Témata
Reklama

CzechTrade informuje: Exportní potenciál českého strojírenství II.

V rámci seriálu, který je realizován společně s agenturou CzechTrade, předkládáme informace exportního charakteru se zaměřením na oblast průmyslové výroby. V předchozím vydání jsme se začali zabývat konkurenceschopností českých výrobců obráběcích a tvářecích strojů na trzích zemí Číny, Brazílie, Mexika a JAR. Dnes v koncentraci na tyto země pokračujeme a předkládáme další data, která bezesporu osloví exportéry, pro něž tyto destinace jsou předmětem zájmu.

Informace pro tvorbu analýz tohoto charakteru získává CzechTrade z oficiálních statistik OSN. V tomto případě byla použita data agregovaná na skupinu výrobků. V případě požadavku mohou pracovníci CzechTrade zpracovat analýzu zaměřenou na konkrétnější technologie. Analýza využívá kromě statistik také znalostí a zkušeností zástupců CzechTrade v zahraničí. Na základě tohoto spojení lze podle konkrétního zadání vytvořit individuální marketingovou strategii pro vstup či rozšíření obchodních aktivit na trhu.

Reklama
Reklama
Reklama

Obráběcí centra, obráběcí stroje stavebnicové

V segmentu obráběcích center na trzích Číny, Brazílie, Mexika a JAR dominuje menší počet větších výrobců a uskupení. V těchto zemích se shodně na prvních čtyřech místech objevují Německo, Japonsko, Itálie, Jižní Korea a USA, které majoritně trhy zásobují. Jediným trhem, na který ČR nedodává, je JAR. Největší úspěchy zaznamenali minulý rok čeští vývozci v Číně. Čínský trh rostl v průměru nejvíce (o 17 %) a je nejvýznamnější z hlediska poměru dovozu této položky k celkovému dovozu Číny měřeného indexem MR (market rate).
Česká republika vykazuje v segmentu obráběcích center komparativní výhodu (měřenou Lafayovým indexem), na rozdíl od zkoumaných zemí, které vykazují komparativní nevýhodu. Zjednodušeně řečeno, čeští výrobci mají šanci konkurovat místním výrobcům, jejichž výroba nestačí pokrývat potřeby trhu.

Tabulka. Položka 8457 Centra obráběcí, stroje obráběcí stavebnicové

Zdroj dat: Comtrade; výpočty CzechTrade – hodnoty v tis. USD

Herfindahl – Hirschman index (HHI) – index koncentrace trhu:
HHI < 0,1 – diverzifikovaný trh (tj. o trh se dělí více exportérů),
HHI 0,1 až 0,18 – střední diverzifikace trhu,
HHI > 0,18 – koncentrovaný trh (tzn. na trhu je jen pár hlavních hráčů).
Tento údaj je vztažený k importu do země.

Celkový import do země za rok (červený blok), import ČR do země za rok (zelený blok), export země za rok (žlutý blok).

Stroje pro hoblování (apod.) a strojní dělení materiálu

Největším dovozcem na zmiňované trhy v této komoditě, kromě trhu mexického, jsou němečtí výrobci. Na čínský trh směřuje skoro polovina zboží právě odsud. Tento fakt je patrný i z indexu HHI, jenž díky vysokým hodnotám naznačuje, která ze zemí je zde dominantní. Jihoafrický trh je zásoben rovnoměrněji. Výrobky z ČR jsou úspěšné především na brazilském trhu. Dovoz českých výrobců zde má prakticky konstantní objem.
Čínský trh je oproti tomu stále ponecháván bez povšimnutí. V roce 2007 byl zaznamenán největší vývoz, po kterém však přišel velký propad a z ČR nebylo dodáno na tento trh prakticky nic. Vůči sledovaným zemím vykazuje ČR i zde komparativní výhodu.

Tabulka: Položka 8461 Stroje obráběcí k hoblování apod., pily strojní aj.

Zdroj dat: Comtrade; výpočty CzechTrade – hodnoty v USD

Herfindahl – Hirschman index (HHI) – index koncentrace trhu:
HHI < 0,1 – diverzifikovaný trh (tj. o trh se dělí více exportérů),
HHI 0,1 až 0,18 – střední diverzifikace trhu,
HHI > 0,18 – koncentrovaný trh (tzn. na trhu je jen pár hlavních hráčů).
Tento údaj je vztažený k importu do země.

Celkový import do země za rok (červený blok), import ČR do země za rok (zelený blok), export země za rok (žlutý blok).

Stroje pro technologie tváření

Poslední představenou položkou je skupina výrobků, kam patří především lisy. Tento segment je jediný, kde ČR vykazuje dlouhodobě konkurenční nevýhodu. Zmíněné státy ji vykazují také a vyšší, než je tomu v případě ČR. Opět zde vévodí firmy z Německa, Itálie, Japonska a USA, jež si mění v jednotlivých státech přední pozice. Do Číny dováží nejvíce japonských výrobců, do Mexika američtí výrobci a do Brazílie výrobci z Itálie. Německo je pak na těchto pozicích doplňuje. Nejvíce dodávek tvářecích strojů z ČR bylo za poslední léta směrováno do Číny. Úspěšný byl především rok 2010, kdy odešly zakázky v hodnotě téměř 10 mil. USD. Ve všech sledovaných zemích se ČR dlouhodobě umísťuje ve třetí až čtvrté desítce. Až na mexický trh, kde vévodí USA, jsou všechny trhy diverzifikované.

Touto představenou komoditou uzavíráme dílčí část seriálu, kdy se zástupci agentury CzechTrade věnovali zemím Číny, Brazílie, Mexika a JAR. Příště se můžete těšit na informace o tureckém trhu.

Ing. Michal Koščo

CzechTrade
michal.kosco@czechtrade.cz

Reklama
Vydání #11
Kód článku: 111155
Datum: 22. 11. 2011
Rubrika: Servis / Exportní příležitosti
Autor:
Firmy
Související články
CzechTrade pomáhá strojařům – Švédsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na švédský trh.

CzechTrade pomáhá strojařům, Německo

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na náš klíčový exportní trh.

Související články
CzechTrade pomáhá strojařům, Turecko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na turecký trh.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
CzechTrade pomáhá strojařům: Velká Británie a Irsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na jihoamerický trh, konkrétně do Spojeného království Velké Británie a Irska.

Komory pro spolupráci - Rozvíjet vztahy mezi Českem a Kanadou

Pro většinu Čechů je Kanada spojena s hokejem a přírodními krásami. Ve druhé největší zemi na světě žije necelých 38 mil. obyvatel, což s průměrem 3,5 obyvatele na km2 řadí Kanadu na 230. místo na světě.

CzechTrade pomáhá strojařům, Kolumbie

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na jihoamerický trh, konkrétně do Kolumbie.

Holandská inspirace

Od vzniku Nizozemsko-české obchodní komory v roce 1993 se toho hodně změnilo. Dnes již společnosti nehledají jen praktickou pomoc v začátcích podnikání, ale stojí spíše o inspiraci, smysluplné kontakty a řešení nejrůznějších výzev a problémů.

CzechTrade pomáhá strojařům, Bulharsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na bulharský trh.

Komory pro spolupráci - Inspirace izraelskými inovacemi

Mezi velikostí státu a objemem obchodu není přímá úměra. Důkazem je náš obchod se Státem Izrael. Obě země mají přibližně stejný počet obyvatel, ale vzájemný obchod, zejména náš vývoz, je mnohem větší, než je tomu mezi námi a násobně většími státy.

CzechTrade pomáhá strojařům, Francie

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na francouzský trh.

CzechTrade pomáhá strojařům

Během loňského roku jsme na stránkách MM Průmyslového spektra ve spolupráci s agenturou CzechTrade publikovali edukační seriál určený začínajícím exportérům, jehož smyslem bylo provést je úskalími, které pronikání na zahraniční trhy přináší. Letos v publikační osvětě pokračujeme a postupně představujeme zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit