Témata
Zdroj: Vision Praha

ERP systém v cloudu: ano, či ne?

Snížení jednorázových výdajů, zvýšení bezpečnosti dat, efektivní správa systému a nižší nároky na údržbu hardwaru a zaměstnance. To jsou nejčastější argumenty pro převedení ERP systému do cloudového řešení.

Petr Klapka

Ředitel společnosti Vision Praha od roku 2000. Zároveň je jedním z majitelů společnosti. Kromě významného podílu na vývoji produktu včetně sestavení programátorského týmu se zasadil o zavedení norem řízení kvality, zavedení projektového řízení veškerých činností ve firmě i implementaci všech agend firmy v rámci informačního systému. Jeho dílem je organizační struktura firmy, rozdělení kompetencí a definice rolí pracovníků, metodika implementací a velký podíl má také na marketingu firmy.

Reklama

Podle zpráv velkých hráčů na poli ERP už většina velkých firem v zahraničí přešla se svými systémy na cloudové řešení. Jak už jistě víte, neznamená to, že systém létá v oblacích, jak by název napovídal. Naopak, nachází se na kvalitním a perfektně spravovaném zařízení, kterými disponují specialisté – provozovatelé těchto služeb, ale málokdy samotné firmy. Servery jsou odborně udržované, data jsou zabezpečená a pravidelně zálohovaná. Bonusem je údržba firemního ERP systému, poskytovatel služeb jej spravuje přímo na serveru, pravidelně ho aktualizuje a udržuje. Do systému máte přístup kdykoliv a kdekoliv, kde je internetové připojení, nejste závislí na firemní počítačové síti. Máte jednoho dodavatele obou služeb, takže se nikdo nemůže vymlouvat např. na špatně fungující software kvůli serverům a naopak.

Úspory versus obavy

Proč tedy řada českých firem stále trvá na využívání vlastní infrastruktury? Částečně je to zvyk, ale především zde panují obavy, že se s firemními daty v systému, který nemá firma pod střechou, „něco stane“. Je to strach z neznámého, který je přirozený. Řada lidí má ještě dnes své úspory schované doma ve slamníku, i když účty v bankách jsou běžnou záležitostí. Tato nedůvěra se někdy těžko překonává, a pokud ve firmě vše funguje a o zařízení je zde dobře postaráno, může to tak zůstat ještě dlouho, dokud…

Dokud nepřijde někdo, kdo spočítá celkové náklady. Nejde jen o pořizovací cenu serverů, ty je také potřeba někam umístit, oprašovat, napájet energií. Musí zde být člověk, který se o ně stará. Kromě mzdových nákladů je třeba zajistit mu kancelář, počítačové vybavení, telefon, firemní bonusy. Dalším nákladem je to, že se touto problematikou musí alespoň čas od času zabývat i vedení firmy, řídit svého zaměstnance a vzdělávat ho. Přitom ochota zaměstnávat takové lidi u firem podle všeho klesá.

U řady našich klientů, i těch potenciálních, sleduji v poslední době podobný trend. Firmy si nejsou ochotné platit za IT specialistu, přitom chtějí provozovat náročnou infrastrukturu a složitý ERP systém. Souvisí to pravděpodobně i s nedostatkem kvalitních IT specialistů na trhu.

Reklama
Reklama
Reklama

Právě spolehlivé zabezpečení dat ERP systému v cloudu je jedním z klíčových argumentů, proč se pro toto řešení firmy rozhodují. Poskytovatelé cloudu poskytují totiž nesrovnatelně více prostředků na zabezpečení, než jakým disponují jiné firmy. Jsou-li data uložená v EU, platí na ně navíc pravidla GDPR a je striktně dáno, kdo k nim má přístup a za jakých okolností.

Vision ERP v tuto chvíli provozuje v cloudu 5 % zákazníků. Především jde o menší zákazníky, nástup nového trendu se již ale projevuje – v poslední době vnímám, že více stávajících zákazníků ruší vlastní infrastrukturu a přesouvají systém k nám do cloudu. Ještě větší zájem o toto řešení mají noví zákazníci, mezi nimi jsou i větší firmy než doposud. Nechtějí řešit software s více dodavateli, vyhovuje jim, že nabízíme ucelené řešení.

Reklama

Flexibilita a rychlost implementace

Rychlost implementace je další argument, o kterém se často hovoří v souvislosti s ERP systémem v cloudu. Souvisí to s možností prakticky neomezeného přístupu pracovníků implementačního týmu do uložiště. V případě většího počtu úprav na míru to nemusí platit stoprocentně. Systém Vision ERP se přizpůsobuje každému zákazníkovi podle jeho potřeb a zavedených procesů, a zpravidla tedy implementace zahrnuje i velké množství individuálních úprav systému. Nezáleží pak prakticky na tom, jestli se pracuje v cloudu, nebo u zákazníka, díky možnosti vzdáleného přístupu není ani prací na serverech klienta konzultant nijak omezený.

Naopak flexibilita je bezesporu u cloudu velkou výhodou. Systém lze prakticky neomezeně rozšiřovat jak do počtu uživatelů, tak množství funkcí, které zákazník využívá. U on-premise řešení se vždy musí uvažovat předem o tom, co infrastruktura zvládne obsloužit. Cloud má v tomto smyslu neomezené možnosti využití.

Velkou výhodou cloudu je flexibilita. Systém lze prakticky neomezeně rozšiřovat jak do počtu uživatelů, tak množství funkcí, které zákazník využívá. (Zdroj: Vision Praha)

ERP systém v péči dodavatele

Další výhodou oproti on-premise řešení je údržba ERP systému. Dodavatel udržuje v cloudu systém funkční a na nejnovější verzi. Jedná se zejména o licenční model SaaS (Software as a Service), kdy si klient software nekupuje a neinstaluje na vlastní zařízení, ale licence si pouze pronajímá a systém provozuje dodavatel právě v cloudu. V tomto případě jsou pořizovací náklady na systém podstatně nižší a místo nákupu se platí zpravidla měsíční poplatky za licence, provoz a údržbu systému. Z hlediska užívání licencí je tento model pružnější a méně zavazující. Existují ale i jiné možnosti a je možné modely různě kombinovat, vše záleží na domluvě a možnostech konkrétního dodavatele řešení.

Kdy dává on-premise smysl?

Někdy není rozumné následovat trendy za každou cenu. Má vaše firma specialistu, který se o servery výborně stará a rozumí si i se správou softwaru? Investovali jste v poslední době do hardware? Pak není třeba dělat unáhlená rozhodnutí, využijte a zúročte to, co už ve firmě máte. Věřte ale, že tato otázka přijde v budoucnu znovu na pořad dne. Možná už tou dobou bude cloudové řešení u nás mnohem běžnější, a i vy oceníte jeho výhody.

Není úplně jednoduché porovnat obě varianty z hlediska nákladů. Pokud jde pouze o cenu licencí, při měsíčních platbách zaplatíte celkovou hodnotu cca za čtyři až pět let. Avšak, jak už bylo řečeno, ušetříte za služby spojené s nákupem, údržbou a zabezpečením hardware.

Související články
Jak automatizovat firmu a ušetřit čas i peníze

Některým problémům čelí malé i velké firmy bez rozdílu – například nedostatku kvalifikovaných pracovních sil nebo vysokým cenám energií. Obojí vede k úvahám, jak zefektivnit fungování celé firmy a zda lze účinně a pružně reagovat na přicházející změny. Jak se již mnohokrát prokázalo, do velké míry může být odpovědí automatizace s pomocí ERP systému, která umožní zefektivnění firemních procesů a neustálý přehled. Jak se k ní však postavit v této turbulentní době, kdy je třeba pečlivě zvážit každou investici?

Blockchain je veřejný

Česká republika - na rozdíl od většiny světa - má k dispozici veřejný blockchain. Nebo přesněji: veřejný blockchain, který je dostupný celému světu, vznikl v České republice.

Sběr (léčivých bylin) dat z výroby

Ano, sběr bylin sem nepatří a je to špatně (?????). Anebo ne tak docela? No, byliny se obvykle sbírají proto, aby po svém zpracování pomáhaly léčit, hojit a podobně. Co to má se sběrem výrobních dat společného? Na první pohled pramálo - ale je to tak úplně pravda?

Související články
Sběr dat, analýza a predikce pro rychlé děje

Společnost DEL vyvinula a nabízí vlastní systém delMES pro on-line sběr dat, který firmám umožňuje firmám šetřit náklady nejen v údržbě, ale díky predikci omezit i případné ztráty, které by jinak vznikly zastavením výrobní linky. Firma systém postupně rozšiřuje o další moduly týkající se predikce a zpracování rychlých dějů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Bezpečnost vašich dat stokrát jinak

Ve třetím podcastu nás prof. Smejkal seznámí s faktem, že bezpečnostní opatření nám mohou být uložena zákonem i s tím, že každý subjekt se může vyskytnout z hlediska kybernetické bezpečnosti ve třech stavech: 1. nedotčený KB, 2. opatření provedena, ale neví, zda a jak fungují, 3. trvalý proces fungujícího ISMS (systému řízení bezpečnosti informací). A nejen to…

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Průkopníci využití umělé inteligence v počítačové bezpečnosti

S Miroslavem Trnkou se známe dlouhou dobu – od dob Invexu, kde jeho přednášky v rámci akcí o počítačových virech a ochraně proti nim patřily vždy k těm nejlepším na této akci. Jeho vždy velmi pečlivě připravené příspěvky vedly k zamyšlení o problematice ochrany uživatelů proti napadení počítačů.

Urychlete svoji digitální transformaci

Jak může strategie digitální transformace, jejíž součástí je přechod na moderní distribuovaný řídicí systém, pomoci výrobcům dosáhnout vyšší produktivity, ziskovosti a snížit rizika? To se dozvíte, pokud se začtete do následujících řádek.

Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Digitálne dvojča & Factory Twin

Uplatnenie digitalizácie vo výrobe predstavuje revolučnú zmenu. Táto zmena má paradigmatický charakter, pretože sprístupňuje dáta z výroby všetkým výrobným prvkom, čo umožňuje uplatnenie nových systémov riadenia výroby v reálnom čase.

Přesolená polévka a podnikové plánování

Už pár let jsme všichni s velkou chutí ujídali z polévky, která se vařila v kotli globální ekonomiky a jejími nejkvalitnějšími ingrediencemi byly nízká nezaměstnanost a hospodářský růst. A každý přitom čekal, kdy do tohoto stále více se přehřívajícího kotle neviditelný šéfkuchař trh přisype něco, po čem nám ta delikatesa začne pomalu opět hořknout na jazyku. Delší dobu se mluvilo o nejistém směřování čínského hospodářského zázraku, který dosud významnou měrou ovlivňoval jakžtakž pozitivní statistiky WTO a vedle toho analytici průběžně strašili odhady, která bublina praskne jako první.

Průmysl 4.0 jako výzva pro výrobní podniky

Pro výrobní firmy zůstává Průmysl 4.0 klíčovým tématem. Pokusme se tedy více objasnit, jaké změny s sebou tento trend nese, jaké přináší požadavky a co naopak výrobním firmám nabízí.

Pomocník pro řízení strategické změny

Dobře zvládnuté řízení strategické změny je základem pro přežití firmy v podmínkách dnešního neustále se měnícího trhu. Plánování je dnes extrémně důležité, ale stejně tak je důležité umět plány i upravovat a měnit. V tom vám mohou velice efektivně pomoci moderní podnikové informační systémy, jako jsou Helios Orange a Helios Green.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit