Témata
Reklama

Analýza rizik ve strojírenské výrobě

Zajišťování bezpečnosti je nedílnou a významnou součástí péče o kvalitu v organizacích, která je podchycena řadou právních předpisů v celé EU.

V České republice můžeme jmenovat několik stěžejních zákonů, které tyto bezpečnostní požadavky obsahují:

  • zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele;
  • zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, s novým navazujícím nařízením vlády č. 176/2008 Sb., které nabylo účinnosti 29. prosince 2009;
  • zákon č.102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků;
  • zákon č. 59/1998 Sb., o odpovědnosti za škody způsobené vadami výrobků;
  • nařízení vlády 378/2001 Sb. a zákoník práce.
Reklama
Reklama
Reklama
Nezávislá inspekce prověří shodu se všemi legislativními a bezpečnostními požadavky a doporučí nápravná opatření.

Technické požadavky na výrobky

Pro stroje a strojní zařízení má zásadní význam zákon 22/1997 Sb., který upravuje způsob stanovování technických požadavků na výrobky, jež by mohly ohrozit zdraví nebo bezpečnost osob, majetek nebo přírodní prostředí. Zákon dále uvádí práva a povinnosti osob, které uvádějí tyto výrobky na trh, a práva a povinnosti právnických nebo fyzických osob pověřených k činnostem, které souvisí s tvorbou a uplatňováním českých technických norem nebo se státním zkušebnictvím.

Jak uvádí Antonín Mykiska ve své publikaci Spolehlivost technických systémů, současné chápání bezpečnosti výrobku na trh můžeme charakterizovat takto: „Kdo chce vyrábět nebo dovážet výrobky, musí znát všechna rizika spojená s jejich užíváním a všechny technické a právní aspekty, které tato rizika omezují nebo odstraňují."

Při posuzování bezpečnosti výrobků se podle povahy výrobku sledují jeho vlastnosti. To se týká také jeho životnosti, složení, balení, návodu pro montáž, uvedení do provozu a užití včetně vymezení prostředí pro užití, údržbu a likvidaci. Ty musí být uvedeny v českém jazyce. Dále jsou posuzovány vlivy výrobku na další produkty, pokud se předpokládá jejich společné užívání. Při posuzování bezpečnosti se dále hodnotí způsoby předvádění výrobku, jeho označení, návody pro jeho použití a likvidaci a další údaje poskytnuté výrobcem.

Problematika bezpečnosti výrobků

Problematice bezpečnosti výrobků je dále věnována v rámci EU řada norem, které jsou do soustavy českých norem přejímány jako ČSN EN. Tyto normy dále můžeme rozdělit na normy typu A, které poskytují základní definice a obecná východiska, jež mohou být aplikována na všechny stroje. Normy typu B jsou normy zabývající se jedním bezpečnostním aspektem nebo také jedním typem bezpečnostního zařízení, které může být použito u několika strojních zařízení. Posledním typem EN norem jsou normy typu C, které určují podrobné bezpečnostní požadavky pro určitý typ stroje nebo skupinu strojů.

Pokud zařízení splňuje příslušné harmonizované normy, má se za to, že je naplněn předpoklad shody se základními požadavky na bezpečnost, k nimž se dané normy vztahují. Základním východiskem pro zajištění požadované nebo očekávané úrovně bezpečnosti strojních zařízení a také výrobních procesů jsou postupy a metody analýz rizik. Ta je ale obvykle kamenem úrazu u malých a překvapivě také velkých firem.

Analýza rizik

Podle ing. Šenovského, inspektora TÜV SÜD Czech, právě v analýze rizik a jejím zpracování se i ve velkých firmách objevují zásadní nedostatky. „Analýza rizik často schází úplně nebo je zpracována pouze formálně. Není používána jako nástroj pro bezpečnou konstrukci, ale zpracovávána dodatečně až po výrobě zařízení."

Při posuzování bezpečnosti zařízení se také setkáváme se situacemi, kdy jsou konstrukční bezpečnostní nedostatky řešeny složitým zabezpečením pomocí krytování a elektronických zabezpečovacích prvků. Konstrukce a provedení stroje se nezabývá bezpečností servisu - pod krytováním v místech servisních úkonů jsou často ostré hrany. Některá rizika jsou řešena pouze upozorněním v návodu, přestože pro ně existuje konstrukční řešení. Problematickou oblastí je také rozsah a úplnost dokumentace, setkáváme se s chybějícími informacemi v návodu, chybějícími výpočty a technickými zkouškami," dodává Šenovský.

Požadavky na provoz strojních zařízení

Ve svém výčtu ing. Šenovský ještě doplňuje základní požadavky na provoz strojních zařízení. Patří mezi ně již zmiňovaná analýza rizik, dále revize, pravidelné pohlídky a kontroly, údržba a opravy. Firma musí disponovat aktuálními vypovídajícími návody a také školit obsluhu a servisní pracovníky. Musí být definovány zakázané činnosti obsluhy a zaměstnavatele. Při uvádění starších zařízení do provozu je nutné provést zhodnocení rizik, revizi těchto zařízení, prohlídku z hlediska BOZP a zpracovat aktuální návody či manuály.

Pokud si firma chce být jistá, že splňuje všechny požadavky na bezpečný provoz strojních zařízení, doporučuje inspektor TÜV SÜD Czech nezávislou inspekci třetí stranou, která prověří shodu se všemi legislativními a bezpečnostními požadavky a v případě nedostatku doporučí nápravná opatření.

Nejčastější nedostatky

V malých organizacích se v zajišťování bezpečnosti objevují vážnější nedostatky. Některá závažná nebezpečí často nejsou řešena vůbec nebo jsou řešena nedostatečně. Mechanická nebezpečí jsou často řešena nevhodným krytováním, které často zvětší riziko - například nebezpečí nárazu se změní na nebezpečí střihu. Velkou roli zde hraje také nedostatečná informovanost o relevantních předpisech a požadavcích v nich zakotvených. Firmy například často nevědí, že vázací prostředky pro zvedání jsou samostatným strojním zařízením se všemi z toho vyplývajícími důsledky.

Ve velkých organizacích bývá většinou dostatečně zabezpečen základní pracovní prostor, avšak chyby se objevují u zabezpečení prostorů mimo prostor obsluhy. I zde se vyskytují nedostatky v bezpečnosti při provozu strojních zařízení, které je nutno odstranit. Mnohdy se například objevují problémy s označením nebo zaměnitelností připojení příslušenství a se značením prvků hydraulického a pneumatického rozvodu nebo s označením a přístupností uzávěru vzduchu. Také nebývají řádně zajištěna všechna nebezpečná místa pohyblivých, poháněcích a pracovních částí.

Barbora Blanková

katerina.jecminkova@tuv-sud.cz

TÜV SÜD Czech 

On-line verzi časopisu MM Průmyslové spektrum si můžete zakoupit v digitální trafice PUBLERO.COM

Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 110743
Datum: 28. 06. 2011
Rubrika: Výroba / Bezpečnost
Autor:
Firmy
Související články
Kontrola rotačních součástek v sériové výrobě

Hřídelové a kotoučové součástky patří k nejrozšířenějším ve strojírenství. S nástupem elektromobility jejich podíl zřejmě ještě poroste. Sériová výroba běžně pracuje v sekundovém taktu, a stejně tak rychlá musí být nově i kontrolní technika. Stoprocentní kontrola se již stává samozřejmostí.

Chytrá kontrola procesů s využitím cloudu

Systémový dodavatel Kelch GmbH vyvinul společně s inovativními partnery sledování procesu a stavu s využitím cloudu. Díky němu je od nynějška možné systematicky sledovat seřizovací přístroje Kelch a včas rozpoznat případné nesrovnalosti.

Chytré měření upínací síly

Společnost Kelch uvede ve 3. čtvrtletí 2018 na trh novou generaci přístroje Safecontrol 4.0. Osvědčený systém měření upínací síly ve vřetenu obráběcího stroje je kompletně přepracován a poskytuje nyní uživatelům prostřednictvím vlastní aplikace maximální flexibilitu. Další výhodou je vysoká spolehlivost a v neposlední řadě moderní ergonomický design a jednoduché ovládání.

Související články
Plováčkové průtokoměry na olej

Výrobou přístrojů pro polní instrumentaci se dlouhodobě a úspěšně zabývá celosvětově působící společnost Kobold Messring. Do jejího hlavního programu patří průtokoměry, teploměry, hladinoměry a tlakoměry.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Výsledky spolupráce akademické sféry s průmyslem

Pracovníci Ústavu výrobních strojů systémů a robotiky z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně usilují o těsné sepjetí školy s praxí, které nelze realizovat jinak než úzkou spoluprací s průmyslem. V předchozích vydáních MM Průmyslového spektra jsme avizovali, že budeme technickou veřejnost informovat o konkrétních výsledcích naší spolupráce. Zde jsou první poznatky.

Jak dokonale měřit průtok

Pro měření průtoků v průmyslových závodech nebo pro testování složení protékající tekutiny dnes existuje řada snímačů průtoku a průtokoměrů, které lze použít v nejrůznějších pracovních prostředích. Mnohé z nich pocházejí z dílny společnosti Kobold Messring GmbH.

Malé velké změny - čidla pro pneumatické válce

Historicky prošla magnetická čidla pro snímání poloh pneumatických válců zajímavým vývojem. Jsou stále menší, výkonnější, levnější a ještě déle vydrží.

Digitalizace ve vyhodnocování stavu strojů

Posuzování stavu strojů bez nutnosti odstavení je dnes důležitější než kdy dříve. SKF proto vyvinula systém SKF Enlight založený na sběru dat pomocí mobilních zařízení a jejich ukládání a analýze v cloudové aplikaci, který je vhodný pro potřeby globálního průmyslu. Nové řešení zvyšuje účinnost kontroly a snižuje náklady na údržbu. Provozovatelům také poskytuje v reálném čase rozsáhlá data o výkonnosti a spolehlivosti strojů.

Jaké objektivy vybrat pro strojové vidění a proč

Strojírenské i další výrobní firmy často řeší problém, jak co nejpřesněji a nejefektivněji něco změřit. Ke skutečně přesnému měření je nejúčinnější využít strojové vidění. Jenže abyste dostali opravdu špičkový výsledek, potřebujete nejen kvalitní software a dobrou kameru, ale hlavně správně vybraný typ objektivu. Jde o někdy podceňované téma, nicméně právě ve výběru objektivu se často chybuje, a pak je ohrožen celý výsledek měření, potažmo i výsledná kvalita výrobku. K tomu, aby se to nestalo i vám, pomohou následující řádky.

Jak sledovat Big Data rychlostí formule 1

Velmi rychlé zpracování dat je ve formuli 1 zcela zásadní. To platí nejen pro telemetrii během závodu, ale i pro výzkumná pracoviště, kde se testují pohonné jednotky pro závodní vozy. Inženýři z týmu Scuderia Ferrari mohou nyní díky kombinovanému hardwarovému a softwarovému řešení od SKF sledovat výkon v jednotlivých zkušebních komorách pohonných jednotek v reálném čase.

Optický CMM skener

Firma Creaform letos v dubnu představila nový model 3D skeneru MetraScan 3D, který díky svým inovacím a parametrům nastavuje nový standard v oblasti metrologie a laserového 3D skenování.

Střípky ze svátku metrologie

Ještě před letošním svátkem metrologů, jenž se slaví 20. května, se konala tradiční metrologická událost světového rozsahu – veletrh Control v německém Stuttgartu.

Multisenzorová souhra - měřicí stroje s pevným portálem

Po mnoho let se souřadnicové měřicí stroje společnosti Werth Messtechnik GmbH osvědčují při měření s více snímači umístěnými na dvou nezávislých osách. Nebezpečí kolize mezi snímačem a obrobkem se tak podstatně sníží, protože senzory, které nejsou používány, jsou zasunuty.

Expimer - expresní zařízení pro rychlé stanovení materiálových vlastností

Expimer, prezentovaná instrumentovaná měřicí soustava pro stanovení mechanických vlastností materiálů indentační metodou, může být alternativním způsobem, jak rychle definovat materiálové vlastnosti. Celý proces spočívá v tom, že na základě parametrů získaných v průběhu makroprocesu automatizovaného vtlačovaní indentoru kulového tvaru (ABI) do povrchu materiálu bez porušení konstrukce, lze rychle zjistit požadované materiálové vlastnosti. Tato metoda je jedinečná vzhledem k jednoduchosti, rychlosti vyhodnocení, manipulovatelnosti a užitečnosti pro stanovení mechanických vlastnosti materiálů během jejich vývoje, výroby a zejména v pracovních podmínkách provozu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit