Témata
Reklama

Budoucnost je v integraci

18. 12. 2007

Společnost Rockwell Automation pořádá každoročně vlastní automatizační veletrh, jehož konání se periodicky opakuje v pěti amerických městech. Letošního ročníku, konaného v Chicagu, jsme jako jediní z českých médií měli čest se zúčastnit. Při této příležitosti jsme požádali o rozhovor senior viceprezidenta a výkonného ředitele Sujeeta Chanda. Samotný veletrh vám přiblížíme v některém z dalších vydání.

Pane Chande, v současné době je vývoj automatizace ve znamení konvergence automatizace a IT. Jaké budou podle vás trendy v následujících řekněme pěti až deseti letech?

V dnešní době je automatizace více či méně samostatnou disciplinou, je izolovaná, separovaná od ostatních součástí výroby. Do budoucna však bude více a více integrovaná. Současné společnosti mají globálně distribuované operace a potřebují mít přehled o tom, co se děje v jednotlivých výrobních jednotkách, sledovat klíčové ukazatele výkonnosti (KPI) všech svých továren, potřebují veškeré údaje k produktivitě, prostojům, kvalitě produktů z jednotlivých továren atd. Jako příklad můžeme vzít potravinářskou společnost. Stejný produkt je vyráběn v České republice, v Mexiku, v Číně, Indii, prostě kdekoliv na světě. Jak může společnost vysledovat kvalitu produktů z jednotlivých továren, jak zajistí stejnou produktivitu všech závodů? Toho je možné dosáhnout pouze integrací dat z výroby s podnikovými daty z vyšší úrovně. To je současný směr vývoje, trendem je integrace s informační strukturou, automatizace by měla být „přátelštější  k IT".

V dnešní době je automatizace stále hodně o bitech a bajtech, o jedničkách a nulách, zatímco informační technologie jsou více o zprávách, data jsou zde více formátovaná. V tuto chvíli přepracováváme automatizační vrstvu tak, aby se ta vůči IT chovala jako informační server. Například řídící systém Logix, který je k vidění na výstavě, bude mít zabudovaný informační server, takže pro IT systém bude vypadat jako běžný počítač. IT systém tak může jednoduše dostávat data přímo z výroby.

Z těchto důvodů jsme začali spolupracovat se společností Cisco. Společnost Cisco se zabývá vývojem a výrobou prvků IT infrastruktury a my věříme, že je pro nás důležité spolupracovat s takovými partnery, jako je například Cisco či IBM, abychom si byli jisti, že integraci dat z výroby do IT vrstvy navrhujeme správně. Integrace je tedy rozhodně vizí pro budoucnost.

Reklama
Reklama
Reklama
Sujeet Chand byl jmenován do funkce viceprezidenta a výkonného ředitele Rockwell Automation v dubnu 2001 a senior viceprezidenta v září 2005. Je zodpovědný za rozvoj technologické strategie pro podporu růstu společnosti a vedení výzkumu a vývoje, tvorbu standardů a organizaci obchodu na území Asie, Evropy a Spojených států. Předsedá Technické radě Rockwell Automation, řídí technologický směr vývoje a vize společnosti prostřednictvím technických inovací a celofiremní technologické mapy vývoje. Je rovněž zodpovědný za vývoj další generace architektury a platformy společnosti.

V dnešní době je již prakticky nedílnou součástí IT internet. Neustále narůstající rychlosti internetového připojení umožňují nové aplikace. Mluví se například o sdílení softwaru, tzn. že software by nebyl instalován na počítači, ale otevírán ze serveru. Je něco podobného možné v automatizaci?

V automatizaci je třeba rozlišovat dvě úrovně. První je úroveň řízení v reálném čase, tato vrstva je kritická. Je to výrobní vrstva, jsou zde řízeny výrobní procesy. Použití sdíleného softwaru v této vrstvě není možné z prostého důvodu - kdyby bylo z jakékoli příčiny přerušeno spojení a nebylo tedy možné stáhnout požadovaný software, musela by se zastavit výroba. Cena za takový výpadek je příliš velká.

Nicméně pokud půjdeme o úroveň výš, kde se provádí například plánování, pak je takové využití možné. Pokud ne přímo sdílením softwaru, pak určitě využitím například open source softwaru prostřednictvím internetu. Věříme, že open source bude hrát v budoucnosti velmi významnou roli.

Pokud někde na serveru existuje špičkový open source balíček, je možné ho použít a aktualizovat ho řekněme jednou za několik hodin. I když v takovém případě dojde k výpadku připojení, není přímo ovlivněna výroba a balíček je možné aktualizovat po obnovení spojení.

Kde probíhá výzkum a vývoj?

Máme čtyři výzkumná centra. Jedno z nich je v Praze, další tři jsou umístěna v Šanghaji, Clevelandu a Milwaukee. Pražské centrum je vedeno profesorem Vladimírem Maříkem, který je současně vedoucím katedry kybernetiky ČVUT FEL. Pro Rockwell se zde provádí mnoho výzkumných úkolů, pracuje zde na 40 velice talentovaných lidí. Většina se specializuje na software a automatické řízení, studují open source aplikace, technologie jako java, j2ee, pokročilé algoritmy automatického řízení procesů. Na výstavní ploše můžete například vidět nástroj pro návrh a implementaci fuzzy systémů - FuzzyDesigner -, tento systém byl vyvinut v Praze.

Další důležitou osobou v pražském centru je doc. Petr Horáček. On a jeho tým se zabývají nejnovějšími metodami automatického řízení výrobních procesů. Je to velmi kvalifikovaná skupina lidí, experti v oblasti teorie řízení a návrhu řídicích systémů.

Takže při výzkumu spolupracujete i s vysokými školami?

Ano, spolupracujeme s mnoha univerzitami. Mimo jiné i díky naší spolupráci s prof. Maříkem, který jako univerzitní profesor má přirozeně vazby na další vysoké školy. Spolupracujeme úzce s pražským ČVUT, dále s Technickou univerzitou ve Vídni (TUV), s univerzitami v Cambridge a Sussexu a mnoha, mnoha dalšími.

Jaké pracovníky vyžadují výzkumná centra - úzce zaměřené specialisty, nebo spíše lidi s širším okruhem zájmů?

Výzkumný pracovník musí mít široké základy teoretické vědomosti a hluboké znalosti alespoň v jedné oblasti. Pevně věříme, že naši zaměstnanci toto kritérium splňují. Například doc. Petr Horáček má široké znalosti matematiky, teorie řízení a informatiky. Jeho práce je zaměřena zejména na oblast řízení, ale současně je expertem na software a matematiku. To je přesně člověk, jakého vždy hledáme.

Jak nebo kde podobné lidi vyhledáváte?

Prozatím jsme měli velké štěstí, většina našich zaměstnanců vyšla z ČVUT. Při své návštěvě ČVUT jsem se setkal se studenty a musím říci, že je zde mnoho talentovaných posluchačů. ČVUT má velmi dobrý studijní program, spolupracuje se zahraničními univerzitami, jsou uskutečňovány například výměnné pobyty apod.

Když se vrátím k prof. Maříkovi, je velmi aktivní, účastní se mnoha konferencí, publikuje knihy a je tedy velmi dobře viditelný pro výzkumníky ze Spojených států. Na ČVUT je aplikováno mnoho amerických výukových programů, základy jsou velice pevné a výuka je na vysoké úrovni. Absolvent ČVUT má tak prakticky srovnatelnou kvalifikaci s absolventem jakékoli světové univerzity.

Na základě výzkumu je tedy vyvinut nový produkt. Testujete nové produkty sami, nebo spolupracujete se zákazníky?

Naši zákazníci očekávají, že hotové produkty budou funkční. Musíme proto zajistit, aby naše produkty byly důkladně testovány, než budou uvolněny do prodeje. Samozřejmě nevyužíváme zákazníky pro odlaďování našich produktů, pouze požadujeme uvolnění dat, abychom získali zpětnou vazbu ohledně funkčnosti.

Něco jiného jsou betaverze. Na výstavišti můžete vidět integrovaný bezpečnostní modul v systému ControlLogix. Hlavním partnerem pro vývoj tohoto prvku byla společnost General Motors. Této společnosti bylo předáno mnoho betaverzí pro testování a výsledkem byla vynikající zpětná vazba, která nám pomohla vyvinout správnou funkcionalitu.

Zmínil jste se o bezpečnosti. Jaké jsou trendy v této oblasti?

Bezpečnostní prvky budou do budoucna stále více integrovány. V dnešní době jsou mnohdy bezpečnostní prvky řešeny jako doplněk. Například když postavíte robotické pracoviště, dalším krokem bude zabezpečení vstupu do robotického pracoviště, vytvoření ochranného pásma kolem něj. To znamená přidání světelných závěsů, bezpečnostních obvodů, speciálních bezpečnostních spínačů atd., a tedy vytvoření dvou oddělených systémů pro bezpečnost a řízení. Lepší je však tyto dva systémy spojit. Proto jsme bezpečnostní prvky integrovali přímo do řídicího systému. Teď už je možné bezpečnostní subsystémy navrhovat jako součást řídicího systému, nikoliv jako doplněk.

Bezpečnostní prvky jsou stále dokonalejší, jak je to s kompetencí člověk versus stroj? Dočkáme se doby, kdy budou, obrazně řečeno, nouzové vypínače zbytečné?

To je málo pravděpodobné. Je to jako v letadlech, současní autopiloti jsou na velmi vysoké úrovni, automatické přistávací systémy jsou velmi dobré, ale pokud je špatné počasí nebo slabá viditelnost, piloti tyto systémy stejně vypínají. Zřejmě nebudeme nikdy počítačům natolik věřit a člověk si vždy ponechá větší pravomoci.

Mohl byste na závěr shrnout, co považujete za největší úspěchy společnosti Rockwell?

Společnost Rockwell existuje již 104 let, je to velmi stará společnost. . Je však kontinuálně motivována inovacemi, a proto mohla přežít tak dlouho. Rockwell bude pokračovat v inovacích, protože to je jediná možná cesta jak být konkurenceschopný a úspěšný. Když se podíváte na její historii, charakterizuje ji mnoho důležitých změn. Například přechod od relé k programovatelným řídicím jednotkám či přechod od mechanických a elektromechanických k elektronickým řídicím systémům. Dále je tu vývoj nejnovější automatizační platformy Logix. Na tuto platformu jsme velmi hrdí. Společnost Rockwell Automation investovala do vývoje Logixu přibližně 500 milionů dolarů, na výstavní ploše ji můžete vidět prakticky všude.

Dalším příkladem je inteligentní řízení motorů. Nové frekvenční měniče PowerFlex obsahují mnoho technických inovací a technických prvků, které předtím neexistovaly.

Do budoucna je pro nás další výzvou cíl udělat naše produkty „přátelštější pro IT", aby je bylo možné lépe bezprostředně propojit s IT systémy.

Děkuji za rozhovor.

Daniel Sittek

Reklama
Vydání #12
Kód článku: 71242
Datum: 18. 12. 2007
Rubrika: Servis / Rozhovor
Autor:
Firmy
Související články
Modulárne mikrofabriky a modulárne roboty

V sieti Inovato vzniklo medzinárodné zoskupenie, ktoré vyvíja koncept modulárnej mikrofabriky. Mikrofabrika je malé až stredne veľké, vysoko automatizované a technologicky vyspelé výrobné zoskupenie so širokou škálou procesných možností. Mikrofabrika vyžaduje menej energie, menej materiálu a malú pracovnú silu, a to vďaka high-tech automatizovaným procesom.

Moje osobní spotřeba je menší než leckterého mého zaměstnance

Kvido Štěpánek založil před 30 lety prosperující společnost. Dnes je její majetek odhadován na dvě miliardy korun. Za dobu své existence věnoval na dobročinnost více než 100 milionů korun. Tento nenápadný a skromný člověk inspiroval naši redakci, která ho požádala, aby se s ní podělil o své názory na filantropii, životní hodnoty a tradici dobročinnosti v Čechách.

O čem je toolmanagement?

Jednoho pošmourného listopadového dne jsem se vydal do Plzně, abych si popovídal s panem Oldříchem Bosmanem, jednatelem a zakladatelem společnosti BTS Technik.

Související články
Inovace pro cestu do oblak

Vrtulník – stroj, který obdivujeme v nejnapínavějších scénách akčních filmů, ale který především hraje často klíčovou roli ve skutečném životě. Ať už jde o záchranu životů, nebo o dopadení nebezpečných zločinců. MM Průmyslové spektrum mělo možnost na vlastní oči vidět místo, kde se tyto dokonalé stroje dokončují a také v případě potřeby opravují – prostory společnosti Bell Textron Prague na pražské Ruzyni. Zde jsme též měli možnost mluvit s panem Stanislavem Štefanovem, manažerem prodeje civilních vrtulníků.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Jako by byli přímo u stroje

Zlatá medaile udělená exponátu na MSV v Brně patří k neprestižnějším technologickým oceněním. Letos se jejím nositelem v kategorii Inovace v automatizační technice a Industry 4.0. stal tým z Ústavu výrobních strojů, systémů a robotiky (ÚVSSR) Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Ocenění bylo konkrétně uděleno za inovativní využití neuronových sítí při konfiguraci řízení obráběcích strojů s využitím virtuální reality.
MM Půmyslové spektrum mělo možnost vidět působivou demonstraci řešení v činnosti v rámci expozice na MSV a současně se o něm dozvědět mnoho zajímavého od jeho tvůrců Ing. Michal Holuba, Ph.D., a Ing. Jana Vetišky, Ph.D.

Více propojujme vysoké školy s praxí

Profesor Jaroslav Kopáček patří zcela bez pochyb mezi nestory oboru hydrauliky a pneumatiky v naší zemi ve druhé polovině 20. století, a proto mu byla na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2019 v Brně udělena po zásluze Zlatá medaile za celoživotní tvůrčí technickou práci a inovační činy. Při příležitosti ocenění práce pana profesora jsme připravili malý medailonek tohoto skromného a entuziastického člověka. Pan profesor nám při této příležitosti sdělil i několik svých zajímavých postřehů.

Z manažera vlastníkem

V době recese koupila Olga Kupec od německého majitele slévárenský provoz a už více než 10 let jede její firma na plné obrátky. Tato přemýšlivá a empatická dáma dokázala svým přístupem ke klientům a kolegům vybudovat v českoněmeckém pohraničí prosperující firmu, která nemá nouzi, ani o zakázky, ani o zaměstnance.

Prostor pro laserovou automatizace je stále obrovský

Česká společnost Lascam systems se zabývá zejména dodávkami laserových zařízení pro obrábění kovů a plastů. Byla včas u rozvoje moderních laserových technologií a dnes pomáhá firmám s integrací laserových aplikací do výrobních procesů. Podle slov obchodního ředitele společnosti Karola Flimela se považují spíše za dodavatele řešení než distributora jednotlivých zařízení a za největší výzvu považují složité inovativní projekty, které přinášejí nový způsob výroby.

České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Chceme se přiblížit průmyslové sféře, říká rektor Tomáš Zima

Před rokem založila nejstarší česká univerzita společnost Charles University Innovations Prague, s. r. o. Šlo o první počin, který se uskutečnil na české univerzitní půdě. O zkušenostech a prvním úspěchu z univerzitního podnikání jsme si povídali s rektorem Univerzity Karlovy profesorem Tomášem Zimou.

Když čistí profesionálové

Čisté prostředí není důležité jen doma či ve venkovním světě kolem nás. Stejně podstatné je i tam, kde pracujeme. Nástroje a řešení pro nejrůznější typy úklidu a čištění přináší do našich životů společnost Kärcher. Není však pouze dodavatelem produktů pro domácnost, jak se možná laická veřejnost domnívá, ale nabízí i širokou paletu produktů a řešení pro profesionální, zejména průmyslový sektor. Na podrobnosti jsme se zeptali Michala Kettnera, Head of Dealers channel and ES department.

Bez základních etiketních dovedností není byznys úspěšný, říká Ladislav Špaček

Ladislav Špaček je respektovaný odborník a dlouholetý propagátor etikety a protokolu. Je rád, že většina českých podnikatelů odložila fialová saka a bílé ponožky a že význam etikety v tuzemských firmách roste. V rozhovoru pro naši redakci také upozorňuje na některá zásadní faux pas, na to, že už nikdy nemáme šanci udělat první dojem a že etiketa není jen o oblečení.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit