Témata
Reklama

České školství musí být lepší

Podle úrovně vzdělávání můžeme posoudit jeho význam pro životní a společenskou úroveň v jednotlivých zemích. Nelze se soustředit jen na technické vědy. Humanitní vědy se zabývají mezilidskými vztahy, které jsou rozhodující pro pokrok lidské společnosti. V řadě okolních zemí se můžeme přesvědčit o vynikajícím školství, vysoké životní a společenské úrovni i o příčinách, proč tomu tak je.

Chceme vědět, co je třeba učinit, aby se i v naší zemi zvýšila životní úroveň a byl nastolen pořádek, kam oko dohlédne? Tedy - už žádná korupce a žádné podvody ve školství při získávání neoprávněných titulů! Nejvyšší čas, aby u nás vzniklo společenské klima nekompromisně vyžadující talentované vzdělané pracovníky na vedoucích místech a odchod těch neschopných, jejichž působení - často poznamenané nemorálními projevy - je brzdou pokroku! Co je třeba učinit, aby se vzdělávání u nás zlepšilo a aby ve střednědobém horizontu naplnilo naše očekávání?  

Možná to ví i ministr školství Josef Dobeš, z jehož článku v deníku Právo cituji: „Jeden rok jsem měl učitelku matematiky, která nás s ní pořádně trápila. Hned další rok jsem ale dostal výtečnou pedagožku, díky níž se z matematiky stal můj nejoblíbenější předmět - vedle tělocviku. To je, domnívám se, problém většiny žáků." Z tohoto poznatku pana ministra lze učinit velmi pozitivní závěry o tom, co nejvíce pomáhá prokazatelnému zvýšení úrovně našeho školství: výtečné pedagožky a výteční pedagogové.

Rozhodující je osobnost učitele

Rozhodujícím faktorem kvality vzdělávacího systému je osobnost učitele. Několikanásobně vyšší platy než učitelé však mají pracovníci například v bankovním a pojišťovacím sektoru, ve státní správě a podobně. Zřejmě je většina naší nejvyšší exekutivy přesvědčena, že tyto rozdíly v odměňování jsou správné, že úředníky v těch nejrůznějších oborech potřebujeme více než učitele, i když nároky na vzdělání učitelů jsou často podstatně vyšší než nároky na vzdělání úředníků vytížených stereotypní administrativou. Změnit tuto zakořeněnou skutečnost nebude jednoduché.

Je třeba se zamyslet nad velkým významem vlivu učitele na studenta na všech stupních vzdělávání a oceňovat individuální předpoklady a schopnosti dobrých učitelů, kteří dokážou zaujmout studenty tak, aby tito jejich výuku sledovali s velkým zájmem. Takoví učitelé se v přednášeném oboru často dále vzdělávají a nezřídka se tento obor stává hlavní součástí jejich životního zaměření. Máme však i nezanedbatelný počet špatných učitelů, kteří učí s nechutí a často bez potřebných znalostí. Ty je potřeba nahradit.

Bez kvalitního základního vzdělání nemůžeme mít kvalitní vzdělání středoškolské a bez něho ani špičkové vysoké školy ani jejich absolventy dobře připravené k tvůrčí činnosti v praxi. Proč se odpovědní pracovníci za rozvoj našeho školství nepoučí v zahraničí? V Rakousku, Německu, Francii i v dalších zemích proces vzdělávání funguje. Odpadly by tak nekonečné spory za stovky milionů korun o státní maturitu, které trvají už 14 let. Není sporu, že státní maturitu potřebujeme. O její podobě jsme se mohli poradit ve vyspělých okolních státech během jednoho roku.

Mějme dobře placené učitele na všech stupních vzdělávání a zabraňme tomu, aby ve školství nepůsobili učitelé špatní. Ti omezují počty dobrých studentů a snižují jejich příliv na vysoké školy. Uvažují naše vláda a ministerstvo školství o tom, že by tento úkol začaly plnit?

Spolupráce technických vysokých škol a průmyslu

Je na ministerstvu školství, aby zaměření technických vysokých škol odpovídalo po odborné stránce potřebám našeho průmyslu. Aktuální by mělo být posilování kateder s výukou předmětů, jejichž znalost je součástí především výzkumu a vývoje v našem technickém průmyslu. Zahrnuje například počítačovou, automatizační a informační techniku, senzoriku, elektroniku, kybernetiku, nové konstrukční materiály a další obory, jejichž význam pro pokrok ve vědě a technice prokáže blízká budoucnost.

Vzhledem k rychlému pokroku v aktuálních oborech je třeba pro náš technický rozvoj přednášenou látku v krátkých obdobích doplňovat. To klade mimořádné odborné nároky na pedagogy a jejich spojení se současným výzkumem a vývojem ve špičkových podnicích a vědeckých ústavech. Vynikající vzdělávání mohou poskytnout katedry spolupracující se světově proslulými firmami. Na ČVUT v Praze je to katedra kybernetiky řízená profesorem Maříkem, která získala titul Centrum excelence EU. Spolupracuje s více než dvaceti proslulými zahraničními společnostmi. Na VUT v Brně řídí Letecký ústav profesor Píštěk s bohatou praxí ve výzkumu a vývoji letadel. Vedle výuky, která zahrnuje výzkum, vývoj a provoz letecké techniky, je činnost tohoto ústavu zaměřena i na projektování moderních letadel realizovaných ve spolupráci s průmyslem.

Spolupráce technických škol s průmyslem je omezována skutečností, že máme nedostatek podniků s vlastními výzkumnými a vývojovými odděleními, které by se mohly stát partnery pro společný výzkum a vývoj s technickými vysokými školami. Naopak vysoké školy musí být schopny rychle reagovat na aktuální problémy průmyslových podniků, které celosvětová konkurence nutí k neustálému zkracování vývojového cyklu.

Jiná je situace v zahraničí, kde spolupráce proslulých firem (jako je například Siemens) s technickými vysokými školami má už dlouholetou tradici. Vysoké školy se aktivně podílejí na řešení výzkumných úkolů spolupracujících firem. Těm se zvyšuje počet pracovníků řešících výzkumné a vývojové úkoly. Vysoké školy na oplátku získávají experimentální laboratorní techniku a nezřídka i kvalifikované přednášející odborných předmětů se světově aktuální odbornou tematikou.

Reklama
Reklama
Reklama
Obyčejná učebna? Nikoliv. Její podobu si navrhli sami studenti Střední školy stavební a dřevozpracující v Ostravě-Zábřehu v rámci školního projektu. Ten je natolik zaujal, že s podporou vedení školy se pustili i do jeho realizace (viz MM Průmyslové spektrum 7-8/2010).

Technické vzdělávání je třeba rozšiřovat

Už delší dobu chybějí našemu technickému průmyslu řemeslníci vzdělaní ve strojírenských a elektrotechnických oborech. Nynější věkový průměr této skupiny činí přibližně 40 let a každoročně se zvyšuje. Chybějí techničtí pracovníci se vzděláním získaným na středních průmyslových školách v uvedených oborech zakončených maturitou. Výhodou těchto pracovníků je, že případné vysokoškolské vzdělávání jim usnadňují cenné zkušenosti získané v odborné praxi. Po ústupu ekonomické světové krize ubývá problém s jejich umísťováním v průmyslu.

V současné době jsou to převážně podniky s rozsáhlejší náročnou výrobou, které jsou iniciátory zřizování specializovaných učňovských a středních odborných škol pro rozšíření vlastní výroby a vývoje. Příkladem může být Střední odborná škola letecké a výpočetní techniky v Odoleně Vodě v bezprostřední blízkosti podniku Aero Vodochody, jehož požadavky na vzdělávání studentů připravovaných pro práci v Aeru škola plní. Jde o obory jako výpočetní technika, informační technologie, letecký mechanik a další. Podobné řešení potřeby speciálně vzdělaných dělníků je uskutečňováno v odborné učňovské škole vybudované z iniciativy podniku Aircraft Industries v Kunovicích.

U nás existují desítky středních průmyslových škol. Jejich situace je velmi rozdílná a není tak diskutována v našich mediích jako situace na našich vysokých školách technického zaměření. Tuto skutečnost je třeba napravit. Velmi kladný příklad může poskytnout Střední škola slaboproudé elektrotechniky z Prahy-Vysočan.

Ing. Jiří Černohorský, DrSc.

cernohorsky.jiri@gmail.com

Reklama
Vydání #4
Kód článku: 110454
Datum: 13. 04. 2011
Rubrika: Servis / Technické školství
Autor:
Firmy
Související články
Technická soutěž EBEC 2020

Již po dvanácté proběhne na VUT v Brně lokální kolo soutěže EBEC (European BEST Engineering Competition). Ta se pyšní statusem největší soutěže pro studenty technických vysokých škol v Evropě. Soutěží se na lokální, regionální a celoevropské úrovni. Letošní finále se uskuteční ve Varšavě.

Elektromobilita pro energetickou nezávislost

Téměř veškeré hlavní fosilní zdroje energie planety – ropa nebo uhlí, se nacházejí v nějak problematických oblastech, ať už místem, nebo politicky, či ekonomicky, a závislost na nich je snadno zneužitelná. Proto je snaha o energetickou samostatnost tak strategicky důležitá pro celou Evropu.

Jak vytvořit draka

Už několikrát jsme v našem časopise představili formule, které jsou dílem studentů českých technických univerzit. Mezi nimi rozhodně nesmí chybět ta, která spatřila světlo světa na VUT v Brně – dravý i elegantní Dragon 9.

Související články
Studentská formule pro světové autodromy

Ve středu 22. května letošního roku se mohli příznivci rychlých aut zúčastnit slavnostního odhalení formule Vector 05, kterou sestavili studenti VŠB – Technické univerzity Ostrava. Cílem studentského týmu Formula TU Ostrava bylo postavit již pátý monopost konkurenceschopného závodního vozidla kategorie pro spalovací motory a získat zkušenosti ve využití standardních a nestandardních technologií, a samozřejmě vyhrát na mezinárodních závodech Formula Student.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
České a slovenské odborné školství

Přinášíme vám pohled na problematiku školství a jeho vliv na tvorbu vyspělé ekonomiky očima dvou odborníků - slovenského výzkumného pracovníka a podnikatele prof. Milana Gregora a podnikatele a neústupného reformátora českého školství ing. Jiřího Rosenfelda. S oběma dotyčnými jsme v předchozích vydáních realizovali profilové rozhovory mapující jejich dosavadní profesní příběh. Oblast školství jsme z nich vyjmuli pro tento komplexní pohled, který ve společném regionálním kontextu spatřujeme za velmi poučný a inspirující. Názory vycházejí a jsou opřeny o bohaté zkušenosti jejich působení jak na akademické půdě, tak i v byznyse.

Firmy oceňují studentskou mezioborovou spolupráci

Už po patnácté se na Západočeské univerzitě v Plzni uskutečnil ojedinělý výukový projekt DESING, v němž studenti z několika zdejších fakult pracují v multioborových týmech na tématech zadaných průmyslovými podniky. Vyvrcholením jeho, již 15. ročníku, byl jubilejní 10. mezinárodní workshop, který proběhl začátkem dubna ve Vědeckotechnickém parku Plzeň. Čtyři nejúspěšnější plzeňské a dva bavorské studentské týmy tu v anglicky vedených prezentacích představily návrhy svých technických produktů.

Česko a Sasko společně pro plasty

Pracovní skupina zabývající se technologiemi plastů a vláknových kompozitů se na Vysoké škole v Žitavě/Zhořelci (Hochschule Zittau/Görlitz) začala postupně ustavovat v zimním semestru roku 2015.

Česko-francouzskou cestou vzhůru

Kombinace magisterského titulu z oboru Industrial Engineering na VUT a inženýrského diplomu ze školy Arts et Métiers – to je dokonalý startovní můstek pro uplatnění ve špičkových zahraničních firmách. Pro brněnskou rodačku Pavlínu Trubačovou to byl začátek profesní cesty do CERNu.

Český manažer, technolog i dobrodruh

Jan Jakoubek je poměrně netypickým příkladem člověka, kterého lze s jistou nadsázkou nazvat „self made man“. A to i přesto, že jeho kariéru spoluutvářely i odborné školy a univerzity, včetně pražské ČVUT.

Český mozek pro světové vozy

Rozhodnete-li se pořídit si nový vůz, pravděpodobně nebudete znát člověka, který rozhodl o konkrétním dílu, jež bude součástí automobilu. Pokud však tím vozem bude Škodovka, pak je velmi pravděpodobné, že mužem, který o mnohém ve vašem voze rozhodoval, je Ing. Radek Urbiš, PhD., MBA.

České vize pro evropské plastikářství

Od raného mládí to šluknovského rodáka Zdeňka Rybczuka táhlo ke strojařině. Navzdory tomu je dnes vrcholovým manažerem v oblasti plastikářství – konkrétně působí ve firmě Coveris Rigid Zell Deutschland na pozici ředitele výroby a obchodu. Jaká byla jeho životní cesta a jak se stalo, že „konvertoval“ od kovů k plastům?

Světový design s českými kořeny

„Kolikrát jste se snažili otevřít dveře na špatnou stranu? Mně se to stává neustále,“ říká známá designérka, působící momentálně v Mnichově, Charlota Blunárová.

Výzkum, vývoj, simulace - z Čech až na konec světa

„Všeobecný přehled je vlastně to nejlepší, co styl vysokoškolského vzdělání v Česku mladým lidem dává. Ještě zlepšit jazyky a máme – s malou nadsázkou řečeno – celou Evropu v hrsti.“ To jsou slova Ing. Jakuba Jelínka, vedoucího Střediska virtuálních simulací v německé společnosti TÜV SÜD Czech, které se věnuje nejen zkušebnictví a testování.

Jak se stát poslem britské vědy ve střední Evropě

„Pracuji pro britské Ministerstvo zahraničí, ale v České republice, takže propojuji svou rodnou zemi se zemí, kterou mám rád a kde jsem studoval.“ To jsou slova Ing. Otakara Fojta, který je, jakožto vědecký diplomat, zaměstnancem britského Ministerstva zahraničí.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit