Témata
Reklama

Měření různých tvarových prvků

Eponsa, výrobce automobilových dílů se sídlem u španělské Barcelony, zakoupila univerzální a inovativní dílenský porovnávací měřicí přístroj, nový Equator společnosti Renishaw, určený ke kontrole kvality lisovaných dílů a sestav.

Tím se zkrátí nevýrobní čekací doby na zlomek nynějšího stavu při zachování vysoké kvality a efektivity výroby, což jsou rozhodující faktory pro úspěch subdodavatele automobilových dílů. Další výhodou pro společnost Eponsa je skutečnost, že Equator může skenovat tvar prvků součásti pomocí vlastní sondy SP25 a měnit doteky pomocí zásobníku doteků, který je ve standardním vybavení, takže je schopen měřit velký sortiment součástí.

Reklama
Reklama
Reklama
Eponsa - technik zakládá část mechanismu stěrače do přístroje Equator připraveného k měření.

Eponsa: „Equator by mohl snížit nebo odstranit čekací doby přímo v místě kontroly kvality. Důvodem je to, že Equator lze použít v dílně spolu se stroji vyrábějícími součásti, takže při nízkých pořizovacích nákladech můžeme mít několik přístrojů Equator umístěných podle potřeby. Plánujeme umístit přístroje Equator podél prostoru lisování a v místě pro montážní mechanismy, kde budou zvláště důležité.Rychlý provoz a schopnost přístroje Equator měřit zajistí rychlé, komplexní a plně automatizované měření."

Automatizované dílenské měření

Eponsa věří, že Equator bude v dílenském provozu vítán, protože značně sníží pracovní zatížení.

Equator je nezávislý a sledovatelný test kvality součásti s tím rozdílem, že jej mohou používat všichni operátoři, nikoliv jen pracovníci kontroly kvality - v současné době inspektor kvality chodí okolo zařízení a stále kontroluje, zda jsou dodržovány postupy a zda jsou součásti kvalitní. Probíhá vizuální kontrola, po které následuje odběr poslední součásti z každé dávky a úplná kontrola v oddělení kontroly jakosti. Ze zkušeností vyplývá, že je-li poslední součást dobrá, potom je dobrá i celá dávka, což však znamená dlouhý čas čekání v oddělení kontroly jakosti.

Snadné použití v dílenském provozu

Systém Equator zahrnuje snadno použitelný grafický software Modus Organiser, který je navržen tak, že pracovníci v dílenském provozu jsou schopni zahájit kontroly po několikaminutovém školení. Tento software je životně důležitý pro činnost systému Equator. Eponsa dodává: „Modus Organiser je dokonalý způsob použití systému Equator v dílenském provozu, protože je tak jednoduchý a užitečný. Obsluha je schopna volit programy a spustit kontrolu součástí během několika sekund, přičemž na odpočítávacím časovači okamžitě vidí, jak dlouho bude kontrola trvat. Po skončení kontroly je obsluha jasně informována, zda součást vyhovuje, nebo nevyhovuje - v oddělení kvality se potom musíme zabývat jen podezřelými součástmi, a nikoliv každou součástí. Tím značně klesá zatížení oddělení kontroly jakosti."

Řízený přístup k programům

Programy pro měření jsou psány pomocí softwaru Modus společnosti Renishaw, přičemž přístup k jeho použití je regulován. Jak říká Eponsa: „Je to velmi dobrý nápad, že programy mohou vytvářet a měnit jen programátoři. Můžeme potom sestavovat systémy Equator s vědomím, že programy budou pracovat správně a obsluha nebude provádět žádné změny.Usnadníme pracovníkům obsluhy nalezení správného programu v softwaru Modus Organiser začleněním fotografií součástí, které jim zároveň ukážou umístění součásti v přípravku. Cílem je používat co nejméně přípravků tak, aby každá konfigurace byla určena pro velký počet součástí."

Opakovatelnost měření prostřednictvím přeměření vzorového dílu

{0Systém Equator používá metodu měření vzoru a měření dílu, která je velmi podobná pro všechny stávající uživatele vyhrazených měřicích systémů. Vzorová součást známých rozměrů je použita k vynulování systému. Všechna následná měření budou porovnávána s touto součástí. Klíčem k systému Equator je radikálně odlišný metrologický mechanismus s vysokou opakovatelností, vycházející ze struktury známé jako paralelní kinematika. Tento mechanismus je lehký, umožňuje rychlý pohyb, přesto je velmi tuhý během porovnávacího měření prvků, s opakovatelností nižší než ±2 µm. Tato skutečnost byla prokázána na širokém výběru jak prizmatických, tak tvarových prvků.

Eponsa vyrábí všechny lisované součásti mechanismu stěrače čelního skla.<

Výroba ve společnosti

Výroba součástí pro automobilový průmysl tvoří 80 % produkce společnosti Eponsa. Zbývajících 20 % tvoří generální subdodávka lisovacích, svářecích a montážních prací. Navrhování a uvádění do provozu všech procesů zajišťování kvality a výrobních procesů vlastními silami je pro společnost velkou výhodou, která jí umožňuje mít celkovou kontrolu. Patří sem konstrukce lisovacích nástrojů a svařovacích/montážních přípravků.

Equator překonal nástrahy měření kuželového otvoru v rameni klikové hřídele motoru.

Společnost Eponsa je držitelem osvědčení podle ISO-TS16949, což je speciální norma pro automobilový průmysl, a podle ISO14001.Společnost je přímým dodavatelem společností po celém světě - v Mexiku, Jižní Africe, Německu, Maďarsku, Číně a Koreji.

Zvýšení efektivity a snížení nákladů

Tlak vyvíjený na subdodavatele pro automobilový průmysl, aby snížili náklady a současně zvýšili efektivitu a kvalitu, se může zdát rozporuplný, ale Eponsa pevně věří, že technologie Equator je průlom, který jí pomůže toho dosáhnout.

-red-

Umístění na MSV: pavilon P, stánek 071

Iva Hrncirova

Iva.Hrncirova@Renishaw.com

//www.renishaw.cz/

Renishaw 

On-line verzi časopisu MM Průmyslové spektrum si můžete zakoupit v digitální trafice PUBLERO.COM 

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 110949
Datum: 07. 09. 2011
Rubrika: Trendy / EMO/MSV 2011
Autor:
Firmy
Související články
Integrace měření drsnosti povrchu do obráběcích strojů

Blum-Novotest, přední výrobce inovativní a vysoce kvalitní měřicí a zkušební techniky, bude na veletrhu MSV 2014 prezentovat sondu na měření drsnosti povrchu TC64-RG. S tímto novým produktem je nyní možné automatické testování kvality povrchu obrobku v obráběcích strojích.

Plzeňské setkání strojařů

Katedra technologie obrábění Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni letos uspořádala již devátý ročník mezinárodní konference Strojírenská technologie Plzeň. V porovnání s minulým ročníkem zaznamenala podstatně větší návštěvnost – čítala téměř dvě stě účastníků a uskutečnilo se bezmála šedesát prezentací. Náš časopis na konferenci figuroval jako mediální partner akce.

Průmysl 4.0 v praxi

Reflexe současného poznání s aplikací prvků Průmyslu 4.0 do praxe byla předmětem odborné konference, kterou společnost Ceratizit společně se svými partnery připravila pro téměř stovku účastníků z řad výrobních společností ve svém Technickém centru. Od původního teoretizování o aspektech Průmyslu 4.0 jsme se nyní dostali již k praktických zkušenostem.

Související články
Modernizace laboratoře pro měření emisí

Od listopadu 2011 je v Roztokách u Prahy otevřen objekt VTP Roztoky. Objekt o celkové ploše 4 200 m2 využívá pro k realizaci svých aktivit zejména Centrum vozidel udržitelné mobility (CVUM), založené při ČVUT v Praze, Fakultě strojní. Budova vznikala právě na základě požadavků vědeckých a akademických pracovníků z ČVUT, kteří hledali nové laboratorní a kancelářské prostory se záměrem vytvořit špičkové výzkumné pracoviště a navázat tak na projekty Výzkumných center spalovacích motorů a automobilů Josefa Božka I, II, úspěšně řešené v  letech 2000 až 2011 pod vedením prof. Jana Macka. Záměr se podařilo realizovat také díky synergii projektů, využitých pro financování výstavby objektu a následně vybavení jednotlivých laboratoří. V loňském roce, sedm let po oficiálním otevření, byla realizována přístavba a obnova emisního vybavení v laboratoři s válcovou brzdou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Akademici a (nejen) technika

Spolupráce akademické a komerční sféry. Těchto pět slov v sobě bez nadsázky zahrnuje budoucí prosperitu naší země. Akademická sféra, včetně univerzit, totiž disponuje vynikajícími mozky, jejichž práce však byla v minulosti často „jen“ výzkumem pro poznání. Přitom na kvalitní výzkum je potřeba stále větší množství financí a těch se dnes často nedostává. Komerční sféra naopak financemi disponuje, ale aby ustála zesilující tlak konkurence, potřebuje získávat další a další know-how čili právě výsledky výzkumu. V čem je úhel pohledu na tuto problematiku z obou stran stejný a v čem se liší?

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Válcová laboratoř pro měření emisí

Měřením emisí se Škoda Auto zabývá již více než šedesát let. Spolu s vývojem motorů a vozidel a stále se zpřísňující legislativou vznikla potřeba vybudovat Emisní centrum Jih. Základní kámen tohoto centra byl položen v Mladé Boleslavi v létě 2016 a letos v květnu byl otevřen první ze tří měřicích boxů, vybavený nejmodernějšími technologiemi. Celková investice se vyšplhala k 15 milionům eur.

Výkon bez kompromisů

Mercedes-Benz má dlouhou a úspěšnou historii v oblasti motoristických soutěží. Od šedesátých let minulého stroletí pocházejí přesně seřízené motory vítězných vozů Mercedes od AMG - kdysi nezávislé firmy, kterou založili dva inženýři ze společnosti Mercedes, dnes už vlastní výkonové divize společnosti.

Prediktivní diagnostika přesnosti CNC strojů

Jak přesný je náš stroj? Můžeme jeho parametry nějak zlepšit? Je stále ještě ve stavu, který předpokládáme? Často je obráběcí stroj pro uživatele černou skříňkou, která v optimálním případě produkuje shodné výrobky. Nemusí to tak zůstat a stav strojů lze i cíleně zlepšovat.

Nové technologie osvětlení vozidel

Získat zkušenosti s novými zdroji světla bylo cílem jednoletého projektu Ideag, do něhož se na konci roku 2017 pustila mladoboleslavská společnost EDAG Engineering CZ. Výsledný prototyp zadní lampy navržené pro model Škoda Superb ukazuje možnosti využití tří moderních technologií: elektroluminiscenční fólie, OLED panelu a COB LED destiček.

Měření v rámci celého výrobního řetězce

Na cestě k aplikaci konceptu Průmyslu 4.0 se měřicí a kontrolní technologie čím dál víc používají jako řídící nástroj ve výrobě. V rámci plnění této nové role ale potřebují pružněji a rychleji zachytit kvalitativní údaje na různých místech: v měřicí laboratoři, v těsné blízkosti výrobní linky, stejně tak jako přímo v ní.

Flexibilní multisenzorová technologie

Měřicí stroj Werth ScopeCheck FB DZ umožňuje díky dvěma nezávislým senzorovým osám provádět bez omezení rozličná multisenzorová měření. Po demontáži skleněného stolu s jednotkou spodního osvitu je možné přímo na měřicím stole umístit a měřit také těžké obrobky.

Měřicí technologie pro Průmysl 4.0 v Nitře

Průmysl 4.0 závisí na propojení systémů schopných spolu komunikovat, schopných získávat, vyhodnocovat a sdílet data a na takto zpracované informace reagovat v reálném čase. Údaje z měření jsou nezbytné pro shromažďování informací, které mají být použity při inteligentním rozhodování za účelem zabránit nežádoucím procesním změnám.

Velmi přesný měřicí stroj pro výpočetní tomografii

Nový model TomoCheck S HA (High Accuracy) 200 společnosti Werth Messtechnik GmbH se senzorem pro výpočetní tomografii je aktuálně nejpřesnějším souřadnicovým měřicím strojem na světě.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit