Témata
Reklama

Facility management pojem téměř neznámý

Koncem letošního roku budou v češtině uveřejněny další čtyři díly evropské normy Facility managementu ČSN EN 15221. Obor tak bude standardizován v celé své šíři a doufejme, že ještě více vejde do povědomí odborné veřejnosti.

Než si přiblížíme problematiku facility managementu, je na místě krátké představení profesního sdružení IFMA (www.ifma.org), jehož česká pobočka IFMA CZ (www.ifma.cz) zastupuje odborníky – facility manažery – v České republice. IFMA vznikla v sedmdesátých letech v USA (v Houstonu) a dnes je jedním z nejuznávanějších zástupců facility manažerů na celém světě. V EU vznikla asociace EuroFM (www.eurofm.org), která nesdružuje jednotlivce (jako IFMA), ale jejími členy jsou univerzity, národní asociace a velké korporace. Naše česká pobočka IFMA CZ je současně členem EuroFM, takže každý člen IFMA CZ je současně členem EuroFM. Obě tyto asociace společně pořádají každoročně evropskou konferenci EFMC (www.efmc-conference.com), která se letos v květnu konala v Praze. EuroFM je současně iniciátorem vzniku prvního mezinárodního oborového standardu EN 15211, o kterém bude zmínka dále.

Reklama
Reklama
Reklama

O významu služeb

Facility management (dnes se uvádí, že facility management představuje hospodaření s 5 až 8 % HDP EU, tj. cca 900 mld. EUR) je dodnes značně zkresleně vnímán u mnoha realitních odborníků. Pro mnohé z nich se facility management (dále též FM) zužuje pouze na správu budovy a s ní bezprostředně související technické, bezpečnostní a úklidové služby. Tato oblast samozřejmě tvoří fundament oboru facility management, ale je pouze výchozí platformou, na které je skutečný FM budován. Evropská definice určuje předmět facility managementu jako integrované řízení většiny podpůrných služeb, které napomáhají zefektivnit a urychlit základní činnosti společnosti. V této definici nejsou nemovitosti ani prostory zmíněny. Díky tomu je do rozsahu facility managementu zařazena široká paleta služeb, které jsou na realitách a majetcích nezávislé (sekretářské služby, tlumočnictví, účetní a právní služba atd.). Hlavní oblast facility managementu však vždy byla a bude ve starostlivosti o budovy a majetky.

Ze strany facility manažerů stále přetrvávají více či méně oprávněné výčitky vůči investorům, developerům, projektantům, finančníkům a stavbařům. Jednou z priorit každého majitele nemovitosti je jeho trvalá užitná a komerční hodnota. V praxi to znamená kontinuální sledování vynaložených nákladů a přínosů po celou dobu životního cyklu. Při zkoumání vlivu jednotlivých odborníků na tento životní cyklus se ukazuje jedna, na první pohled skrytá skutečnost. O 66 % všech nákladů, které budou muset být v celoživotním cyklu vynaloženy, se rozhoduje v době tvorby studie (umístění objektu, hlavní konstrukční materiály a koncept budovy, navrhované technologie, flexibilita dispozice atd.). V době, kdy se začíná stavět, je již nevratně rozhodnuto o 80 % nákladů. V praxi to znamená, že v době, kdy facility manažer přebírá budovu do správy a připravuje systém podpory, nemá mnoho prostoru k úsporám či zlepšením. Přitom většina vrcholových manažerů očekává, že facility manažeři nastoupí a svou erudicí uspoří. Pro jejich chválu musíme konstatovat, že se jim to často daří, ale skutečné úspory by bylo možné připravit v podstatně větší šíři a efektivněji v počátečních fázích výstavby. Navíc tlak na úspory v investiční a výstavbové části je extrémně veliký, a pokud v této fázi nekoncepčně tomuto tlaku ustoupíme, „6x“ to zaplatíme z provozních nákladů! Je zřejmé, že pokud není facility manažer pozván do developerského týmu, pokud mu není dán prostor, aby včas upozornil na budoucí nehospodárnost při provozu či dokonce ohrožení funkčnosti či bezpečnosti budovaného objektu, pak jsou provozní náklady značně vyšší. Zahraniční zkušenosti uvádějí, že tyto úspory činily mnohdy až 25 % z provozních nákladů facility manažerem průběžně nepřipomínkovaného projektu.

Je celkem logické, že zažitý konzervatismus brání změně chování všech výše uvedených profesí rozhodujících o projekční a výstavbové fázi. Ve Velké Británii a později i v USA, Německu i u nás tak vzniklo hnutí, které tento proces významně posunulo kupředu. Skryty za nálepku „pro zelené budovy“, „pro energetickou úsporu“, „pro lepší životní prostředí“ atd. vznikly certifikace BREEAM (Velká Británie), LEED (USA), DGNB (v Německu) a u nás SBToolCZ. Tyto certifikace však více či méně hodnotí kompletní funkčnost a efektivnost většiny prvků budov. Nemůže se proto stát, že budova, která je v průběhu výstavby „připravována“ pro některou z těchto certifikací, bude významně investičně ošizena. Tak se vlastně facility management dostává do úvodních fází životního cyklu nepřímo, a pokud později facility manažer tento objekt převezme, jeho role je již podstatně snadnější. Přesto je vhodné přizvat si facility manažera už od počátku, jeho participace na přípravě certifikace bude významná, avšak významnější je, že v průběhu projektu a výstavby připraví veškeré procesy a ohlídá veškeré dokumenty potřebné pro efektivní provoz objektu.

Normy jako standard

Na začátku příspěvku byl uveden slib, že ve druhé části budou přiblíženy základní kameny platformy facility manažerů v EU (pouze pro informaci – je ustanovena technická komise ISO TC 267, která začíná připravovat novou normu s celosvětovou působností). Základy facility managementu v Evropě stanovuje společná norma u nás označovaná ČSN EN 12551 „Facility managem

ent“. Tento standard bude mít koncem tohoto roku v českém a anglickém jazyce řadu šesti dílů (ze kterých jsou v současnosti vydány prvé dva díly).

Není účelem tohoto příspěvku zaobírat se podrobně náplní jednotlivých dílů normy. V případě zájmu o podrobnější výklad obsahu a zaměření jednotlivých dílů je nejlepší absolvovat některý z kurzů společnosti FM Institute (www.fminstitute.cz), která pod odbornou garancí profesní asociace IFMA CZ pořádá takovéto vzdělávací aktivity.

Současné vnímání facility managementu je mírně odlišné od původního, které se soustředilo výhradně na budovy a jejich užitečnost. Od původní běžné správy se postupně přešlo k současnému řízení vysoce inteligentních systémů řízení budov. Je proto logické, že dřívější správce budovy by dnes již neobstál. Současné systémy FM řízení disponují obrovským množstvím informací, a tak klasické vnímání facility manažera s telefonem a exelovskou tabulkou již dnes též neobstojí. Dochází k postupnému propojování softwarových nástrojů (grafické vektorové systémy propojené se sofistikovanými databázemi a technologickými řídicími systémy). Na obzoru se již rýsuje informační nástroj BIM (Building Information Modeling), který umožňuje jednotné plnění a užívání dat (a následně informací) od fáze záměru, projekce a budování až po likvidaci a bourání. Každá informace zde má předem určené místo a tvar, a to nezávisle na užívaných softwarových prostředcích. Již dnes existují projekční kanceláře, které projektují na bázi BIM, stavební firmy, které tuto platformu akceptují po celou fázi výstavby. FM poskytovatelé v ČR ještě do „této řeky“ nevstoupily, ale to je pouze otázka času, kdy i FM společnosti začnou BIM využívat.

Na omezeném prostoru jednoho příspěvku není možné vystihnout všechny aspekty nového odvětví Facility managementu. S mírnou nadsázkou se dá říct, že v blízké budoucnosti přijde období FM revoluce. Facility management však sám o sobě nesmí být revolucí, protože jeho úkolem je podporovat hlavní činnost podniku. Pokud by se začalo s „revolučním převratem“ podpůrných služeb, mohlo by to začít ovlivňovat úkony hlavní činnosti podniku, a to samozřejmě nesmí být dopuštěno. Zmíněnou revolucí je zde spíše míněna přicházející doba služeb. V minulých desetiletích byla většina úsilí orientována na výrobu a základní činnosti podniku. V této oblasti již došlo k „vyladění“ optimálního stavu a připočítáme-li optimalizaci logistiky a personalistiky, není již mnoho prostoru pro úspory a zvýšení produktivity. Facility management je oním ukrytým zdrojem konkurenční výhody. V nejbližších letech se proto budou pracovní síly čím dál více přesouvat do služeb, a významnou složku budou tvořit i FM služby. Kdo nebude připraven, ten promešká tento nástup a může být překvapen, jak rychle bude konkurencí vytlačen. Věřme, že toto nebude náš případ.

Ing. Ondřej Štrup, IFMA Fellow
Prezident IFMA CZ, místopředseda EuroFM

vlastimil.ruzicka@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 131056
Datum: 01. 10. 2013
Rubrika: Komerční příloha / Stavebnictví & Strojírenství
Autor:
Firmy
Související články
Možná řešení průmyslových a výrobních hal

Vizuální komunikace firmy v souladu s moderní architekturou – to je současný trend v oboru průmyslové haly a komerční objekty. Vítězí jednoduché, energeticky úsporné a bezpečné stavební systémy.

MM Podcast: Glosa - Jak se upekl dort (Národního plánu obnovy)

Národní plán obnovy ČR a jeho objem 191 mld. Dokážeme jej skutečně využít? Na Slovensku kolem premiéra Krečmara vzniká poradní tým odborníků, které do tohoto postu neuvedla politická loajalita, jak tomu bývá u nás, ale skutečné zkušenosti globálního charakteru např. s vlastním podnikáním a zaváděním inovací do praxe. Mají jasno, co budoucí průmysl pro nakopnutí země potřebuje. Žádný politický populismus, žádné zpátečnické názory. 

Využití výrobků z recyklovaných plastů

Plastové odpady a jejich využití je v současné době velmi diskutovaným tématem. Očista naší země je velice důležitá, protože spousta plastového odpadu končí na skládkách a ve vodách oceánů. Proč tento odpad nezpracovat v rámci recyklace na smysluplné výrobky?

Související články
BIM otevírá dveře k robotizaci stavebnictví

Robot, který místo člověka postaví zeď, nanese omítky nebo třeba takový, co vyvrtá díry pro rozvody vody či elektřiny. To není sci-fi ani budoucnost vzdálená staletí. Je to realita, kterou máme (nebo můžeme mít) nadosah. Zásadní úlohu v nástupu robotů na stavby přitom hraje metoda BIM, přesněji digitální model stavby (DiMS). Právě ten totiž nese informace potřebné k řízení automatických nebo poloautomatických strojů, které mají lidem výrazně ulehčit práci.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Kompozitní materiály z přírodních zdrojů

Veřejnost se stále více snaží být environmentálně odpovědnou. Ani napříč odvětvími průmyslu tomu není jinak. V oblasti kompozitních materiálů můžeme v posledních letech sledovat stále častější tendence využívat přírodní materiály jako náhradu konvenčních syntetických produktů. Roste poptávka po vláknech na rostlinné bázi (například vláknech ze lnu, konopí nebo sisalu) a tyto materiály získávají významný podíl na celkové produkci kompozitních výrobků.

Jak ušetřit za energie: Využijte odpadní teplo

Řada průmyslových provozů využívá různé technologie, při nichž vzniká velké množství odpadního tepla. Tato draze získaná energie často uniká bez užitku, například ve formě odvodu horkých spalin komínem. Na druhé straně teplo potřebujeme na ohřívání vody nebo na vytápění. K tomu, abychom unikající teplo zadrželi a využili je tam, kde je ho potřeba, slouží technologie zpětného získávání neboli rekuperace tepelné energie.

Energetická náročnost obráběcích strojů, část 3: Inteligentní technologie

Globální oteplování se stalo velmi diskutovaným tématem. I když bylo provedeno mnoho vědeckých studií a  napsáno neméně vědeckých článků, dosud se odborná komunita nesjednotila v celkovém názoru na globální změny klimatu. Smyslem předkládané trilogie článků není rozklíčovat současný stav a doporučit řešení, ale z pohledu konstrukce a provozu výrobních zařízení představit řešení firem, které primárně nehledí na byznys, ale na budoucnost naší planety.

Přínos vědců pro českou ekonomiku

Výzkumná a vědecká pracoviště jsou častými nositeli průlomových objevů a řešení. Jejich přínos pro konkurenceschopnost firem a národních ekonomik je neoddiskutovatelný. Jak si vede v této oblasti Akademie věd ČR, jak spolupracuje s průmyslovou sférou a kde vidí svou přidanou hodnotu? Na toto téma jsme diskutovali s předsedkyní AV ČR profesorkou Evou Zažímalovou.

Energetická náročnost obráběcích strojů, část 2: Vliv výrobních strojů

Globální oteplování se stalo velmi diskutovaným tématem. I když bylo provedeno mnoho vědeckých studií a napsáno neméně vědeckých článků, dosud se odborná komunita nesjednotila v celkovém názoru na globální změny klimatu. Navíc zde hrají roli politika a byznysové zájmy, a tak je velmi obtížné se ve všech, často protichůdných, informacích vyznat.

Jak ušetřit za energie: 10 kroků k vyšší efektivitě

Ačkoli se zdá, že největší vlna zdražování energií už začíná opadat, potřeba energetických úspor v průmyslu je stále velice naléhavá, a v příštích desetiletích tato naléhavost ještě poroste. Příčinou není jen rostoucí tlak na snižování finančních nákladů na výrobu, ale zejména nutnost omezovat její negativní dopady na životní prostředí, a to při očekávaném zvyšování celkové produkce. Abychom si zajistili udržitelný rozvoj, musíme už nyní hledat možnosti, jak zvýšit energetickou účinnost výroby, a těchto možností využívat.

Energetická náročnost obráběcích strojů, část 1: Obecný úvod do problematiky

Globální oteplování se stalo velmi diskutovaným tématem. I když bylo provedeno mnoho vědeckých studií a napsáno neméně vědeckých článků, dosud se odborná komunita nesjednotila v celkovém názoru na globální změny klimatu. Navíc zde hraje roli politika a byznysové zájmy a tak je velmi obtížné se ve všech, často protichůdných, informacích vyznat.

Ocelové město a CO2

Co Jules Verne nemohl tušit… Nebo mohl? Zlého profesora nechává umřít na zadušení kysličníkem uhličitým…

Současné ceny energií jsou pro firmy likvidační

Pavel Janeček působí v energetice celý svůj profesní život. S redakcí MM Průmyslového spektra se podělil o své dlouholeté zkušenosti z plynárenského byznysu a o názory na řešení energetické krize v České republice. Navrhuje konkrétní východiska a apeluje na rychlé jednání české vlády.

Ochutnávka podzimního veletrhu K 2022

Blíží se říjnový termín největšího mezinárodního plastikářského a gumárenského veletrhu K, který se bude letos opět konat na düsseldorfském výstavišti. Firmy z oboru již pilně připravují svoje expozice a některé z nich pořádají tiskové konference, aby odborné veřejnosti napověděly, jaké novinky budou na veletrhu představovat. My jsme navštívili společnou konferenci tří rakouských firem – Borealis, Engel a Erema Group.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit