Témata
Reklama

Jak si zatopit špinavou vodou

Připouštím, že název článku je poněkud nadnesený, ale svým způsobem je to možné. Vtip je v tom, že je potřeba prát ve velkém a ze znečištěné vody následně separovat olej, kterým se potom topí pod kotlem. Alespoň tak to funguje v závodě společnosti MEWA ve Vídni, který obstarává servis čisticích utěrek a pracovního oblečení pro průmysl.

Historie zmíněné značky začíná v roce 1908, kdy Hermann Gebauer, podnikatel ze saského města Ostritz-Altstadt, přichází s myšlenkou nabídnout čisticí utěrky na čistění strojů včetně plného servisu. Za tím účelem zakládá podnik Mechanische Weberei Altstadt (MEWA), jehož klienty se brzy stávají i významné německé firmy. Nápad Hermanna Gebauera je dnes, po 104 letech, rozveden do nejmenších detailů jako komplexní textilní management pro průmysl a živnostníky. V současnosti je MEWA zastoupena ve 42 lokalitách v 19 evropských zemích, zaměstnává na 4 300 pracovníků a více než 160 000 podnikům dodává pracovní a business oblečení, čisticí utěrky k opakovanému použití, zachycovací rohože a ochranné pracovní pomůcky. Jeden ze závodů skupiny MEWA se nachází na průmyslovém okraji Vídně, nepříliš daleko od letiště. Obstarává servis nejen pro zákazníky z Rakouska, ale i z České republiky, Slovenska, Slovinska a Chorvatska. Právě tento závod si nyní mohli prohlédnout novináři v průběhu mezinárodní tiskové konference.

Reklama
Reklama
Reklama
Vídeňský závod společnosti MEWA. Foto: Pavel Marek

MEWA ve Vídni

Závod ve Vídni má na starosti jak servis čisticích utěrek, tak pracovního oblečení. Na obojí jsou pochopitelně jiné požadavky, a jejich servis tedy probíhá v samostatných odděleních. Ovšem ani u utěrek není kus jako kus a na praní jsou kladeny rozdílné požadavky podle toho, zda utěrka přijde z mechanické dílny, nebo například z tiskárny. Kontejnery pro různá odvětví průmyslu jsou proto barevně odlišeny a proces čištění náležitě uzpůsoben. Proces zahrnuje praní, sušení, popřípadě odstranění kovových třísek pomocí silných elektromagnetů a kontrolu kvality. Ta probíhá zčásti automaticky (např. vážení každého kusu, detekce kovů), zčásti vizuálně. Nevyhovující kusy jsou vyřazeny anebo znovu zařazeny do čisticího procesu. Utěrky pro opakované použití vydrží až 50 cyklů.

Obsluha linky pro praní utěrek. Foto: MEWA

Vážené čtenářky jistě bude více zajímat, jak se pere pracovní oblečení. Proces zahrnuje třídění (a kontrolu kapes), zavěšení na ramínka a identifikaci pomocí čipů. Pak se vypere, nežehlí se, ale suší zavěšené na ramínkách. Každý kus má také svou elektronickou průvodku, a tak pracovnice kontroly mohou na dotykové obrazovce na schématu označit místa, kde se provedou potřebné opravy. Následuje kompletace a expedice v pytlích příslušnému uživateli. Nikoliv majiteli – tím zůstává MEWA a  pracovní oblečení nabízí v rámci své služby.

Promyšlené využití a čištění vody

Jak to všechno funguje? Celý vtip spočívá v tom, že se pracuje ve velkém. Kamiony společnosti denně svážejí ze spádových oblastí tuny znečištěných textilií. Za jediný rok závody skupiny MEWA od zákazníků vyzvednou, vyperou, usuší a dodají zpět 822 milionů čisticích utěrek, pracovní oblečení pro 900 000 osob a 1,8 milionu rohožek. Pro srovnání: čtyřčlenná rodina vypere ve své domácí pračce asi tunu prádla za rok. Prací výkon všech podniků skupiny MEWA dosahuje denně asi 313 tun. Přitom se však spotřebuje mnohem méně vody než při praní v domácnosti. Díky systému recyklace vody k proplachování a praní tzv. kaskádovou technikou, kdy se zužitkovatelná voda z posledních programů máchání filtruje, upravuje a znovu používá pro další praní, se může oproti obvyklému pracímu procesu ušetřit až 50 procent vody.

Odstředivku na lince nenajdete. Voda z vypraných utěrek se jednoduše vylisuje. Foto: MEWA

Součástí provozu je zařízení na úpravu odpadních vod, které dokáže vyčistit vodu zašpiněnou oleji, tuky, barvami a rozpouštědly na 99,8 %. To je hodnota vyšší, než vyžadují komunální požadavky. Během chemicko-fyzikální předběžné úpravy jsou z odpadní vody v nejvyšší možné míře oddělovány znečišťující či škodlivé látky. Ve stupni biologického čištění pak bakterie rozloží množství nečistot, které zůstaly rozpuštěné ve vodě.

Nízká spotřeba pracích prostředků a úspora energie

Při praní se šetří nejen vodou, ale i pracími prostředky. Zařízení jsou řízena automaticky a potřebné složení i množství pracího prášku se stanovuje na základě zkušeností podle ověřených a zdokumentovaných hodnot. Ekologické praní odbouratelnými pracími prášky a pomocnými přípravky v co nejmenším dávkování znamená až o 85 procent menší zatížení životního prostředí oproti běžnému praní.

Rekuperace tepla z pracích a sušicích zařízení prostřednictvím tepelných výměníků významně snižuje spotřebu energie pro ohřev vody a vytápění provozních místností. Navíc při čištění odpadní vody se denně jen ve vídeňském závodě získá na 5 tun oleje, především ze znečištěných utěrek, který je dále v technologii využíván jako topný olej. Tímto způsobem MEWA pokrývá až 80 procent energetické spotřeby pro sušicí a prací linky.

Pavel Marek, Vídeň

pavel.marek@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 120711
Datum: 27. 06. 2012
Rubrika: Servis / Recenze
Autor:
Firmy
Související články
Než obr dosedne

Dva hangáry – jeden obrovský, architektonicky unikátní, druhý menší, zbrusu nový a též architektonicky výjimečný. A u nich potřebné zázemí. To je velmi stručně řečeno dnešní podoba sídla plně české společnosti Job Air Technic, kterou jsme měli možnost navštívit v severomoravském městě Mošnov.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Když čistí profesionálové

Čisté prostředí není důležité jen doma či ve venkovním světě kolem nás. Stejně podstatné je i tam, kde pracujeme. Nástroje a řešení pro nejrůznější typy úklidu a čištění přináší do našich životů společnost Kärcher. Není však pouze dodavatelem produktů pro domácnost, jak se možná laická veřejnost domnívá, ale nabízí i širokou paletu produktů a řešení pro profesionální, zejména průmyslový sektor. Na podrobnosti jsme se zeptali Michala Kettnera, Head of Dealers channel and ES department.

Související články
Rodinné stříbro pro plasty

„Historie zavazuje, budoucnost motivuje.“ To je motto české rodinné strojírenské společnosti Chodos Chodov s tradicí dlouhou již 136 let. Firma kompletně vyrábí stroje a zařízení pod vlastní značkou CHODOS pro gumárenský a plastikářský průmysl, včetně příslušenství, tzv. pod jednou střechou. Firma má již od roku 1962 vlastní výrobní program, který konstrukční a technologické oddělení zabezpečuje a rozvíjí do současné doby.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Facelift pro staré stroje

Opravy a modernizace starých strojů s využitím současných technologií tak, aby jejich užitná hodnota byla posléze srovnatelná s novým strojem. To je náplň práce 35členného týmu společnosti Fermat Pressl, která sídlí v romanticky industriální budově v Rokycanech. Jejich práce by se dala přirovnat k plastické chirurgii u lidí, výsledek je však rozhodně trvanlivější i užitečnější. Na podrobnosti jsme se zeptali Ing. Vojtěcha Vlka, jednatele společnosti.

O laserové technologie stále roste zájem

Jsme svědkem doby, kdy se laserové technologie již běžně využívají v průmyslu v nejrůznější podobě, důležitou roli hrají zejména ve strojírenství. Důvodem je rychlý rozvoj těchto technologií a s ním přicházející zlevňovaní. To logicky přivádí také větší zájem uživatelů. Rostoucí poptávku si uvědomuje společnost Lascam systems, která se zaměřuje na běžné i speciální aplikace laserů v průmyslu jako je značení, řezání, svařování, ale také přesné laserové obrábění a dodává kompletní automatizované celky s integrací a robotické buňky.

Rodinné podnikání v přesné strojařině

Brněnská firma VKV Horák se zabývá konstrukcí, vývojem a výrobou přístrojové mechaniky, přípravků, jednoúčelových strojů, forem pro vstřikování plastů, lití polyuretanových dílů a vakuovému tváření plastů. S jejím zakladatelem, panem Zdeňkem Horákem, jsme si povídali o aspektech podnikání v českém prostředí, o vzdělávání, kvalitě škol, průmyslu budoucnosti.

On-line diagnostika strojů zabraňuje neplánovaným odstávkám

Tomáš Kozelský je manažerem Centra servisu a vibrodiagnostiky SKF CZ, které se nachází v Ostravě. Společně jsme si povídali o poskytovaných servisních službách, jejichž důležitou součástí je on-line monitorování a diagnostika strojů.

Chytrá řešení pro bezpečnost

Každého bezpečnostního technika a vedoucího provozu zatěžuje „papírová“ administrativa spojená s pravidelnou bezpečnostní kontrolou vázacích prostředků.

Jak vybrat bezpečnostní sklo do obráběcího stroje?

Možná tu situaci znáte. Pracovníci už přes poškrabané a popraskané sklo nevidí do stroje, a nemůžou tak pracovat. Co s tím?

Revoluce v měření přišla s analogovým signálem

Když se dnes bavíme o moderních výrobních postupech, máme často na mysli využívání high-tech technologií, které je snahou stále více propojovat, automatizovat a sledovat. Tyto přístupy pomáhají výrobcům transformovat jejich výrobní procesy až do stadia nejvyššího – takzvané cyber factory –, přičemž vysoká jakost vyráběných dílů a úspora nákladů během výrobních procesů hrají nejdůležitější roli. Z tohoto jasně vyplývá nutnost investice také do měřicích systémů.

Digitální řešení pro přesná broušení

Je Průmysl 4.0 pouhá vize? Touto otázkou zahájil generální ředitel společností Studer, Schaudt a Mikrosa Jens Bleher letošní výroční tiskovou konferenci v sídle společnosti Fritz Studer ve švýcarském Thunu. Odpověď přišla záhy – ne pro skupinu United Grinding.

Transparentní továrna usnadňuje přístup k datům z výroby

Před pěti lety prošel vrchlabský závod Škoda Auto kompletní proměnou z výroby automobilů na výrobu high-tech automatické dvouspojkové převodovky DSG. Samozřejmě musel být vymyšlen zcela nový layout všech jednotlivých výrobních úseků, důkladně byl navržen tok materiálu až do posledního centimetru a myšleno bylo již od počátku také na přicházející digitalizaci a éru Průmyslu 4.0. Postupné zavádění prvků moderní výroby později pomohlo k vyšší efektivitě. Dnes se namísto původního 1 000 převodovek denně vyrábí více než dvojnásobek.

Letecký servis z Mošnova cílí na nové zákazníky

Letos na podzim získala česká opravna letadel v Mošnově licenci na servis tzv. wide-body (širokotrupých) letadel Airbus A330. Udělením této licence se jí otevírají dveře k novým zákazníkům především na Blízkém a Středním východě. Až do této doby prováděla Job Air Technic údržbu narrow-body (úzkotrupých) letadel Boeing 737 a Airbus A320. Díky své výhodné poloze uprostřed Evropy má zakázky zajištěné. Přesto ji na cestě v dalšímu rozvoji brzdí některé překážky.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit