prosince stejného roku byla tato úmluva stvrzena podpisy nejvyšších činitelů obou společností, název nového subjektu zní DaimlerChrysler. Předsedové obou těchto částí, tedy Jürgen Schrempp za německou a Bob Eaton za americkou, se stali jejími CO chairmen aneb spolupředsedy s tím, že v roce 2001 měl být právě Schrempp jejím předsedou. Jde tedy o gigant, který má úctyhodnou bilanci. Detroitský Chrysler se mohl před spojením vykázat prodejem téměř 2,9 milionu vozů typů Chrysler, Plymouth a Jeep s obratem 61,1 miliardy dolarů a ziskem 4,7 miliardy dolarů, zatímco mnohem širší spektrum výrobků firmy Daimler-Benz od automobilů až po letadla představuje ve stejné době obrat 69 miliard dolarů a zisk 3 miliardy dolarů.

Vládnutí německého šéfa

"Věřím v tvořivou stránku zaměstnanců," říká Schrempp a dodává: "Věřím v demokracii. Vyslechnu všechny strany, protože to, co se počítá, je správný argument. Avšak rozhodnutí už není záležitostí žádné většiny, žádného výboru, protože odpovědnost má vedoucí. Debatu nelze vést do nekonečna. Rozhodující faktor v konkurenci je rychlost. Je lépe mít 80 % než čekat na 100 %."
Po třech letech společného "vládnutí" německého šéfa a amerického šéfa se v roce 2001 podle dohody stal jediným předsedou spojené DaimlerChrysler právě Jürgen Schrempp. Dynamický vývoj na trhu automobilů se pak odvíjel takovým způsobem, že se nakonec Němci stali hlavními manažery i na samotné americké půdě, když se například Schremppův přítel Dieter Zetsche na pomezí let 2001 a 2002 stal prezidentem Chrysleru v Detroitu. Nutno ovšem vidět, že celková recese se nevyhnula ani této společnosti. Hodnota jejích akcií spadla v roce 2001 o téměř 3 procenta a americká část společnosti (Chrysler) tehdy zaznamenala propad o takřka 300 milionů dolarů. Avšak v roce 2002 nastalo opět zlepšení. V prvním čtvrtletí zmíněného roku dosáhl zisk celé firmy DaimlerChrysler 3,1 miliardy dolarů, zatímco ve stejném období roku 2001 byla společnost ve ztrátě 3,8 miliardy dolarů. Tento příznivý trend se pak samozřejmě začal ihned projevovat i na hodnotě akcií. Jestliže v prvním čtvrtletí roku 2001 hodnota jedné akcie poklesla o 2,4 dolaru, pak za stejné období roku 2002 tomu bylo naopak - cena jedné akcie vzrostla o 2,7 dolaru.
Reklama
Vydání #9
Kód článku: 20994
Datum: 02. 09. 2002
Rubrika: Management / Ekonomika
Autor:
Firmy
Související články
Silný výkon českého zpracovatelského sektoru

Od začátku roku na internetových stránkách www.mmspektrum.com ve speciální sekci přinášíme ve spolupráci se společností IHS Markit měsíční reporty indexu nákupních manažerů (PMI), který je nejvíce sledovaným obchodním průzkumem na světě a je pro svou schopnost poskytovat aktuální, přesné a často jedinečné měsíční indikace ekonomických tendencí oblíben mezi zástupci relevantních institucí a firem. Tento text přináší shrnutí prvního pololetí a výhled na další období.

Jaké má české strojírenství potenciál?

Analytická a výzkumná společnost CEEC Research opět po roce realizovala průzkum, který se zabýval mapováním potenciálu českého strojírenství. Vznikla Studie českého strojírenství 2017/H2, která přináší výsledky 101 uskutečněných osobních a telefonických interview realizovaných s klíčovými představiteli vybraných strojírenských společností. Studie byla slavnostně představena opět v prostorách Pražského hradu, tentokrát v Míčovně, za účasti generálních ředitelů českých firem, zástupců profesních svazů a organizací a politické sféry.

Investiční plán pro Evropu představen v Praze

Na pražském Žofíně se uskutečnila mezinárodní konference pod názvem Investiční plán pro Evropu, jež byla realizována Zastoupením Evropské komise ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR a Evropskou investiční bankou (EIB). Cílem setkání bylo přiblížit tzv. Junckerův balíček určený k posílení investic a tvorbě nových pracovních míst v Evropě. Konference se konala při příležitosti slavnostního otevření pražské kanceláře Evropské investiční banky, která chce posilovat svou přítomnost ve všech členských zemích EU.

Související články
Každá čtvrtá faktura v Evropě je zaplacena pozdě

Stálý přísun zakázek je pro firmu známkou úspěchu a dobře odvedené práce. Úspěch se ale stěží dostaví, pokud zákazníci za výrobky neplatí včas, v horším případě vůbec. Obchod je totiž dokončen až se zaplacenou fakturou. Podle průzkumu platební morálky, který uskutečnila mezinárodní inkasní agentura EOS KSI ve 12 zemích Evropy, je pozdě splacena téměř čtvrtina pohledávek. Nejvíce pozdních plateb v roce 2014 zaznamenaly firmy v Bulharsku a Polsku, nejméně v Německu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
O stavu ekonomiky a roli vůdců

V povídání s Janem Urbanem, vysokoškolským pedagogem, podnikovým poradcem, publicistou a autorem řady knih a článků, se prolíná řada myšlenek nedávno zesnulého profesora Milana Zeleného, i když se osobně nikdy nepotkali. Několik top manažerů a emeritních CEO, kterým jsme tento rozhovor poskytli před zveřejněním, doporučilo slova Jana Urbana tesat do kamene. V intencích uvažování excelentních ekonomů Zeleného i Urbana lze říci, že dosud panuje rozpor, který nastiňuje tento rozhovor: trend zaměňování popisu akce za akci samotnou se spíše prohlubuje místo toho, aby v praxi ustupoval – v politice, podnikání i ve vzdělávání.

Internetový vyhledávač dotací

Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky nabízí jednoduchý vyhledávač dotací. Na internetové adrese www.podporapodniku.cz najdete přehlednou webovou aplikaci, která dokáže zobrazit všechny aktuálně platné dotační nabídky. Zadáte stáří firmy, její velikost, místo realizace projektu a zvolíte oblast podpory a aplikace vyhledá nabídky, které zadaným parametrům odpovídají.

Podnikatelské prostředí není stabilní. Nemáme cenovou stabilitu

Mojmír Hampl je přední český ekonom, který se většinu svého profesního života věnuje problematice financí, měnové a fiskální politiky. MM Průmyslovému spektru poskytl rozhovor, kde se mimo jiné vyjadřuje k současné politice ČNB, k důvodům, proč Česká republika aktuálně nesplňuje podmínky pro přijetí eura, a proč je nutné provést zásadní reformy tak, aby veřejný dluh byl udržitelný.

Žijeme na dluh dalších generací

Petr Novák aktuálně zastává pozici Director of Automotive Operations ve společnosti JTEKT European Operations. Je zodpovědný za devět výrobních závodů ve Francii, Belgii, ČR, Anglii a Maroku. Obrat této divize čítající 4 000 zaměstnanců představuje 1, 2 miliardy eur.

Současné ceny energií jsou pro firmy likvidační

Pavel Janeček působí v energetice celý svůj profesní život. S redakcí MM Průmyslového spektra se podělil o své dlouholeté zkušenosti z plynárenského byznysu a o názory na řešení energetické krize v České republice. Navrhuje konkrétní východiska a apeluje na rychlé jednání české vlády.

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Fórum výrobních manažerů

Co vám v současné době dělá především v operativě řízení firmy největší vrásky na čele? Jsou to ceny energetických a materiálových vstupů, nedostatek surovin, plnění termínů zakázek, personální otázka či něco jiného? A jak se s tím potýkáte? Co se vám již podařilo stabilizovat?

Byznys je o přidané hodnotě

Česká ekonomika dlouhodobě vykazuje nerovnovážný stav. Budoucnost montoven, a to i úspěšných, nemá z dlouhodobého hlediska perspektivu. Pokud nezvýšíme konkurenceschopnost našich produktů, více se nezačleníme do ekonomiky eurozóny a pokud bude ČNB dále diktovat českému trhu, problémy budou podle kybernetika, podnikatele a manažera Libora Witasska přetrvávat.

Fórum výrobních manažerů

Silné rozkolísání cen energetických a materiálových vstupů stále není ustáleno, a bohužel se nezdá, že by tomu tak mělo v blízké budoucnosti být. Jak se vám daří tato skutečnost ve střednědobém výhledu promítat do stability vaší firmy? Byli jste již nuceni tento fakt zohlednit do cen vašich produktů? Spatřujete zde určitou nápomocnou roli státu?

Fórum výrobních manažerů

Jakým způsobem se projevuje navýšení energetických a materiálových vstupů v ekonomice vaší firmy? Daří se vám tento fakt promítat do cen vašich produktů? Je tato situace pro vás střednědobě udržitelná a jak by se podle vás měl stát v takových případech zachovat?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit