Témata
Reklama

Frézovací centra horní gantry

Strojírna Tyc se prioritně zabývá produkcí a vývojem nových portálových center vlastního vývoje a konstrukce. Jedná se o plně řízená obráběcí centra a brusky na rovinné i tvarové plochy. Jako vedlejší činnost společnost pak nabízí modernizaci a generální opravy různých strojů.

Naše redakce po necelém roce (viz reportáž Strojařina přináší hodnoty, MM Průmyslové spektrum  6/2010, www.mmspektrum.com/100627) opět přijala pozvání majitele firmy Jaroslava Tyce a jeho syna Ondřeje k návštěvě jejich rodinné firmy v Mýtě u Plzně. Hlavním, ale ne pouze jediným důvodem jsou dvě nová portálová obráběcí centra, která právě byla po technologických zkouškách převzata zákazníkem.

Reklama
Reklama
Reklama
V době krize se k nám odběratelé nechovali jako k partnerům, drželi nás zkrátka, diktovali si platební podmínky. Vyrábíme obrovské technologické celky, kde jsou vstupní finance vysoké a zákazník platí až při odběru. Dodavatel musí být pro nás partnerem, při objednání, při výrobě a následně při servisu. Jaroslav Tyc, majitel firmy Strojírna Tyc

Portály do Petrohradu

Frézovací centra modelové řady FPPC, jejichž typickým znakem je koncepce horní gantry, nacházejí uplatnění v oblasti výroby složitých a rozměrných dílů pro výrobu automobilů, vlaků, lisů a válcoven. Osvědčuje se při obrábění svařovaných ocelových konstrukcí, modelů z modelářských materiálů či odlitků z šedé litiny a hliníkových slitin. Konstrukce rámu stroje se vyznačuje vysokou tuhostí, dynamickou a teplotní stabilitou.

Dvě nachystaná portálová obráběcí centra FPPC 350/9  v celé své kráse pyšně stála ve spodní montážní hale. Pan Jaroslav mě s velkým nadšením k jednomu z nich přivádí a začíná ho popisovat.

„Jedná se o 4,5 metrů široký a 10 metrů dlouhý stroj určený do energetického sektoru petrohradského zákazníka. Je to standardní stroj stavebnicové modulární konstrukce s otočnými indexovými hlavami pro silové obrábění z pěti stran." Jednotlivé řady se liší především možným zdvihem ve směru osy Y. Rozsah zdvihu této osy figuruje ve své desetině v názvu stroje. Hodnota za lomítkem je pak tisícinou hodnoty zdvihu ve směru osy X.

Na strojích řady FPPC lze provádět široké spektrum technologických operací. Plní funkci hrubovací, ale také, u  variant se zvýšenou přesností, funkci dokončovací. Všechny nosné části těchto strojů jsou z šedé litiny a vykazují velmi dobré parametry tuhostí a tlumení chvění vzniklého při obrábění. Komponenty jsou řešeny modulárně, aby vyhověly veškerým požadavkům zákazníků. Stroje jsou navrženy tak, aby plnily požadavky spolehlivosti, vysoké produktivity práce, přesnosti a kvality dosahovaného povrchu.

Portálové obráběcí centrum FPPC 350/9 z produkce firmy Strojírna Tyc bude obrábět díly pro energetický průmysl u petrohradské společnosti.

Konstrukční materiály

Stroje těchto konstrukcí a v takto vyráběných sériích se přímo vybízejí k možným „experimentům" v podobě aplikací netradičních konstrukčních materiálů. Otázku kompozitních materiálů  firma Strojírna Tyc nyní řeší v projektu s univerzitou v Aachenu a s Výzkumným centrem VCSVTT při FS ČVUT v Praze s týmem doktora Smolíka. V době naší návštěvy se právě podepisovaly smlouvy a  první stroj určený pro výrobu kompozitních dílců by měl údajně spatřit světlo světa v horizontu dvou let. Pro odlehčení hmoty stroje, zlepšení dynamiky a tlumení chvění nyní z kompozitů testují smýkadla. Kompozitní díly jsou však v porovnání s kovovými dražší, což by však podle Jaroslava Tyce nemělo v cenové politice hrát zásadní roli. „Je třeba stroje s kompozitními díly pečlivě zkoušet a poté zjištěné výsledky použít ve svůj obchodní  prospěch," uvádí.

Řeč přišla i na náhradu odlitků betonových směsí. V Mýtě se tím zabývali před pěti lety, nyní se k té myšlence opět vracejí. Ovšem díky přicházejícím zakázkám nemají na tento dlouhodobý vývoj v současné době volné kapacity. Hulínský karusel z betonu spatřuje Jaroslav Tyc jako velmi dobrý počin s velkou perspektivou v tomto segmentu strojů. „Viděl jsem polymerbeton od Schneebergeru, setkal jsem se i s aplikacemi u malých strojů od firem Walter a DMG.  Teplotní  kapacita a tlumení jsou v těchto případech pro obrábění přínosem. Avšak pro konstrukci portálky či velké  horizontky vidím beton  konzervativně. Trh to neocení. Pokud budou odlitky tuhé, vyzrálé a vyžíhané, tak teplotní stabilita bude vyhovující."  Na druhou stranu je však třeba brát v potaz energetickou náročnost výroby litiny, kterou je nutné v celém procesu třikrát ohřát a následně žíhat, naopak betonová směs se „jen" zamíchá a můžou se plnit formy. Strojírna Tyc má dobré zkušenosti s litinovými odlitky z tuzemska a z Polska, odtud je i pro své stroje berou. Dovážet z Číny je lichá úvaha, náklady a čas je prodražují, nemluvě pak o jejich kvalitě. Podle pana Jaroslava Čína nevyvíjí, Čína rozvijí. „To, co se u nás dělalo v 60. letech, se dělá nyní tam. Nemůžeme konkurovat sériovými výrobky, ale speciály, s řešeními přímo na míru zákazníkům."  

Uslyšíme ještě někdy „Wow"?

Dnes se už asi nedá v konstrukci nic světoborného či převratného vymyslet - žádná nová řešení, která by zlákala zástupy zákazníků, „posadila je na zadek".  I když to zní kacířsky, v podstatě stavět stroje dnes může kdokoliv. Nakoupí nabízené komponenty a ty poté pospojuje. Dokáže-li to vše levně a rychle, najde zákazníky a má vyhráno. Vidíme to na společných asijských expozicích na světových výstavách. Jaroslav Tyc však zastává názor, že stále existuje možnost přijít s novým řešením, které zákazníka osloví. „Při návrhu našich strojů vycházíme z velikosti obrobku, který chce zákazník obrábět a my mu následně navrhneme stroj naší stavebnicové konstrukce. Mění se šířka, délka, výška a vybavení - středové chlazení obráběcí hlavy, umístění vynašečů třísek, měřicí sondy. Ostatní je pevné. Zastáváme cestu najít u stroje optimální konfiguraci. Vědět, co si zákazník od něj slibuje. V aplikací našich strojů je zbytečné hrát si u velkých dílců na setinky, když následně při manipulaci jeřábu s hotovým dílem se díl prohne a přesnosti jsou ty tam."

Místo na slunci (trhu)

V době založení firmy v roce 1996 se Strojírna Tyc zabývala GO a modernizacemi. Zákazník postupně přestával být plně spokojen, když dostal sice zmodernizovaný stroj ze 60. let, který ale již nedisponoval tuhostí a přesností, jež umožňovaly a vyžadovaly stávající technologie obrábění. Jaroslav Tyc se svým týmem šel tedy do vývoje portálového obráběcího centra FVC. Nechtěli však přímo konkurovat strojům TOS Kuřim či Waldrich s krouticími momenty 3 000 Nm, pohybovali se v nižších  hodnotách kolem 1 200 Nm, ale předčili stroje se svařovanou  konstrukcí. Nyní jejich stroje zabírají třísku 12 mm do oceli frézou průměru 125 mm, jsou schopni frézovat  materiály o tvrdosti 54 HRC, kalené litiny, hardox, kolejnice atd.

Všeobecně jsou u prodeje strojů těchto velikostí velkým malérem výběrová řízení. Zákazník si nadefinuje jeho parametry, ale ze ¾  je brán zřetel na cenu stroje. Vezme to co je laciné, ale již neřeší, zda mu daný stroj zajistí potřebnou produktivitu, prostě musí splnit regule výběrové řízení. „Zákazník musí brát na zřetel fakt, že není až tak důležitá informace o stroji, že disponuje výkonem 22 kW a 5 000 otáčkami, ale potřebuje znát především jeho krouticí moment, z něhož následně vychází tuhost stroje. Na něj se však celá řada z nich při výběrovém řízení neoptá.  V konkurenci jde proti nám svařovaná konstrukce se shodným výkonem vřetena , ale logicky s rozdílným krouticím momentem a s hmotností stroje o 20 tun nižší.  Zákazník si pak koupí tuto lehkou svařovanou konstrukci, a když při osazení frézou 40 mm stroj vibruje, tak se velmi diví tomu, že nesnese 200mm frézu jako u nás při ukázce našeho stroje. S tím se však bohužel nic dělat nedá, je to dáno jeho konstrukcí. Tyto aspekty obchodníci často tají, jen aby prodali. Po nich potopa... Kupují to lidi, kteří tomu často nerozumí, dostanou od majitele cenový limit a do něj se musí vejít," uvádí Jaroslav Tyc zkušenosti z reálného života.

Vyhlídky do budoucna

V době hospodářské krize měla Strojírna Tyc podepsané velké kontrakty na stroje, které  jim pomohly toto období překlenout. Této doby využili i k modernizaci svých výrobních kapacit. Zásadně nepropouštěli, stále disponovali zhruba 50 zaměstnanci. Nejhorší myšlenky prý měli v červenci 2010, kdy nevěděli, co budou dělat o dva měsíce později.  Pak se vše najednou dalo do pohybu, ani nevěděli jak.  „Teď se to musí po krizi vzpamatovat, jak výrobci, tak i odběratelé. Zásahy do firem byly velké, nyní nastává období stabilizace. Na psychiku byla krize špatná, ale na ostatní měla pozitivní dopad," uzavírá naše setkání Jaroslav Tyc.

Roman Dvořák

roman.dvorak@mmspektrum.com

On-line verzi časopisu MM Průmyslové spektrum si můžete nově zakoupit v digitální trafice PUBLERO

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 110643
Datum: 09. 06. 2011
Rubrika: Servis / Reportáž
Autor:
Firmy
Související články
Strojírenské fórum 2018: Zaměřeno na nové technologie a materiály

Příběh pátého ročníku Strojírenského fóra se začal psát 10. května 2018 na půdě Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně konferencí na téma moderní výrobní technologie a materiály s důrazem na aditivní výrobu z velké části kovových materiálů a na inovativní aplikace kompozitních materiálů. Na sto účastníků z řad výrobní a akademické sféry vyslechlo na 13 přednášek a následně v pozdních odpoledních hodinách se větší část z nich odebrala na exkurzi po šesti VaV pracovišťích zaměřených na nové technologie. Plný den poznání a nových setkání. Pojďme se k němu vrátit fotoreportáží.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

CIMT je v Číně, Čína je na CIMTu

Při letošním ročníku došlo na CIMT k významné změně. Evropští i američtí vystavovatelé byli přemístěni z hal tzv. západních do východních. Proč, to se mi nepodařilo zjistit. V reportáži před čtyřmi lety jsem umístění evropských a asijských firem popisoval s notnou nadsázkou, a tak si tuto změnu vysvětluji po svém – vystavovatelé si přečetli mé zpravodajství z výstaviště?. Také platí, že není pavilon jako pavilon. Standardy úklidu v halách, stravovacích prostorech, na toaletách byly v pavilonech, kde byla německá a švýcarská expozice, bližší evropským zemím než asijským. A o tom je jedna z čínských mentalit – jaké standardy mají být, ty jim musejí být ukázány, resp. nadiktovány či nařízeny.

Související články
Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
The Nexx generation

Když potřebujete rychle vyrobit funkční prototypy produktů, CNC obráběcí stroje jsou, navzdory rychlému rozvoji a rozšiřování technologie 3D tisku, stále tím nejlepším řešením. Portugalský výrobce přileb Nexx se na trhu poohlížel po vhodném stroji k rychlému prototypování. Dnes tak může experimentovat s více designovými nápady, vyrábět plně funkční prototypy a uvádět nové výrobky na trh rychleji než kdy dříve.

Výkon bez kompromisů

Mercedes-Benz má dlouhou a úspěšnou historii v oblasti motoristických soutěží. Od šedesátých let minulého stroletí pocházejí přesně seřízené motory vítězných vozů Mercedes od AMG - kdysi nezávislé firmy, kterou založili dva inženýři ze společnosti Mercedes, dnes už vlastní výkonové divize společnosti.

Z Aše do celého světa

Podkrušnohorský výběžek má nejen své kouzlo turisticko-lázeňského charakteru, ale i z historického hlediska, kdy se zde nacházela celá řada výrobních firem, odkud do světa putovalo zboží rozmanitého charakteru. Bohužel odsunem sudetských němců se tradice textilní, porcelánové a sklářské výroby zásadně přerušila a následný komunistický režim krizi nadále prohluboval. Nyní se zde však nachází několik zdravých prosperujících firem, které vám čas od času na stránkách MM Průmyslového spektra představujeme. Nyní jsme se vydali až na nejzápadnější cíp naší země, do ašské společnosti ASTOS Machinery.

Na cestě ke zrození stroje, část 3:
Cenová nabídka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Na cestě ke zrození stroje,
Část 1. Průzkum trhu

Série 10 článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje postup výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, v jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu a návratnost investic.

Made in Česko - Romantické tóny z Hradce Králové

V roce 1948 byla doslova ze dne na den znárodněna česká firma Petrof vyrábějící dokonalé, světově proslulé klavíry. Její majitel, dědeček dvou dam a pradědeček třetí, tedy těch, které v současné době firmu úspěšně vedou, musel tehdy okamžitě svoji továrnu opustit. O dlouhou řadu let později se, nejen díky revoluci, ale i díky nezměrnému úsilí jeho samého i jeho potomků, podařilo firmu, která figuruje na předním místě mezi českým „rodinným stříbrem“, vrátit do rukou rodiny Petrofů.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Rodinné podnikání v přesné strojařině

Brněnská firma VKV Horák se zabývá konstrukcí, vývojem a výrobou přístrojové mechaniky, přípravků, jednoúčelových strojů, forem pro vstřikování plastů, lití polyuretanových dílů a vakuovému tváření plastů. S jejím zakladatelem, panem Zdeňkem Horákem, jsme si povídali o aspektech podnikání v českém prostředí, o vzdělávání, kvalitě škol, průmyslu budoucnosti.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Sázejme olivovníky, ať mají naši potomci co sklízet

Profesor Stanislav Hosnedl se celý svůj odborný život věnuje oboru konstruování výrobních strojů a zařízení. Značným podílem přispěl k rozvoji konstrukční vědní disciplíny Engineering Design Science and Methodology, ve které se stal uznávaným odborníkem nejen u nás, ale i v zahraničí. K jeho pedagogické a vědecké činnosti jej přivedly kroky z výrobní praxe. Tak by tomu mělo být. Stanislav Hosnedl je Plzeňák tělem i duší s aktivními kontakty po celém světě. Bylo nám ctí, že jsme mu mohli na letošním MSV v Brně předat Zlatou medaili za celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit