Témata
Reklama

Jak si vybudovat autoritu učitele

20. 09. 2011

Už doma nám říkali: "Chovej se k jiným tak, jak chceš, aby se oni chovali k Tobě". Úspěchy učitele, jeho oblíbenost, výsledky žáků a studentů a mnoho dalších specifik souvisejících s procesem výuky souvisí s tzv. autoritou učitele. Co to autorita vlastně je a v čem spočívá?

Provádí se mnoho více či méně vědeckých výzkumů, vyplňují se dotazníky, probíhají statistická šetření, a to vše jen proto, aby se pojmenovalo, co činí učitele kvalitním představitelem vzdělanosti. Také jako jedno z témat disertačních prací na Pedagogické fakultě UK se v letošním roce nabízí „Jak učitel získává a ztrácí autoritu", dokonce jsou pravidelně vypisovány kurzy pro doktorandy s obsahem věnovaným autoritě učitele.

Není bez zajímavosti, že výzkum provedený v 70. letech minulého století mezi středoškolskými studenty spojil „autoritu" se slovem „kázeň", potažmo s rozumností a uvědomělostí, v obdobném výzkumu provedeném v r. 2009 slovo „autorita" evokovalo v respondentech pojem „respekt" (//jblackie.wz.cz/tvorba/studium/2008-2009_kvic/autorita.pdf).

V listopadu minulého roku bylo provedeno šetření formou on-line s názvem „Autorita středoškolského učitele" (//www.vmonline.cz/cz/autorita-stredoskolskeho-ucitele/), kterého se zúčastnili zejména mladí lidé mezi 18 a 25 lety, ve větší míře se vzděláním SŠ a VŠ a s velikostí místa bydliště města až velkoměsta.  Z výzkumu vyplynuly závěry, které by mohly stanovit, co pro dnešního mladého člověka vlastně autorita učitele znamená, případně jak ji mladí lidé chápou. Na otázku „Čím by si měl učitel získat autoritu" většina odpověděla, že schopností zaujmout pro svůj předmět, svou osobností a šíří svých vědomostí. Téměř sto procent dotázaných odpovědělo, že by učitel měl podporovat diskusi ve třídě, téměř osmdesát procent chce být svým vyučujícím ke studiu motivováno, tři čtvrtiny respondentů si přeje mít  dopředu informaci o zkoušení či písemkách. Za nejlepší přístup učitele ke studentům je považován ten, který je založen na spolupráci, kdy učitel a student mají k sobě respekt, a na osobnosti učitele, kdy učitel má vlastní hodnoty a cíle. Autoritu učitele podle dotázaných nejvíce snižuje nepříjemné vystupování, neochota přijmout cizí názor a lhostejnost.

Reklama
Reklama
Reklama
V jednotlivých článcích autorky paní Mileny Židlické se věnujeme metodám koučinku aplikovaným v oblasti školství. Dnes jsme se zamysleli nad budováním a udržením autority pedagogů. Jak se vy díváte na tuto elementární zásadu? Napište nám o tom na e-mail: koucink@mmspektrum.com.

Jaké hodnoty učitele jsou pro mladé lidi důležité? Z uvedených odpovědí vyplývá, že schopnost zaujmout, rozsah vědomostí, otevřenost, schopnost motivovat, respekt, korektnost, spolupráce, transparentnost, strukturovanost. Všechny tyto principy a mnoho dalších v sobě zahrnuje tzv. koučovací přístup k vedení lidí, založený na vzájemném respektu, toleranci a snaze porozumět si a poskytnout druhému prostor; to vše s využitím základních nástrojů, kterými jsou naslouchání a pozitivní přístup. Pozitivnímu přístupu byl věnován článek v minulém vydání č. 9/2011 MM Průmyslového spektra, o naslouchání bude příspěvek v čísle příštím.

Učitelé, ale i studenti jsou však jen lidé. Každý je jiný, mají své starosti a ne vždy jde všechno tak, jak by si přáli. Také ne všechno vyhovuje všem. Uvedené hodnoty vyplývající ze šetření jsou však většině společné. Proč tedy toho nevyužít? A pokud někdo neví, jak do toho, s podporou kouče se mu to určitě podaří a na svůj způsob řešení si přijde.

Ing. Milena Židlická,

kouč certifikovaný Erickson College, člen Mezinárodní federace koučů

agentura@juventa.cz

On-line verzi časopisu MM Průmyslové spektrum si můžete zakoupit v digitální trafice PUBLERO.COM 

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 111034
Datum: 20. 09. 2011
Rubrika: Management / Lidské zdroje
Autor:
Firmy
Související články
Lidé: Nejen je získat, ale i udržet

(Ne)dostatek pracovníků. To je problém, který musí dnes a denně řešit majitelé a manažeři snad všech výrobních firem. Univerzální recept jistě neexistuje, ale inspiraci lze čerpat u lidí s hlubokými zkušenostmi na trhu s lidskými zdroji. Jedním z nich je Jacek Kowalak, ředitel personálně poradenské agentury Randstad.

Digitalizace stravenkových systémů

Zaměstnanecké stravování v současné době legislativně podporují vlády 40 zemí světa, přičemž tento systém funguje již přes 50 let. S přicházejícím vývojem technologií se velká část poskytovatelů zaměstnaneckých benefitů rozhodla své produkty digitalizovat.

Manažer je jen člověk, Část 10. Vzdělávání v soft skills

Měkké vzdělávání bývá v technických profesích často takovou popelkou. Technika a věda míří stále kupředu, a proto je právě v této oblasti množství různých školení, kurzů a výukových programů širší než v některých jiných oborech. A protože lidé z technických profesí mají přirozený zájem právě o techniku, bývá oblast měkkých dovedností často zanedbávána. Dá se ale říci, že jsou v technických profesích měkké dovednosti méně důležité?

Související články
Manažer je jen člověk, Část 9. Vzdělávat se chytře

Současná doba je dobou neustálého růstu a rozvoje. Rostou firmy, sdružení, projekty, plány, a občas rostou i lidé.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Manažer je jen člověk, Část 8. Leadership nebo management?

V dnešní době jsou pojmy management a leadership hojně skloňovány. Ve světě se hovoří o významných inspirativních leaderech, kteří určovali trendy ve svém oboru. Jsou napsány knihy o tom, jaké vlastnosti měli, jak se dívali na svět, jakými zkušenostmi museli projít, aby se dostali na vrchol.

Manažer je jen člověk, Část 7. Bez motivace není akce

Motivace je z dlouhodobého hlediska jedním z nejvíce diskutovaných témat. O motivaci mluvíme v kontextu svého vlastního fungování, v kontextu fungování s druhými lidmi, mluvíme o ní v práci, v rodině, u dětí i u dospělých. Proč tomu tak je?

Jak přilákat mladé a talentované

Mladí lidé jsou dnes často nabádáni k tomu, aby pečlivě studovali, při studiu získávali potřebnou praxi a zkrátka dělali vše pro to, aby do budoucna měli uplatnění na pracovním trhu. Tento přístup je pochopitelně správný, nicméně v současné době, kdy se nezaměstnanost u nás pochybuje na minimu, je spíše na firmách, aby mladé a talentované zaměstnance pro svůj byznys ulovily.

Manažer je jen člověk, Část 6. Adaptace nového pracovníka

Výběrové řízení máte úspěšně za sebou. Pozici jste obsadili, nová posila vašeho týmu podepsala smlouvu a nastoupila. Může se zdát, že je „ruka v rukávu“ a máte vyhráno… Nenechte se mýlit!

Manažer je jen člověk, Část 5. Specifika náboru v dnešní době

Řada představitelů firem žije v přesvědčení, že „chybí lidi“. V důsledku toho personalisté často přijímají i uchazeče, kteří na danou pozici nejsou vhodní, jen aby obsadili prázdné místo.

Výzkum a vývoj: nedostatek lidí

Ačkoli zahraniční firmy s oblibou otvírají svá vývojová centra v České republice, v poslední době narážejí na nedostatek expertů. Počet absolventů českých technických škol totiž stále klesá a situaci komplikuje i rostoucí fluktuace.

Manažer je jen člověk, Část 4. Plánování, které opravdu funguje

Vzpomeňte si na své pracovní dny. Kdy naposledy jste v rámci svého dne dělali něco bez plánu? Kdy naposledy jste se prostě ráno vzbudili a řekli si „uvidíme, co vše se dnes bude dít“? Že už je to opravdu dlouho?

Manažer je jen člověk, Část 3. Očekávání manažera a od manažera

Každý z nás má nějaký vzor leadera. Někoho inspirativního, komu by se chtěl přiblížit. Každý z nás má dozajista také vzory odstrašující spojené se špatnými zkušenostmi, ze kterých plynulo zklamání, vztek nebo pocity křivdy a bolesti.

Manažer je jen člověk, Část 2. Základ pro skutečného leadera

Být manažerem je někdy opravdu náročné. Být dobrým manažerem, to už je výzva. A být z manažera leaderem, to už je úkol jen pro ty nejlepší.

Manažer je jen člověk, Část 1. Úvodní

Pamatuji si jako včera, když jsem se poprvé potkal s panem strojařem, velkým praktikem a zároveň odborníkem i znalcem, prof. Jiřím Markem z VUT v Brně. Zadání od tehdejšího ředitele společnosti bylo jasné; potřebujeme psychologicky poznat několik osob (Jiří byl mezi nimi), abychom je mohli rozvíjet.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit