Témata
Reklama

Měření tloušťky povlaku na malých plochách a ve špatně přístupných mís

Tloušťka povlaku je jedním z parametrů, který ovlivňuje kvalitu a funkčnost nátěrového systému a který je možno ovlivnit správnou aplikací. Tento článek je proto zaměřen na měření tloušťky nátěrových hmot v průběhu aplikace a po vytvrzení, s důrazem na měření na malých plochách a ve špatně přístupných místech.

Vodicí normou pro stanovení tloušťky nátěru je ČSN EN ISO 2808. Tato norma stanovuje řadu způsobů měření vlastností ochranného nátěru. Primárně, zejména v průběhu aplikace, než je barva zcela vytvrzena, je možno kontrolovat tloušťku mokré vrstvy (WFT - wet film thickness), následně pak tloušťku suché vrstvy (DFT - dry film thickness). O vztahu mezi DFT a WFT platí, že WFT = DFTx100/OS přičemž OS je obsah sušiny v nátěrové hmotě.
WFT je možno měřit pomocí excentrického kolečka nebo hřebene. Přesnost stanovení WFT oběma metodami je asi 90 %. Materiál, ze kterého je hřeben vyroben (plast, hliník, nerez), a míra opotřebení mohou přesnost zásadním způsobem ovlivnit. Rovněž nerovnosti povrchu mohou výsledky značně zkreslit, proto je vhodné tuto metodu využívat pouze jako orientační.
Měření DFT probíhá již na vytvrzené vrstvě, resp. na celém nátěrovém systému. Měření DFT je možno rozdělit na dvě kategorie - destruktivní, při němž dojde k poškození nátěru, a nedestruktivní.
Nejužívanější destruktivní metodou je tzv. mikroskopická metoda, při které se speciálním řezným nástrojem odstraní část nátěru a pomocí mikroskopu zabudovaného v přístroji se odečte tloušťka vrstvy. Pomocí této metody je možné měřit tloušťku jednotlivých vrstev, i když jsou již řádně vytvrzeny a přetřeny. Vhodným přístrojem je např. PIG (Paint Inspector Gauge) Elcometer 121, který umožňuje rovněž provádět některé další zkoušky, mimo jiné Buchholtzův test tvrdosti či mřížkovou zkoušku.
Nedestruktivní měření je možné pomocí mechanických nebo digitálních přístrojů. Mechanické přístroje, typicky například tzv. "banán" (Elcometer 211) nebo "pentest" (Elcometer 157) vykazují u měření odchylku od 5 do 15 %, odchylka u digitálních přístrojů se pohybuje okolo 1 % naměřené tloušťky.
Primárním kritériem při výběru přístrojů je typ podkladu. Tloušťku lze měřit jak na feromagnetických, tak na neferomagnetických podkladech, u některých pokročilejších digitálních přístrojů již existuje možnost kombinovat oba podklady - sonda přístroje je schopna sama je odlišit. Digitální přístroje pracují na principu magnetické indukce (pro nemagnetické povlaky na feromagnetických podkladech) a vířivých proudů (pro magnetické povlaky na neferomagnetických podkladech). Moderní přístroje (Elcometer 456, Elcometer 355) mají jednoduché provedení s vysokým uživatelským pohodlím, s možností výběru mezi vestavěnou a oddělenou sondou.
Digitální přístroje jsou již běžně schopny uchovávat data v souborech, vytvářet statistiky a grafy a samozřejmě exportovat data do počítače. Některé přístroje umožňují přenos dat přímo do příruční tiskárny přes IR-port, tato funkce bývá často využívána přímo na stavbách nebo v provozních podmínkách.
Přístroje lze kalibrovat podle typu podkladu (rozdílná kalibrace například pro povrch hladký a povrch tryskaný), standardně jsou však přístroje kalibrovány přímo z výroby a původní tovární nastavení je možno vždy obnovit.
Měření na těžko přístupných nebo velmi malých plochách bylo donedávna velmi komplikované. V nedávné době se ale objevily "průkopnické" minisondy, které takovéto měření umožňují. Rozsah sond je menší než u standardních sond (0 - 500 mikronů), minimální měřicí plocha je však až o polovinu menší. Sondy pracují s dvojím rozlišením - do 100 mikronů je to 0,1 mikronu; od 100 do 500 mikronů je rozlišení 1 mikron.
Sondy se vyrábějí ve dvou délkách (150 mm a 45 mm) v provedení pro feromagnetické nebo neferomagnetické podklady, a to nejen přímé a pravoúhlé, ale nově také v provedení 45 stupňů.
Minisondy jsou velmi citlivé a bylo prokázáno, že více než 2/3 chybných měření bylo způsobeno nesprávnou měřicí technikou - tedy lidským faktorem. Ve snaze minimalizovat tyto chyby byl vytvořen měřicí stojan, který umožňuje přichycení sondy a přesné měření i na velmi malých plochách.
Kvalita přístrojů dostupných na českém trhu plně splňuje požadavky zahraničních investorů i technických norem. Pomocí nových sond je možno kontrolovat i dosud špatně měřitelná místa a zvyšovat kvalitu povrchových úprav. I v této době je ovšem možné setkat se se společnostmi, které tento parametr nepovažují za zásadní a měří pomocí zastaralých a nepřesných přístrojů (případně se obejdou zcela bez měřících přístrojů), což má za následek sníženou kvalitu povlaku. Je však potěšující, že tento trend je sestupný a přístrojové vybavení se výrazně zlepšuje.
Mgr. Radana Brábníková
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Vydání #4
Kód článku: 50446
Datum: 13. 04. 2005
Rubrika: Odborná příloha / Jakost
Autor:
Firmy
Související články
Kontrolní a třídicí systém Equator

Ve spolupráci s předními výrobci v automobilovém průmyslu s cílem získat efektivní dílenské měřidlo pro automatizovanou kontrolu sériově vyráběných dílů byl vyvinut kontrolní a třídicí systém Equator. Jeden takový přístroj dokáže zastat stejnou práci jako stovky jednoúčelových měřidel, přípravků nebo kalibrů.

Letošní veletrh Formnext slibuje hojnou účast

Formnext, přední světový veletrh aditivní výroby a průmyslové produkce nové generace, slaví úspěšný start do nového veletržního roku – navzdory poněkud utlumené ekonomické situaci v Německu a globálním politickým výzvám se do konce února přihlásilo již přibližně 574 společností z 35 různých zemí.

Plzeňské setkání strojařů

Katedra technologie obrábění Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni letos uspořádala již devátý ročník mezinárodní konference Strojírenská technologie Plzeň. V porovnání s minulým ročníkem zaznamenala podstatně větší návštěvnost – čítala téměř dvě stě účastníků a uskutečnilo se bezmála šedesát prezentací. Náš časopis na konferenci figuroval jako mediální partner akce.

Související články
Průmysl 4.0 v praxi

Reflexe současného poznání s aplikací prvků Průmyslu 4.0 do praxe byla předmětem odborné konference, kterou společnost Ceratizit společně se svými partnery připravila pro téměř stovku účastníků z řad výrobních společností ve svém Technickém centru. Od původního teoretizování o aspektech Průmyslu 4.0 jsme se nyní dostali již k praktických zkušenostem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
MSV ve znamení měření a seřizování

Všichni, kdo máme něco společného se strojírenstvím, pevně věříme, že se v letošním roce opět otevřou brány brněnského výstaviště pro meku strojařů z celého světa – Mezinárodní strojírenský veletrh. Na MSV se letos, kromě lidí z dalších oborů, setkají i výrobci špičkových měřicích a seřizovacích přístrojů. Proto jsme se na postřehy a názory tentokrát zeptali Karla Suchny, jednatele společnosti Zoller Czech.

Kvalita v automobilovém průmyslu

Co znamená, když se řekne kvalita v automobilovém průmyslu? Proč se na ni tolik dbá zrovna v tomto oboru? To byly otázky, na něž odpovědi zazněly z úst odborníků v rámci webináře Kvalita v automobilovém průmyslu. Ten uspořádala 9. listopadu Česká společnost pro jakost.

Využití neuronových sítí v optické kontrole

Většina moderních výrobních firem aktivně řeší, jak během výrobního procesu dosáhnout co nejvyšší kvality, za co nejnižší náklady. Přesto může dojít k chybě a vyráběný produkt není v požadované kvalitě. Důvodů může být mnoho, od špatného vstupního materiálu, přes poruchu některého ze strojů, či chyby operátora.

Indukční průtokoměry MIM: další vývoj

S indukčním průtokoměrem model MIM jsme vás seznámili již v minulosti. Jedná se o jedinečný přístroj ve své kategorii. Jak se lidově říká, tento přístroj nabízí „za málo peněz hodně muziky“.

Průtokoměr s oválnými koly

Potřeba měřit viskózní látky v průmyslu je velká. Společnost Kobold Messring pro tyto aplikace vyvinula průtokoměr s oválnými koly, model DON.

Automatické rovnání součástek

Při výrobě zejména rotačních součástek s větším poměrem L/D dochází běžně k jejich prohnutí, a to bez ohledu na to, jestli mají hřídelový, nebo trubkový tvar. Pokud vznikne prohnutí při poslední operaci, je jedinou možností nápravy rovnání. To se ale často zařazuje i před konečné broušení.

Prediktivní diagnostika přesnosti CNC strojů

Jak přesný je náš stroj? Můžeme jeho parametry nějak zlepšit? Je stále ještě ve stavu, který předpokládáme? Často je obráběcí stroj pro uživatele černou skříňkou, která v optimálním případě produkuje shodné výrobky. Nemusí to tak zůstat a stav strojů lze i cíleně zlepšovat.

Laserová i optická řešení a mnohem více

Pravidelné podzimní dny otevřených dveří uspořádala pro své současné i potenciální zákazníky koncem září společnost Lascam systems. Po tři dny mohli zájemci o laserové technologie navštěvovat showroom dceřiné společnosti Elya Solutions v Horních Počernicích, kde bylo v provozu více než sedm různých aplikací dceřiných i zastupujících společností. Jednotlivá stanoviště prezentovala široké portfolio aplikací a služeb, jež integrátorská společnost Lascam nabízí.

Cena MM Award na EMO 2019

Také v roce 2019 došlo na udílení cen MM Award. Jedná se o oficiální a jediné ceny udělované na veletrhu EMO. Porota i letos vybírala z mnoha přihlášených exponátů, nejen německých výrobců. Do užšího výběru se jich dostalo jen pár, a nakonec bylo rozdáno pět hlavních cen v pěti kategoriích. S prázdnou neodešly ani firmy, jejichž produkty se ocitly na druhém a třetím místě. I v tomto roce došlo k jistému „posunu“ ve vnímání obsahu jednotlivých kategorií, a tedy i oceněných produktů. Pojďme se podívat na vítězné exponáty podívat jednotlivě. Je to lehký nástin toho, jak EMO vidí němečtí kolegové.

Lasery a optika v průmyslu

Měsíc květen se nesl ve znamení zákaznických setkání, dnů otevřených dveří, seminářů a konferencí. Také společnost Lascam v tomto jarním měsíci uspořádala dvoudenní konferenci. Již druhý ročník ve svém názvu Lasery + optika v průmyslu skrývá témata, která byla na pořadu dne. Představitelé významných světových výrobců laserových a optických technologií prezentovali stovce účastníků novinky a možnosti jejich využití.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit