Témata
Reklama

Bezpečnost práce v provozu

Kompetentní poradenství a prevence zaručují bezpečnost pro zaměstnance i zaměstnavatele. Společnost Mewa Textil-Management se v této oblasti zaměřuje nejen na vybavování firem ochrannými oděvy a prostředky, ale i na jejich opravy a údržbu.

Dne 28. dubna 2015 se konal den bezpečnosti práce a ochrany zdraví na pracovišti. Tento den byl zaveden Mezinárodní organizací práce – International Labour Organisation (ILO) – na podporu bezpečné a zdravé práce. Zaměstnanci totiž musejí být při výkonu práce chráněni proti nebezpečí, která mohou vznikat při práci nebo jejím vlivem. U tématu bezpečnosti práce neexistují žádné kompromisy. Mnoha úrazům by se dalo zabránit, kdyby měl pracovník přiměřený ochranný oděv, nebo kdyby se nešetřilo na ochranném vybavení. Proto je pro výrobní provozy a řemeslnou výrobu důležité mít k dispozici partnera, který může výrobní firmy díky svým dlouholetým zkušenostem v této oblasti kompetentně podporovat a vybavovat.

Reklama
Reklama
Reklama
Bundy Mewa Twinstar Protect je možné díky antistatickým vlastnostem využívat i na pracovištích s nebezpečím výbuchu.
Kromě vybavení vhodnými ochrannými oděvy lze objednat podle katalogu i ochranné prostředky bezpečnosti práce pod značkou World Wide Work by Mewa.
Dvoubarevná bunda Mewa Twinstar Protect Special s antistatickými vlastnostmi chrání spolehlivě proti tekutým chemikáliím.

Zaměstnavatelé mají povinnosti

Na základě platných zákonů a právních nařízení mají zaměstnavatelé velkou zodpovědnost za své zaměstnance co do bezpečnosti na pracovišti. Této zodpovědnosti a povinnosti je nemůže nikdo zbavit, neboť bezpečnost a ochrana zdraví pracovníků na pracovišti jsou největší prioritou. Volba a údržba správných ochranných oděvů má obrovský význam a není to žádná jednoduchá rutinní záležitost. Mohu si sám opravit oděv na ochranu proti žáru? Chrání oděv na ochranu proti chemikáliím proti všem kyselinám a louhům? Mohu mít v bezpečnostních zónách na sobě tričko? Kdy potřebuji ochranu sluchu? „Při výběru ochranného oděvu a osobních ochranných pracovních prostředků existuje mnoho nejasností,” říká Veronika Lipovská, jednatelka Mewa Textil-Service, s. r. o. „Zde jsou zapotřebí odborné znalosti. Mewa má v této oblasti zkušenosti již několik desítek let, disponuje týmem vysoce kvalifikovaných vývojářů svých produktů a může zaměstnavatelům pomoci při výběru vhodných ochranných oděvů, respektive osobních ochranných pracovních prostředků (OOPP), které může následně i dodat.“

Kvalifikovaný servis

Aby si ochranný oděv dlouhodobě udržel svou ochrannou účinnost, je nevyhnutelná správná údržba od profesionálního poskytovatele služeb. Opravy, údržbu a nutné dovybavování ochrannými oděvy Mewa Textil-Management nejen poskytuje, ale také je provádí prostřednictvím vyškolených pracovníků a s potřebnými materiály.

Madeleine Neuse

Mewa Textil-Service

MPeterka@mediatrust.cz

www.mewa.cz

Reklama
Související články
Savé rohože zachycují olej bezpečně a ekologicky

Už si nemusíte dělat zbytečné starosti. Součástky zašpiněné od oleje stačí jen položit na rohož Multitex od firmy Mewa, a můžete se naplno soustředit na opravy. Zařízení i podlahy zůstanou čisté a pracoviště zůstane bezpečné. Vysoce savé podložky jsou k dispozici v rámci systému opakovaného využití. Společnost Mewa je dodá, použité vyzvedne, vypere a opět přiveze přímo do dílny. Jde tak o praktické a udržitelné řešení.

Život v korporátu: Lodě pro různé typy vod

Antonín Krejčí, ředitel české pobočky Mewa Textil-Service, vystudoval obchodní akademii se zaměřením na zahraniční obchod, a posléze obor Stavební inženýrství a ekonomika na univerzitě v Německu, kde absolvoval v roce 2015. Díky dalšímu, paralelnímu vzdělávání získal profesní titul ALog. - auditor logistiky, dále BIBS, a posléze také MBA. Po studiích nastoupil do korporátu v oblasti automotive, a tím, jak říká, pro něj teprve začala ta pravá škola - škola života.

Čištění součástek pomocí ekologických mycích stolů

V dílnách nebo výrobnách je biologické čištění nástrojů a kovových dílů nejlepší alternativou k běžným studeným čističům. Ty jsou silně cítit a obsahují nebezpečné látky, které bývají zdravotně i ekologicky závadné. Společnost Mewa zde jako poskytovatel služeb nabízí ideální řešení v podobě mnohostranně využitelných mycích stolů Mewa Bio-Circle.

Související články
Ochrana rukou v odvětví obnovitelných energií

Bezpečnost a ochrana zdraví hraje důležitou roli i při ekologických zakázkách, neboť trh obnovitelných energií obnáší mnoho rizikových situací v oblasti výroby potřebých zařízení, což se týká obzvláště rukou. Při dynamickém preventivním přístupu je však možné tato rizika podstatně snížit.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Stroje v pohybu – Slovenská strela po 85 letech jako nová

Letos na jaře se do podnikového muzea kopřivnické společnosti Tatra Trucks slavnostně vrátil opravený železniční motorový vůz M 290.002 „Slovenská strela“, který je od roku 2010 národní kulturní památkou. Tento čtyřnápravový vůz je zajímavý nejen tím, že dlouho držel rychlostní rekord při přepravě cestujících na pravidelné lince mezi Prahou a Bratislavou, ale také unikátním řešením pohonu.

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Bezpečnost i pohodlí ochranných oděvů

Osobní ochranné pracovní prostředky (OOPP) je potřeba nosit všude tam, kde je to na základě posouzení rizik nezbytné. Když zaměstnavatelé vyberou a koupí ochranný oděv, stojí před úkolem zajistit jeho udržitelné používání na pracovišti. K tomu pomáhá moderní vzhled oblečení a vylepšené vlastnosti pro uživatele.

Pronájem pracovních oděvů

Každý, kdo se pohybuje v odvětví řemesel, potřebuje pracovní oblečení přesně šité na míru danému prostředí. Často vyvstává otázka, zda je lepší oblečení pronajmout, nebo koupit. Nákup se zdá jako jednodušší a rychlejší řešení. Zapomíná se však na následnou logistiku: Kdo špinavé oblečení vypere? Kdo se postará o opravu poškozených kalhot nebo bundy? A co se stane, když se bude muset přiobjednat oblečení pro nové zaměstnance? To všechno může zařídit profesionální poskytovatel textilních služeb.

Způsoby testování čisticích utěrek

Čisticí utěrky Mewa používá 2,6 milionu pracovníků ve 123 000 podnicích z 21 evropských zemí. Společnost je vyrábí ve vlastní high-tech tkalcovně v hesenském Immenhausenu. Zde vzniká každou vteřinu pět nových utěrek (v roce 2015 jich bylo vyrobeno 109 milionů).

Správná čisticí utěrka pro každou oblast použití

V průmyslu, tiskařských provozech, autoservisech a řemeslných provozovnách se denně používají tisíce utěrek. Jejich úkolem je udržovat nástroje, stroje a výrobní zařízení v čistém stavu.

Služby a oblečení na míru pro každého

Nad areálem Autosalonu Klokočka v pražských Řepích se vznášejí letadla z nedalekého letiště v Ruzyni. Za prosklenými dveřmi showroomu už ale začíná svět jiných strojů. Procházíme kolem naleštěných aut a před vstupem do dílny nás vítá David Wait, dlouholetý vedoucí servisních služeb značek Audi a Volkswagen. Jeho tým se při každodenní práci může spolehnout na čisticí utěrky a oblečení z CI kolekce Mewa.

Když se řekne: Ta pravá čisticí utěrka

Jak je známo, znečištění strojů a zařízení často vede k jejich poruchám. Nečistoty, oleje, mazadla nebo rozpouštědla je proto třeba v dílnách a výrobních závodech odstraňovat vhodnými čisticími prostředky. Jak to ale provést efektivně a jednoduše? Osvědčeným řešením jsou opakovaně použitelné bavlněné utěrky, které jsou k dispozici s udržitelným textilním servisem. Aby bylo zajištěno, že splňují vysoké standardy kvality, podrobuje Mewa své čisticí utěrky zkouškám ve vlastní zkušební laboratoři.

Podnikové textilie nemusíte kupovat

Každodenní život bez možnosti sdílení nejrůznějších prostředků si už dnes nedokážeme ani představit. Existuje mnoho faktorů, díky kterým tento trend v posledních letech sílí. Změny klimatu a ekonomické důsledky pandemie koronaviru nás vedou k udržitelnější spotřebě. V současnosti tak sdílíme například hudbu, auta, koloběžky, kola, domy, zaměstnání, kanceláře nebo byty. Sdílení prostupuje několika odvětvími a postupující digitalizace jej usnadňuje.

Mega trend: sdílení textilu

To, co bylo před 113 lety revoluční myšlenkou, je dnes pro mnohé celkem běžné. Používání čisticích utěrek v systému sdílení zaručuje nejlepší poměr ceny a výkonu, ale také čisté ekologické svědomí. Vyhazování průmyslových utěrek po jejich použití už nepřichází v úvahu. Zatěžuje životní prostředí a je ekonomicky neefektivní. Na principy sdílení se stále více spoléhají nejen soukromé osoby. Nový trend dorazil také do oblasti průmyslu a mezi živnostníky. Společnosti se raději více soustředí na své klíčové kompetence místo toho, aby se věnovaly managementu průmyslových textilií, jejich nákupu, skladování a praní.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit