Témata
Reklama

České technické normy - klíč k evropskému trhu

21. 05. 2003

V tomto vydání se náš seriál, připravovaný ve spolupráci s Českým normalizačním institutem, zabývá rámcovým pohledem na evoluci nástrojů, se kterou je zákonitě spojena i jejich technická normalizace

Již klasikové ať té či oné ideologie došli k závěru, že nástroj člověka polidšťuje. Dělba práce a těsnější mezilidská komunikace předurčila charakter nástrojů v souladu se způsobem zpracování surovin a polotovarů v předměty lidské spotřeby. Nástroj je tedy pracovní prostředek na zpracování surovin a polotovarů.
Lidskou ruku, která je vlastně jedním z nejdokonalejších nástrojů, bylo nutné chránit před poraněním použitím volně dostupných (kamene), případně vytvořených materiálů (bronz, železo atp.). Zdokonalování nástrojů spolu se zmíněnou dělbou práce vedlo postupně k vymezení jednotlivých oborů lidské činnosti. V těchto oborech potom dochází ke specializaci, v jejímž důsledku se nástroje postupně vyvíjejí i druhově a tvarově. Specializace nástrojů vytvořila předpoklady pro vznik výrobních systémů, které jsou základem možné aplikace výrobních procesů.
Funkčnost výrobních systémů vyžaduje nejen nástroj a pracovníka, ale i stroj, případně provoz, v němž jsou stroj i nástroj umístěny. Výrobní systém umožňuje aplikaci odpovídajícího výrobního procesu, na jehož základě je zajišťován požadovaný produkt.
Reklama
Reklama
Reklama

Úloha technické normalizace v procesu evoluce nástrojů

Pokud by neexistovala snaha po dohodě z hlediska koncepčního provedení nástrojů, byla by technická normalizace pro evoluci nástrojů zbytečná. Vzájemná dohoda v oblasti koncepčního provedení nástrojů je klasickým příkladem předpokladu pro normalizaci nástrojů, tedy jednou z forem uplatnění univerzálního technického jazyka.
Tato univerzálnost na mezinárodní úrovni je zřejmá z aktivit mezinárodně pracující technické komise ISO/TC 29 "Malé nástroje" a jejich subkomisí. Aktivity této komise jsou k datu 28. dubna 2003 promítnuty do 361 technických norem.
Práce na technických normách zmíněné komise ISO/TC 29 jako celku je organizována následovně. Technické normy jsou zajišťovány sekretariátem této komise, je jich 48 a jejich obsah pokrývá obecné vlastnosti řezných nástrojů. Jedná se o terminologii řezných nástrojů, upínací části řezných nástrojů, základní rozměry řezných nástrojů a zkoušky trvanlivosti řezných nástrojů.
Práce jednotlivých subkomisí a technické normy, které tyto subkomise zajišťují, jsou uvedeny níže.
ISO/TC 29/SC 2
Nástroje z rychlořezné oceli a jejich připevnění zajišťují technické normy:
- kuželových stopek;
  • válcových stopek;
  • upínacích dutin;
  • redukčních vložek;
  • vodicích pouzder;
  • řezné geometrie;
  • soustružnických nožů;
  • vrtáků;
  • výstružníků;
  • rozměrů řezných nástrojů;
  • rozměrových a tvarových tolerancí;
  • ostatních řezných nástrojů.
  • ISO/TC 29/SC 5
    Brousicí kotouče a brusivo zajišťují technické normy:
  • všeobecných požadavků na brusivo;
  • rozměrů brousicích kotoučů;
  • rozměrových a tvarových tolerancí;
  • označování a značení brousicích kotoučů;
  • brousicích segmentů;
  • brousicího papíru.
  • ISO/TC 29/SC 8
    Subkomise Lisovacích a tvářecích nástrojů připravila s ohledem na specifičnost provedení nástrojů svoji poněkud osobitou koncepci tvorby technických norem.
    Charakter lisovacího nástroje je v podstatě stavebnicový. Základní funkční část nástroje, která je zpravidla negativní částí obrobku, je vložena do prvků, které tvoří rozhraní mezi strojem (lisem, bucharem) a základní, již zmíněnou funkční částí nástroje. Koncepce nástrojů je proto řešena vždy s ohledem na bezpečnost procesu tváření nebo lisování, funkční vlastnosti stoje, lisu nebo bucharu a vlastnosti tvářeného materiálu, přetvárný odpor atp.
    ISO/TC 29/SC 9
    Nástroje s břitovými destičkami a nástroje ze slinutých karbidů zajišťují technické normy: nástroje s pájenými destičkami ze slinutých karbidů, břitové destičky ze slinutých karbidů a nástroje s vyměnitelnými břitovými destičkami ze slinutých karbidů.
    ISO/TC 29/SC 10
    Subkomise Montážní nářadí pro šrouby a matice, kleště a štípací kleště je zaměřena převážně na aplikaci poznatků z technické komise ISO/TC 2 Spojovací součásti. Jedná se o klasický příklad nutnosti spolupráce pro využití optimálních vlastností, zejména závitových spojů. Použití šroubováků, případně klíčů (ať již klasických nebo momentových) vytváří předpoklady pro optimální využití závitového spoje. Neméně závažná je problematika provedení kleští, a to nejen pro jejich uplatnění v oblasti strojírenství, ale i v elektrotechnice.

    České technické normy v oblasti nástrojů

    České technické normy byly tvořeny v oblasti nástrojů jednak v návaznosti na tvorbu technických norem v ISO/TC 29, s ohledem na potřeby tuzemského strojírenství a v neposlední řadě na tvorbu norem evropských.
    Ve třídě českých technických norem 22 je celkem 102 norem. Z nich je 7 norem evropských:
  • ČSN EN 12413 - Bezpečnostní požadavky na nástroje z pojeného brusiva;
  • ČSN EN 13236 - Bezpečnostní požadavky na nástroje ze superbrusiva;
  • ČSN EN 13743 - Bezpečnostní požadavky pro brusivo na podložce;
  • ČSN EN ISO 6103 - Nástroje z pojeného brusiva - Přípustné nevývažky dodávaných brousicích kotoučů;
  • ČSN EN ISO 15641 - Frézy pro vysokorychlostní obrábění - Bezpečnostní požadavky;
  • ČSN EN 847-1 - Nástroje na strojní obrábění dřeva - Bezpečnostní požadavky - Část 1: Frézovací nástroje a pilové kotouče;
  • ČSN EN 847-2 - Nástroje na strojní obrábění dřeva - Bezpečnostní požadavky - Část 2: Požadavky na stopkové frézovací nástroje.
  • Mezinárodních norem zavedených v ČSN je 38. Jedná se převážně o tvářecí nástroje s ohledem na již zmíněnou koncepci stavebnicového řešení tvářecích nástrojů.
    Český normalizační institut v rámci cíle systému jakosti předpokládá zrušení, případně revizi stávajících ČSN vydaných do roku 1990. Tato skutečnost se promítá i do norem třídy 22, a to požadavkem na zrušení 50 technických norem. Z pohledu ČSN je nutné přihlédnout k třídě ČSN 23 a 24. Ve třídě 23, která zahrnuje nářadí převážně na spojovací součásti, je celkem 67 technických norem, z nichž 15 je evropských, určených pro neelektrické ruční nářadí.
    Prvky k upnutí nástrojů, tedy držáky, trny atp., jsou zařazeny ve třídě ČSN 24. V této třídě je zařazeno celkem 68 technických norem, z nichž jedna je normou mezinárodní.
    Evropské technické normy nástrojů
    Problematika nástrojů je v evropských normách řešena v technických komisích CEN, a to v CEN/TC 142, nazvané Dřevozpracující stroje, a v CEN/TC 143, nazvané Obráběcí a tvářecí stroje. Obě tyto technické komise řeší převážně technické normy, které jsou harmonizovány se směrnicemi Evropské unie.
    Z uvedeného je zřejmé, že bezpečnostní požadavky na strojní zařízení promítnuté do evropských technických norem na základě směrnic Evropské unie musí být uplatněny i na nástroje, které tvoří se strojem systém určený k procesu obrábění.
    V současné době byly zavedeny do ČSN následující harmonizované technické normy:
  • ČSN EN 12415 - Bezpečnost obráběcích a tvářecích strojů - Malé číslicově řízené soustruhy;
  • ČSN EN 12417 - Bezpečnost obráběcích a tvářecích strojů - Obráběcí centra;
  • ČSN EN 12478 - Bezpečnost obráběcích a tvářecích strojů - Velké číslicově řízené soustruhy;
  • ČSN EN 12717 - Bezpečnost obráběcích a tvářecích strojů - Vrtačky;
  • ČSN EN 12840 - Bezpečnost obráběcích a tvářecích strojů - Ručně ovládané soustruhy;
  • ČSN EN 13128 - Bezpečnost obráběcích a tvářecích strojů - Frézky (včetně vyvrtávaček);
  • ČSN EN 13218 - Bezpečnost obráběcích a tvářecích strojů - Pevně umístěné brusky;
  • ČSN EN 13788 - Bezpečnost obráběcích a tvářecích strojů - Vícevřetenové soustružnické automaty;
  • ČSN EN 692 - Mechanické lisy - Bezpečnost;
  • ČSN EN 693 - Obráběcí a tvářecí stroje - Bezpečnost - Hydraulické lisy;
  • ČSN EN 12622 - Bezpečnost obráběcích a tvářecích strojů - Hydraulické ohraňovací lisy.
  • Uvedené technické normy jsou harmonizovány se Směrnicí rady 98/37/ES z 20. června 1998 o sbližování právních předpisů členských států, týkající se strojních zařízení ve znění směrnice 98/79/ES. V České republice je tato směrnice zavedena nařízením vlády č. 283/2000 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 170/1997 Sb., jímž se stanoví technické požadavky na strojní zařízení ve znění nařízení vlády č. 15/199 Sb.

    Závěr

    Z uvedeného přehledu je zřejmé, že prvořadou roli v problematice procesu obrábění má a bude mít bezpečnost. Bezpečnost procesu obrábění předpokládá samozřejmě i bezpečný systém, kterým je proces zajišťován. Tato skutečnost však nevylučuje ukazatele kvality procesu obrábění, respektive systému managementu kvality, v němž je proces obrábění hlavním procesem. Ukazatele, účinnost a efektivnost procesu je těžko si představit bez jeho optimalizace. Předpoklady pro optimalizaci procesu obrábění obsahuje např. ISO 3685 Test životnosti jednoduchých soustružnických nástrojů.
    V této normě jsou stanoveny dvě kategorie - podmínky zkoušek jakožto výsledek poškození limitované stanoveným opotřebením a podmínky zkoušek jakožto výsledek lomu nebo plastické deformace břitu. Podmínky testu jsou vymezeny referenčním materiálem, opotřebením nástroje a trvanlivostí nástroje, specifikací záznamu opotřebení, předběžným testem a evolucí údajů trvanlivosti nástroje.
    Z uvedené struktury údajů v ISO 3685 je zřejmá detailní rozpracovanost problematiky, která umožňuje objektivizovat obrábění a nasměrovat jej jako proces.
    Je tedy zřejmé, že přechod na systém technických norem v oblasti řezných a tvářecích nástrojů vytvoří maximální přiblížení k mezinárodně přijatým principům procesu obrábění a tváření.

    Osvěta pojmů a pravidel

    Pokud máte specifické přání k vysvětlení určitých pojmů z oblasti norem, kontaktujte redakci na adrese: box@mmspektrum.cz.

    Co jsou harmonizované české technické normy?

    V § 4 a) zákona č. 22/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů, zavádí zákon pojem "harmonizovaná česká technická norma", jehož obsah je převzat z práva Evropských společenství. Podstata tkví v tom, že právní regulace týkající se výrobků se omezuje na naléhavé potřeby ochrany života a zdraví osob, majetku, životního prostředí apod. Přitom se vychází z toho, že je účelné technické požadavky na výrobky stanovovat tak, aby jednoznačné konkrétní požadavky právních předpisů nevytvářely bariéry technického rozvoje. K technickým, tj. právním předpisům jsou pak v rámci Evropských společenství vydávány harmonizované evropské normy.
    V § 4 a) odst. 1 je pak uvedeno, že harmonizovanou českou technickou normou se může stát pouze ta norma, která přejímá harmonizovanou evropskou normu nebo harmonizační dokument. Přitom je nutno zdůraznit, že harmonizované české technické normy nejsou závazné. Při jejich splnění se však má za to, že výrobek odpovídá příslušným obecným ustanovením technického předpisu (nařízení vlády přejímající směrnici ES), k němuž se norma nebo její část vztahuje.
    Harmonizované normy stanovuje Úřad pro normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ). Tento Úřad je oznamuje ve Věstníku ÚNMZ s uvedením technického předpisu, k němuž se vztahují.
    V případě potřeby (zejména pro specifikaci technických požadavků na výrobky) může ÚNMZ určit české technické normy anebo další technické normy (mezinárodní, popř. zahraniční) obsahující podrobnější technické požadavky. Ty se pak podle zákona nazývají určenými normami.
    Zabezpečení tvorby českých technických norem
    V § 5 zákona č. 22/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů, "Zabezpečení tvorby českých technických norem" se vymezuje odpovědnost státu za zpracování a vydávání českých technických norem, jejich změn a zrušení. Další část ustanovení pak určuje, že MPO může zabezpečováním tvorby a vydáváním českých technických norem, jejich změn a zrušení za určitých podmínek pověřit ve správním řízení právnickou osobu, a dále stanoví podmínky pro rozmnožování a rozšiřování technických norem a zabývá se náklady na tvorbu technických norem.
    Zákonem se nově stanoví zákaz rozmnožování a rozšiřování českých technických norem směřující jednak k dosažení částečné návratnosti státních prostředků vynaložených na jejich tvorbu, jednak k plnění závazků souvisejících s výhradním oprávněním publikovat formou českých technických norem obsah norem mezinárodních nebo evropských, které jsou na základě požadavků mezinárodních organizací chráněny před neoprávněným rozšiřováním, popřípadě rozmnožováním. Porušení této povinnosti je sankcionovatelné podle § 19 zákona.
    Zcela nově (viz zákon č. 205/2002 Sb.) se zákaz rozšiřování a rozmnožování českých technických norem vztahuje i na části ČSN, a to zejména z důvodu zajištění plné ochrany před neoprávněným rozmnožováním a rozšiřováním ČSN.
    Reklama
    Vydání #5
    Kód článku: 30529
    Datum: 21. 05. 2003
    Rubrika: ČNI / EU a normalizace
    Autor:
    Firmy
    Související články
    Česká republika na zasedání ISO v Riu

    Ve dnech 8. až 12. září se v Riu de Janeiro konalo 37. plenární zasedání ISO (ISO General Assembly), kde se role hostitele ujal brazilský normalizační institut ABNT.

    Stavme na pozitivním a fungujícím

    Česko patřilo ke konci roku 2023 k zemím, jejichž ekonomika stále nedosáhla předcovidové úrovně. Hospodářský růst bude podle většiny ekonomů i v tomto roce velmi pomalý. Situaci komplikují nepříliš optimistické faktory, jako je nestabilita veřejných financí, výroba postavená na subdodávkách, nedostatečná infrastruktura a další. Když k tomu připočteme vnější geopolitické okolnosti, není situace příliš příznivá. A o tom, jak toto vše ovlivňuje automobilový průmysl a jak se zbavit stigmatu subdodavatelské země, jsme hovořili s Petrem Knapem, odborníkem společnosti EY pro automobilový průmysl.

    Promluvy Štefana Kassaye: Protiřečení na denním pořádku

    Kolem nás, u nás, všude, kde existuje život, se každou vteřinu odehrávají miliony událostí, které zasahují jednotlivce, komunity, státy. Rostou nepokoje, protesty a skandování, pouliční bitvy, rebelie. Systémy budované člověkem v sílící zlovůli a vlivem ničivých výroků se řadu let dostávají do úpadku. Jsme svědky válečných konfliktů, nových a nových hrozících válek.

    Související články
    Letošní veletrh Formnext slibuje hojnou účast

    Formnext, přední světový veletrh aditivní výroby a průmyslové produkce nové generace, slaví úspěšný start do nového veletržního roku – navzdory poněkud utlumené ekonomické situaci v Německu a globálním politickým výzvám se do konce února přihlásilo již přibližně 574 společností z 35 různých zemí.

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Související články
    MM Glosa: Sem se mi dívejte

    Filmový a televizní dabing byl naší pýchou. František Filipovský nechť je toho důkazem. Úspěch rolí legendárního francouzského herce Louis de Funès, jehož vlastní hlas nikterak neupoutá, je z velké části právě dán mistrovským dabingem. Osobně bych se s ohledem na výuku jazyků tohoto pomyslného dabingového prvenství klidně vzdal a jménem Husákovy generace ho vyměnil za možnost zhlédnout černobílé upozornění ČST například před legendárním seriálem Profesionálové, že: „Pořad je v původním znění s titulky“, a agenty z CI5 slyšet v originále, a dostávat tak pod kůži hovorové fráze a výslovnost.

    Kompozitní materiály z přírodních zdrojů

    Veřejnost se stále více snaží být environmentálně odpovědnou. Ani napříč odvětvími průmyslu tomu není jinak. V oblasti kompozitních materiálů můžeme v posledních letech sledovat stále častější tendence využívat přírodní materiály jako náhradu konvenčních syntetických produktů. Roste poptávka po vláknech na rostlinné bázi (například vláknech ze lnu, konopí nebo sisalu) a tyto materiály získávají významný podíl na celkové produkci kompozitních výrobků.

    Blíží se druhý ročník veletrhu broušení

    Od 14. do 17. května 2024 se koná druhý ročník veletrhu GrindingHub, který odborníkům z celého světa představí – poprvé v historii ve čtyřech výstavních halách – nejnovější technologická řešení v oblasti broušení. Tentokrát se ve Stuttgartu představí přes 460 vystavovatelů z 31 zemí.

    O stavu ekonomiky a roli vůdců

    V povídání s Janem Urbanem, vysokoškolským pedagogem, podnikovým poradcem, publicistou a autorem řady knih a článků, se prolíná řada myšlenek nedávno zesnulého profesora Milana Zeleného, i když se osobně nikdy nepotkali. Několik top manažerů a emeritních CEO, kterým jsme tento rozhovor poskytli před zveřejněním, doporučilo slova Jana Urbana tesat do kamene. V intencích uvažování excelentních ekonomů Zeleného i Urbana lze říci, že dosud panuje rozpor, který nastiňuje tento rozhovor: trend zaměňování popisu akce za akci samotnou se spíše prohlubuje místo toho, aby v praxi ustupoval – v politice, podnikání i ve vzdělávání.

    Plzeňské setkání strojařů

    Katedra technologie obrábění Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni letos uspořádala již devátý ročník mezinárodní konference Strojírenská technologie Plzeň. V porovnání s minulým ročníkem zaznamenala podstatně větší návštěvnost – čítala téměř dvě stě účastníků a uskutečnilo se bezmála šedesát prezentací. Náš časopis na konferenci figuroval jako mediální partner akce.

    MM Glosa: Eine große Katastrophe

    V Německu to stále vře. Vedle obav z politických iniciativ a churavějící ekonomiky řeší naši západní sousedé i otázky rasismu. Skupina vědců, jejichž úkolem bylo zkoumat, jak kdysi dávno žili dinosauři, se raději zabývá otázkou, zda jména dinosaurů odpovídají dnešnímu duchu doby. Zatímco dinosauři kdysi obývali Zemi bez zájmu o politickou korektnost, jejich jména jsou nyní předmětem vášnivých debat, zdali nejsou rasistická nebo sexistická…

    Co přinese rok 2024 v oblasti automatizace?

    Řada otřesů v posledních několika letech předznamenala novou éru zvýšených geopolitických a ekonomických rizik. Výrobci jsou nuceni k tomu, aby do obchodních modelů začlenili odolnost a flexibilitu a aby přehodnotili globální dodavatelské řetězce a vztahy. Zároveň stoupá tlak na začlenění principů ESG do rozhodování o provozu (tato zkratka z anglických slov environment, social a governance označuje vliv firmy na životní prostředí, pracovní podmínky ve firmě a její vliv na společnost, celkové fungování firmy uvnitř i navenek a její transparentnost).

    Promluvy Štefana Kassaye: Devalvace vědy vědeckou komunikací?

    Užívání cizích slov v běžné řeči ještě nikoho neudělá vědcem ani to nepovýší jeho společenskou úroveň. Přesto má člověk, kromě běžné výměny názorů, svůj záměr, kterému odpovídá i příslušný komunikační styl. Pochopitelně, že vysoce uznávaná osobnost chce mít možnost být šiřitelem svých vlastních názorů.

    Promluvy Štefana Kassaye: S novým rokem nové příležitosti

    Milý úsměv již z dálky prozrazuje dobrou náladu Janka, mého přítele z dětství. Září radostí, z byť i náhodného setkání. „Štefane, víš, co všechno mě čeká? Tvrdá robota. Počínaje prvním pracovním dnem.“ Řekne mi hned na uvítanou. Jeníček toho má vždy dost na práci. Zlepšovací návrhy, inovace… A navíc, jako představitel podniku, svým dobře míněným posláním oplývá nesmírným zájmem o vše kolem. Chce šířit dobro, a pomáhat lidem realizovat jejich předsevzetí. Není to ale vždy tak jednoduché, vnější svět ovlivňuje ten náš vnitřní. Například, když byl prezentován vládní program, vyslechli jsme různá vyjádření, často i extrémní. Projevoval se určitý osobnostní intelekt. A jak dny plynou, až příliš často odkrývají znova rozdané karty. Do státní ekonomiky pronikají politické názory, a ekonomika je součástí podnikání.

    Jak ušetřit za energie: Využijte odpadní teplo

    Řada průmyslových provozů využívá různé technologie, při nichž vzniká velké množství odpadního tepla. Tato draze získaná energie často uniká bez užitku, například ve formě odvodu horkých spalin komínem. Na druhé straně teplo potřebujeme na ohřívání vody nebo na vytápění. K tomu, abychom unikající teplo zadrželi a využili je tam, kde je ho potřeba, slouží technologie zpětného získávání neboli rekuperace tepelné energie.

    Reklama
    Předplatné MM

    Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

    Proč jsme nejlepší?

    • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
    • Vysoký podíl redakčního obsahu
    • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

    a mnoho dalších benefitů.

    ... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

        Předplatit