Témata
Reklama

České technické normy - klíč k evropskému trhu

12. 03. 2003

Dalším tématem našeho seriálu týkajícího se představování norem, který jsme pro vás připravili s Českým normalizačním institutem, je "Normalizační podpora automatizovaných průmyslových systémů a jejich integrace.

Informace o výrobku, které vznikají v průběhu jeho konstrukce, výroby, užití, údržby a likvidace, tj. v průběhu jeho životního cyklu, se využívají k mnoha účelům. Může je například využívat řada počítačových systémů, umístěných v různých organizacích. K podpoře takového využití se však musí informace o výrobcích prezentovat v jednotné, počítači zpracovatelné formě, která musí být úplná a konzistentní, aby bylo možné je mezi různými počítačovými systémy vyměňovat.
Tento problém se snaží řešit mezinárodní norma ISO 10303, kterou připravila technická komise ISO/TC 184, Automatizované průmyslové systémy a integrace, subkomise SC 4, Data o výrobku, a kterou přejímáme do soustavy českých norem bez překladu pouze s anotací.
ČSN ISO 10303 je normou, která podporuje prezentaci počítači zpracovávaných informací o výrobku a jejich výměnu, která se provádí mezi různými počítačovými systémy a prostředími, v nichž životní cyklus výrobku probíhá. Jde o proces konstrukce výrobku, jeho výroby, použití, údržby a likvidace. Jejím předmětem je poskytnout mechanismus, který je schopen popisovat výrobek v průběhu jeho životního cyklu nezávisle na určitém systému. Povaha tohoto popisu je vhodná nejen pro výměnu neutrálních souborů, ale může být základem pro implementaci a sdílení databází o výrobcích a archivaci. Je nezávislá na jakémkoli počítačovém systému a umožňuje v mnohonásobně opakovaných aplikacích a různých systémech realizovat shodné implementace. Dovoluje využít různé metody pro ukládání, přístup, přenos a archivaci dat o výrobku, které mohou být testovány na shodu a odděluje techniky zobrazení informací o výrobku od metod implementace použitých pro výměnu dat.
ČSN ISO 10303 (stejně jako ISO 10303) je rozdělena do šesti skupin které mají obecný název Automatizované průmyslové systémy a integrace - Prezentace dat o výrobku a jejich výměna. Každá skupina má jedinečnou funkci a může mít jednu nebo více částí.
Reklama
Reklama
Reklama

Metody popisu

Pro zajištění úplnosti a zamezení dvojznačnostem vyžaduje popis výrobku v integrovaných zdrojích a aplikačních protokolech použití jazyků pro formální specifikaci dat. Jazyky jsou vytvořeny tak, aby byly pro člověka čitelné a srozumitelné, aby byly počítačově interpretovatelné a usnadnily generování aplikačního softwaru a podpůrných nástrojů. Takovým nástrojem určeným pro formální specifikaci dat, který využívá tato norma, je jazyk EXPRESS - poskytuje mechanismus normativního popisu dat o výrobku, a to jak pro integrované zdroje, tak i protokoly aplikace. Povoluje popis dat, jež lze aplikovat na data o výrobku. Připouští definice konstrukcí zdrojů z datových prvků, omezení, vztahů, pravidel a funkcí, připouští jejich klasifikaci a strukturování. Konstrukce zdrojů mohou být interpretovány uvnitř protokolu aplikace. Interpretační schopností jazyka je mechanismus k usnadnění vývoje aplikačních protokolů, který dovoluje dodatečné úpravy atributů, doplnění omezení a vztahů mezi zdrojovými a aplikačními konstrukcemi, buď jednotlivě, nebo všech najednou.
Grafická prezentace modelů
Objasňuje normativní definice dat a je ve všech případech informativní. Tato mezinárodní norma obsahuje čtyři typy modelů pro grafickou prezentaci: konstrukce zdrojů obsažené v integrovaných zdrojích, modely činnosti aplikace, referenční modely aplikace a interpretační modely aplikace. Grafické modely jsou prostředky zlepšující srozumitelnost definic, které prezentují jednotlivé části.

Integrované zdroje

Integrované zdroje poskytují konstrukce zdrojů, které se používají jako základ prezentace dat o výrobku. Integrované zdroje se používají k vyjádření informačních požadavků aplikace. Poskytují jedinečnou prezentaci každého informačního prvku obsaženého v ISO 10303. Významy konstrukcí zdrojů poskytují texty definicí.
Integrované zdroje jsou rozděleny do logicky příbuzných souborů jedné nebo více konstrukcí zdrojů. Generické zdroje jsou kontextově nezávislé. Aplikační zdroje se používají pro specifikaci rozsahu aplikace.
Následující příklady obsahují dva typy integrovaných zdrojů:
Generické zdroje
základy popisu výrobku a jeho podpora (ISO 10303-41);
  • geometrické a topologické zobrazení (ISO 10303-42);
  • zobrazení struktur (ISO 10303-43);
  • konfigurace struktury výrobku (ISO 10303-44);
  • viditelná prezentace (ISO 10303-46);
  • Aplikační zdroje
    sestavování návrhu (ISO 10303-101);
    Aplikační protokoly
    Aplikační protokol obsahuje definice předmětu, kontextu a informačních požadavků aplikace. Definice mohou určovat funkce, procesy nebo informace, které jsou z aplikace vyjmuty, aby ujasnily předmět, kontext a informační požadavky. Přehled o předmětu aplikace podporuje model činnosti aplikace, který popisuje procesy, informační toky a funkční požadavky aplikace. Model činnosti je informační přílohou protokolu aplikace.
    Informační požadavky a omezení pro kontext aplikace se definují pomocí prostředků souboru jednotek funkčností a aplikačních objektů používajících základní terminologii aplikace. Tyto definice jsou odvozeny od referenčního modelu aplikace. Je to formální informační model, který je v příloze k protokolu aplikace.
    Zobrazení informací
    Konstrukce zdrojů pro zobrazení informačních požadavků aplikace jsou specifikovány modelem, který interpretuje aplikace používající jazyk EXPRESS. Je sestaven z konstrukcí zdrojů specifikovaných integrovanými zdroji. Konstrukce zdrojů jsou interpretovány tak, aby uspokojily informační požadavky aplikace v rámci definovaného kontextu a předmětu protokolu aplikace.
    K dispozici je mapování z informačních požadavků do modelu interpretovaného aplikací. Na zobrazení informačních požadavků aplikace definuje mapování použití konstrukcí zdrojů z integrovaných zdrojů, které obsahuje tento model.
    Metody implementace
    ISO 10303 nabízí různé metody implementace. Každá z nich dává k dispozici určitý způsob použití aplikačního protokolu, který je definován v ČSN ISO 10303. ČSN ISO 10303-21 specifikuje metody implementace pro strukturu výměny. Pro psaní a čtení popisu dat o výrobku v aplikačních protokolech poskytuje struktura výměny používání nešifrovaného nebo binárně kódovaného textu.
    Požadavky na shodu
    Každý aplikační protokol obsahuje požadavky na shodu, které by měla uspokojit každá aplikace, požadující podporu aplikačního protokolu. Požadavky na shodu jsou odrazem způsobilosti, kterou definuje aplikační protokol a mohou být určeny v metodách popisu a implementace nebo protokolem aplikace podle této normy.
    Účel testování shody
    Soubor metod testování shody a jejich rámec, který je součástí této mezinárodní normy, obsahuje všeobecnou metodiku a požadavky procesů testování shody výrobku, které vyžaduje použití protokolu aplikace ČSN ISO 10303. Jejich cílem je zabezpečit:
  • opakovatelnost - kdykoli provedeme testy, jejich výsledky jsou souhlasné;
  • porovnatelnost - kdykoli provedeme testy, jejich výsledky jsou souhlasné;
  • ověřitelnost - na základě záznamu lze po testování kdykoli následně potvrdit, že testovací procedury byly provedeny korektně.
  • Procedury na testování shody
    Testování shody protokolu aplikace lze provádět použitím metod abstraktních testů pro vybranou metodu implementace v případech, které jsou testovatelné souborem abstraktních testů. Procedury testování shody jsou na testovaných implementacích nezávislé.
    Jestliže jednotlivá implementace kombinuje několik protokolů aplikace, testování shody se pro každý protokol provádí zvlášť.
    ČSN ISO 10303 definuje pravidla a odpovědnost testovacích laboratoří a jejich klientů, kteří požadují provedení testů shody.
    Metody abstraktních testů
    Pro každou implementaci určuje ČSN ISO 10303 metodu abstraktního testu. Metoda abstraktního testu popisuje, jak se implementace určité implementační metody testuje nezávisle na konkrétní implementaci, nástrojích testování a procedurách a na testovaném protokolu aplikace.
    Soubory abstraktních testů
    Soubor abstraktních testů obsahuje pro protokoly aplikace soubor abstraktních testů, které podporují požadavky shody. Každý abstraktní test poskytuje specifikace činností nezávislých na implementaci, požadované k ohodnocení části jednoho nebo více požadavků shody. Každý protokol aplikace obsahuje normativní odkazy na příslušný abstraktní test.
    Každý požadavek shody odpovídá jednomu nebo více abstraktním testům, které jsou navrženy tak, aby uspokojily jeden či více testovacích účelů. Na základě požadavků shody se generují kritéria verdiktu, která dovolují testovacím laboratořím stanovit shodu implementace s ohledem na příslušný test. Po provedení testu shody, založeném na abstraktním testu, stanovuje výsledný verdikt, kolik požadavků shody implementace uspokojila.
    Ing. Petr Wallenfels, ČSNI

    Osvěta pojmů a pravidel

    Pravidelně na tomto místě naleznete přesné definování jednotlivých pojmů a pravidel, vyskytujících se v normalizaci. Pokud byste měli specifické přání o znění určitých pojmů z oblasti norem, s nimiž jste se setkali, kontaktujte redakci MM Průmyslové spektrum.

    Vazba českých technických norem na právní předpisy

    Obecně platí zásada rozdělení náplně mezi právní předpisy a technické normy. Právní předpisy (zákony, vyhlášky, nařízení vlády apod.) technické povahy stanoví závazné požadavky (mohou být stanoveny rámcově), které se týkají především ochrany zdraví a bezpečnosti osob, ochrany životního prostředí a které musí být bezpodmínečně dodrženy. Dobrovolné technické normy rozvádějí podrobným technickým řešením podstatné rámcové požadavky zákonů, nařízení vlády a jiných závazných předpisů. Právní předpisy tak mohou být stručnější, získávají na průhlednosti, zpravidla je lze lépe interpretovat a mají delší životnost. Systém odvolávek na normy se ukázal výhodný a účinný. Je například jedním z důležitých prvků tzv. "Nového přístupu" Evropské komise k technické harmonizaci. Směrnice Evropského společenství podle "Nového přístupu" se v ČR zavádějí nařízeními vlády.

    Co jsou české technické normy?

    V § 4 zákona č. 22/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů, je definován pojem "česká technická norma", což je dokument schválený pověřenou právnickou osobou pro opakované nebo stálé použití, vytvořený podle výše uvedeného zákona, označený písmenným označením ČSN, jehož vydání bylo oznámeno ve Věstníku Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. Zakazuje se použití tohoto názvu a stanoveného označení (ČSN) pro jiné dokumenty. Dále se stanoví, že česká technická norma není obecně závazná.
    Podle uvedeného zákona česká technická norma poskytuje pro obecné a opakované používání pravidla, směrnice nebo charakteristiky činností či jejich výsledků, zaměřené na dosažení optimálního stupně uspořádání ve vymezených souvislostech.
    Jinak řečeno, technické normy jsou dokumentované dohody, které obsahují technické specifikace nebo jiná určující kritéria, používaná jako pravidla, směrnice/pokyny nebo definice charakteristik k zajištění toho, že materiály, výrobky, postupy a služby vyhovují danému účelu. Jejich používání je dobrovolné, avšak všestranně výhodné.
    -csni-
    Reklama
    Vydání #3
    Kód článku: 30314
    Datum: 12. 03. 2003
    Rubrika: ČNI / EU a normalizace
    Autor:
    Firmy
    Související články
    Česká republika na zasedání ISO v Riu

    Ve dnech 8. až 12. září se v Riu de Janeiro konalo 37. plenární zasedání ISO (ISO General Assembly), kde se role hostitele ujal brazilský normalizační institut ABNT.

    Stavme na pozitivním a fungujícím

    Česko patřilo ke konci roku 2023 k zemím, jejichž ekonomika stále nedosáhla předcovidové úrovně. Hospodářský růst bude podle většiny ekonomů i v tomto roce velmi pomalý. Situaci komplikují nepříliš optimistické faktory, jako je nestabilita veřejných financí, výroba postavená na subdodávkách, nedostatečná infrastruktura a další. Když k tomu připočteme vnější geopolitické okolnosti, není situace příliš příznivá. A o tom, jak toto vše ovlivňuje automobilový průmysl a jak se zbavit stigmatu subdodavatelské země, jsme hovořili s Petrem Knapem, odborníkem společnosti EY pro automobilový průmysl.

    Letošní veletrh Formnext slibuje hojnou účast

    Formnext, přední světový veletrh aditivní výroby a průmyslové produkce nové generace, slaví úspěšný start do nového veletržního roku – navzdory poněkud utlumené ekonomické situaci v Německu a globálním politickým výzvám se do konce února přihlásilo již přibližně 574 společností z 35 různých zemí.

    Související články
    Blíží se druhý ročník veletrhu broušení

    Od 14. do 17. května 2024 se koná druhý ročník veletrhu GrindingHub, který odborníkům z celého světa představí – poprvé v historii ve čtyřech výstavních halách – nejnovější technologická řešení v oblasti broušení. Tentokrát se ve Stuttgartu představí přes 460 vystavovatelů z 31 zemí.

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Související články
    MM Glosa: Sem se mi dívejte

    Filmový a televizní dabing byl naší pýchou. František Filipovský nechť je toho důkazem. Úspěch rolí legendárního francouzského herce Louis de Funès, jehož vlastní hlas nikterak neupoutá, je z velké části právě dán mistrovským dabingem. Osobně bych se s ohledem na výuku jazyků tohoto pomyslného dabingového prvenství klidně vzdal a jménem Husákovy generace ho vyměnil za možnost zhlédnout černobílé upozornění ČST například před legendárním seriálem Profesionálové, že: „Pořad je v původním znění s titulky“, a agenty z CI5 slyšet v originále, a dostávat tak pod kůži hovorové fráze a výslovnost.

    Kompozitní materiály z přírodních zdrojů

    Veřejnost se stále více snaží být environmentálně odpovědnou. Ani napříč odvětvími průmyslu tomu není jinak. V oblasti kompozitních materiálů můžeme v posledních letech sledovat stále častější tendence využívat přírodní materiály jako náhradu konvenčních syntetických produktů. Roste poptávka po vláknech na rostlinné bázi (například vláknech ze lnu, konopí nebo sisalu) a tyto materiály získávají významný podíl na celkové produkci kompozitních výrobků.

    Promluvy Štefana Kassaye: Protiřečení na denním pořádku

    Kolem nás, u nás, všude, kde existuje život, se každou vteřinu odehrávají miliony událostí, které zasahují jednotlivce, komunity, státy. Rostou nepokoje, protesty a skandování, pouliční bitvy, rebelie. Systémy budované člověkem v sílící zlovůli a vlivem ničivých výroků se řadu let dostávají do úpadku. Jsme svědky válečných konfliktů, nových a nových hrozících válek.

    O stavu ekonomiky a roli vůdců

    V povídání s Janem Urbanem, vysokoškolským pedagogem, podnikovým poradcem, publicistou a autorem řady knih a článků, se prolíná řada myšlenek nedávno zesnulého profesora Milana Zeleného, i když se osobně nikdy nepotkali. Několik top manažerů a emeritních CEO, kterým jsme tento rozhovor poskytli před zveřejněním, doporučilo slova Jana Urbana tesat do kamene. V intencích uvažování excelentních ekonomů Zeleného i Urbana lze říci, že dosud panuje rozpor, který nastiňuje tento rozhovor: trend zaměňování popisu akce za akci samotnou se spíše prohlubuje místo toho, aby v praxi ustupoval – v politice, podnikání i ve vzdělávání.

    Plzeňské setkání strojařů

    Katedra technologie obrábění Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni letos uspořádala již devátý ročník mezinárodní konference Strojírenská technologie Plzeň. V porovnání s minulým ročníkem zaznamenala podstatně větší návštěvnost – čítala téměř dvě stě účastníků a uskutečnilo se bezmála šedesát prezentací. Náš časopis na konferenci figuroval jako mediální partner akce.

    MM Glosa: Eine große Katastrophe

    V Německu to stále vře. Vedle obav z politických iniciativ a churavějící ekonomiky řeší naši západní sousedé i otázky rasismu. Skupina vědců, jejichž úkolem bylo zkoumat, jak kdysi dávno žili dinosauři, se raději zabývá otázkou, zda jména dinosaurů odpovídají dnešnímu duchu doby. Zatímco dinosauři kdysi obývali Zemi bez zájmu o politickou korektnost, jejich jména jsou nyní předmětem vášnivých debat, zdali nejsou rasistická nebo sexistická…

    Promluvy Štefana Kassaye: Devalvace vědy vědeckou komunikací?

    Užívání cizích slov v běžné řeči ještě nikoho neudělá vědcem ani to nepovýší jeho společenskou úroveň. Přesto má člověk, kromě běžné výměny názorů, svůj záměr, kterému odpovídá i příslušný komunikační styl. Pochopitelně, že vysoce uznávaná osobnost chce mít možnost být šiřitelem svých vlastních názorů.

    Co přinese rok 2024 v oblasti automatizace?

    Řada otřesů v posledních několika letech předznamenala novou éru zvýšených geopolitických a ekonomických rizik. Výrobci jsou nuceni k tomu, aby do obchodních modelů začlenili odolnost a flexibilitu a aby přehodnotili globální dodavatelské řetězce a vztahy. Zároveň stoupá tlak na začlenění principů ESG do rozhodování o provozu (tato zkratka z anglických slov environment, social a governance označuje vliv firmy na životní prostředí, pracovní podmínky ve firmě a její vliv na společnost, celkové fungování firmy uvnitř i navenek a její transparentnost).

    Promluvy Štefana Kassaye: S novým rokem nové příležitosti

    Milý úsměv již z dálky prozrazuje dobrou náladu Janka, mého přítele z dětství. Září radostí, z byť i náhodného setkání. „Štefane, víš, co všechno mě čeká? Tvrdá robota. Počínaje prvním pracovním dnem.“ Řekne mi hned na uvítanou. Jeníček toho má vždy dost na práci. Zlepšovací návrhy, inovace… A navíc, jako představitel podniku, svým dobře míněným posláním oplývá nesmírným zájmem o vše kolem. Chce šířit dobro, a pomáhat lidem realizovat jejich předsevzetí. Není to ale vždy tak jednoduché, vnější svět ovlivňuje ten náš vnitřní. Například, když byl prezentován vládní program, vyslechli jsme různá vyjádření, často i extrémní. Projevoval se určitý osobnostní intelekt. A jak dny plynou, až příliš často odkrývají znova rozdané karty. Do státní ekonomiky pronikají politické názory, a ekonomika je součástí podnikání.

    Jak ušetřit za energie: Využijte odpadní teplo

    Řada průmyslových provozů využívá různé technologie, při nichž vzniká velké množství odpadního tepla. Tato draze získaná energie často uniká bez užitku, například ve formě odvodu horkých spalin komínem. Na druhé straně teplo potřebujeme na ohřívání vody nebo na vytápění. K tomu, abychom unikající teplo zadrželi a využili je tam, kde je ho potřeba, slouží technologie zpětného získávání neboli rekuperace tepelné energie.

    Reklama
    Předplatné MM

    Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

    Proč jsme nejlepší?

    • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
    • Vysoký podíl redakčního obsahu
    • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

    a mnoho dalších benefitů.

    ... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

        Předplatit