Témata
Reklama

Hluboké vrtání ve výrobě klikových hřídelí

Cesta za dnešní reportáží mě vedla do kladenské firmy Strojírny Poldi, která se věnuje především obrábění klikových hřídelí. Pozvání ovšem přišlo oklikou přes Moravu od firmy Walter CZ, která je dodavatelem některých nástrojů pro tuto sofistikovanou výrobu – především dlouhých vrtáků pro vrtání olejových kanálů v klikových hřídelích nebo speciálních nástrojů pro vrtání a závitování konců hřídelí.

Jak název napovídá, historie společnosti Strojírny Poldi souvisí s kladenskými hutěmi. Počátek tradice hutní výroby na Kladensku můžeme datovat do poloviny 19. století. Ke konci století, přesněji v roce 1889, zde byla v sousedství stávajících železáren založena huť Poldi, která byla zaměřena na výrobu ušlechtilých ocelí a záhy v tomto oboru dosáhla značné proslulosti. Brzy zde vyvstala potřeba dalšího zpracování některých výrobků, a tak postupně vznikaly takzvané mechanické provozy orientované na obráběcí technologie. Zde se již od roku 1897 začaly obrábět i klikové hřídele. „Ty se v Poldině huti vyráběly kompletně,“ upřesňuje Ing. Vladimír Trubač, ředitel dnešní společnosti Strojírny Poldi. „Nalila se ocel, vykovala v kovárnách a obrobila v mechanických provozech. Nejslavnější bylo asi předválečné období, kdy si tady objednával klikové hřídele pan Porsche nebo firma Junkers. Kliková hřídel vyrobená v Poldovce v roce 1928 byla použita v motoru letadla Junkers W-33 Bremen, které jako první přeletělo nonstop Atlantik ve směru z Evropy do Ameriky.“ Tradice výroby klikových hřídelí byla přes všechny spletitosti osudu a zejména zpackanou privatizaci hutí v 90. letech zachována dodnes. Jen ta ocel se zde již nevyrábí a polotovary ke zpracování se nevozí ze 100 metrů vzdálené kovárny, ale z Anglie, Švédska nebo Německa.

Reklama
Reklama
Reklama

Od tuzemského trhu k exportu

Privatizací části mechanických provozů v roce 1993 vznikly dnešní Strojírny Poldi, a. s. „Od začátku privatizace bylo cílem udržení zdejší výroby,“ podotýká ing. Trubač. „Nebylo to zcela jednoduché, neboť za socialismu byla výroba zaměřena na tuzemský trh. Jen Zetor tehdy vyráběl 45 000 motorů ročně.“ Další klikové hřídele se vyráběly pro všudypřítomné avie nebo vojenské obrněné transportéry BVP. „Jelikož tato výroba padla, museli jsme se zaměřit na export,“ vysvětluje ředitel. „To se celkem podařilo, a tak nyní dosahujeme téměř 90% podílu exportu, a to jak u klikových hřídelí, tak i u našich dalších výrobků, což jsou válce pro válcování plechů za studena a nástroje z rychlořezné oceli.“

Obrábění klikových hřídelí v Poldině huti, kolem 1930

Současný export směřuje především do Německa, Skandinávie, Švýcarska, Brazílie, USA nebo Jižní Afriky. Ke známým odběratelům patří firmy Liebherr, Volvo, AGCO (výrobce zemědělské techniky) nebo MAN. Kromě toho společnost dodává prototypy pro automobilky, zejména pro Škodu VW. Ročně se v Kladně vyrobí 70 až 80 tisíc klikových hřídelí. V plánu jsou další investice, jejichž cílem je zvýšení výrobní kapacity na 130 000 klik ročně.

Strojní a nástrojové vybavení

V souvislosti s exportním zaměřením firmy musela společnost investovat do obnovy výrobního zařízení, které je nyní srovnatelné s technickým vybavením konkurence. Z podstatné části jde o jednoúčelová zařízení pro výrobu klik. Technickou úroveň vybavení přitom ovlivňuje jedna zásadní skutečnost: „Současné učňovské školství neprodukuje, co je potřeba,“ konstatuje ing. Trubač. „To znamená, že dnes neseženete žádného obráběče, takže de facto musíte kupovat stroj, který je za určitých předpokladů schopen vyrobit to sám, bez velkého ovlivňování obsluhou. To je prakticky jediná cesta. Druhou věcí je, že takovýto stroj to vyrobí kvalitně a ve velmi zajímavém čase.“ Strojírny tak dnes disponují high-tech zařízením, ať už jde o brusky, vyvrtávačky či další CNC stroje.

Část téže haly s konvenčními stroji, 2014

Co se týká nástrojového vybavení, to je poptáváno v rámci dodávky technologie již u výrobců nových strojů. Výrobce pak musí stroj dodat včetně prvního vybavení, seřízený a dále musí zdokladovat a předvést, že stroj je schopen provádět požadované operace. První vybavení tak může pocházet buď od dodavatele technologie, nebo je na základě zkušeností požadováno nástrojové vybavení od konkrétní firmy. „Jednou z variant je, že máme mašiny, kde jsme požadovali nástrojové vybavení od firmy Walter, protože s ní dlouhodobě spolupracujeme,“ vysvětluje ing. Trubač. „Také jsme ale měli mašiny, které byly vybaveny nástroji různých jiných výrobců. Tato roztříštěnost byla nevyhovující, a tak jsme postupem doby díky dobré spolupráci s firmou Walter vybavení sjednotili. V případech, kde se jedná o speciální nebo špičkové nářadí, se tak Walter zapojuje buď hned při výrobě stroje, anebo nahrazuje první vybavení svými nástroji.“

Polotovary pro výrobu klikových hřídelí – výlisky se zarovnanými čely opatřené středicími důlky

Výroba

Nyní se již můžeme podívat do výroby. Zdejší výrobní haly by mohly o historii naší země, která se zde odrážela v podobě vyráběných hřídelí určených pro konkrétní motory, leccos vyprávět. Je však třeba říci, že na svou dobu byly postaveny velkoryse, a tak v prostorách, které pamatují transmisemi poháněné obráběcí stroje, dnes najdeme nejmodernější „céencéčka“ pracující s přesností na tisíciny milimetru. Mými průvodci po výrobě byli Pavel Novák, referent nákupu Strojíren Poldi, technolog Jan Sůva a Pavel Büttner, obchodník společnosti Walter CZ. Hlavní pozornost byla věnována technologiím hlubokého vrtání, ale myslím, že nejlépe bude představit je v kontextu celého technologického postupu výroby klikových hřídelí.

Soustružení konců klikových hřídelí

Hrubovací operace

V současnosti již polotovarem pro obrábění klikových hřídelí nebývají klasické zápustkové výkovky vyráběné pod buchary, ale výrobky z lisů, které přicházejí do strojíren již se zarovnanými čely, navrtanými středicími důlky a dynamicky předvážené. První operací je tak soustružení obou konců, jehož účelem je připravit hřídel pro upnutí při dalších hrubovacích operacích. Následuje hrubovací frézování hlavních a klikových čepů, během něhož se vytvářejí průměry čepů, boky ramen, obvody protizávaží a další plochy. Provádí se na okružních frézovacích strojích, kde jako nástroje slouží okružní frézovací hlavy, jejichž vnitřní průměr je osazen výměnnými kazetami s břitovými destičkami. Další operací je opět soustružení obou konců, nyní již na čisto nebo s přídavkem na broušení.

Hluboké vrtání mazacích otvorů

Poté přichází na řadu vrtání mazacích otvorů sloužících k rozvodu oleje z hlavních čepů – tedy z bloku motoru – do klikových čepů, tj. pod ojnice. Jedná se náročnou operaci, v níž excelují právě nástroje Walter. Obvykle jde o výrobu dlouhých otvorů s průměrem 5 až 8 mm. Ty mohou být buď šikmé pro spojení hlavního čepu s klikovým, nebo kolmé, procházející hlavním nebo klikovým čepem kolmo k jeho ose.

Šikmé a kolmé vývrty mazacích otvorů

Pro tuto výrobu se v současné době používá několik technologií. Historicky nejstarší je vrtání ocelovými vrtáky mazanými volně tekoucí emulzí na jednoúčelových strojích. Tento postup je nyní již prakticky opuštěn, neboť je poměrně zdlouhavý a neumožňuje dosáhnout takové kvality povrchu vývrtu jako u modernějších technologií. Na těchto strojích bylo možné za jednu směnu vyvrtat 5 klikových hřídelí, přičemž ještě bylo nutné v další operaci vytvořit zahloubení.

Starší jednoúčelový stroj pro vrtání spirálovými HSS vrtákVýznamné zvýšení produktivity přineslo vrtání dělovými vrtáky. Vývrt je proveden rovným jednobřitým vrtákem středěným vodicím pouzdrem. Funkční část vrtáku je zhotovena ze slinutého karbidu. Středem nástroje je do místa řezu pod vysokým tlakem přiváděn řezný olej, který vznikající třísky vyplavuje ven z vrtaného otvoru. Díky tomu již není nutné během vrtání vyjíždět vrtákem ven z otvoru a vyplachovat třísky jako u staré technologie. Hlavní nástroj přitom dosahuje otáček až kolem 4 000 min-1 a posuvu 70 mm.min

-1. Také v tomto případě ještě následuje operace zahloubení a odjehlování, avšak technologie je podstatně produktivnější a umožňuje za jednu směnu vyvrtat asi 40 klik.

Hluboké vrtání mazacích otvorů dělovými vrták

Nejmodernější technologii představuje centrum pro hluboké vrtání. Zde odpadá nutnost zafrézování, a to díky unikátnímu pilotnímu vrtáku Walter A7191TFT Xtreme Pilot 180 se 180° úhlem špičky. Ten si dokáže poradit i v tak nepříznivých podmínkách, jako je najíždění pod úhlem 36° do válcové plochy pod osou čepu. Poté již přichází ke slovu dvoubřitý spirálový vrták ze slinutého karbidu A6994 Xtreme DH30 umožňující vrtání do hloubek až 30x D. Také u těchto vrtáků je použito vnitřní chlazení, avšak stlačeným vzduchem s olejovým přimazáváním (tzv. chlazení s minimálním mazáním). Otáčky nástroje dosahují hodnoty až 3 800 min-1 při posuvu 800÷850 mm.min-1 dle typu hřídele. Stroj navíc dokáže provést zahloubení a odjehlování, vyfoukat vyvrtané kanálky a přitom během směny obrobit kolem 75 klikových hřídelí. Nárůst produktivity ve srovnání s původní technologií je skutečně obdivuhodný, zvláště pokud si uvědomíme geometrické parametry vrtaných děr. Přitom jsou pro tuto práci používány katalogové nástroje. Odladění technologie však vyžaduje zkušenosti a aktivní přístup nejen ze strany výrobce hřídelí, ale i dodavatele nástrojů.

Vrtání dvoubřitým karbidovým vrtákem Walter Xtreme DH30 na centru pro hluboké vrtání

Tepelné zpracování a dokončovací operace

Po provedení zmíněných operací následuje indukční povrchové kalení a následné popouštění pro snížení vnitřního pnutí. Cílem je zlepšení pevnostních parametrů a zvýšení odolnosti funkčních ploch na hřídeli. Během kalení se však do hřídelí vnáší velké vnitřní pnutí, čímž dochází k jejich deformaci. Řízeným postupem ohřevu a chlazení na CNC kalicích strojích jsou tyto nepříznivé vlivy do jisté míry eliminovány.

Leštění čepů a příruby klikových hřídelí

Po tepelném zpracování se již provádějí dokončovací operace. K těm nejnáročnějším patří broušení hlavních a klikových čepů s přesností na tisíciny milimetru, které se provádí se na konvenčních nebo CNC bruskách brusnými kotouči z kubického nitridu boru. Poté následuje ještě broušení obou konců klikové hřídele.

Vrtání a závitování konců

Další operací je vrtání a závitování konců, kde opět přicházejí ke slovu i nástroje Walter. Historicky se tyto operace prováděly na speciálních jednoúčelových strojích a vrtačkách s použitím vrtacích šablon. Jako nástroje se používaly běžné vrtáky, výhrubníky, výstružníky a závitníky z rychlořezných ocelí. Jeden dělník tímto způsobem dokázal zpracovat 6 až 7 klik za směnu. Tyto konvenční stroje byly postupně nahrazeny horizontálními obráběcími centry, kterým na obrobení jedné hřídele stačí 6 až 9 minut. Zde se již používají vícestupňové vrtáky, buď monolitní nebo s vyměnitelnými břitovými destičkami a obvykle jde o nástroje z povlakovaných karbidů. Ještě rychleji si se svou prací poradí nejnovější bezobslužné obráběcí centrum doplněné robotickým pracovištěm, kterému na jednu hřídel postačí strojní čas v délce 1 minuty a 40 vteřin. Dosažení takto krátkého času by již nebylo možné bez speciálních nástrojů sdružujících několik operací do jedné. Jejich dodavatelem je právě společnost Walter CZ a jde o sdružené nástroje vyvinuté a vyrobené na zakázku pro co nejrychlejší obrobení konkrétních typů hřídelí.

Pohled do pracovního prostoru robotického centra pro vrtání a závitování konců se speciálními nástroji Walter

Dokončení hřídelí

Podle konkrétního typu hřídele ještě následuje obrobení drážek, případná montáž příslušenství a poté dynamické vyvážení, při němž se provede odvrtání nebo odfrézování nevývažků na určených místech, obvykle na protizávažích. Nakonec zbývá provést leštění hlavních a klikových čepů, při němž je dosaženo požadované drsnosti, obvykle Ra 0,2–0,4, jehož není možné dosáhnout broušením. Úplně na závěr se provádí defektoskopická kontrola, jejímž účelem je odhalit případné trhliny nebo povrchové vady na hřídeli. Jejím principem je zmagnetování hřídele a její polití detekční kapalinou obsahující detekční částice. Ty se shluknou okolo případné trhliny, čímž dojde k jejímu zvýraznění. Většího zvýraznění těchto vad se dosáhne použitím fluorescenční detekční kapaliny pod UV lampou. Nyní zbývá jen zabalit a expedovat.

Defektoskopická kontrola klikového hřídele

Spolehlivou funkci klikových hřídelí v provozu ovlivňuje kromě jiného řada špičkových technologií použitých při jejich výrobě. Jednou z nich je technologie hlubokého vrtání, v níž hrají prim nástroje Walter.

Pavel Marek

Foto: autor
Historické záběry: archiv Strojíren Poldi

pavel.marek@mmspektrum.com

Reklama
Související články
Dny obráběcích strojů, nástrojů, robotů a softwaru

Dny otevřených dveří firmy Grumant se staly tradicí, letos proběhl již 6. ročník. Návštěvníkům byly k dispozici novinky od předních světových výrobců nástrojů a obráběcích strojů. Zajímavá byla také prezentace průmyslového robotu. Zájem zákazníků potvrzuje návštěvnost, která pravidelně stoupá s každým dalším ročníkem, a letos byl zaznamenán její rekordní nárůst.

Formárenský veletrh se blíží

Již třetí ročník formárenského veletrhu Moulding Expo v druhé polovině května bude hostit výrobce forem a nástrojů a dodavatelé potřebných technologií ve Stuttgartu. Pořadatelé sezvali novinářskou obec do slovinské Lublaně, kde prozradili několik detailu o blížícím se veletrhu. Součástí tiskové konference byla také návštěva místních nástrojáren a výzkumného centra pro formárenství.

Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Související články
Transparentní továrna usnadňuje přístup k datům z výroby

Před pěti lety prošel vrchlabský závod Škoda Auto kompletní proměnou z výroby automobilů na výrobu high-tech automatické dvouspojkové převodovky DSG. Samozřejmě musel být vymyšlen zcela nový layout všech jednotlivých výrobních úseků, důkladně byl navržen tok materiálu až do posledního centimetru a myšleno bylo již od počátku také na přicházející digitalizaci a éru Průmyslu 4.0. Postupné zavádění prvků moderní výroby později pomohlo k vyšší efektivitě. Dnes se namísto původního 1 000 převodovek denně vyrábí více než dvojnásobek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Obráběcí stroje pro produkční výrobu

Po sérii článků v minulém vydání se v posledním poohlédnutí po letošním hannoverském veletrhu EMO věnujeme důležité oblasti, a to jednoúčelovým strojům. I v letošním ročníku byla část expozic věnována této komoditě pro produkční výrobu a my se podíváme, co trh zákazníkům nabídl. Proč? Menším dílem proto, že se jim dlouhá léta autor (nejen) profesně věnuje, dílem podstatným proto, že jsou na nich „bytostně“ závislé veškeré obory nejen strojírenské či technické, ale i stavebnictví, telekomunikace, zdravotnictví a další.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Přidaná hodnota v technologii obrábění

V tomto příspěvku bych se rád vrátil ke své návštěvě japonské firmy Kyocera. V jednom z mých minulých textů (viz www.mmspektrum.com/170111) jsem představil unikátní systém řízení pomocí takzvaných améb, který vyvinul zakladatel firmy Kyocera Dr. Kazuo Inamori. Díky tomuto systému a japonské píli a umu se firma dostala na světovou špičku v řadě oborů. Na základě osobních zkušeností pak mohu prohlásit, že to platí také pro divizi řezných nástrojů. Například rychloposuvové frézy Kyocera vysoce překračují produktivitu, která je u nás i v Evropě standardní.

CIMT je v Číně, Čína je na CIMTu

Při letošním ročníku došlo na CIMT k významné změně. Evropští i američtí vystavovatelé byli přemístěni z hal tzv. západních do východních. Proč, to se mi nepodařilo zjistit. V reportáži před čtyřmi lety jsem umístění evropských a asijských firem popisoval s notnou nadsázkou, a tak si tuto změnu vysvětluji po svém – vystavovatelé si přečetli mé zpravodajství z výstaviště?. Také platí, že není pavilon jako pavilon. Standardy úklidu v halách, stravovacích prostorech, na toaletách byly v pavilonech, kde byla německá a švýcarská expozice, bližší evropským zemím než asijským. A o tom je jedna z čínských mentalit – jaké standardy mají být, ty jim musejí být ukázány, resp. nadiktovány či nařízeny.

The Nexx generation

Když potřebujete rychle vyrobit funkční prototypy produktů, CNC obráběcí stroje jsou, navzdory rychlému rozvoji a rozšiřování technologie 3D tisku, stále tím nejlepším řešením. Portugalský výrobce přileb Nexx se na trhu poohlížel po vhodném stroji k rychlému prototypování. Dnes tak může experimentovat s více designovými nápady, vyrábět plně funkční prototypy a uvádět nové výrobky na trh rychleji než kdy dříve.

Perspektivy asijských trhů

Čína se v roce 2009 stala největším výrobcem obráběcích a tvářecích strojů na světě a o dva roky později dosáhla své dosavadní největší produkce v historii v hodnotě 29,5 mld. dolarů. Od té doby tři roky po sobě dochází k postupnému poklesu až na loňský objem 23,8 miliardy dolarů v poměru 6:4 ve prospěch obráběcích strojů. Vzhledem k povaze čínského trhu obráběcích strojů a ochazování jeho hospodářství lze očekávat další pokles v produkci a spotřebě i v letošním roce 2015.

Chceme svítit

Povědomí o bývalém vojenském prostoru Stříbro v západní části naší republiky přinášejí buď vzpomínky osobního rázu, nebo přicházejí skrze narukované, kteří zde společně, převážně s romskými spoluobčany z tehdejšího východu Československa, v tankových praporech chránili naši republiku proti vpádu západních imperialistů. Doba se naštěstí změnila. Nyní je to rozvíjející se region jak díky blízkosti k Německu a hlavní dálniční tepně, tak i zásluhou generace techniků, kteří se zde kolem plzeňské Škody zrodili a po jejím rozpadu a rozmělnění se vydali na cestu soukromého podnikání ve strojírenském oboru. Do jedné z takových firem, nacházející se v Kladrubech u Stříbra, jsem se vypravil. Důvodem byla ukázka vzniku a růstu dalšího partnerství s dodavatelem technologií obrábění, společností Mazak.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Nebojte se výzev!

Tuto větu mi na konec rozhovoru řekl Ing. Radomír Zbožínek, člen představenstva Tajmac-ZPS, který se stále podílí na dění v mateřské firmě. Slovo "mateřská" pro pana Zbožínka platí dvojnásob, do firmy totiž nastoupil 1. listopadu 1972, takže zde "kroutí" již svou 46. sezonu. Tak akorát na to, aby jeho slova mohla posloužit i dalším lidem.

Nástrojáři sobě

V letošním roce slaví Svaz nástrojáren ČR své 20leté výročí. Při této příležitosti jsme požádali jejího předsedu představenstva doc. Ing. Václava Kličku, CSc., Ph.D., o rozhovor.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit