Témata
Zdroj: blogs.solidworks.com

Dostupná data odkudkoliv

Společnost Dassault Systèmes zve každý rok uživatele, příznivce a zájemce o jejich softwarová řešení na několikadenní konferenci s názvem 3DExperience World. Letos se kvůli pandemii musela uskutečnit pouze v online podobě. Navzdory tomu bylo představeno mnoho novinek a zájemci mohli sledovat velké množství přednášek v offline režimu. Na to,co je nového, jsme se zeptali Zdeňka Bašty, obchodního zástupce společnosti Dassault Systèmes pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.

Eva Zajícová

Vystudovala Fakultu strojní na ČVUT v Praze, obor Výrobní inženýrství na Ústavu strojírenské technologie.
Od roku 2014 pracuje v MM Průmyslovém spektru nejprve na pozici editorky, poté odborné redaktorky a od roku 2019 na pozici vedoucí redakce. Technika je její prací i zálibou.

Reklama

MM: Každoroční konference 3DExperience World se letos uskutečnila pouze v online podobě. Jistě to má své výhody, jako například ještě větší počet účastníků, ale i nevýhody – chybí osobní kontakt apod. Jak v historii první online konferenci společnosti Dassault Systèmes hodnotíte?

Z. Bašta: Konferenci 3DExperience World 2021 hodnotím zpětně velmi pozitivně. A to nejen z hlediska počtu účastníků, ale také množství dostupných přednášek a obsahu. Velkým plusem je zároveň možnost sledovat jednotlivé přednášky v offline režimu ve zvoleném čase.

MM: Myslíte si, že se konference příští rok uskuteční už zase na živo? Nebo plánuje společnost Dassault Systèmes pokračovat online či nějakou hybridní formou?

Z. Bašta: Pevně věříme, že příští ročník 3DExperience World 2022 se uskuteční 7. února prezenční formou v Atlantě, v americkém státě Georgia. Stejně tak jako tomu bylo v minulých letech, bude možné přenos sledovat online nebo ze záznamu, a to v rozšířeném formátu.

Reklama
Reklama
Reklama

MM: Jaké zásadní novinky byly na konferenci prezentovány? Na co se mohou uživatelé těšit?

Z. Bašta: Celá konference se nesla v duchu pokračování strategie 3DExperience Works, která přináší uživatelům možnosti propojit jejich desktopové aplikace s ukládáním a správou dat v cloudu. To přináší značné výhody v podobě dostupnosti dat odkudkoli na libovolném zařízení a nejmodernějších cloudových technologiích. Tato strategie se ukázala jako velmi správná již v průběhu roku 2020, kdy byli mnozí uživatelé nuceni pracovat z domova.

Zároveň byla na konferenci pozornost upřena také na novou verzi oblíbeného 3D CAD systému Solidworks, tentokrát ve verzi 2022, která bude dostupná na podzim letošního roku. Již od léta bude pro zájemce spuštěno její testování v podobě beta verze.

MM: V rámci platformy 3DExperience Solidworks byly představeny dvě nové služby, které zefektivňují spolupráci týmů a studentům nabízejí lepší uplatnitelnost. Můžete nám je blíže představit?

Z. Bašta: Jedná se o dvě iniciativy určené pro nekomerční sféru – 3DExperience Solidworks for Students a 3DExperience Solidworks for Makers.

3DExperience Solidworks for Makers je určena pro domácí kutily, fandy do 3D tisku a nadšence pro 3D technologie. Nabízí jim společný prostor, kde mohou tvořit své výrobky a spolupracovat s ostatními.

Digitální nadšenci mohou pomocí aplikací 3DExperience Solidworks Professional, 3D Creator a 3D Sculptor sdílet své osobní projekty s globální designérskou komunitou Madein3D (zaštítěnou společností Dassault Systèmes za účasti tvůrců, influencerů a inovátorů), díky níž získají pomoc, rady a inspiraci.

Zdeněk Bašta, senior territory sales manager CZ-SK-HU ze společnosti Dassault Systèmes

„Neváhejte s digitalizací. Snažte se dělat klíčová rozhodnutí v co možná nejkratším čase. Důležité je situaci co nejrychleji analyzovat, navrhnout řešení a realizovat v reálném čase.“ (Zdroj: archiv Z. Bašty)

3DExperience Solidworks for Students pomáhá připravovat studenty na zaměstnání na vysoce konkurenčním trhu práce tím, že rozvíjí jejich dovednosti v oblasti projektování, řízení projektů a analýzy dat. Všechny tyto schopnosti jsou dnes v oboru velmi vyhledávané. Služba, ke které se lze připojit odkudkoli, zahrnuje 3DExperience Solidworks Student, 3D Designer Student a aplikace Collaborative Business a Industry Innovator. Uživatelé tak získají přístup ke globální online komunitě vrstevníků a odborníků na platformě 3DExperience a dvě v oboru uznávané certifikace.

MM: Sdílení osobních návrhů s globální designérskou komunitou jistě může uživatelům přinést mnoho nových užitečných poznatků. Není však na místě v dnešním konkurenčním prostředí si své originální návrhy spíše chránit? Co si přesně od této služby slibujete?

Z. Bašta: Protože se jedná o čistě nekomerční prostředí a komunita digitálních nadšenců je většinou velmi otevřená sdílení nápadů, nevidíme v tomto zásadní problém. Když se například podíváme na oblíbené videoplat formy, tak zjistíme, že jsou plné různých videí s originálními nápady ze všech možných oborů. Od této služby si tak slibujeme ještě větší rozšíření 3DExperience platformy jako prostředí pro komunikaci a sdílení dat uživatelů ze všech koutů světa.

Reklama

MM: Kdy budou tyto služby k dispozici pro české uživatele? A kolik stojí?

Z. Bašta: Služba 3DExperience Solidworks for Students je dostupná pro české studenty od tohoto května. Pro své potřeby si tyto licence mohou pořídit za cenu 60 eur. Zatím v anglické verzi, dostupnost české verze očekáváme ke konci letošního roku.

MM: Jelikož tyto služby si musejí nejdříve najít své uživatele, mohu se zeptat, co je v Solidworks aktuálně nového? Jaká vylepšení mohou uživatelé využívat již letos?

Z. Bašta: Myslím, že i v letošním, poměrně hektickém roce se mají naši současní i budoucí uživatelé na co těšit. V rámci 3DExperience Works máme nyní k dispozici verzi 2021 FD06, která přináší celou řadu vylepšení v oblasti integrace desktopových řešení do cloudového prostředí, zejména pak ukládání dat. Dále jsou pro uživatele k dispozici stále nové a nové role z oblasti tvorby plechových dílů, sub division modelování, tvorby speciálních ploch, pokročilých simulačních nástrojů a celá řada dalších. Tyto Functional Drop (FD) verze jsou zpravidla k dispozici každé tři až čtyři měsíce. Vedle toho je desktopová verze Solidworks 2021, respektive od podzimu Solidworks 2022, která přinese další vylepšení v oblasti výkonu a práce s velkými sestavami, nástroje pro produktivní kreslení a tvorbu výkresů.

MM: Správa dat je v posledních letech velkým tématem nejen v rámci Průmyslu 4.0. Jak k tomu přistupuje Solidworks a jaké služby v této oblasti nabízí?

Z. Bašta: Správa dat je opravdu velkým tématem v oblasti digitalizace výrobních procesů. Data musejí být dostupná ve správný čas správným uživatelům. To je alfa a omega celého procesu od návrhu po výrobek, od objednávky po expedici. Samozřejmě můžeme dále ještě rozdělovat data podle jejich určení a povahy. Solidworks od Dassault Systèmes nabízí uživatelům naprostou volnost ve výběru vhodného systému nebo aplikace pro správu dat. Zákazník si může zvolit, zda chce mít data uložená v cloudu, na virtuálních serverech on premise nebo na lokálních serverech on premise. Záleží jen na požadavcích zvoleného řešení a nastavení.

MM: Děkuji vám za rozhovor.

Související články
Jak se tiskne customizovaný eBike

Rozhovor Jána Košturiaka s Patrikem Paulem, za nímž a jeho týmem stojí celá řada úspěšných produktů napříč všemi obory. Již delší dobu se zabývá návrhem celoodpruženého elektrokola s integrovanou baterií v rámu vyrobeného aditivní technologií zákazníkovi na míru. Tento rozhovor je prvním představením tohoto jedinečného konceptu, jenž dosud nemá ve světě srovnání.

900 000 nástrojových datových záznamů navíc

Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

Související články
Pokročilá správa dat napříč celým životním cyklem

Obstát na trhu průmyslových výrobců dnes není snadné. Klíčem je úzká spolupráce, přehledná dokumentace, efektivní procesy a co nejméně problémů s kvalitou. S tím vším vám pomůže platforma, která propojuje správu produktových dat (PDM) s cloudovým systémem pro řízení životního cyklu výrobku (PLM).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Strojírenské fórum 2018: Zaměřeno na nové technologie a materiály

Příběh pátého ročníku Strojírenského fóra se začal psát 10. května 2018 na půdě Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně konferencí na téma moderní výrobní technologie a materiály s důrazem na aditivní výrobu z velké části kovových materiálů a na inovativní aplikace kompozitních materiálů. Na sto účastníků z řad výrobní a akademické sféry vyslechlo na 13 přednášek a následně v pozdních odpoledních hodinách se větší část z nich odebrala na exkurzi po šesti VaV pracovišťích zaměřených na nové technologie. Plný den poznání a nových setkání. Pojďme se k němu vrátit fotoreportáží.

Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Platforma pro kolaborativní návrh i výrobu

Každoroční uživatelské setkání společnosti Dassault Systèmes dostalo nové jméno 3DExperience World. Jde o pokračování pravidelné konference Solidworks World pro uživatele softwarových nástrojů Solidworks. Nové jméno odráží nový ekosystém tvořený celou řadou inovativních řešení od společnosti Dassault Systèmes. Akce 3DExperience World 2020 se konala začátkem února v americkém Nashvillu ve státě Tennessee a účastnilo se jí na 6 000 konstruktérů, inženýrů a prodejců z celého světa.

Deset zastavení s JK: Síťování

Série 10 rozhovorů s legendou inovační sféry Jánem Košturiakem je retrospektivou dílčích milníků, které jej na jeho osobní a profesní cestě potkaly a umožnily mu realizovat jeho sny, touhy a přání. Nahlížejme postupně do minulosti a hledejme společně okamžiky, které vytvářely Jánovu budoucnost a umožňovaly mu vidět za horizont zřetelněji než nám ostatním.

Deset zastavení s JK:
Lokální výroba

Série 10 rozhovorů s legendou inovační sféry Jánem Košturiakem je retrospektivou dílčích milníků, které jej na jeho osobní a profesní cestě potkaly a umožnily mu realizovat jeho sny, touhy a přání. Nahlížejme postupně do minulosti a hledejme společně okamžiky, které vytvářely Jánovu budoucnost a umožňovaly mu vidět za horizont zřetelněji než nám ostatním.

Včera, dnes a zítra – IT společnosti

Průmysl České republiky se v důsledku anticovidových opatření nachází v přelomové době. V našem seriálu postupně hovoříme s představiteli stěžejních průmyslových oborů, abychom se dozvěděli, jak vidí současnost a jak budoucnost. Dalším, na koho jsme se obrátili, je prof. Vladimír Smejkal, z Fakulty podnikatelské VUT v Brně, odborník v oblasti práva a bezpečnosti informačních systémů a kyberkriminality.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit