Témata
Reklama

Komory pro spolupráci - Rozvíjet vztahy mezi Českem a Kanadou

Pro většinu Čechů je Kanada spojena s hokejem a přírodními krásami. Ve druhé největší zemi na světě žije necelých 38 mil. obyvatel, což s průměrem 3,5 obyvatele na km2 řadí Kanadu na 230. místo na světě.

Ve všech důležitých oblastech, jako je ekonomická a technologická vyspělost, životní úroveň, vzdělání, úroveň podnikání, patří Kanada mezi světovou špičku. Má velké zásoby nerostných surovin, proto je zde geologický průzkum významným odvětvím. Z hlediska průmyslu dominuje petrochemie a vyspělé strojírenství.

Český vývoz do Kanady tvoří převážně strojní zařízení (turbíny, silniční válce, nakladače a elektrické nářadí), elektronika a elektrické stroje a zařízení, výrobky ze železa a oceli (převážně železniční kolejnice) a více než trojnásobně převyšuje objem kanadského dovozu do ČR (letadla/vrtulníky a jejich díly, stroje a elektronika).

Reklama
Reklama
Reklama
Část unikátní technologie kanadské společnosti Westinghouse Plasma Corporation, která i v ČR usiluje o možnost dodání moderní environmentálně šetrné technologické platformy pro konverzi odpadu na čistou energii.

Mezi kanadské společnosti působící v ČR patří Magna International a KSR (autodíly), Bombardier Transportation (lehká železnice), Bell Helicopter (díly a údržba-opravy-generální opravy), OMERS (tranzit plynu), Macco Organiques Inc. (chemikálie), Molson Coors (nápoje), OpenText, CGI a Adastra (ICT), Fairfax (pojištění) a Apotex (léčiva).

Od září 2017 platí smlouva o volném obchodu mezi zeměmi EU a Kanadou CETA. Ruší většinu dovozních cel, zjednodušuje pohyb pracovních sil, certifikaci, garantuje rovný přístup k účastníkům veřejných zakázek atd. Hlavní vstupní branou do EU je pro kanadské podnikatele Velká Británie. Po jejím odchodu z EU význam smlouvy CETA ještě vzroste.

České investice do Kanady jsou spíše výjimečné, přitom na základě smlouvy CETA lze za definovaných podmínek umístit do Kanady výrobu nebo její část a exportovat finální výrobky do USA a Mexika za podmínek smlouvy o volném obchodu NAFTA, která by po ratifikaci v Kanadě, USA a Mexiku měla být nahrazena novou verzí CUSMA.

Přes velkou vzdálenost mezi ČR a Kanadou existuje řada oblastí, kde by se vzájemné vztahy daly více rozvíjet. Například investiční projekty v ČR, společný postup na trzích Afriky, Asie a Latinské Ameriky, které Kanada výrazně finančně podporuje, spolupráce ve vzdělání, výzkumu, kultuře atd.

Kanadská obchodní komora v ČR sdružuje přes sto firem a jednotlivců se zájmem o společná setkání, komunikaci a networking. Pro zájemce o konkrétní praktické informace ohledně případné obchodní spolupráce je určena beseda ve čtvrtek 10. října.

Kanadská obchodní komora v České republiceJiří Krejča

krejca@gocanada.cz

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 190930
Datum: 11. 09. 2019
Rubrika: Servis / Exportní příležitosti
Autor:
Firmy
Související články
CzechTrade pomáhá strojařům – Švédsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na švédský trh.

CzechTrade pomáhá strojařům, Německo

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na náš klíčový exportní trh.

Související články
CzechTrade pomáhá strojařům, Turecko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na turecký trh.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
CzechTrade pomáhá strojařům: Velká Británie a Irsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na jihoamerický trh, konkrétně do Spojeného království Velké Británie a Irska.

CzechTrade pomáhá strojařům, Kolumbie

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na jihoamerický trh, konkrétně do Kolumbie.

Holandská inspirace

Od vzniku Nizozemsko-české obchodní komory v roce 1993 se toho hodně změnilo. Dnes již společnosti nehledají jen praktickou pomoc v začátcích podnikání, ale stojí spíše o inspiraci, smysluplné kontakty a řešení nejrůznějších výzev a problémů.

CzechTrade pomáhá strojařům, Bulharsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na bulharský trh.

Komory pro spolupráci - Inspirace izraelskými inovacemi

Mezi velikostí státu a objemem obchodu není přímá úměra. Důkazem je náš obchod se Státem Izrael. Obě země mají přibližně stejný počet obyvatel, ale vzájemný obchod, zejména náš vývoz, je mnohem větší, než je tomu mezi námi a násobně většími státy.

CzechTrade pomáhá strojařům, Francie

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na francouzský trh.

CzechTrade pomáhá strojařům

Během loňského roku jsme na stránkách MM Průmyslového spektra ve spolupráci s agenturou CzechTrade publikovali edukační seriál určený začínajícím exportérům, jehož smyslem bylo provést je úskalími, které pronikání na zahraniční trhy přináší. Letos v publikační osvětě pokračujeme a postupně představujeme zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce.

Desatero pro export: Státní podpora exportu

V České republice je státní podpora exportu zajišťována několika spolupracujícími institucemi. Jsou to agentura CzechTrade, Česká exportní banka a vývozní pojišťovna Egap, zastupitelské úřady (spadající pod Ministerstvo zahraničních věcí), Ministerstvo průmyslu a obchodu, oborové organizace, svazy a komory. Další organizace se pak problematiky exportu mohou dotýkat i přesto, že se nejedná o jejich primární agendu (CzechInvest, Ministerstvo zemědělství, TA ČR atp.). V následujícím oddíle si velmi stručně vysvětlíme, co která instituce dělá a s čím se na ně mohou podnikatelé obracet. Článek rozdělíme nikoli podle institucí, ale podle témat, která příslušné organizace zpracovávají.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit