Témata
Zdroj: Makino

Výkonnější obrábění odlitků z hliníku

Společnost Makino uvedla na trh stroj a40 Special Edition (SE). Tato modernizovaná verze úspěšného horizontálního obráběcího centra a40 umožňuje při výrobě hliníkových odlitků další zvýšení výkonu. Nové vřeteno pro rychlost 20 000 min-1 zajišťuje rychlejší obrábění s použitím speciálních nástrojů PCD a vyšší kapacitu výměníku nástrojů, aby bylo možné dosáhnout ještě větší autonomie automatizovaných výrobních buněk.

Reklama

Kratší doba bez řezu znamená nižší náklady na obrobek

Společnost Makino dobře ví, že jedním z největších faktorů ovlivňujících náklady na kus je doba cyklu. Doba cyklu ovlivňuje počet potřebných strojů, ale má také dalekosáhlé dopady na náklady práce, podlahovou plochu, přívod médií a životnost nástrojů. Cílem společnosti Makino je dosáhnout nulových prostojů, a proto firma vybavila stroj a40 SE vlastní inteligentní technologií ROI (Reduction of Inertia, omezení setrvačnosti). Účelem tohoto souboru inovativních technologií je eliminovat z výrobního procesu neproduktivní dobu bez obrábění a umožnit tak uživateli udělat významný krok vpřed na cestě k nulovým prostojům.

Vylepšený výkon při obrábění hliníku s vřetenem s otáčkami 20 000 min–1

Vřeteno stroje a40 SE je konstruováno tak, aby dostálo specifickým nárokům při výrobě hliníkových odlitků. Jeho citlivá konstrukce s přímým pohonem dosahuje zrychlení na 20 000 min-1 za 1,5 s a zajišťuje spolehlivý chod upínače HSK-A63 a výkon, který je obvykle spojován s kuželovými závitníky o velikosti 30. Otáčky vřetene stroje a40 SE znamenají výrazné zlepšení oproti hodnotě 12 000 min-1 u starého modelu a40. Stroj a40SE tak umožňuje rychle provádět kompletní řezání závitů, neboť synchronizace otáček pro tuhé řezání závitů je až 6 000 min-1. Vysoká hodnota zrychlení a zpomalení vřetene stroje a40 SE zkracují dobu řezání závitu o 0,5–0,7 s na jeden otvor oproti běžným 400mm řešením horizontálních frézovacích strojů. Testy prokázaly, že stroj a40 SE dosahuje až 45% zkrácení celkové doby řezání závitů oproti konkurenčním strojům, což umožňuje výrazně snížit celkové náklady na vyrobený kus.

Čtyřosé horizontální obráběcí centrum a40 SE. (Zdroj: Makino)

Zásobník ATC60: ideální pro automatické procesy

Zásobník nástrojů stroje a40 SE nabízí kompaktní karuselovou konstrukci až pro 60 nástrojů (oproti 40 nástrojům u starší verze stroje a40). Tato robustní a mnohokrát vyzkoušená konstrukce se již osvědčila u všech obráběcích center Makino série a. Citlivé indexování zajišťuje rychlý přesun dalšího nástroje do požadované pozice a umožňuje dobu přípravy nástroje v rozmezí 2,9 s až 4,8 s. Systém Inertia Active Control (aktivní regulace setrvačnosti) automaticky vyhodnocuje celkovou hmotnost nástroje a přesněji optimalizuje zrychlení karuselu, aby bylo možné co nejvíce zkrátit dobu vyhledávání nástrojů.

Plně vybaven pro automatizaci

Stroj a40 SE přichází se vším, čeho je třeba pro jeho nasazení v automatizovaném výrobním prostředí. Výměník palet, kontinuální tlakové (CPH) horní online hydraulické potrubí (8 + 8 portů), robotické rozhraní a automatické dveře – to vše je součástí standardní výbavy.

Špičkový systém odvodu třísek a chladicí kapaliny

Stroje Makino jsou již dlouho známé vysoce účinnými systémy řízení teploty. Model a40 SE není výjimkou a přichází se špičkovým systémem odvodu třísek a chladicí kapaliny. Vnitřní strana krytování proti stříkající kapalině je celá zhotovena ze svislých a šikmých panelů. Speciální trysky na oplach vnitřních stěn (u svislých panelů) a vysazené oplachovací trysky (u šikmých ploch) zajišují efektivní odvod třísek a samočisticí funkci. Středový žlab je navržen tak, aby se v něm shromažovaly veškeré třísky a chladicí kapalina; vysokoobjemový odtok pak odvádí třísky do zdvihacího dopravníku. Vnitřní panely jsou provedeny jako jednodílné panely s ohyby (namísto vícedílné svařované a těsněné konstrukce), aby nemohly vznikat netěsnosti.

Reklama
Reklama
Reklama

Tento systém odvodu třísek a chladicí kapaliny, speciálně určený pro proces tlakového lití, zároveň díky hydrocyklonové filtraci zaručuje mimořádně vysokou čistotu chladicí kapaliny. Hydrocyklon zajišťuje čistou nádrž přívodem chladicí kapaliny filtrované na 20 μm a z nádrže je kapalina dodávána do čerpadla pro vřeteno s vnitřním chlazením a pro oplach kužele. Hydrocyklonová filtrace v chladicím systému výrazně snižuje vznik kalu (který při obrábění hliníku běžně vzniká) a prodlužuje tak servisní intervaly pro čištění nádrže.

Zcela nový design

Rok 2020 změnil náš pohled na svět. Z toho důvodu – ale nejen proto – se společnost Makino rozhodla přijmout nové motto „Příslib výkonu“. A abychom si tuto významnou změnu představili, byla nová firemní filozofie doprovázena výraznou změnou v designu strojů.

Související články
Na návštěvě u výrobce obráběcích strojů

Japonský výrobce obráběcích strojů Makino uspořádal na konci října ve svém bratislavském technologickém centru třídenní akci nazvanou TechDays. Měli jsme možnost se zúčastnit programu prvního dne, který byl určen pro zákazníky z České republiky a ze Slovenska. První den se akce zúčastnilo přibližně 60 hostů a 15 zástupců pěti partnerských firem, jež zde prezentovaly svoje řešení.

Automatizace plug and play bez programování

Automatizace má za úkol usnadnit život lidem pracujícím u obráběcích center a samozřejmě zvýšit produktivitu, zajistit stabilní kvalitu výroby a stát se úsporným opatřením v nelehkých časech. Pokud se podíváte správným směrem, nemusí být robotizace frézky nikterak nedosažitelná, i když jste třeba společnost skromnějších poměrů.

Zdraví a stroje

Nové technologie prodlužují průměrný i maximální věk člověka a zvyšují jeho schopnosti. Jejich použití je přitom v podstatě oborově neomezené a neexistuje snad oblast výzkumu, která by se nějakým způsobem nepromítla do vývoje pro medicínu – od elektroniky až po strojírenství.

Související články
Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Průmyslové inženýrství a jednoúčelové stroje

Harmonický výrobní proces není jen iluze. Cest a možností, jak dosáhnout souladu ve výrobě, je i v současné nelehké situaci bezpočet.

Strojírenské fórum 2018: Inteligentní výroba

Další z již tradičních setkání odborníků (nejen) z oblasti výroby – podzimní Strojírenské fórum – se odehrálo 8. listopadu, tentokrát v prostorách Ústavu výrobních strojů a zařízení a RCMT FS ČVUT v Praze.

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Inženýrská akademie ČR podporuje mezinárodní výzkum

Inženýrská akademie České republiky, z.s. (IA ČR) je organizace sdružující odborníky, jejichž společným zájmem je podpora a rozvoj technických disciplín odrážející technické, ekonomické, sociální, environmentální a kulturní potřeby společnosti. Byla založena v roce 1995 a jedním z jejích hlavních úkolů je rozvíjet a propagovat technické vědy a sbližovat výzkumnou sféru se sférou průmyslovou. Toho dosahují mimo jiné naplňováním cílů projektů, jejichž jsou řešiteli. Jedním z těchto projektů je projekt „Podpora mezinárodní spolupráce v inženýrském výzkumu“ programu EUPRO Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, který bude ukončen koncem roku 2016.

Preciznost, tuhost, rychlost

Může vertikální obráběcí centrum poskytovat rovnoměrně vynikající výkon ve všech třech kritériích uvedených v názvu článku? Dokonce i špičková centra mají tendenci zaměřovat se jen na jedno a v ostatních dvou hlediscích poskytovat určitý výkonnostní kompromis. A přesto lze u nového centra D800Z japonského výrobce Makino tyto tři atributy právem potvrdit.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Úspora vedlejších časů

V současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělánV současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělání a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci. í a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci.

Nový pohled na moderní CAM programování v praxi

Při své dennodenní praxi se odborníci firmy Grumant u svých zákazníků opakovaně setkávají s tím, že jsou programy připravovány přímo na strojích. Důsledkem toho jsou ztráty strojní kapacity a dále dochází ke ztrátě kontroly nad výrobním procesem z hlediska použitých strategií a řezných podmínek. Ani tam, kde se již používá CAM programování, nemusí být vyhráno. O tom, jak revolučně vidí CAM programování ve firmě Grumant, pojednává tento článek.

Progres v navyšování podílu na trhu

Skupina Plansee Group dosáhla v hospodářském roce 2017/18 konsolidovaného obratu 1,3 miliardy euro, což znamenalo nárůst o 11 % ve srovnání s předchozím obdobím. V rámci bilanční tiskové konference konané v Reutte o tom informovali členové představenstva Bernhard Schretter a Karlheinz Wex.

Stroj na středění klikových hřídelí

Je všeobecně známo, že kliková hřídel je jednou z nejkritičtějších součástek motoru s vnitřním spalováním a jedním z nejsložitějších a nejkomplexnějších dílů z hlediska obrábění. Potřeba přesného vyvážení klikové hřídele, která je rozhodujícím faktorem pro celkovou účinnost motoru, se stala ještě důležitější, jelikož výrobci automobilů usilují o snižování emisí CO2 prostřednictvím lepšího výkonu motoru a strategií spočívajících v odlehčování. Díky různým vylepšením, kterých se v průběhu let dosáhlo v procesech kování a odlévání, už mají neopracované komponenty klikové hřídele téměř požadovaný tvar s mnohem menším množstvím přebývajícího materiálu. To znamená, že na konečné klikové hřídeli je třeba obrábět méně částí. Přináší to s sebou také zvýšenou potřebu přesného vyvážení se zmenšenou velikostí protizávaží, které se při vytváření těžiště často provádí.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit